Zhoršení spánku a únava. Co s tím?

30. kvě 2022

Mám 2,5 letého syna, který spal odjakživa víceméně dobře. Nikdy se nebudil xkrat za noc ani jsem nemusela uspávat. Poslední cca měsíc a kousek máme ale problém s tím, že se budí hodne brzo ráno: kolem 6, někdy i dřív. Max o půl sedmé. Usíná mezi 20:30-21:30. Odpoledne spí po obědě cca 1,5-3h. Dřív se ráno budil 7-8. Nejde mi ani tak o to, že vstává brzo, kdyby byl pak v pohodě, ale on je vlastně od probuzení cely dopoledne unavený. Nedá se s ním nic dělat, nic jo nebaví a poléhavá. Aktivní je zase až po odpoledním spaní. Zkoušela jsem i odpolední spaní zkrátit/zrušit, ale to bylo ještě horší. Sice usnul už před 20h, ale stejně vstával brzo a zase bylo dopol v trapu. Nevíte, co s tím?😀 nějaký tipy, co zkusit?
Někdy se taky stane, že sice vstane později, ale je vzhůru třeba 2h během noci - od 2-4 třeba. Nebrečí, je klidný, leží, válí se, hraje si s plysakem a dudlíkem....🤷

cilkat
30. kvě 2022

Zkusila bych několik typů:
1) zatemnit pokoj. Jako fakt zatemnit, ne jen lehounké závěsy.
2) omezit monitory, obrazovky, mobily - prostě "modré světlo" . Zvlášť cca 2 hodiny před spaním úplně vynechat.
3) doplnit železo
4) zkusit věci na podporu dozrávání nervové soustavy (obvykle rybí oleje a vitamín B)
5) omezit "mentální" úkoly (do školky asi zatím nechodí, ale různé kreslení, skládačky a pod...) a naopak se soustředit na "lítání" (bez pravidel - volná, ale co nejvíc pohybová hra).
Vše možno různě kombinovat, všechno jsou jen nástřely od boku, co pomáhalo synovi, když špatně spal...

autor
30. kvě 2022

Ahoj, díky za tipy, ale bohužel všechno až na to železo dělám. 🤦 Žaluzie máme ty venkovní, den/noc, takže je fakt černá tma i v poledne, dostává omega-3 sirup pro děti dlouhodobě, TV má naposledy ještě před večeří, takže min 1,5h přes spaním a mentální věci delavame dopol, odpoledne chodíme ven až do večeře. 🙂 Akorát jak je teď unavenej, tak dopol nechce nic náročného dělat. Můžu zkusit to železo. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být zubem. Chybí mu poslední 5 nahoře a zatím teda není nic vidět, ale bůhví. Zase nikdy předtím při růstu zubů takový problémy neměl a víc než měsíc mi přijde dost.

cilkat
30. kvě 2022

Víc jak měsíc je na momentální zdravotní stav (tj i zuby) opravdu divný.
Jestli rybí olej dlouhodobě bere, možná bych zkusila ho naopak vysadit/změnit dobu podání/ změnit značku/dávku... U mého syna tahle "neschopnost dospat" byla vždycky nervová, ale obvykle trvala tak dva týdny a pak přišel nějaký vývojový skok. ... Ale měsíc je prostě dlouho.... Můžete zkusit ještě třeba nějaké bachovi esence na zklidnění, nebo jiné bylinky/homeo, ale tam nemám nic vyzkoušeného. Samozřejmě je možnost zkusit to probrat s doktorem a zkusit něco na bázi melatoninu, ale to taky nemusí zabrat a určitě bych to nezkoušela bez lékařského dozoru (přecejenom je to hormon).

antoinet
30. kvě 2022

Posunula bych denní spánek na dřív, bude ti mít více výhod: zůstane vám delší odpoledne, kdy je aktivní, spánek bude pravděpodobně kratší a může pak spát déle ráno. Dítě má potřebu určitého počtu hodin spánku, s věkem se to zkracuje a když se vypotřebuje 3 hodiny ve dne, v noci už tolik nepotřebuje.

autor
30. kvě 2022

@cilkat Jdem za týden k Dr kvůli ekzému tak se poptam....Zkusím mezitím mrknout na nějaký bylinkový sirupy na zlepšení spánku, třeba pomůže...

autor
30. kvě 2022

@antoinet Ty tři hodiny spí občas. 🙂 Nejčastěji to bývaji 2h. Má už víc jak rok nastaveno, že chodí spát kolem 13h. Ale napadlo mě, že to zkusím dát už na 12h a uvidíme....za zkoušku nic nedám že.