Zdravím, ráda bych se zeptala, jaké máte zkušenosti se zaváděním nějakého spánkového režimu nebo vůbec režimu u měsíčního miminka? Nechat v tomto období vše na miminku - tedy jak se probudí, nakrmit, pohrát a znovu spinkat, nebo už se snažit časovat nějak krmení, rytmus, aby se z toho stala pravidelná doba? V noci krmím 2x - intervaly se budou prodlužovat samy, nebo mám nějak směrovat já? Budu ráda za vaše zkušenosti, jak jste nastavovaly režim. děkuji
U takhle maleho miminka se to neda. Je dobre koupat kazdy den vv priblizne stejnou dobu (my meli od 18 - 20 hod), ale to je podle me jedine, ceho se da dosahnout, pokud mimco teda nechces budit na jidlo.
Takže čas a prodlužování doby na krmení si přizpůsobí časem samo... Tak zatím postupuju dobře. V noci tedy kojím vleže - mám totiž problémy s rukama - karpály a zaítm se toho né a né zbavit, ale po kojení uložím zpět do postýlky. Přes den nechávám většinou spinkat, jak chce, jen když se potřebuji někam přepravit, tak musím vzbudit, ale to není často.
Ahoj, malej má témeř 4 měsíce a taky jsem přemýšlela o režimu...pořád kojim na požádání (což je zhruba každé dvě hodiny, v noci první interval delší, ale pak také dvě hoďky) já mu to nijak prodlužovat nebudu, nenechám ho brečet, ale doufám a těším se, že už brzy to prodlouží sám🙂 koupeme obden, takže z toho taky žadný rituál nebude....my samy jsme žili dost nepravidlným způsobem tak se toho trochu bojim, že budeme mít trochu problém být disciplinovaní a zavést mu nějaký režim, tak zatim čekám jak se to vyvrbí z jeho strany.... 😕
Mám měsíční dítko a zatím taky žádný režim nezavádím, koupu obden, jak to vyjde, někdy v 6, někdy v 8. Kojení si žádá zhruba každé 3 hodiny, v noci někdy i 4 hodiny. Já moc na tyhle pravidelné režimy nejsem, přítel taky ne. Jelikož jsem na mateřské, tak to ani nepotřebuji, vstanu, když jsem vyspaná, nebo když dítě potřebuje najíst, když chci nebo potřebuji jít ven, tak jdu s malou ven. Takže to nemám tak, v 7 se vstává, pak se hraje, pak se vaří oběd, pak prochajda, pak koupání, pak spaní..
@rery já jsem režim dodržovala až po šestinedělí, ale mám trošku odlišné, nekojím, jsme na UM, tak to dítko je takové klidnější přes noc. ksždý den v 19 až 19:30 začínáme koupat, pak je papání a často mi už u něj sama podřimuje a pak spinká nejpozději do 20:30 a budí se až mezi 7-8 hodinou na snídu a pak jí dám ještě tak do devíti do postýlky na dospinkání. Částečně ještě spinká a někdy kouká🙂 Ze začátku se mi budila tak 2x za noc, vymýtila jsem to🙂 Ale jak říám, s UM jsem to měla určitě jednodušší než u kojení. Ale myslím si, že režim je určitě zapotřebí u každého miminka ať pak rodiče nejsou otrokem svého dítěte. Určitě ale dříve než po šestinedělí bych nezačínala...
Tak Vendovi je 8 měsíců a o nějakém režimu nemůže být řeč.. Když už si to nějak upraví, za tyden je opět změna. Když ho chci udržet vzhůru, tak je protiva, takže se u nás vše řídí podle toho, kdy je milostpan unavkany a kdy vyspaly do ruzova. S jídlem to samé, když někam chci jet, musím krmit třeba po cestě, protože když nemá hlad, tak si prostě nedá.
@rery já nechávala malého spinkat, když spinkal, když se probudil hlady, dala jsem mu jíst, nikdy však ne dříve jak za 3 hodiny (v noci). Popravdě, do tří měsíců spal celou noc, pak se začal budit a jíst. Režim jsem se snažila upravit, držel tak týden a pak změna, tak jsem to pak nechala na něm. Ale určitě jsem nenechávala dítě v noci hrát. Nakojit, zhasnout a spat. Popřípadě udrndat v náruči a zhasnout a spat.
@scruffy ty jsi moje holka. 🙂
@rery Dřív než ve 3-6 měsících nemá smysl zavádět jakýkoli režim. Pak můžeš začít s odpoledním spánkem a večerním ukládáním ve stejnou dobu - ideálně podle časů, kdy bude dítě v ten čas usínat samo už několik týdnů předtím. Režim pravidleného jídla jde začít s prvními příkrmy.
Jinak denní režim považuju za nutný - jednak dítě vyžaduje stereotypy a druhak můžeš cokoli naplánovat - návštěvy, zařizování, koníčky atd.
@rery Já záváděla režim hned. Ale nenásilně. Pokračovala jsem vlastně s režimem z porodnice. Kojila jsem přes den v 6, 9, 12, 15, 18, v půl 9 koupání a pak kojení a spát do postýlky. Přes den jsem ji nechala dělat co chce. Koukat, nebo spát, později hrát. Na kojení jsem ji budila (teda když spala, dala prso k pusince, ona se napila a spala dál). Někdy se chtěla jen napít mimo ten tříhodinový rozestup, tak jsem jí dala. Ale snažila jsem se dodržovat ty tři hodiny. Ona to vlastně tak nějak dodržovala sama. V noci jsem kojila na požádání. Ty rozestupy přes den dodržovala s malými výjimkami od tří týdnů. Bylo to super v tom, že jsem věděla v kolik bude přes den jíst a tomu jsem mohla přizpůsobit svůj program a nebyla jsem pořád nervní, že třeba pojedu tramvají a ona bude řvát hlady. Kolem šestého měsíce začla chodit spát dřív, tak jsem koupání přesunula před šestou, pak jídlo a spánek. Jídelní režim zůstal stejný. Jí co tři hodiny, v noci se tak 2x probudí na kojení. Teď je jí deset měsíců a jede jak hodinky. Zkrátka mi se režim osvědčil. Vím, co kdy bude a malá taky. Ale víš jak, nekterá miminka na režim pečou 😀
@rery já asi nemám, moc co říkám, mám 4 a půlměsíční dítě, ale na nějaký režim jedeme od začátku a to hlavně proto, že v porodnici byla ve dne zlatá a vnoci řvala od krmení do krmení a tak mi jedna sestra poradila, že by bylo dbrý pro obě strany se jí to snažit hned od začátku dát do normálu... a je teda fakt, že jsme taky na UM, což je jednonuší, ale myslím, že to není jen o tom, zda je déítě kojený nebo UM, ale o přístupu rodičů, protože asi není úplně pro dítě nejlepší jednou koupat v 5 a pak 8 a jednoz jít na procházku v 10 a pak ve 4, nevím, no. Našemu dítěti režim vyhovuje, mám pocit, že ví, co a jak bude a je hodná, jen před vánoema byl nějakej rozruch, tak jsem to zkusila jinaka děs, tudy u nás cesta nevede 😎
Ahoj, já přijela z porodnice s "režimem" o půlnoci nakrmit a nechat spát až se sama probudí, což bylo většinou tak kolem 5 ráno. Doma jsme jí dávali spát okolo 21. hodiny a postupně se pak půlnoční krmení posouvalo dál a tím i vstávání až se jednou (někdy v 7. týdnu) vzbudila rovnou ráno a od té doby v noci nekrmíme. Pak se nám zdálo že je ta devátá na ní už pozdě, že se mudluje a je nervlá tak jsme koupání posunuli na 19. hodinu, pak krmení a do 20. hodiny do postele. Teď je nám 4,5 měsice a zatím to stále funguje, ale musim říct že pokud jde o spaní, tak máme asi fakt štěstí, spí i 12 hodin...žádné přemlouvání, prostě jí položíme do postýlky a spí...a to i dopoledne i odpoledne (pokud nejde do kočáru). Už se jí zdajjí sny, tak se budí, ale buď usne sama nebo chce jen dudlík a spí dál...uvidíme jak to bude dál 🙂 Každopádně bych řekla, že režim se nám stále mění a stále vyvýjí jak malá roste a jaké má potřeby 🙂 Do nějakého třetího měsíce ve dne spala jak chtěla a teď už například vím, že po druhém krmení bude chtít spát a můžu se spolehnout na to, že jí dám do postýlky a mám hodinu až dvě na uvaření oběda, tohle bych opravdu před měsícem tvrdit nemohla 🙂
Ja jsem od zacatku vecer ve stejniu dobu vykoupala,nakrmila,ulozila do postylky.Od toho se pak ustalil jakysi rezim,ktery se ale stale malinko meni s vyvojem ditka🙂
@rery Ahoj,tak já jsem to do toho šestinedělí nechávala plně na něm,kojila jsem jak chtěl,akorát v noci jsem si s ním teda nehrála,nerozsvěcela (měla jsem tlumené červené světlo v ložnici),jen jsem ho nakojila,přebalila a znova uložila ke spánku,pokud plakal tak jsem ho chovala,ale nehrála si sním,celkem rychle to pochopil a dokud mu nezačali růst stoličky spal od 19 do 8 do rána,takže uplně luxus..Já bych miminku nic nevnucovala,ale pomohla bych mu ukázat že v noci se spí a přes den hraje..Postupem času si udělá režim samo,ale ten se stejně několikrát změní 🙂 🙂 Ať vám to spolu hezky jde..