Který obor vybrat, prosím?

dee0102
1. únor 2024

Chystám se podávat přihlášku k dálkovému studium na střední škole, na výběr jsou dva obory

veřejnosprávní činnost- 5 let studia, vzdálenost 43km (výuka 12:45-17:55 každé pondělí- možná absence něco málo)
sociální činnost- 4 roky studia, vzdálenost 37km (výuka 12:30-18:30 taktéž možná absence nějaká)
Měla jsem původně jasno o první možností, ale je tam hodně matematiky, té se bojím. Baví mně se hrabat v papírech a takové různé věci rozebírat.
Na druhou stranu mně neskutečně fascinuje psychologie, která je v druhém oboru, ale nechci abych vylezla školu a budu moct dělat pečovatelku v přímé obslužné péči. Jsem celkem introvert, ale na druhou stranu mně práce, kde mohu někomu pomoct (i díky vlastním zkušenostem, třeba v krizovém centru) dává větší smysl. A taky rok je dlouhá doba a o tu by tohle studium bylo kratší.
Zase první obor má možná více uplatnění, jsou tam daně, ekonomie, základy práva.
:zed: tak já prostě nevím, od zítra se mohou podávat přihlášky- dostanu se na oba obory, to vím na 99%. V době začátku studia mně zbývaji 3 roky na rodičovské dovolené- pak i s prací a dvěma dětmi by to byl zahul, takže mně láká ten obor, kde je o rok míň- dodělat si kurzy na různé daně, administrativu se dají i dodělat, ale nevím jestli to pak není moc málo. :roll:
Mám dvě malé děti, nevylučuji do budoucna, že nezkusím i vysokou, ale to až děti povyrostou určitě :lol:

reeeza
1. únor 2024

@dee0102 sociální práce je vždy o lidech a je to práce s lidmi. Pokud jsi introvert tak nevím 🤷‍♀️ Platy tam budou nejspíš minimální, ať už se budeš profilovat jakkoliv. Na lepších pozicích budou pouze lidi s VŠ a ani to kolikrát nestačí.
Brala bych 1 možnost.

kristyn86
1. únor 2024

Ja mam stredni verejnospravni cinnost. Pak mam socialni praci na VOS,ale to je jiny obor nez socialni cinnost. Na soc.pracovnika musi byt min. VOS ci VS. Takze toto bude spis pracovnik v prime peci,takze jestli k tomu nemas vztah a jsi introvertni,tak to asi nebude pro tebe. Ta verejna sprava je hodne siroky obor s vetsim uplatnenenim v administrative jak ve statnim tak soukromem sektoru.
Dale,co od studia ocekavas. Jestli je pro tebe dulezite ziskat proste maturitu nebo to chces pro vykon urcite profese. Ta verejnospravni cinnost byla pro me tezsi. Ekonomika,ucetnictvi,politika atd..Soc.cinnost je vic humanitni,jako psychologie,zdravotni veda a takove predmety hodne ze zivota...
Jinak na spouste mistech se pak ptaji jen jestli mas maturitu a obor je jedno. Nejvic stekne vsechny zajima praxe. Ja pracuji na UP. Moje kolegyne je vyucena kuchar-cisnik s maturitou. Takze asi tak....

lobella
1. únor 2024

@dee0102 zvolala bych prvni moznost, jednak to bude lepe financne ohodnocene, vetsi moznost vyberu zamestnani, plus vase duvody ohledne introverstvi, psychologie na socce bude okrajova si myslim, mela jsem 2 roky gymplu zamerene na sociologii a psychologii, totez jsem pak mela na VS v ramci studia socialni antropologie a oboji mi prislo dost okrajove, proste studium psychologie to neni, takze tuto touhu bych si plnila jinak nez studiem na SŠ

sofia_sofiova
1. únor 2024

@dee0102 Já jsem studovala sociální činnost na SŠ a bylo to celkem fajn. Je to opravdu hodně multioborové - hlavně málo technických předmětů (matika, fyzika, chemie), hodně psychologie, hodně práva, sociální politiky, zdravotní nauky a samozřejmě praxe, která se může lišit. Ze začátku jsem se praxe obávala, pak se na ni vyloženě těšila.
Na VŠ jsem si pak vybrala jiný obor, ale SŠ mi dala opravdu slušný základ.
Dodnes nelituju a šla bych do toho znova, kdybych se měla znovu rozhodovat👍
A neboj, poměr extrovertů vs. introvertů byl stejný jako kdekoliv jinde ve společnosti😁