Ahoj, dobrý den. Máte, prosím, zkušenost se změnou chování mimča po vakcíně? Syn (3 měsíce) dostal Hexa pichanec před týdnem a od té doby změnil své denní návyky. Noční návyky naštěstí zůstaly nezměněny. Má potřebu být jen u mě nebo na mě, spát zvládne pěkně jen při kojení a neustále chce cucat prso, cumel nebo své rty. Hračky a vlastní ruce ho najednou nezajímají. Hrát si nechce.. Začínám být zoufalá.. Měla jsem ukázkové, usměvavé dítě, co pěkně spalo a smálo se. Teď mám závisláka, který mě nenechá ani pojíst. Za měsíc ho čeká vakcína na pneumokoka a za další měsíc na meningokoka.. Prosím, přejde to? Nebo je to teď jeho nový charakter a musím se s tím smířit? 🤔 Dekuji
@lotka97 Může to být očkováním. Ale taky to může být prostě vývoj, začíná si víc uvědomovat sebe i maminku. U nás teda po očkování maximálně dva dny trochu únava a druhý den byl třeba plačtivější. Ale jako celkově i na ten spánek může mít vliv spousta faktorů. Uvidíš třeba za další týden až dva, jak si to sedne. Pokud by se ti cokoli nezdálo, řeš to s pediatrem.
@lotka97 Ještě jsem si vzpomněla, že my jsme první Hexu odkládali o dva týdny kvůli rýmě (v původním termínu už ji neměl, ale chtěla jsem ještě počkat). A den dva po původním termínu měl taky strašný výkyv ve spánku i celkově byl uplakaný asi týden. Přikládala bych to očkování, ale tím, že ho nedostal, tak nevím, co to bylo 🤷♀️
@lotka97 Male deti se vyviji a meni, v radu tydnu. To, ze mas ve dvou mesicich spinkaci klidne miminko neznamena, ze takove uz zustane. Vyviji se mu mozek, travici ustroji, cekaji ho rustove spurty, pohybove zmeny. V prvnich mesicich u miminka neexistuje zadny staly stav. Chapu, ze cloveka to klidne spinkaci miminko ukoliba a pak ho chce za kazdou cenu zpet. Zmena v chovani (pokud to neni nahla malatost, letargie atd..) je uplne normalni, kolem 4 mesicu prichazi prvni spankova regrese, kdy se z vetsiny spavych miminek stanou trapici. Je to tak, jak to je, vsechno je to jen obdobi, budou klidnejsi a narocnejsi. Ja vim, ze je tady trendem vsechno svadet na ockovani, protoze je fajn mit vinika, ale ty zmeny jsou u miminek uplne normalni, prichazi a odchazi.
@lotka97 Může a nemusí. Nám se loni stalo že jsme kvůli nemoci přesunuli očkování a pár dnů na to začal být malý protivný, uřvaný ... , kdyby měl to očkování tak bych si myslela že to bylo z něho,jak velká to najednou byla změna. Ale to neměl . Doteď nevím proč se tak změnil . Zuby to nebyli, bylo to okolo 4-5 měsíce a zuby měl pak až na roce .
To je právě riziko brzkého očka. Nikdy nevíš…
Je to vyvojem. Ve 3 mesicich bude mimco uplne jine, nez ve 3 tydnech. Urcite to neni ockovanim, tak se nenechej ovlivnit! My ockujeme syna od 3 mesicu, ma vsechny povinne i nepovinne ockovani a je zdravy a spokojeny.
V tomto věku se děti mění v podstatě ze dne na den. Vůbec to nemusí souviset s očkováním.
Až mu porostou zuby, tak se mu "osobnost" bude měnit každých 14 dní. 😉
Děkuji za Vaše odpovědi. Opravdu mi pomohly. Ještě jsem přemýšlela, že si za to můžu i sama. Byla jsem z očkování nervózní, bála jsem se, aby neměl teploty. Nevím, co bych si s ním počala. Možná jsem to na něj přenesla a z jeho nervozity jsem byla ještě víc vynervená a kruh se uzavřel. Možná jsme se trefili očkováním do dalšího vývojového období. Kdo ví?
No musím na sobě zapracovat, protože jak tu píšete, že přijdou další změny, zuby atd., nerada bych jemu i sobě kazila náladu svou nepřizpůsobivostí.
@lotka97 u těchto malých dětí je to právě problém, že člověk nedokáže určit, zda to je nežádoucí účinek očkování nebo normální změna. Každopádně alespoň s těmi nepovinnými bych teda počkala, když máte obavu z toho, že to špatně přijal... Je to každého rozhodnutí, my třeba vyčkávame u obou dětí. Starší už je řádně očkovaná a chodí do školky, druhá bude až po roce právě proto, abychom dokázali poznat, když by bylo něco špatně. Ať už vrácení se ve vývoji, změna chování, epilepsie, to vše se u těchto prcků svádí na normální, nikoli účinek očkování, pak nemáte odvolání a ještě na vás doktoři koukají, že jste hysterická matka, když jim tvrdíte, že je dítě jiné. 🙂
@lotka97 no tak pokud ho to do 14 dni neprejde,tak bych teda nepovinne vakciny neockovala ani nahodou...