Bakalářský obor nebo mi stačí vyšší odborná škola?

aurelie34
30. srp 2020

Hezký den, chtěla bych po mateřské jít pracovat do školky. Pravděpodobně do nějaké vesnické v našem okolí. Přemýšlím co si mám zvolit za školu. Mám gympl, chtela jsem jít na vyšší odbornou na mimoškolní pedagogiku, ale dost mě od toho okolí odrazuje, že to není v podstatě nic a že je lepší si už udělat bakaláře. Mám dvě malé děti, v době nástupu do školy jim bude rok a půl a 4 roky, doma hospodářství, ve většině času jsem na vše sama, tak se bojím abych Bc dala a nezanedbavala pak děti. Myslíte že by mi ta vyssi odborná škola stačila? Popřípadě jakou vysokou školu zvolit nejlépe v Praze nebo Plzni. Díky

linda_22
30. srp 2020

Nejsem z učitelského oburu, ale jestli si můžu dovolit říct názor, určitě toho bakaláře, už jen, že pak můžeš pokračovat dál. Vystudovala jsem magistra s hospodářstvím hodně velkým, děti jsem tedy neměla, ale zato práci od 3:00 podle potřeby až do večera, včetně víkendů. Je nezbytností podpora partnera a rodiny, aby ti opravdu pomáhali a umožnili se škole věnovat.. Měla jsem dost spolužaček s dětmi a zvládaly to.. Držím palce, není to snadné, ale stojí to za to 🙂

aurelie34
autor
30. srp 2020

@linda_22 no podpora okolí je právě to horší. Manžel z toho moc nadšený není, bojí se že budou děti na vedlejší koleji, že nebudu doma nic stíhat. Babičky máme obě pracující a téměř nehlidaji, jen když potřebuji k lékaři atd. Manžel je ještě po vážné nemoci a už jenom to že musí chodit do práce je pro něj náročné, bojím se že tím utrpí náš vztah, chod domácnosti atd. Potřebovala bych někoho kdo toho bakaláře má a byl třeba v podobné situaci aby mi dodal sebedůvěry že se to dá zvládnout.

jako_mala_holka
30. srp 2020

Kdyz to jde, tak urcite Bc., taky bych to tak udelala, ale u nas v oboru ta moznost bohuzel neni (aspon zatim) 👍

rosa106
30. srp 2020

@aurelie34 V podstatě ti stačí vystudovat střední školu s pedagogickým zaměřením. Mám kamaradku, bakaláře, která se rozhodla jít učit do školky. Sla studovat soukromou střední pedagogickou školu, sla rovnou do ctvrtaku, studovala ji rok dálkové (chodila tam na jeden den od dvou do večera každý týden), studium zakončila maturitou a už druhým rokem je spokojenou paní učitelkou ve školce. To mi přijde jako nejsnazší řešení při děti či práci.

pabka
30. srp 2020

Kamarádka šla pracovat do školky a udělala si ke své maturitě druhou maturitu na škole Bean a již muže učit. Studovala dálkově rok. Třeba by stačilo to?

pabka
30. srp 2020

@rosa106 stejná odpověď ve stejnou dobu 😉😂😂😂👍

rosa106
30. srp 2020

@pabka Aspoň mám důkaz, ze fakt nekecam 😅😁 dík 🤟🏼😁

trlik
30. srp 2020

Urcite bc. Zakon o pedagogických pracovnicich sice umožňuje vykonavat tohle povolani jen se SŠ či VOŠ v oboru, ale legislativa se může kdykoliv změnit a taky hodně učitelek si to vzdělání na dálku již doplňuje. Doporučuju, aby jsi si doma vymezila studijní místečko a čas, třeba obden hoďku a půl (podle potřeby a náročnosti studia). V domluveném čase ti zazvoní budík, dětem se řekne, že mamince začíná škola a potřebuje klid, manžel se v tu dobu stará o děti 🙂 Držím pěsti, určitě to zvládnete!

areh
30. srp 2020

Taky se přimlouvám za Bc. Do budoucna určitě lepší a myslím, že by se od toho taky mohly odvíjet peníze.
Jinak já jsem studovala VŠ při dětech. Náročné to je hlavně ve zkouškovém. Jinak během roku to není tak hrozné, že bys nestíhala domácnost a neměla čas na manžela. Stačí si vymezit čas, když už budou deti třeba spát a místo "relaxu" se jít učit...

rya
30. srp 2020

Do Mš stačí střední pedagogická škola. Letos jsem dostudovala dálkově. Studium na 2 roky. Střední ti dá více do praxe než vysoká ped. Tu třeba až budeš mít střední je dobré pokračovat. Záleží i na tvých časových možnostech a podpory od rodiny. I střední je dost náročná. Já se třeba musela naučit hrát na klavír. Do školy jsem jezdila v sobotu na celý den.

rya
30. srp 2020

Peníze máš stanovené dle tabulek máš stejný plat jak s vysokou školou.

antoinet
30. srp 2020

VOŠku bych zavrhla úplně, když už vyšší vzdělání, tak určitě Bc., ale pro dané povolání stačí ta odborná SŠ.
Zvaž ale vůbec, jestli je ta správná chvíle na studium, děti tě teď potřebují nejvíc a je toho na tobě dost. Studující matky potřebují podporu okolí nebo brzo vyhoří a odnese to celá rodina.

aurelie34
autor
30. srp 2020

@antoinet tak já to dělám hlavně kvůli dětem, chci mít práci která mě bude bavit a hlavně která bude skloubitelna s dětmi, tak abych se jim mohla i při práci věnovat. Jen s gymplem by mě čekala nějaké práce ve fabrice na směnný provot a to fakt u dětí není moc reálné. Vím že to bude náročné ale musím to ty 3 roky vydržet.

trlik
30. srp 2020

@rya to neni pravda, platove tabulky praveze pracuji s nejvyssim dosazenym vzdelanim. 8. platova trida plati pro SŠ s maturitou, 9. je VOŠ, 10. Bc i VOŠ atd. Ucitel ms je 8.-12. platova trida a plat se odvíjí podle vzdelani, let praxe a cinnosti (treba jestli se podili na tvorbe vzdelavaciho programu).

ahyt
30. srp 2020

Pujdu proti proudu.Nesla bych.3 roky se zda kratka doba, ano je proti celemu zivotu.Ale za ty 3 roky studovani,pokud neni nekdo, kdo vas zcela zastoupi v rodině, tak se zmeni vse. K horsimu Nebude cas, bude vse ve spěchu, nervozita,hadky,vycitani, stres stale,unava, nevyspani.To vse muze naprosto podelat cely dalsi zivot.Bude vzdelani, ale za jakou cenu.

elencze
30. srp 2020

Rozhodně bakaláře, v kombinované formě studia budeš do školy chodit obvykle jednou týdně, to manžel přežije, a navíc ne celý rok, de facto od září do května/června, s dlouhou pauzou zimního zkouškového (půlka prosince - únor), takže těch dnů na vykrytí zase není tolik, jak to může působit. VOŠ je opravdu celkem k ničemu a vzhledem k stoupajícmu rozšíření maturit už dnes na spoustu míst, kde stačila, potřebuješ bakaláře, a u učitelky ve školce je to dle mě také jen otázkou času. I na Voš se musíš učit, psát seminárky, tam není moc s VŠ rozdíl, ale pokud to děláš hlavně "kvůli papíru", tak ten z bakaláře má lepší uplatnění.

petrasipkova1
30. srp 2020

a kdo bude tedy s dětmi když budeš mít školu, praxi? Píšeš ze babičky nee a manžel taky moc nee, podle mě je to hodně časové náročné, děti budou mít nějakou placenou chuvu ?

petrasipkova1
30. srp 2020

@ahyt mám stejný názor. Navíc v popsané situaci. Jiné to je třeba bydlet s hlídaci babičkou. A jednou týdne do školy, to by si manžel bral dovolenou, vždyť tolik dnů ani člověk nemá a co potom společná rodinná dovolená ? nebo jak to delaji jiní lidé ?

sasui1
30. srp 2020

@trlik platova trida se neodviji od vzdelani ale od naplne prace. Neznam snad ucitelku ktera by mela 10. 😳 Bud 8.s tim ze netvori TVP nebo u 9.s tim ze plany tvori...10. tvori SVP a jsou to zastupkyne nebo vedouci ucitelky skolek spadajicich pod ZS 😉
A stupen vzdelanin rozhoduje o platovem stupni v dane tride kdy se stredoskolackam ubyraji dva roky praxe takze v prvbim stuoni delaji 4 a ne 2 roky 😉

elencze
30. srp 2020

@petrasipkova1 sama jsem druhou VŠ dělala dálkově, a se mnou spousta dalších lidí od 19 do 50, samozřejmě včetně matek. Dělá se to individuálně, jak kdo může. Velké části vyšel vstříc zaměstnavatel, že si ten den třeba částečně naddělali a pak si brali jen půldenní volno (ono opravdu těch vyučovacích dnů zase tolik není, zimní a letní semestr mají po 13 týdnech, takže jde o 26 dnů, obvykle minimálně na jeden z nich připadne státní svátek, také většina vyučujících toleruje dvě absence, pro případ, kdy to nejde vykrýt jinak, plus tedy cesty na zkoušky, ale to člověk nemusí mít volno celý den). Někteří taky dělali na směny, a prostě si prohazovali směny, aby je neměli v den výuky. Navíc mnoho škol má dnes svou vlastí školku, případně dětskou skupinu (tazatelka hledá v Praze, třeba zrovna Karlovka ji má), takže by zřejmě ani manžel nemusel hlídat. Vše je o dohodě a hledání cest.

aurelie34
autor
30. srp 2020

@petrasipkova1 manžel. On má víkendy volné a dělá od půl šesté do půl třetí, tak že je každý den ve 3 doma, pokud vím tak škola je buď odpoledne nebo o víkendu. Většinou to studuji dálkové pracující, tak že jim to je přispusobené. Tady nejde ani tak o to že musím jed jednou týdně do školy, to se nějak vždy udělá, ale abych měla čas na učení.

aurelie34
autor
30. srp 2020

@elencze dekuji za přínosné informace. Koukala jsem na ty školy a v Praze je jen ta Karlova univerzita nebo ještě jiná škola má tento obor? Bojím se té Karlovy, je to hodně těžká škola myslím že bych měla problém se tam vůbec dostat. Ty talentové přijímací zkoušky jsou šílené. A berou jen 20 lidi.

potaplice
30. srp 2020

S mimoškolní pedagogikou budeš stále nekvalifikovana učitelka, stejně jako s gymplem. Potřebuješ obor předškolní pedagogika, buď na SŠ, VOŠ nebo VŠ.

antoinet
30. srp 2020

@aurelie34 jsem náborová personalistka a vyjmenuju ti z fleku 20 pozic pro lidi s gymplem, do fabriky se jde se základním vzděláním.
Pokud přemýšlíš, co skloubit s dětmi po mateřské, tak dobrá práce je asistent pedagoga, na toho stačí maturita, je to také práce s dětmi a časově nenáročná, navíc máš veškeré prázdniny. A při této práci lze taky dále studovat.
Teoreticky to zní dobře, ale prakticky se studiu musí strašně moc obětovat. Když půl víkendu padne na školu, druhá půlka padne na vaření, úklid a praní a nezbyde čas na odpočinek, hru s dětmi, výlety, návštěvy rodiny...
Piplala bych si maličké děti naplno bez kompromisů a pak máš ještě celý život před sebou na studium i práci.

aurelie34
autor
30. srp 2020

@potaplice ano jasně myslela jsem předškolní pedagogyku. Byla jsem rozhodla jít na vyšší odbornou ale okolí mě nahlodalo. Zajimá mě o kolik víc je bakalářské studium těžší než VOŠ

elencze
30. srp 2020

@aurelie34 já jsem dělala v Ostravě a obor se netýkal pedagogiky, takže nemám úplně přehled. V Praze bude takový obor nabízet i hodně soukromých škol, ale tam je velký problém kvalita a pak uznávání (třeba nedávno aféra s Univerzitou Jana Ámose Komenského), takže bych byla opatrná, ať člověk nedá hodně peněz za nic. Ohledně dotazu na náročnost, je to hodně rozdílné, škola od školy.

sarusev
30. srp 2020

@rya muzu se zeptat, chtěla bych tenhle rok dat taky přihlášku na střední ( 2 roky) a zajímá mě to hraní na klavír, je problém když člověk nikdy nehrál, nebo muže být člověk úplný začátečník?

trlik
30. srp 2020

@sasui1 katalog praci se ma odvijet podle dosazeneho vzdelani. Doporucuji Metodicky vyklad k odmenovani pedagogickych pracovniku, dostupny na strankach msmt (pro nasi diskuzi zejm str. 10 a 12)

hankaviki
30. srp 2020

Stačí si dodělat maturitu v oboru předškolní pedagogika, bývá to na 2 roky. Tady na Vysočině vím o Obratani a Humpolci, Zvláště Obrataňje tu vyhlášená. sspobratan.cz

orisek56
30. srp 2020

Jdu proti proudu. Nejsem v učitelském oboru ale troufnu si říct, že s VOSkou po mě hrábli hned a dali. I přednost před všema BC a Ingama. A důvod? Mám oproti VS více praxe.... Já jsem za VOŠ rada a ta škola měla pro mě nějakou hlavu a patu. Vysoká mi absolutně nesedla, takže jsem ju za 2 roky zabalila. Mimochodem dneska tak úplně se už na Vysokou nehraje, bohužel. ... Byla jsem toho několikrát svědkem.