Holky, byla u nás tchyně a chtěla si pochovat malou. JENŽE….Malá ležela pod hrazdičkou a tchyně si ji šla vzít (myslela jsem, že ví, že se musí držet ještě hlavička) a zvedla ji bez toho, aby ji držela tu hlavičku, tudíž malé hlavička spadla dozadu při to zvedání 🥺😡
Nevíte, zda se malé nemohlo něco stát? Případně co sledovat? 😔
@cilkat Chvíli pak brečela 😔
Znáte Mohrův reflex? (https://cs.wikipedia.org/wiki/Moroův_reflex ) ... předpokládám, že pláč vycházel z něj. Dítě by se v tom případě uklidnilo během pár minut - prostě jako při klasickém leknutí, kde se podnět objevil, ale dál nepůsobí.
Pokud takto, je to úplně přirozená, fyziologická reakce a dítěti opravdu nic není. (Oni jsou naštěstí o dost méně rozbitné, než si po všech těch upozorněních co děla a neděla myslíme).
Pokud tam pláč trval řekněme 10-15 minut, mohlo jít opravdu o bolestivý podnět (dítě neunese svou váhu, mohlo by si třeba natáhnout sval). Ale obecně když dítě pláče, je to blbý, ale je vlastěn v pořádku - je schopné si říct o pomoc, tudíž je to přesně ta situace, kterou opatroníci obvykle dokáží vyřešit.
K poškození nervů je obvykle třeba opravdu prudký pohyb (vzteklé zatřesení, takové to úlekové škubnutí dítětem, když ho okamžitě seberete, zachycení ve volném pádu v blbém úhlu (ehm... dítě padající z přebalováku je vlastně nejbezepčnější čapnout za kotník) a podobně. O autonehodách, nebo přetahování mezi dvěma dospěláky se zmiňovat snad nemusím.)
@emillyhk Takže se mu nic nestalo?
Ne, byl v pořádku. Poplakal, jak se leknul. Ale už mu byly 3-4 měsíce.
@emillyhk Také nám budou za pár dní 3 měsíce, tak snad bude malá v pořádku! 🙏🏻
Tak to jsi dobra,ze ve 3 mesicich umis psat a cist.
Určitě bude 😊🍀 Chápu, že jsi se lekla, já tenkrát taky. I jsem ho potom "víc" sledovala, ale opravdu bylo všechno v pořádku 😊
@zelenaesmolda no tohle mi teda zrovna vtipné nepřijde a ještě v dané situaci.
@evellin123
V jake dane situaci?Delas jak kdyby to dite umiralo na mor 😀
Vtipne ti to prijit nemusi,me zase prijde na hlavu psat v materskem pluralu.
@zelenaesmolda Ale huš 😊 Mateřský plurál je sice zlo, ale tak i když se nic vážného nestalo, maminka je vycukaná, tak proč jí ještě plísnit. 😉
Byla nějaká reakce dítěte? (Pláč? Chvilkové zastavení dechu?)
Upřímně dost pochybuju, že máte tchýni, která dítě z podlahy prostě vyškubne a trhne s ním. Při opatrném pohybu, kterým člověk obvykle zvedá děťátko, ketrým se chce pokochota, by s "syndromu třeseného dítěte" snad dojít nemělo.
A kdyby si tím jedním zakloněním zlomila vaz, tak už dávno nedýchá.