Aspergerův syndrom a studium na vysoké škole. Máte zkušenost?

janikk
6. čer 2024

Nemáte doma vyskokoškoláka se AS? Syn je teď ve 3. ročníku na gymnáziu, chytrý, šikovný, ALE totální introvert, s vrstevníky velmi slabá komunikace, bez kamaráda, kolikrát si říkám, že pro praktický život je "až nepoužitelný", zaměřením spíš na humanitní obory, nejraději by byl scénárista nebo režisér, což s jeho neprůbojnou povahou pak na uživení nejspíš nebude. Baví ho kultura, historie, dějiny... No ale jde mi spíš o to, jak zvládají AS pobyt na kolejích. Je mi jasné, že je to individuální, ale ráda bych slyšela i něco "ze života a z praxe". Děkuji za vaše postřehy.

queenp
6. čer 2024

@janikk Můj Asperger ma zatím 8 let, takže neporadím. Ale ráda si počtu zkušenosti ostatních 👍

merope
6. čer 2024

Jestli jsem dobře pochopila, tak čím víc "specializovaná" škola (jazyková ZŠ, speciální jazykový gympl, extrémně "šílená" VŠ), tak tím se tam "můj" AS (nediagnostikovaný) cítil líp. Prostě když jsou exoti všichni, tak se ztratí, že jsi exot 😀. Ten gympl asi nebude specializovaný, což?

BTW doučovala jsem takhle holku na fakt divnej inženýrskej obor na VŠ - a pak mi moc děkovala, protože konečně tam potkala lidi, co měli podobný zájmy, co ona.

ninive211
6. čer 2024

@janikk Vem si, že nejznámější nositel Aspergera, byť fiktivní, Sheldon Cooper univerzitu nejen vystudoval,ale i tam učil. A jako dost vysokoškolàků hsou "do života nepoužitelní" podivíni, mnozí z nich budou i s AS,byť třeba nediagnostikovaní. Tak je dost možné, že naopak tam bude konečně "mezi svými".

zuzkasim
7. čer 2024

Byla ses někdy podívat na kolejích? Někteří spolubydlící spolu moc nemluví, žijí ve vlastním světě a kolem nich to podle toho pak i vypadá😉 Nebála bych se toho, stejně se bude muset brzy osamostatnit, když to neuvidíš, nebude tě to tolik bolet🙂 Bude dělat chyby, jako každý. Život mu ukáže, co je ještě tolerované a co už ne. Nepíšu jako matka, ale jako holka, co bývala na kolejích jako návštěva, přítel měl určitě pár spolužáků a známých s touto diagnózou. U některých věcí naopak zjistí, že bylo užitečné, co jste ho doma naučili. Moc přeju, ať si najde obor, který ho bude naplňovat. Jinak máme třeba ve škole i tatínka, který má aspergera (diagnózu na i jeho dítě a projevují se oba velmi podobně, jako speckař si dovoluji vyjádřit toto důvodné podezření), pracuje z domu, zvládá rodinný život, pro nás je někdy oříšek vysvětlit mu naše požadavky, ale není to člověk, který by někomu dělal cíleně zle. To je důležité. Je těžší s ním vyjít, ale není to člověk, od kterého by okolí mělo čekat podpásovku. A takoví byli téměř všichni, se kterými jsem se kdy setkala.