Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Dcera chce jít příští rok studovat do Japonska na střední. Našla agenturu, která to zprostředkuje, ale je to nad mé finanční možnosti.
Podařilo se nám doložit veškeré potřebné doklady, aby jí schválili veřejnou sbírku.
Tu jí zveřejnili na https://www.donio.cz/studium-v-japonsku
Jenže teď nastává ten problém, já nejsem kamarád se sociálními sítěmi. Jako trochu jo, ale jen jako uživatel, takže vlastně nic moc. A potřebovala bych pomoc s nějakou propagací této sbírky. Vlastně ani nevím, jestli vůbec text je napsaný tak nějak "aby chytil" a třeba někoho oslovil natolik, že by třeba nějakou kačku poslal. Stačí tři tisíce lidí po stovce.
Není tady někdo, kdo tomu trošku rozumí a pomohl by mi to nějak zviditelnit? Případně nemohly byste sbírku nasdílet i vy?
Už jsem psala i nějakým těm více viditelným lidem na FB a insta, ale nikdo se neozval. Chápu, že zpráv tam mají asi mraky.
Pak jsem tedy dohodnutá s naší obcí, že o dceři napíší článek do místních novin, ale u nás je 1200 občanů, polovina důchodového věku a čtvrtina jsou děti, tak to také nemá takový dopad.
Pak jsem psala na novinky.cz (bez reakce), na radio kiss (nemají kapacity), denik metro (povazuji donio za placenou inzerci)
Prosím o jakoukoli radu.
@hankapiiisek Moc děkuju, jsi zlatá
@endousek1 sbírky mají smysl, ale v tomhle případě fakt ne 🙈 holčině je 14 a pomýšlí už takhle vysoko? Dál by to nešlo? Nebo to je jen fór?
A když si to za rok, dva rozmyslí, tak pak co? Z čeho budete platit další roky, pokud seženete finance na nástup a první rok? Umíte si obě představit kolik peněz to reálně bude opravdu stát?
Naprosto podporuju všechny sbírky pro handicapované a různě znevýhodněné děti, ale tohle je fakt pubertální úlet.
No, nevím, sbírka na nadstandardní studium pro dceru, které navíc není nutností, mi nepřijde zrovna fér, vůči jiným, kteří pomoc skutečně potřebují. Osobně takové projekty nepodporuji a nevidím důvod je podporovat.
@endousek1 Já nechci být zlá, ale když vyberete na 1.rok, kde seženete peníze na další roky? Je to nad vaše možnosti a nikdy nevíš co všechno může ještě potřebovat. Chápu sbírky na nemocné lidi/zvířata, ale tohle mi přijde hloupé. Pokud chce studovat v cizině, ať nejdřív vystuduje tady a našetří si ze svého.
Japonsky se začala učit teď? Jestli dobře chápu…? A komunikovat a učit se v Japonsku chce jak?
Já asi chápu, jak je sbírka myšlená... Píšou tu nademnou, že co pak po tom roce, kde vezmete peníze. Nejspíš je to prostě jen roční studium a pak zase zpět do ČR...logicky.
Ale teda omlouvám se, hrozně bych dceři přála, aby se tam dostala, ale nepřijde mi to jako důvod pro sbírku. Jsem toho názoru, že sbírku si nezaslouží ani ti, co třeba vyhořeli vlastní chybou a neměli pojistku... Natož studium v Japonsku.
Každopádně držím palce a úspěšnou propagaci.
@leilinka1234 link s dodatečným infem jsem si rozklikla až později. O to víc to asi nechápu. Dovolená by mi přišla přínosnější než roční “studium” bez znalosti jazyka 🙈
Lidi uz se zbláznili, sbírka na střední v Japonsku?😂 však na střední může jít i tady a pak dal..třeba do Japonska
Já teda nevím, možná bych ještě pochopila nějakou výšku ale střední školu? No každopádně přeju hodně štěstí.
Přidám alespoň příspěvek pro zviditelnění na hlavní stránce.
Dceři v zájmu fandím, ale toto jako cestu nevidím (chtít od 3000 lidí stovku, je docela dost velký požadavek). Kdyby moje dítě bylo takto zapálené, tak bych ho raději podporovala v tom, aby mohlo studovat Japanistiku tady na FF, pak bude cesta do Japonska otevřenější.
(Jasný s ročním studiem v Japonsku, by byly přijímačky pak asi jednodušší-ale cena za to je příliš vysoká).
@endousek1 ja rozumim tomu snu, zapaleni, prani...i v tom, ze ji chces maximalne podporit, ale zas trochu realisticky by to asi bylo lepsi...nebo teda nerikam, ze to vubec neni nerealne, ale snazila bych se pro ni najit cestu jak vystudovat tady, stredni, jit na vysokou, ktera k tomu bude mit blizko, moznost nejakeho erasmu nebo az bude starsi, aby tam mohla i pracovat a vydelavat si na ten pobyt sama. ani nepises, co chce studovat, jen nejakou obyc stredni? nemam predstavu jak to tam chodi, ani co by ji takove studium (teda samo krom jazyka) melo vlastne dat? promin, ale neni to neco, co by me nejak chytlo u srdce. mozna kdyby alespon neco "produkovala" mooozna by mela treba sanci na hit hit, ale toto me osobne prijde trochu mimo realitu 🤷🏼♀️
za mě je tam málo informací, takto jak je to napsané, tak bohužel nepřispěju.
nevím, na jakou střední školu chodí, co očekává od studia v Japonsku, co jí to reálně dá. Na synově gymnáziu mohou jet studenti na rok do USA, je to podmíněno výbornými studijními výsledky a po návratu je jim uznán vystudovaný rok v zahraničí. Nepořádají ale žádné sbírky, pobyt je z velké části hrazen z nadačního fondu školy.
Založení sbírky na na studium v Japonsku mi přijde jako naprostý úlet.
Stačí si najít brigádu a odkládat peníze bokem. Jakmile bude našetřeno, tak vyrazit. Jako to udělal každý, kdo měl podobný sen.
Taky bych na tento typ sbírky peníze neposlala.
Ale pokud lidí peníze pošlou, jejich problém.
@endousek1 nemyslím si, že děláš dobře. Chápu, že po tom dcera touží, ale takhle ji trochu učíš, aby si o peníze řekla, ze se na ni slozi cizi. Tyto sbírky mají sloužit handicapovaným nebo lidem se zdravotním i existencnim problémem. Dceru bych nechala normálně vystudovat u nás. Pak na VS a výjezd v rámci Erasmu. Promiň, ale tohle mi přijde jako rozmar pubertacky. Btw "street dance" nikoli "streat dance".
@ireniq Tahle slova "tak to nějak zařídí" mě taky hned zaujala. Přijde mi to nevýchovné. Dcera si dupne a mamko starej se, i kdyby se na to měla zařídit sbírka 🤦♀️
@fire85 Brzo si lidi začnou pořádat sbírky i na dovolenou...🤨
Mimo uz vyse zminene bych jeste dodala, ze pokud chce slecna prekladat, tak by se mela nejdriv naucit poradne cesky. V popisku je hodne chyb a preklepu a vede japostina s velkym J a "15ti".
Na Google jsem zadala studium v Japonsku, takže možnosti je více. Dcera může jet i na kratší dobu - nabízejí od 1 měsíce, pak je tam samozřejmě erasmus. Nebo také výměny pobyt. A věkové rozpětí pomerne široké. Takže co se spíš zaměřit na to, co teď ufinancujete a později by mohla jet znovu.
Osobně by mi bylo stydno, že zakládám takovou sbírku. Na Doniu je tolik příběhů lidí, kteří si ty peníze opravdu zaslouží aby přežili.
Vedle toho se dávají žádosti na větší auta, studium v zahraničí, pobyty na horách a u moře, větší bydlení protože 2 děti chtějí každe svůj pokoj a rodiče na to nemají. WTF?
Rozumím, že tvoje dcera má nějaký sen. Já ho mám taky a musím si na něj vydělat sama. Přišlo by mi výchovnější vysvětlit jí, že časem může do Japonska odletět sama, ale musí si na to našetřit, začít se učit jazyk už teď,...
Do té doby může navštěvovat kurzy, najít si kamarády na konverzaci a nebo můžete jet do Japonska na dovolenou ( až si na ni našetříte).
Až budu chtít nový nábytek do obýváku, rekonstrukci kuchyně nebo auto mám si taky udělat sbírku???
Začínám pochybovat o účelnosti Donia, když schválí něco takového. 🫤 Neřeknu, kdyby se děvče učilo x let u nějakého učitele, mělo úspěchy v soutěžích, překládala texty atd. Tak řeknu: "wow, má talent, to musíme podpořit. "
Ale takhle?🤔🫤
Všichni máme sny. Některé jsou dosažitelné, jiné ne. Bohužel, něčí sen ve mě nevyvolává potřebu mu pomoci k plnění jeho snu. Ta potřeba pomoci je diametrálně jinde, než když je někdo nemocný nebo mu přírodní katastrofa vezme dům.
@endousek1 informace ke sbirce se daji upravovat?
Ctu tam totiz docela relevantni info, ktery ostatni pisou, ze tam neni...
Napriklad, ze se da odjet max v 17.5 letech, takze jak tu nekdo psal odjet pozdeji zkratka nejde...
Dal, ze dcera Japonsky neumi, ale pise se tam, ze udelala zkousky na B2... atd atd
Osobne nemam nic proti takovym sbirkam. Kde ja mohla byt, kdyby mama tenkrat mela penize.... komu se to nelibi, tak jen obycejne zavidi. Chybi mi tu uz jen jedno..."na me se taky nikdo nesklada" 🙈
Hodne stesti a kdyz se povede, tak at to hlavne k necemu je! 😉
(Sama znam holky co studovaly v Jizni Korei, v Cine a ve Francii. Vsechny umi jazyk plynne. Jedna tam zije trvale a ma rodinu, druha tam zila vic jak 5 let a ted se tum zivi a treti to ma jako hezkou vzpominku)
@swan42 to o závisti jsem čekala 😀 nezávidím jí to, ale rozhodně bych na takovou sbírku nepřispěla. Jakože si puberťačka dupne nožkou, že hodně chce do Japonska, aby mohla psát titulky k anime seriálům🙈 tak to pro mě fakt není důvod jí přispět. pokud by měl takové ambice syn, tak nebudu zakládat sbírku, ale snažila bych se to vykomunikovat nejdřív se školou a pak s nadacemi, které na vzdělání přispívají a ne vybírat peníze na doniu. Ale třeba se jí to podaří.
A jo, hodně informací se tam objevilo až v průběhu, původně tam toho bylo mnohem míň.
A já tu stovku přispěju, nezchudnu o ni a pomuzu jedne slečne splnit si sen. Vzdyt uz jen zalozit sbirku potrebuje odvahu a pak ji sdilet a propagovat 👍 Vzdyt ta holka za to nemuze, ze má fotra na baterky, kolik takových je? A kolik se snu vzdá a kolik pro nej neco dela? Brigádu, mamka by se i zadluzila, aby dceři splnila sen. A stovka neni moc, kolik takových stovek utratíme za kraviny, zbytecnosti. Já v tom smysl vidim 😉
Tady jasne vidime, jak nema každý rovné možnosti ☝️ Neci rodice na to maji, nekdo se musi snazit ziskat je jinde, nebo se vzdát sveho snu ☹
@swan42 protože to postupně doplnila a predelala, viz "streat dance", který spravne upravila na "street dance". A vážně myslíš, že je správný tento způsob? Vždyť tam může odjet na VS.
My máme také sen, když se dcera nedostane na střední školu, rádi bychom ji poslali studovat rok do Austrálie, bydlela by u svagru. Teď je dcera v 6.tride. Začínáme přemýšlet a šetřit finance už teď.
Já ti to nasdílím kde budu moct