Zdravím ženy, jdu se zeptat zda někdo neřešil podobnou situaci...😉
Mám 2,5letou holčičku. Minulý rok jsem začala studovat dálkově vysokou. Byl čas tak jsem si řekla, že si dodělám Ing. Sice je to náročné ale dá se to. Jenže... Zjistila jsem, že jsem těhotná. Což jsme samozřejmě chtěli a jsem i ráda, že mohu školu dokončit během rodičovské dovolené pěkně v klidu. Teď ale váham. Mám to na dva roky. První rok mi končí teď v létě. A státnice budou v létě 2024. Předpokládaný termín porodu(pokud to klapne) mám začátkem listopadu. Což teda je bod úrazu. První dceru jsem kojila do 18m a tohle druhé miminko bych chtěla též kojit. Na přednášky povinnost chodit není. Tak si teď říkám... Mám dvě moznosti. Buď prodloužit a pak se třeba za rok vrátit a dokončit to. Nebo budu pokračovat a pak budu tedy jezdit jen na ZK... Jedná se o 4předmety v ZS a 4 LS. Takže to není žádná hrůza. Jenže jak to udělat, když porod je v listopadu a zkoušky nám začínají většinou v Prosinci. Jak to řešit s malým prvkem. Vlastně úplně čerstvým mimcem. 😶😶 ZK probíhají formou, že ráno přijedeme a kdo projde testem tak jde k ústní. Ale většinou to celé trvá třeba od 10-14h.😓.. napadlo mě vzít třeba babičku sebou aby během testu a zk pak pohlídala. Šla se třeba projít s kočárkem. Není to že bych tam ty hodiny seděla a čekala. Ale ráno se napíše test cca 30-40m a pak se třeba do oběda čeká a ústní 10-30m. Měl někdo podobný problém 🤣🤣moc se mi to kvůli 8zk nechce natahovat 🤣
@palja paní 6 děti... Tak to smekám. Já kolikrát nedávám ani to jedno 🤣🤣
@martikbertik já právě mám dvě a 6 tedy v žádném případě. Ale na své sestře vidím, že když se chce, jde všechno i s 6ti dětmi. Než začala studovat, tak měla maturitu.
Já zvládla zkouškové s prckem a to jsem byla na straně zkoušející - babička seděla v kanceláři a sem-tam jsem si odskočila nakojit 🙂. Jo a tuším na nějakou chvíli šli i na procházku. Jako kritický problém bych viděla spíše únavu - ale poptej se na studijním, dost často to bývá tak, že můžeš případně nějak posouvat / přerušovat až třeba po porodu. Tzn. normálně semestr začneš studovat, určitě se domluv s vyučujícími - pokud jsou nějaké seminárky, tak je zkus zvládnout před porodem (často ti je dokáží zadat dřív) a pak se dohodneš i třeba na nějakých pozdějších termínech (já byla 3 měsíce od porodu dost nepoužitelná). Ale třeba se dá odsunout zkoušky do letního semestru - když to bude kvůli porodu, tak rozumný vyučující ti to posune (záleží teda, jaký přesně máte systém).
Určitě tedy zjisti přes studijní, jaké máte podmínky a možnosti. Určitě než rok čekat, je lepší zkusit udělat, co půjde. Nevíš, co bude pak a i kdybys nestihla dodělat diplomku a státnice, tak je můžeš dělat třeba v dalším zimním zkouškovém.
@martikbertik z vlastní zkušenosti doporučuju nepřerušovat, pak se do toho strašně špatně vrací. Já toho rozhodnutí lituju. Měla jsem si spíš rozložit ročník. Ale já musela jezdit i na výuku. Pokud máš možnost, tak si vem někoho sebou, kdo se ti o mimčo postará během zkoušky.
Já se taky na “stara” kolem vratila dodělat Ing. První dceru jsem rodila v Březnu takže taky pred zkouskovym. Co si budem bylo to náročné. Všechny povolené absence jsem si schovávala až po porodu. A s kým šlo jsem si domluvila, ze chodit nemusím. No zkouskove bylo pak bez nějakých výhod, takže to chce mít hlídání, jednou hlídali i spolužáci když jsem šla na radu. No byla to sranda. Pak jsem jeste o rok prodluzovala, to byla spis ma lenost dotáhnout diplomku a díky covidu se statnice posunuly a vysly 14 dni po druhem porodu 😂. Jako když to po sobě čtu zní to šíleně. Ale tak hrozné to opravdu nebylo, přísahám 😀. A teda podstatná vec, obě moje děti byli spací takže vše jsem si v klidu udělala/učila po večerech.
Jo jinak studium bylo dálkové.
@martikbertik nemám úplně vlastní zkušenost, ale moje sestra ano. Měla 4 děti a rozhodla se studovat. Měla i takhle maličké, vždycky s ní jezdila kamarádka, která hlídala na chodbě. Studium si neprodluzovala. Se 4 dětmi vystudovala vysokou, je Mgr a behem studia byla ještě 2x těhotná, takže má dětí teď 6. Takže když se chce, jde úplně všechno. A do školy jezdila daleko, cesta vlakem trvala hodinu.
Takže nebojte, určitě to zvládnete ❤️