Katolíci v. pravoslavní. Jaký je rozdíl?

isset
12. črc 2020

Dobrý den,
právě si připravuji poznámky na zkoušku a zarazila jsem se v Byzantské říši na rozštěpení křesťanstva na katolíky a pravoslavné. Googlím, hledám, pročítám vše, ale rozdíl nikde není daný a napsaný. Sama nejsem křesťanka a pro to v tomto mám opravdu bordel. Byla bych moc vděčná za JEDNODUCHÉ vysvětlení v čem se liší.
Předem děkuji!!

merope
12. črc 2020

Katolíci mají papeže v Římě, pravoslavní mají patriarchu a vždy podle příslušného patriarchátu.

Asi je dobré si přečíst téma Velké schizma - https://cs.wikipedia.org/wiki/Velké_schizma - hodně to bylo politické - až do roku 1965 byli nejvyšší představitelé církve vzájemně exkomunikováni = z pohledu druhé církve se nejednalo o křesťany. Nyní je zajímavé to, že (pokud jsem dobře pochopila), tak pravoslavní mohou přistupovat v katolických kostelech ke svátostem (přijímání), na rozdíl od protestantů, kteří na to musí mít výjimku a u protestantů je uznáván pouze křest (jako že katolíci "už" protestanty uznávají, že to jsou taky křesťani - to dříve nebylo).

Pravoslavní podobně jako protestanti přijímají chléb i víno, ale stejně jako katolící věří, že to je proměněný Kristus. Obecně je pravoslaní popsáno zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pravoslaví

Já celý ten rozkol vnímám jako z větší části politickou záležitost, rozdílů je minimum. Proto poté, co zrušili tu vzájemnou exkomunikaci, tak jsou si opravdu asi nejblíže.

Ale třeba se ozve někdo pravoslavný nebo katolík. Sama jsem evangelík s nějakými základními teologickými studii, kde jsme měli i dějiny církve a rozdíly mezi církvemi.

Případně se klidně zkus i ptát - pokusila jsem se to popsat jako pro člověka, který o tom neví nic, tak jsem dost věcí i zjednodušila.

ariadna12
12. črc 2020

Tady je to pekne a celkem srozumitelne vysvetleno:
Zdroj: https://www.vira.cz/texty/otazky-a-odpovedi/cir...

Zhruba prvních tisíc let byla křesťanská církev jedna, její západní a východní část se ale vyvíjely trochu jiným směrem. Projevilo se to např. v politické oblasti - východní část se hodně propojovala se státní mocí (tzv. cézaropapismus), zatímco ta západní si držela jakousi relativní nezávislost. Východní oblasti také měly trochu jiný ritus sloužení mše svaté, zatímco na západě se liturgie postupně orientovala na ritus, který se praktikoval ve městě Římě.

Roku 1054 došlo k velkému rozkolu mezi oběma částmi církve. Jako důvod se udával dogmatický problém - detail v učení o Nejsvětější Trojici (tzv. filioque), dnes se církevní historici ale shodují, že se jednalo spíše o důvody spíše politického rázu a o mocichtivost některých aktérů sporu. Ve středověku se někdy obě strany pokusily o opětovné sjednocení (např. na koncilu ve Ferraře - Florencii), ale nikdy se to nepovedlo.

V "učení" se dnes nenachází žádné zásadnější rozdíly týkající se věrouky, samozřejmě až na pojetí církve. Zatímco katolická církev by se dala označit za "centralizovanější", pravoslavná církev je složena z více autonomních místních církví - např. z řecké, ruské, bulharské atd. Patriarchovi v Konstantinopoli náleží pouze čestné předsednictví. Také asi víte, že se pravoslavní kněží mohou ženit. V pravoslavné církvi jsou za určitých okolností také možné rozvody. I v liturgii je samozřejmě velký rozdíl, který je na první pohled jasný, pokud srovnáte katolickou a pravoslavnou mši svatou (ta je mnohem delší, více hudby, ikonostas, ikony atd.).

Po Druhém vatikánském koncilu se prohloubily snahy o sblížení obou církví, kterým se souhrnně říká "ekumenismus". Ten byl podporován všemi papeži od Pavla VI. a kontakty jsou dnes udržovány na všech úrovních. Za určitých podmínek mohou věřící jedné církve v církvi druhé přistupovat k tzv. svátostem (sv. přijímání, zpověď atd.).

Cili za mne hlavni rozdily:
Katolici - maji knezi, biskupy a papeze, rizeni zeshora od papeze, neumoznuji rozvody vericich, knezi drzi celibat, typicky katolicke zeme jsou Italie a Polsko
Pravoslavni - maji patriarchy, konstantinopolsky patriarcha nema takovou vedouci ulohu a moc jako u katoliku ma papez, knezi se mohou zenit, pripousteji se rozvody, typicke pro ne jsou ikony svatych, pravoslavni jsou napr. ve statech byvaleho SSSR, v Recku

ariadna12
Autor odpověď smazal
Zobraz
puhelin
12. črc 2020

@ariadna12 Katolicka cirkev rozvody umoznuje - se souhlasem Vatikanu.

jajulin
12. črc 2020

@puhelin nechci se hádat, ale katolická církev rozvody opravdu neumožňuje. Jedině po vleklém a důkladném zkoumání se může manželství prohlásit za neplatné. Tzn. že v okamžiku sňatku už bylo něco špatně a tím pádem nevzniklo právoplatně. Jo, může se to zdát jako slovíčkaření, ale oficiálně opravdu nic takového jako "katolický rozvod" neexistuje 🙂 .

puhelin
12. črc 2020

@jajulin No jasne, to bychom tu slovickarili. 🙂 Spravne to je "odluka". Manzelstvi je zneplatnene.
Mam cirkevni snatek za sebou, prochazeli jsme to pri priprave, at vime, do ceho jdeme. "Co Buh spojil, clovek nerozlucuj"

ariadna12
Autor odpověď smazal
Zobraz