Co lze dodělat, když mám maturitu?

marry94
30. zář 2023

Ahojte už jsem zde psala dotaz co se týkal kurzu přes UP. Ale ještě mě napadlo lze jsi na některé škole dodělat třeba jen praktickou část? Mám maturitu ale z posraneho gymplu(rodiče prostě chtěli ať tam jdu a v 15 jsem ještě nevěděla co chci delat) chtěla bych jsi třeba jen dodělat nějaké zaměření ale nevím jak to funguje. VŠ ani VOŠ nechci mám dvě děti a práci ale chtěla bych získat nějaké zaměření pokud by nebyla jiná možnost tak bych zkusila nějakou tu VOŠ
Děkuji za rady

95newmommy2020
30. zář 2023

@marry94 Účetnictví, o účetní s AJ je velký boj.

kakamila12
30. zář 2023

@marry94 Škoda, že vás na tom "posraným" gymplu nenaučili alespoň pravopis.

mrs.duck
30. zář 2023

Napadá mě výuční list ve zkráceném studiu.

marry94
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
hanka_12345
30. zář 2023

@marry94 no to si nemyslim kdyz jste tam zase supla hrubku. To by jste to asi napsala dobre, kdyz se tady hajite🤣

nikoulinka
30. zář 2023

Ahoj 🙋 já mám třeba pomaturitní studium. Dělala jsem v rámci školy Jabok, kdy tehdy dojížděli profesoři do Ostravy. Jinak působí tuším v Praze. Udělala jsem si tak volnocasoveho pedagoga. Stačily na to tři měsíce, ale je fakt, že bylo potřeba tomu věnovat každý víkend. Na druhou stranu, mi tento "papír" otevřel dveře do míst, kde jsem si vždycky přála pracovat - nízkoprahová zařízení pro děti a mladez, apod. Na VŠ, přiznávám, jsem moc líná. Takže jsem ráda i za toto.

slunea
30. zář 2023

A přemýšlela jsi, co by tě bavilo?

konidana
1. říj 2023

Dost odbornych skol nabizelo dvoulete nastavby. I dalkove studium . Snad to jeste funguje

sonaxoxo
1. říj 2023
eviicka
1. říj 2023

@hanka_12345 kritizuješ něčí pravopis, přitom v jediné své větě máš "by jste...".

Většina učilišť nabízí zkracené studium na vyuční list. Trvá to rok a kromě i nějaké povinné praxe se učí dálkově pouze odborné předměty. Je otázka, jestli by se našel obor, který by ti profesně nějak pomohl.

me_druhe_ja
1. říj 2023

Já mám taky jen gympl. Taky jsem byla donucena, dokonce jsem musela na osmiletý. Pak jsem na VŠ šla, ale vybrala jsem si hroznej obor. Skončila jsem před bakalářkou. Nikdy jsem nelitovala. 🙂 vždycky mě bavily a šly jazyky, takže moje první práce byla asistentka v jedné menší firmě dovážející masné výrobky z Německa. Pak jsem byla skoro 10 let jako obchodní referentka v jedné maličké firmě a tam jsem získala ohromnou praxi, dělala jsem úplně vše. Ale teda za cenu, že jsem byla fakt otrok. Načež jsem nastoupila a pozici customer servis už v poměrně velké firmě, měla jsem na starostí Rakousko. Tam jsem si našla přítele a přestěhovala jsem se za ním do zahraničí. Teď jsem doma s detma, ale brzo si zas něco budu hledat a ráda bych opět v oblasti administrativy, zákaznický servis, logistika, reklamace...A hlavně využít jazyky (mluvím kromě CJ ještě NJ, AJ a FJ). Tak snad to klapne.
Nikdy jsem neměla problém s tím, že mám jen obecnou školu, že nemám žádné zaměření ani VS. Myslím, že v dnešní době se na to až tak nekouká (jasně, jsou obory, kde musíš mít určitou školu). A hlavně záleží na tvých schopnostech v té dané práci.

evik19
1. říj 2023

@marry94 Já bych se nejdřív odpíchla od toho, co bys vlastně chtěla dělat-aspoň rámcově zaměření. Baví tě jazyky? Počítače? Zvířata? Ráda tvoříš a staráš se o děti anebo třeba o důchodce? Nevíme p tobě nic….Takhle to zní jak výkřik do větru ( rodiče mi vybrali blbou školu, VŠ ani VOŠ nechci). A vy mi teď poraďte, co mám dělat. (Ale ne tak blbě, jako moji rodiče, kteří mě dali na gympl).

misulka84
1. říj 2023

@me_druhe_ja taky si myslím, že obecné vzdělání není na škodu👍🏻

fyii
2. říj 2023

@marry94 Urad prace zprostredkovaval vzdy pomerne dost ruznych rekvalifikacnich kurzu, takze ted je spise otazka cim by jsi se chtela zabyvat... Urcite se na to zeptej nebo prozkoumej i jejich web, tam by melo byt psano presne za jakych podminek co a jak.

veruuu_kubesovic
2. říj 2023

@marry94
VŠ nebo VOŠ nechci, mám děti? Hmmm...to má snad v dnešní době každá z nás když si chce dodělat vzdělání 🤷‍♀️ a těžko radit když nevíš co by tě bavilo...

knuffel
2. říj 2023

To na mě působí tak, že vlastně doteď nevíš, co chceš dělat, a my to tu máme vyřešit. 🤷 To zaměření bys asi měla vědět sama, od toho se to totiž odvíjí.