Ahoj, dcera od porodnice vstává maximálně po 2hodinách a to od usnutí (od asi 2měsíců) ne, že by první spánek byl třeba 3-4hodiny a pak po 2. Někdy i po hodině i méně. Usíná večer u prsa, přes den v kočárku nebo hacce. Nemám žádnou pomoc, ani manžela ani babiček, takže přes den jsem si od porodnice nelehla nikdy ...navíc, když přes den spí tak víc jak půl hodiny jen , když se jezdí s kočárkem, takže zase není šance si odpočinout. Vím, že to noční buzení souvisí hodně s kojením a tím, že u prsa usne, tak ho v noci zase chce, když se vzbudí.
Proto se chci zeptat, jestli někdo zkoušel změnit večerní rituál a naučit usínat bez prsa(samozřejmě bych s dcerou byla, nemyslím, nakojit, položit a odejít a ať si dělá co chce...ale pokud by to pomohlo a dcera byla spokojená a takhle by jí to vyhovovalo, tak nejsem proti...jen se bojím, že mám kontaktní děti a úplně bez maminky to nepůjde.) ? Pokud ano, povedlo se vám to? Jak jste postupovali, co pomohlo....jak staré děti jste měli? Šlo to bez pláče nebo ne? A zlepšilo se spaní v noci?
Chtěla bych to zkusit až bude malé 8-9m.
Žádám maminky, které to nezkoušely, aby nepsaly, že 10x v noci vstávat je přirozené a že to nemám zkoušet atd, atd. !!! Nechci diskuzi o tom co je pro dítě správné a přirozené a jak se co má a nemá dělat, takových je tady dost a hádek v nich také🙂.
Chci poprosit jen a jen o poznatky těch, kdo to zkusili🙂. Díky.
@pisisvori mela jsem naprosto stejny problem..v noci mi vstaval posledni dobou i co hodinu a tak jsem ho brala k sobe do postele (v 6ti mesicich) ale to jsem se nevyspala protoze byl neustale prisaty a kdyz se pustil a otocil, v noci ho zase hledal, kdyz se vzbudil.Nakonec jsem ho naucila na dudliky, nikdy je nechtel.Napred pres den, pote i v noci. Ale furt to nebylo ono. Dopadlo to tak, ze jsem to uz v noci nedavala a dala um v 7mi mesicich. Najednou to slo 😀 usinal u lahve, jak ji vypil, pustil ji a spal.kdyz se vzbudil treba za dve hodiny, vedela jsem ze to nemuze byt hladem, tak jsem dala dudlik a spal dal. budi se 2x za noc po ctyrech hodinach na mliko. Jinak dam jen dudlik, kdyz se vzbudi driv. Konecne se taky vyspim. Naprosto te chapu. Spousta maminek je pro to spinkat s ditkama u prsa ale ja pak proste nemohla fungovat, kdyz jsem nebyla vyspana. Zlepsilo se mu spani o 100%. Ted je to ve fazi, ze mi usne sam (10m) s dudlikem v postylce i pres den a bez revu. 😉 chce to ucit postupne a pomalinku. drzim palce at se vam to taky povede 😉 kazdopadne jsem chtela kojit minimalne do roka..ale bohuzel...myslim, ze i spanek jak maminky, tak miminka je velmi dulezity a meli by byt odpocati oba..
@sikulik hmmmm toho jsme se "bála", že se dočtu jen podobné reakce🙂. Ona taky spí se mnou v manželské posteli a z druhé strany starší, která žárlila, že my (manžel, mladší a já jsme v ložnici) a ona sama v pokojíčku.... do narození malé nikdy u nás v posteli nespala🙂. Starší vstávala xx krát za noc od 3m do 12m,ale budila až tak od 23-23,30 a tu jsme přendavala k sobě na kojení a zase zpět do postýlky...když začala vstávat jen 2-3x za noc, tak jsme jí koupili velkou postel a já jí uspala a odešla, ale usíná se mnou v podstatě do teď🙂 a někdy to trvalo i 2 hodiny (tak do jejích 2 let) to naštěstí mladší usne během 15-20minut. Ale nějak už mám někdy pocit, že to už déle nevydržím, že prostě padnu usnu a nevstanu🙂. Navíc mě hrozně bolí záda....krční páteř, bederní....jak jsme k ní v noci natočená, aby mohla k prsu....
@konikova já ten dudlík taky zkouším, když třeba usíná někdy přes den u kojení, tak než usne přendám jí do kočárku a dám dudlík a ona usne...zkoušela jsme to i večer a to se vzteká....a chce zase prso. No starší taky až když jsme odstavila v 16m tak usnula s flaškou Sunaru (do té doby nedala žádnou flašku do pusy a dudlíky nikdy neměla) a spala od druhého dne celou noc, ale zase odstavovat se mi úplně nechce tak brzo, chtěla jsem do toho roku...
@pisisvori a jaky mas dudlik? my mame asi 10druhu a nakonec stejne nejlepsi pro nej je ta stara kytka za par kacek 😀 s jinym neusne 😉 je kulaty a asi mu to pripomina tvar bradavky,..a nebo proste nechce jen tak lezet...nas kdyz fakt nemohl zabrat, coz bylo tak max 2x do tydne, tak sem si stoupla za jeho hlavu a popojizdela s postylkou do strany, jen lehce a delala ššššš...ted uz to nebyva potreba, uz usne sam..zkus 😉
Obavam se, ze v tomto veku ditko od prsa neodnaucis. Je to uplne blby vek na odnauceni od prsa. Jednak separacni uzkost a druhak nocni desy, deticky v tomto veku hodne a rychle psychomotoricky vyzravaji a v noci se casto budi, protoze jim mozek pracuje na plne obratky. My toto obdobi mame (snad) uspesne za sebou. 😀 A co cert nechtel, v 10mesicich mi zacala odmitat prso, bojovaly jsme 14 dni, jen ho zmoulala asi pro potechu. A mleka zacalo ubyvat. Uz jsem ani neodstrikala dostatek na cely den. No... nijak jsem se z toho nehroutila, dala Sunar a jeji spanek je o 100% lepsi! Spi mi kolem 12 hod s jednou pauzou kolem 5hod rano na jednu flasku. Ale prso pred spanim jsem nahradila flaskou, snazim se ten ritual nerusit a Sunar davat na kojicim polstari, aby nemela soky. Ale ten spanek je oproti tomu, co bylo, fakt o dost lepsi. Takze si myslim, ze pokud nechces vylozene ukoncit kojeni, tak ji to odnaucis horko tezko. Deticky jsou chytre, ty moc dobre vi, ze to prso dostanou. 😖 😅 Tak jsem ti asi moc nepomohla, co? 😒
Jo a chtela jsem kojit taky zhruba do toho roku. Prvni dny mi to bylo lito, ale pak jak jsem videla, ze krasne spi, tak si rikam... no co, ty dva mesice uz nehraji roli. Aspon to bylo "bez bolesti". Ale tim te rozhodne nenavadim na seknuti s kojenim! 😉
ahoj, bohužel myslím, že to budeš muset vydržet. Moje holka mi tohle dělala od porodnice a to cca do 8. měsíce.. Mě budila po hodině a někdy nevydržela ani tu hodinu. Kojila jsem do roku, od osmého měsíce do roku mně budila tak co dvě hodiny. Přes den jsem s ní za celou dobu usnula jednou, jinak mi nedala šanci. Bylo to šílený, zkoušela jsem cokoliv, ale nepomohlo nic. A to jsem od šestého měsíce chodila na tři dni do práce na půl úvazku.. 🙂 Od roku mně zase budila kvůli tomu když ji vypadl dudlík a to ji vypadl za noc třeba 12x .. teď mám chlapečka 4měsíčního a ten je oproti ní zlatej, budí mě tak dvakrát za noc a někdy ani to ne.. čekala jsem, že to zase bude to samé, ale byla jsem v šoku, když jsem ho na jídlo v noci musela budit .. prostě myslím, že co dítě, to originál a nenaděláš nic .. :( musíš to leda přežít..
Alcar, no uvidim jak na tom budem v 9m,kdyz bude dobre jist tak bych treba i odstavila. protoze takhle nemam moc silu se obema venovat pres den a je mi starsi hrozne lito,ze ji "odbyvam"☹.
@pisisvori tak přesně to byl i můj problém, napřed se synem a pak s dcerou, ale už je to v pohodě. Jak jsem k nim byla vždy natočená, tak mě bolely záda od vrchu dolů a i za krkem. Někdy jsem to střídala, že jsem vždy lehla z jedné a pak z druhé strany, ale pak už z pohodlnosti a únavy jsem byla otočená jen z jedné strany a dávala z ní obě prsa na střídačku 🙂, někdy jsem si vůbec nepamatovala, z kterýho jsem kojila naposledy 🙂. No ale můžu tě povzbudit, nakonec se to pomalu samo uklidnilo, syna jsem kojila do dvou let a tří měsíců, dceru stále kojím, budou jí dva. Oni jsou oba takový mazlíci a "kontaktní", že jsem nikdy neměla to srdce je nechat "vyřvat". A když mi manžel i mamka, která bydlí o patro níž, chtěli pomoci, děti při uspávání v tom nejútlejším věku stejně vyžadovaly jen mě. Ale tak kolem jednoho roku se to začalo hodně lepšit samo. A u obou teda taky pomohl dudlík, napřed ho odmítali, ale tak od 7 měsíce se pomalu nechali uchlácholit i dudánkem 🙂. Tak se drž a zkus to taky, myslím, že je škoda kojení přerušit, kolik maminek by si přálo kojit a nemají třeba mlíko, a když už jsem měla to štěstí a mlíka na rozdávání 😀 , kolikrát to ze začátku stříkalo jak o život 😀 , tak jsem to nechtěla přerušit a nechala tomu přirozený vývoj 😉 . Tak se drž a přeju ti, ať už se rozhodneš jakkoli, ať se brzy aspoň trochu vyspíš 😉
@pisisvori no ja taky postupne odstavovala, jeste jsem si rikala, ze uz pomalu od toho 10.mesice zrusim ranni kojeni a necham jen vecerni a nocni. No, vyresila to za me. 🙂 A to jsem mela takovy strach, ze ji to neodnaucim a budu se s ni mordovat jeste ve dvou letech. 😅 Tak jeste je mozne, ze ted se budu mordovat s flaskou. 😀 Jinak dudlik ma, ale nastesti si ho umi ve tme najit a sama strcit do pusy. Takze to je parada. 🙂
Tak já tě potěším, mně se to podařilo🙂 U syna, 10 měsíců se vyhrotily problémy se spánkem, byl taky zvyklý usínat u prsa, ale budil se čím dál tím častěji, až bylo výsledkem nonstop přisátí a buzení tak po 20 minutách, já už jsem byla na zhroucení, tak jsem jeden den řekla dost a během tří nocí noční kojení zrušila. Překvapivě to nesl docela dobře a teď po týdnu se vzbudil jen jednou a nechal se jen položit. Večer mu to jde taky dobře, máme pevný program (večeře, koupání, krátké hraní a pak jde do své postýlky a přitulí se k pejskovi), takže teď si říkám, že jsem to měla udělat dřív, odpočine si on i já a nemusí celou noc pít a čůrat. Je jasný, že prso nenahradíš, ale třeba to není potřeba🙂
@pisisvori jojo, já měla oproti tobě naštěstí to štěstí .. 😉 sama jsem tomu nemohla uvěřit 🙂
Držím palce, ať to zvládneš. ať už jakkoliv ..!
Mně se holka v 11ti měsících sama odstavila, i když jsem chtěla kojit déle.. ale stejně se budila do cca dvou let a kousek .. kvůli dudákům, nebo že prostě nemohla spát, tak většinou dvakrát třikrát za týden mi v noci tak od dvou hodin do pěti vyřvávala .. no období to bylo šílený, ale ženský vydržej všechno 😉 Dodnes mi nespí celou noc ..
Syn má 8m a taky večer zásadně usíná u prsa. V noci se budí co 2 hodiny, podudlá si a zase usne. Bohužel na žádný způsob jak to udělat aby spal celou noc, jsem zatim nepřišla. Když mu dam dudlik spustí ještě větší řev,jakékoli konejšení také nepomáhá. Tak jen čekam kdy ho to přejde samo.
U nás bez prsa prošlo až ve dvou a čtvrt roce - a stejně se v noci budí i teď ve třech letech (už vůbec nekojená) minimálně 1-2x za noc, no, možná i víckrát, jen se sama přikulí, přitulí, takže to spíš jen nezaregistruju. Jo a sem tam (fakt jen výjimečně, ono si ale těsně před spaním obvykle dává malou druhou večeři) se stává, že ji chytne v noci hlad, zrovna včera jsem jí ve dvě v noci chystala jablko, moje mysšlenky byly - zlaté kojení, to jsem aspoň nemusela vylézt z postele.
Ahoj všem, naše dcerka nikdy nebyla moc spavé miminko. Přes den spala jen v kočárku (co já se nachodila... :o)), v noci spala hezky, budila se co 3 hodiny na kojení, ale problém byl usnout. To bylo vždycky na dlouho... Odmítala vždy dudlíka. TAKŽE: v asi 3M jsem se rozhodla, že musíme udělat změnu a že musíme dcerku naučit usínat (ať máme s mužem taky něco z večera...). Něco jsem si přečetla a začali jsme aplikovat rituál: já a dcerka spolu v ložnici, přítmí, ticho, prso, písnička, položení do postýlky, odchod... po pár prvních dnů následoval brek, tak jsme tam hned šli (já nebo manžel), pohladili jsme ji, řekli, že jsme vedle v místnosti, odchod, pokud další brek, tak po chvíli opakování - příchod, pohlazení, ujištění že tam jsme, odchod... Naučila se takhle krásně usínat.. Pak jsme dospěli do fáze, kdy se hned po položení obrátila, chňapla plyšáka a spinkala... No a BEZ PRSA to aplikujeme od 12M, stejný rituál - přítmí, ticho, písnička, položení, spánek... DRŽÍM PALCE!!
Jeden tip jak fungoval prechod od prsa k usinani bez nej u nas- hrozne moc ho zklidnovalo, kdyz jsem si ho polozila na sebe - brisko na brisko a hladila ho po zadech, zpivala. Casem to prijal jako novy ritual, uspala jsem ho tak obcas i v noci, zacal se budit mene - tzn. Prodlouzil se interval kojeni z hodiny na dve...drzim palce, vim jake to je, ve me se hrozne prala touha kojit co nejdele podle jeho pozadavku a touha se vyspat a bylo to desne.nakonec jsem kojila do jeho 18 mes, pak uz jse to proste nedala a to take vyresilo nocni buzeni...
Mě syn v noci vstává momentálně 8x za noc na přícuc, ale večer i přes den usíná jedině sám v postýlce. Před každým spaním se nají a většinou ještě dokojím, abych ho jako co nejvíc uklidnila (jelikož půjde sám do svojí postýlky), ale nenechám ho u prsa usnout a pak jde k sobě do pelechu. Někdy usne bez breknu, někdy trochu kňourá, ale jde to, je to třeba minuta. Teď jsem mu místo látkový plíny přes obličej a na šudlání dala svůj šátek, tak možná i to ho částečně uklidňuje, když z něj cítí mě. Taky jsem si všimla, že líp usíná, když není úplně utahaný, když jde spát ve chvíli , kdy už si šudlá oči, tahá uši, je to s tím brekem. Když ho tam dám ve chvíli, kdy si říkám, že je to určitě brzo, je to většinou bez breku. Ale noční vstávání to, bohužel, nevyřešilo.
holky všem moc díky....dopadá to jak jsem čekala...u někoho to pomohlo, u někoho ne....tak to prostě zkusíme a uvidíme.....jen doufám že u nás jako u většiny(dcera, synovec,kamarádky, známí...i tady děti na MK) bude platit aspoň to že když se odstaví, tak pak už spí🙂
Měla teď aspoň hezký režim přes den i když spala přes dne málo....ale teď zase pár dní vstává v 5 ráno , usne 6:30-7, pak 9-9.30, 13.30-13 a pak usne až 18:30-18:45 a vydrží to a stačí jí to☹ ? 🙂 🙂 takže spí 12hodin za den.
jo a nechci, aby spala celou noc...stačilo by mi po 3 hodinách🙂🙂
@pisisvori ano, nedala, byla jsem na 100% rozhodnutá. Nabídla jsem vodu, pohladila, položila a odešla, takto jsem se vracela po minutě a jasný, že brečel, ale jen trošku, žádnej záchvat, no a do 10 minut spal. Nerada ho vidím smutného, ale pro mě to byl prostě akt rodiče, který chce sobě i dítěti dopřát odpočinek a on to pochopil, vycítil by nejistotu nebo můj stres z celé situace. Za ten výsledek to fakt stojí.
@antoinet jojo já vím ta vnitřní jistota je nejdůležitější to už znám.
Já bych to i zvládla (vím, že to jednou skončí), kdyby mě aspoň manžel o víkendu třeba nechal aspoň ráno vyspat nebo odpoledne si lehnout, ale on si spí do 8-9 a odpoledne jde sice s kočárkem, ale starší je nemocná (už má od září potřetí spálu/spálovou angínu) takže zase nedokážu jít ležet a nechat jí opět koukat na televizi, protože vidím, že je z toho smutná, že na ní "není čas" a nechci, aby to dávala za vinu sestřičce....chtěla bych, aby když už jí máme se měly rády🙂. Asi je znát ten můj věk, že to nevyspání tak na mě působí, ale já už fakt melu z posledního....pořád mě bolí hlava, mám rýmu, bolí mě v krku....
První dceru jsem uspávala u prsa do 2 let a ani nevím kolikrát se v noci budila protože spala semnou a měla samoobsluhu. Pak jsem musela na týden do nemocnice a manžel jí naučil spát s ním u televize. Od té doby prso nepotřebovala. Syna jsem uspávala u prsa asi do roku a půl a ten se mi od roka v noci vůbec nebudil.Andělku zatím uspávám pořád u prsa, ale nijak mi to nevdí.
@pisisvori mohu se zeptat jak jste nakonec to uspavání vyřešili??
@veroniquecz no v unoru se memu tatkovi udelala boule na krku a od te doby jsme cele jaro a leto bohuzel resili jeho rakovinu, takze jsme byli porad u nasich a odstaveni a vecerni ritual sel stranou. Odstavila jsem ji az v 15m v srpnu. Slo to bez problemu zalepenim bradavek ze dne na den jako u starsi. Vzala jsem knizku ( krtkuv den- leporelo)tu jsme precetlipak zhasli a usla za 20 minut. Bohuzel nechce UM jako ta starsi, takze po tydnu kdy se budila jen 1-2x. Ale ted bohuzel se budi zase 3-4x a zvykla si pit, takze ted me zase ceka odbourat to nocni piti, ale az po vysetreni, jestli to nadmerne piti (vypije i 2l za den) nema jiny duvod nez zvyk
@pisisvori diky! A tatínkovi přeji hodně zdraví!
@alcar řeším asi podobný problém vím, že to mnoho maminek má těžší,ale každá jsem jiná a sneseme to jinak. malý usíná zásadně u prsu usne dám do postýlky za půl hodiny vzhůru a uspávám znova třeba hodinu posledně křepčil do 11 pak do 10. V noci vstávám co dvě hodiny, když si lehnu s ním tak musím v pokojíčku kde máme postel (pro všechny případy - manžel se s ním bojím spát) a na té se nevyspím blí mě záda nemůžu najít polohu malý spí a zabírá 3/4 postele. No už se to trochu zlešilo a budí se 3-4x za noc ale říkám si že mu bude 10m tak by mohl spát lépe a lépe usínat. Zkoušela jsem podle výchovy nevychovou po dobrém mu vysvětlit aby spinkal fungovalo to jednou - asi zázrakem. a když uspávám a uspávám takse mi honí myšlenky na estevilovu kříčí metodu (nebo jak se jmenuje), ale to bych asi nedala. A práv že uvažuji o sunaru - sestřenka to tak měla a budí se jí už jen 1x za noc, mě sunar odmítal, ale byli jsem u mamky a ze všeho tam byl hotový a prso nechtěl, ale vypil půl flašky sunaru - no přiznávám, že to zabolelo 🙂. tak přemýšlím zda ho nedat na noc, ale já tka moc chci kojit co nejdéle ☹ asi je to právě i ve mě - to že chce kojit tak on prostě chce také - cítí to ze mě.
@antoinet my máme pevný režim stále - uklidíme hračky , navečeříme se přečteme si pohádky , vykoupeme, nakojím zazpívám a dám do postýlky (uspaného) za půl hodiny vzhůru...... uvažuji o odstavení,ale drásá mi to srdce ☹
@ladyhacek vsechno je to v rovine uvah... Tak to prosim ber vsechno s rezervou. 😉 Tak v prvni rade by jsi mela zjistit, zda-li mas jeste dostatek mleka a jestli ho to na noc zasyti. Pokud se ti po dvou hodinach vzbudi, tak muze mit zase treba zizen. Kojis i pres den? Kolikrat denne jeste kojis?
Dalsi veci je treba to, ze ma ted obdobi, kdy te potrebuje mit na blizku a proste se budi jen tak a ne proto, ze by se potreboval nakojit. Kojis pokazde, co se takhle vzbudi? Nebo zkousis i jine techniky zklidneni? Estivila bych urcite vynechala. Pokud chces kojit i nadale a co nejdele, urcite bych flasku nedavala. Zvykne si na tu chut a ze to tece bez namahy a mas po kojeni. Ted zalezi na tobe, co budes uprednostnovat, jestli to, aby ses v klidu vyspala a byla v pohode, nebo jeste proste nejaky ten mesic vydrzet v tomhle tempu. Zkus se treba poradit i v mistni diskuzi s laktacni poradkyni. 😉 Drzim pesti, at se s tim nejak poperete. 🙂
@pisisvori Ahojky, já mám syna, co dělal přesně to, co píšeš, usínal u prsa a v noci ho také často vyžadoval, i když po prvním položení do postýlky (co usnul samozřejmě u prsa) vydržel třeba i tři hoďky než se zase vzbudil. Zkoušela jsem těsně před usnutím u prsa položit do postýlky a držet za ručičku, bez efektu - řval a řval, pak jsemzkoušela uspávat tak, že jsem ho držela v náručí a seděla u toho na balonu a pomalinku pohupovala, ale u toho vyžadoval i to prso 🙂, nakonec jsem to vzdala, a abych se aspoň trochu v noci vyspala, po jeho prvním probuzení jsem si lehla i s ním do velké manželské postele, obložila jeho stranu ze všech stran, aby v noci nespadl, a tak jsem spala s ním a on si v noci dumlal jak chtěl 🙂