Investice. Máte zkušenosti?

niheb
4. únor 2021

Na mateřské/rodičovské není času nazbyt, ale po rozhovoru s kamarádkou mě napadlo, jestli třeba máte některá z vás nějaké zkušenosti s investicemi, akciemi, dluhopisy a podobně? Prý po tom po očku pokukuje, že by to mohl být způsob, jak být doma s dětmi, a zároveň něco vydělat... Co myslíte, je to vůbec reálné? Je mi jasné, že když to člověk myslí vážně, ideální je fin. poradce, ale zajímají mě spíš vaše zkušenosti, jestli se v těchhle vodách taky nepohybujete 🙂 Trochu mi totiž nasadila brouka do hlavy... 🙂

squezy
4. únor 2021

@niheb Kdyz se nam narodili kluci, dostali jsme od rodiny nějaké peníze a investovali to do zlata. Za rok a pul nám to už přes 20tis.vydelalo,což by si na sebe v žádné bance nikdy nevydelalo. My jsme spokojeni, hodnota zlata dále roste.

niheb
autor
4. únor 2021

@squezy Teda, to zní dobře! Neměla bys tip na nějakou stránku, kde bych se o tom dočetla víc, prosím?

niheb
autor
4. únor 2021

Já měla vždycky pocit, že člověk musí mít kupu peněz, aby mohl investovat, ale i kdyby ta investice nebyla taková a vydělala pár korun, možná by to za to stálo... 🙂 Ale bylo by to pro mě teda ještě hooodně zkoumání... 🙂

amazonkajanik
4. únor 2021

@niheb chce to se dobře trefit,no. My před lety s tátou šli do investičního fondu od ING. Vypadalo to dobře,jen s tím,že tam nebyl garant. Pak ale začali mít problémy a my stáli před otázkou,zda to risknout,nebo přijít o půlku vložených peněz. Padla druhá varianta. Já přišla o 22tis,táta o celých 60tis. Nakonec do nich holandská vláda nalila 5mld na udržení,dnes je z nich NN. Kdybychom se nezalekli,mohli bychom tam mít kolem milionu každý a je tomu teď 11let. Jaké mají ale teď podmínky,to nevím. Chce to opravdu dobrého fin.poradce. Vzhledem k situaci,co teď panuje a ekonomika je na hraně,padají úrokové sazby...když jsem zakládala účet,měla jsem k němu 1% zúročení zůstatku a na sporicim 1,5%. Teď běžný nic a spořící má jen 0,40%

eniripsa
4. únor 2021

@niheb Zdravim, pracuji jako financni poradkyne. Investice s klienty resim skoro porad a i oba s pritelem investujeme a nemuzeme si to vynachvalit🙂 Zde hodne zalezi jaky fond, strategie a casovy horizont se zvoli, ale to je na delsi diskuzi 🙂 Pokud chcete muzete mi napsat do zpravy, co vas zajima a muzeme se o tom pobavit 😊

wxkatuska
4. únor 2021

@niheb velmi slusne se da vydelat na kryptomenach.....ale pokud se clovek neorientuje, tak i prodelat.....

mazanamatka
6. únor 2021

Moje rada zní - opravdu neinvestovat do něčeho, čemu nerozumíte. Pokud s finančním "poradcem", tak bych byla opravdu hodně opatrná a zkoumala jeho vzdělání, specializaci a zkoušky u ČNB. Případně je možné jít do nějaké větší banky (z kategorie "too big to fail" = stát by nedopustil její krach, právě kvůli významné velikosti) a založit investiční portfolio přes banku. Berou si sice poplatky, slibovaný výnos také nebude nijak závratný, ale je to téměř bezrizikové. Takže pokud nevynaložíte hodiny a hodiny na studium informací (pokud k tomu nemáte vzdělání ze školy), tak bych sama do ničeho nešla. Na kryptoměny ještě větší pozor - to je zatím spíš hazard! A pokud nemáte vyloženě volné peníze, o které vám je jedno, že o ně přijdete, tak krypto také nedoporučuji!

mazanamatka
6. únor 2021

V bance se dá investovat od 300 Kč měsíčně. Moje dcera dostává od babičky 500 Kč každý měsíc (nejsou to žádné velké peníze), ale záměr je právě stabilní dlouhodobé investování. Takže jí zhodnocené peníze (minimálně aspoň porazí inflaci) předáme k 18. narozeninám jako základ do dospělého života (nebo až je bude potřebovat, třeba na studium nebo na něco rozumného, ne že je rozfofruje za nákupy nebo jiné blbosti).

mazanamatka
6. únor 2021

Takže znovu, pokud tomu nerozumíte, tak si tím pravděpodobně nic nepřivyděláte, a jen o peníze přijdete. Ale jako forma spoření pro děti je to opravdu ideální způsob, takže to bych vás podpořila 🙂 To je za mě správný přístup.

mazanamatka
6. únor 2021

@wxkatuska V kryptoměnách se moc "nedá orientovat". Za mě je to hazard spíš. Nechci podceňovat maminky na rodičovské, ale asi to není ideální forma, jak přijít o už tak nevelký rodičovský příspěvek :D

ruzova_pastelka
6. únor 2021

@mazanamatka Naprosto přesně! Já jen dodám, že od investičního makléře bych chtěla titul CFA, to je jediné opravdu prověřené investiční vzdělání.

niheb
autor
6. únor 2021

@mazanamatka Já určitě nějaké divoké akce nechystám, ale to téma mě zaujalo 🙂