Živnost a mateřská dovolená

neuspech
25. čer 2018

Holky prosím jak je to s živnostenským listem ? Teď jsem zamestanana ve státním ale konci mi smlouva. Chtěla bych až nastoupim na mateřskou udělat živnost a zaměstnat pod sebe svého otce je tu někdo kdo tomu rozumí a vysvětlil by mi více do zpráv moc děkuji 🙂

zuzkabou
25. čer 2018

Na mateřské/rodičovské budeš mít živnost jako vedlejší činnost. Není proto potřeba odvádět zdravotní a sociální, ani se neplatí daně. Po prvním daňovém přiznání si pak můžeš nastavit platby zdrav. a soc. a zálohy na daň (závisí, jaký bude prijem), já daň ani zalohy neplatim. Snad ještě poradí někdo jiný, sama ale nemám zkušenosti se zaměstnáváním jiných lidí.

jajulin
25. čer 2018

Živnost si můžeš založit klidně hned a vykonávat ji bez omezeni. Spíš mě zaráží, že chceš hned zaměstnávat otce. Nebylo by jednodušší, aby si otec založil zivnostak sám? Takhle za něj budeš muset platit sociální a zdravotní.

letadylkokane
25. čer 2018

@zuzkabou nerikas to presne. Na materske by se nemelo fakturovat (das cestne prohlaseni) a po dobu PPM tedy opravdu zalohy neplatis. Na rodicaku je pak SVC vedlejsi a RD hlavni cinnost. Zalohy na zdravotko se plati a u socialka zalezi. Pokud (predpokladany) rocni vydelek presahne 68 tisic, zalohy se odvadeji/doplaci s podanym prehledem. Pokud je (predpokladany) vydelek nizsi, zalohy se neodvadeji, respektive se vraci, pokud se platily/nedoplaci, pokud by se mely doplatit z duvodu prubezneho neplaceni. Kdyz se rozhodnes zalohy za ten rok neplatit, rok se nepocita do duchodu do odpracovanych let.
Jsem OSVC deset let, jak jsem na RD, mam prijmy o dost mensi. Za rok 2017 jsem (poprve v zivote) vydelala tesne pod limit, presto jsem se za ten rok k duchodku dobrovolne prihlasila a zalohy odvedla. Nechci v petasedesati redit, ze mi chybi rok.

xkalisto
25. čer 2018

Ono se to do toho důchodu nezapočítává jak píše letadlo, ale na RD by se ti mělo počítat do důchodu starani se o dítě do 4 let věku, která se potom příjmově vylučuje takže nesnižuje průměr zaplaceneho, jestli teda řešíš i odpracovaná léta.

Jinak na RD jsou minimální zálohy nižší protože je to vedlejšák, ale pořád je dobré spočítat si jestli se člověku ty min zálohy vyplatí.

Fakturovat na sebe nemůžeš ale na případné zaměstnance jo. Ale já mám OSVČ jenom na sebe tak to nevím jinak jak funguje.

jajulin
25. čer 2018

@xkalisto proč nemůže při MD a RD fakturovat na sebe?

zuzkabou
25. čer 2018

@letadylkokane jo, tak já s důchodem od státu pro jistotu vůbec nepočítám, takže radši dělám rezervy a přes systém se snažím nechat "protékat" co nejmíň.

letadylkokane
25. čer 2018

@jajulin pri RD muze. Jen pri MD (PPM) ne. Nevim to, ale myslim, ze to souvisi s tim, ze jde o davku vyplacenou z nemocenskeho. A "nemocny" nepracuje. Ale je to moje domnenka.

jajulin
25. čer 2018

@letadylkokane ano, je to domněnka, která se na pravdě zakládá jen z poloviny. Člověk pobírající PPM nesmí pracovat na té pracovní pozici, ze které je mu plyne nárok na PPM. Ale může si vydělávat jakoukoli jinou prací. Tudíž když zakladatelka byla zaměstnána a získala tak nárok na PPM, klidně si hned teď může založit živnost a mít neomezené výdělky, stejně tak na RD.

letadylkokane
25. čer 2018

@jajulin Mno jo, ale co ja jako uz letita osvc? Proc nesmim fakturovat ruznym subjektum, kdyz jsem na PPM (platila jsem si dovrovolne nemocenske)?

jajulin
25. čer 2018

@letadylkokane pokud ti z podnikání plyne PPM, tak ho v době pobírání PPM nesmíš vykonávat, resp. nesmíš fakturovat. Stejně jako kdybys byla zaměstnaná, tak při PPM nesmíš pracovat na smlouvu, ze které ti plyne PPM, ale stačí pro zaměstnavatele pracovat na jinou smlouvu či dohodu a pracovat můžeš vesele dál. Takové jsou předpisy. Jestli jsou logické, to je jiná otázka 🙂.

xkalisto
26. čer 2018

@zuzkabou taky moc nepočítám s důchodem. Ale pro zichr aspoň ty minimální mám i když jsem vpodstate v domácnosti. Člověk nikdy neví a ono z toho jde i případný invalidní.

jancabr
26. čer 2018

Tak tohle si budu muset pořádně nastudovat a zeptat se své účetní. Čekáme mimčo na prosinec. Vím, že se to převádí na činnost vedlejší, budu platit poloviční zálohy na zdravotním a zbytek zatím nemám zjištěn. Jsem OSVČ, platím si nemocenské, mám cestovní agenturu a prodávám zájezdy. Nejsem plátce DPH. Faktury vystavuji akorát na provize, ale půl roku nevystavovat FA by bylo hodně na houby. V době mé nepřítomnosti bude v kanceláři zaměstnanec (možná nebude jako oficiální zaměstnanec ale jako další OSVČ a já si budu najímat jeho služby)

@zuzkabou S důchodem od státu též nepočítám

uzivatelkapetra
28. únor 2024

Holky naskytla se možnost přivýdělku na doma, jsem na RD, běží mi normálně pracovní smlouva.
Oni tam chtějí živnosťák protože prý se nějak zpřísnily podmínky pro DPP, nevím.
Celý život jsem jen zaměstnanec, můžete mi proto prosím jako pro debila vysvětlit, co by to pro mě znamenalo, co bych platila a případně nějaké nevýhody?
Založit živnost, tam je poplatek 1000kč. Pak tam jsou nějaké zálohy závislé na výdělku? Ještě nevím, kolik mi tam vlastně nabídnou, ale chci mít přehled, abych pak doma půl dne nekompletovala za 100 korun.
Děkuji