Mám 2,5 letého syna, který spal odjakživa víceméně dobře. Nikdy se nebudil xkrat za noc ani jsem nemusela uspávat. Poslední cca měsíc a kousek máme ale problém s tím, že se budí hodne brzo ráno: kolem 6, někdy i dřív. Max o půl sedmé. Usíná mezi 20:30-21:30. Odpoledne spí po obědě cca 1,5-3h. Dřív se ráno budil 7-8. Nejde mi ani tak o to, že vstává brzo, kdyby byl pak v pohodě, ale on je vlastně od probuzení cely dopoledne unavený. Nedá se s ním nic dělat, nic jo nebaví a poléhavá. Aktivní je zase až po odpoledním spaní. Zkoušela jsem i odpolední spaní zkrátit/zrušit, ale to bylo ještě horší. Sice usnul už před 20h, ale stejně vstával brzo a zase bylo dopol v trapu. Nevíte, co s tím?😀 nějaký tipy, co zkusit?
Někdy se taky stane, že sice vstane později, ale je vzhůru třeba 2h během noci - od 2-4 třeba. Nebrečí, je klidný, leží, válí se, hraje si s plysakem a dudlíkem....🤷
Ahoj, díky za tipy, ale bohužel všechno až na to železo dělám. 🤦 Žaluzie máme ty venkovní, den/noc, takže je fakt černá tma i v poledne, dostává omega-3 sirup pro děti dlouhodobě, TV má naposledy ještě před večeří, takže min 1,5h přes spaním a mentální věci delavame dopol, odpoledne chodíme ven až do večeře. 🙂 Akorát jak je teď unavenej, tak dopol nechce nic náročného dělat. Můžu zkusit to železo. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být zubem. Chybí mu poslední 5 nahoře a zatím teda není nic vidět, ale bůhví. Zase nikdy předtím při růstu zubů takový problémy neměl a víc než měsíc mi přijde dost.
Víc jak měsíc je na momentální zdravotní stav (tj i zuby) opravdu divný.
Jestli rybí olej dlouhodobě bere, možná bych zkusila ho naopak vysadit/změnit dobu podání/ změnit značku/dávku... U mého syna tahle "neschopnost dospat" byla vždycky nervová, ale obvykle trvala tak dva týdny a pak přišel nějaký vývojový skok. ... Ale měsíc je prostě dlouho.... Můžete zkusit ještě třeba nějaké bachovi esence na zklidnění, nebo jiné bylinky/homeo, ale tam nemám nic vyzkoušeného. Samozřejmě je možnost zkusit to probrat s doktorem a zkusit něco na bázi melatoninu, ale to taky nemusí zabrat a určitě bych to nezkoušela bez lékařského dozoru (přecejenom je to hormon).
Posunula bych denní spánek na dřív, bude ti mít více výhod: zůstane vám delší odpoledne, kdy je aktivní, spánek bude pravděpodobně kratší a může pak spát déle ráno. Dítě má potřebu určitého počtu hodin spánku, s věkem se to zkracuje a když se vypotřebuje 3 hodiny ve dne, v noci už tolik nepotřebuje.
@cilkat Jdem za týden k Dr kvůli ekzému tak se poptam....Zkusím mezitím mrknout na nějaký bylinkový sirupy na zlepšení spánku, třeba pomůže...
@antoinet Ty tři hodiny spí občas. 🙂 Nejčastěji to bývaji 2h. Má už víc jak rok nastaveno, že chodí spát kolem 13h. Ale napadlo mě, že to zkusím dát už na 12h a uvidíme....za zkoušku nic nedám že.
Zkusila bych několik typů:
1) zatemnit pokoj. Jako fakt zatemnit, ne jen lehounké závěsy.
2) omezit monitory, obrazovky, mobily - prostě "modré světlo" . Zvlášť cca 2 hodiny před spaním úplně vynechat.
3) doplnit železo
4) zkusit věci na podporu dozrávání nervové soustavy (obvykle rybí oleje a vitamín B)
5) omezit "mentální" úkoly (do školky asi zatím nechodí, ale různé kreslení, skládačky a pod...) a naopak se soustředit na "lítání" (bez pravidel - volná, ale co nejvíc pohybová hra).
Vše možno různě kombinovat, všechno jsou jen nástřely od boku, co pomáhalo synovi, když špatně spal...