Moc všechny zdravím a budu ráda za každou pomoc či informaci. Rozhodla jsem se se svým životem něco udělat a začít se realizovat. Ačkoliv už mi není dvacet a mám tři malé děti. Nevím jestli to zvládnu, ale chtěla bych to alespoň zkusit. A Vás ženy žádám, jaký je v praxi rozdíl mezi dis a bc dětskou sestrou ? Jak je to s hledáním práce u dis a bc ? Mají oba tituly totožné možnosti ?
A druhá část mé otázky se týká angličtiny. Jsem totální laik a na jazyky jsem zkrátká příšerná. Jak moc se na tomto oboru, ať už u dis nebo bc, angličtina hrotí? Popřípadě musím tam už mít nějaké základy nebo se tam učí od začátku ? A byly přijímačky i z angličtiny ?
Děkuji Vám za případné odpovědi a budu moc ráda, pokud by se zde našla dětská sestra, která by byla ochotná být se mnou třeba v kontaktu.
Bc. bude mít vždy vyšší váhu než dis. Jakou máš střední školu? Bez zdravotnického zaměření? Já bych se trochu bála, jak je to s praxí, pokud jsi úplný laik. Být tebou, tak proklikám školy v okolí a prostuduju přesně výukové plány, ať můžeš posoudit, co ti víc bude vyhovovat. A Ano, AJ je součástí absolutria na dis.
@pajinka333 ještě teda jenom u VŠ bylo pro dálkové studium podmínkou být zaměstnaná v nemocnici, já jsem se chtěla hlásit z rodicaku a nemohla jsem, tak jsem šla na VOŠ.
Za mě (nejsem sestra, ale má za muže sestru s voš pro intenzivní péči) bude na voš více praxe, což pokud máš nezdravotnickou střední, to podle mě dá mnohem víc. S bakalářem budeš teoreticky nafrčenější, ale praxe je znatelně míň a sestrám s bakalářem obvykle trvá dýl než se zapracujou (vycházím z mých desetiletých zkušeností z ára a záchranky), což se teda pochopitelně netýká těch, co si bc./mgr. Dodělávaj při práci
Nevím, jak to je u sester, ale obecně:
Dis. = středoškolský titul
Bc. = vysokoškolský titul
A přitom mi teda přijde, že to učivo a náročnost je dost podobná.
@mirecka.jaroscakova určitě chci volit kombinované studium. Je tedy opravdu nutnost k přijetí mít rok praxi ? To nemám protože mé středoškolské zaměření bylo humanitární. Tudíž praxi jsem měla ve školce.
@mirecka.jaroscakova a kde jste se hlásila? Já jsem to na Ostravské mezi podmínkami neviděla…
@pajinka333 jako všeobecná Dis, můžu říct, že jsme měli více praxe než holky Bc. V praxi bych řekla, že je to jedno. Přijímačky na DiS.budou asi jednodušší a jazyk se dá naučit, jsem na něj blbá a zvládla jsem to i u absolutoria.
@sanoela já si zkusím podat přihlášku na obojí. Problém je právě to množství praxe. Pro mě s dětmi bude lepší volbou bc. Ale pokud je pravda že u kombinovaného studia je třeba rok praxe tak jsem nahraná. Psala jsem e-mail na poradenství tak uvidím co mi odepíšou.
@pajinka333 dej pak vědět prosím, taky by mě zajímalo .
Ono existuje Bc. detska sestra? 😯 ziju celou dobu v domeni, ze si muzes udelat ze vseobecne sestry (bc.) az Mgr. Detska sestra. Ale treba se to zmenilo, uz je to spoustu let, co jsem dostudovala. Jinak na Bc. je 2500 hodin teorie a 2500 hodin praxe. Coz mi prijde dost 🤷🏼♀️ Za me je to ve finale uplne jedno. Prvni rok v praci stejne absolvent nevi, ktera bije a pak se to srovna. Podle me uplne tak nezalezi na poctu hodin praxe za studii (verim, ze mezi DiS a Bc. nebude tak markantni rozdil), ale proste o cloveku, jak je sikovnej. Doporucuji jit na Bc., muzes pak jit dal na magistra, pripadne doktorat, kdyby ses nak hodne rozstudovala 😃
A teda jinak ocenuji odvahu jit do skoly s trema malymi detmi 😀 Ja si to momentalne nedovedu predstavit 😂 Respektive uz jsem si to predstavila a opotila jsem se hruzou 😅
@pajinka333 jenom do Zlína, potřebovala jsem to co nejblíž, je fakt, že ostatní na školy jsem se nedívala. Ono možná tam bylo buď ten rok, nebo z praxe, prostě abys měla střední zdravku, což já jsem měla gymnázium, tudíž smůla.
@exbordelar Ano, sestra studuje pediatrickou sestru v Olomouci (Bc.).
@pajinka333 pokud se bojíš jazyka, tak bych volila bc., na VOŠ je jazyk každý semestr, na VŠ jenom v prvním ročníku, navíc absolutorium na VOŠ se dělá i z cizího jazyka.
A k té první otázce, dis a bc sestra má stejné kompetence, tam rozdíl není žádný. Já jsem teda všeobecná, ale u dětské to bude stejné.