Zvedání dětí za ruce. Je to hodně špatné?

slecnami
17. únor 2023

Ahoj holky,
ráda bych se zeptala na Vaše názory a pokud tady bude někdo i ze zdravotnictví, třeba fyzio, nebo lékař, moooc prosím také o vyjádření. Jde o to, že naše malá (17 měsíců) je jako z cirkusu, fakt, normální opička...pořád někam šplhá, skáče, leze...a poslední dobou se naučila to, že mě chytí za obě ruce, jako děláme Kolo, kolo mlýnský...a v tu chvíli se na mě pověstí a zvedne nohy, u toho se chechtá a chce prostě zvedat... Já jí opatrně položím na zem, což se jí teda moc nezamlouvá, ale párkrát se stalo, že jsem ji teda nahoru vytáhla. Ona je jakoby zpevněná, nedělám žádné trhavé pohyby, nebo tak, ale prostě mám pocit, že je to asi blbý, že by se jí mohl poškodit ramenní kloub...je to tak?? Díky všem 😃

veunka17
17. únor 2023

Já si říkám, vždyť se mohou kdekoliv pověsit i samy 😊 a známým říkali na plavání že pro ty děti (už nevím z jakého hlediska) je dobré s nimi za ruce nahrát prádlo. Držíme je ve vzduchu za ruce a hybeme ze strany na stranu... Ale snad někdo poradí lépe 😊

karolib
17. únor 2023

Není to příliš vhodné, protože kostra se stále vyvíjí, stejně tak s kostrou i svalstvo a vazy. Když se dítě drží samo, musí zapojit strašně moc svalů, aby se někde ve visu udrželo. Pasivní vis, tedy ten, kdy dítě někdo za ruce vytáhne, je nevhodný. Občas se nejspíše nic hrozného nestane, ale neměla by to být aktivita viděná každý den 🙂

cilkat
17. únor 2023

Kluky učila houpat se ve visu za ruce ergoterapeutka... když jsem se divila, že my to v Sokole do šesti let zakazujeme kvůli ramenům, upozornila mě na docela hezký rozlišovací znak: když se dítě chytí něčeho, pověsí se, automaticky krčí lokty - dokud udrží mírně pokrčené ("odemčené"/aktivní) lokty, drží to svalama a vazy zvládají. ve chvíli, kdy pustí lokty, pustí zároveň všechny ostatní svaly, visí pasivně a ramena trpí.

inssomnia
18. únor 2023

@slecnami dcerka si v cca 2 letech takhle vyhodila loket - věšela se za nás při chůzi. Takže opatrně s tím. Ty aktivní lokty jsou super pomůcka.
Zas teda nebyla to žádná tragédie. V nemocnici loket nahodili a dítě mělo zas humoru na rozdávání. Taky se pořád někde věšela.

luckamiksova
18. únor 2023

Taky se u dcery stalo, ze ji dvakrat preskocila slacha u lokte a museli v nemocnici nahazovat..od te doby si na to u obou deti davam sakra velky pozor..hodne to boli a to jsem ji ani netahala vahou do vysky, jen jsem si ji z lehu chtela posadit, abych ji nandala tricko

pavulka
18. únor 2023

U nás stejně tak ve dvou letech přeskočená šlacha. Je to dost bolestivé a dáváme si velký pozor, aby se to neopakovalo.

westie
18. únor 2023

Dcera si takto vykloubila loket, když si hrála s manzelem, a musela na pohotovost. Od tamní lékařky jsme se dozvěděli, že male děti jsou na to náchylnější než dospělí, protože to není plně vyvinuté. A upozornila nás na to, že když už se to stane a nenechá se těch aktivit, rádo se to opakuje. A rovnou ukázala manželovi fígl, jak to nahodit zpět.
A i na cvičení dětí nás na to upozorňovali, že nenechávají takto malé děti ani se věšet vlastní vahou.

slecnami
autor
18. únor 2023

Holky, všem moc díky, fakt jsem překvapená, kolik z Vás má takovou špatnou zkušenost, navíc jsem tipovala, že trpí spíš rameno a koukám, že asi teda spíš loket... No budu na to dávat pozor, díky, díky a ať už se Vám zranění pokud možno vyhnou !! 😃

teryem
19. únor 2023

Strejda mě kdysi, když mi bylo kolem dvou let vytahoval za ruce do okna a vytáhl mi loket. Pak se mi to stalo ještě asi dvakrát, když jsem se jako dítě vesela za ruce, ta samá ruka. Když bylo synovi asi 7 nebo 8 měsíců, lezl po měkkém gauči a zvrtla se mu ruka a vyhodil si loket. .. Já sama jsem pak nedomyslela hranís nim, asi kolem dvou let, lezl mi po zádech a já ho chytla za ruce a chtěla jsem ho přidržet při koníkovi a vytáhla jsem mu ho znova. Takže je to stupidita a nemělo by se to ... Ale udělá to určitě každý rodič, než se něco posere no

pavulka
19. únor 2023

Synovi se to právě stalo jednou, ale hodilo se mu to samo zpátky a po nějakém čase znova a to už jsme skončili na pohotovosti. Doktor nám právě říkal, že na to máme dávat pozor, některé děti jsou na to náchylnější. Může se to stát, i když držíš jen dítě za ruku a ono zakopne a ty ho instinktivně za tu ruku zatáhneš, aby nespadlo.