Ahojte, je normalne, ak sa dieta zamysli/zapozera/cumi do blba? Ja uz fakt neviem.... A nerozumiem uz ani sebe niekedy, co do frasa riesim....... Pytam sa preto, lebo kamaratkina dcerka ma asi autizmus, ma 5 rokov a ma taku formu epilepsie (okrem ineho), ze zamrzne, teda ako keby sa zadivala a pozera sa do blba. A neexistuje ju vyrusit. A odkedy mi to hovorila, ja ako blba, nic ine si nevsimam, iba to, kolkorat sa moj maly zamysli. O tom, co som citala na internete vo forach, ani radsej nejdem pisat, lebo skoda reci. Ale kvoli tomu mam teraz otazky v hlave, na ktorych neviem najst spravnu odpoved.
Syn bude mat v buducom mesiaci 2 roky. A ten moj sa neustale zamysli, za den mozno aj 10x (samozrejme nie stale, su dni, ked vobec, teda nevsimla som si to), ked si to vsimnem a opytam sa od neho vtedy nieco, tak mi odpovie, a pozera sa dalej alebo to skonci. Alebo sme vonku a kracame k nasmu domu, poviem ze ideme domov, zastavi sa, zamysli sa (pozera sa pred sebou), preberie sa a ide inym smerom a este mi aj zakyve a povie ajoj. Ja mam taky pocit, ze je zdravy, a je strasne komunikativny, to keby ste ho poculi... Vsetko po nas opakuje, prekrikuje nas, kym po nom nezopakujem, co mi povie. Ma rad velmi ludi, nerobi mu problem, ze ukaze na pana, povie ujo ajoj a ide k nemu. Je taky rozumny, podla mna na svoj vek az prilis. Da si vysvetlit vsetko, pochopi, ked nieco nemoze. Nema ziadne zachvaty hnevu, nic. Snazim sa aj ja byt pokojna, nekricim. Ked poviem, ze ideme k doktorke, zamysli sa (pozera sa hned pred sebou), a vysvetlujem mu, kto to je, co tam budeme robit a potom sa hned aj preberie a zopakuje slovicka, ktore odzneli, kym on "rozmyslal" a pozeral sa do blba. So spinkanim je tiez v poriadku, zaspi hned a budi sa v noci iba raz na mliecko.
Ako to vnimate vy? Nevadi, ak sa zadiva, zamysli sa aj viackrat za ten den? Podla mna castejsie, uz ked sa blizime ku spanku. Doteraz mi to prislo uplne normalne a vobec som si nemyslela, ze existuje aj takyto zavazny problem.
Dakujem
@lv ❤️ joj, dufam!
Můj syn má farmakorezistentní epilepsii kvůli těžšímu typu postižení takže hodně jsem o tom četla, o neurologii, genetice apod... Ale tady bych problém neviděla. Ty se během dne taky občas zahledíš do blba, zamyslíš... Rozdíl mezi tím zamyšlením a epilepsií je ten, že člověk si to uvědomuje, ví o tom, že čučí do blba, uvědomí si to a přestane čučet. Epileptik o tom neví. Takže pokud se nechá vyrušit ze svých myšlenek a odpoví ti, problém bych v tom fakt neviděla. Můj syn, když "zamrzne" kvůli epilepsii, tak nevnímá vůbec nic, můžu na něj volat jak chci, i kdyby vedle něj vybuchla elektrárna, neví o tom. Pak se probere a pokračuje dál jakoby nic a neuvědomuje si, že mezitím "zamrznul", neví o tom. Navíc epilepsie je dost často genetická záležitost, samozřejmě ne pokaždé, existují výjimky. Ale s velkou pravděpodobností byste museli epilepsii mít vy nebo někdo z vašich rodičů, aby i dítko mohlo mít epi. A s epilepsií zase dost často, opět ne pokaždé, nedá se generalizovat, v takto nízkém věku a pokud by navíc epilepsie dlouho nebyla léčená, jde opoždění psychomotorického vývoje. Pokud má kamarádky dcerka autismus tak epilepsie jde s autismem velmi často ruku v ruce, takže v jejím případě se epilepsii moc nedivím.
@lachipie dakujem Vam velmi za tuto odpoved! 🙏🏼 My v rodine nemame vobec nikoho s epilepsiou. Syncek absolvoval 2x EEG ked mal 11 mesiavov, pretoze gulal ocami pri zaspavani. Aj na to doktorka hovorila, ze je to v poriadku, ale pre istotu ze urobi.
Aha, takze pri tychto epi zachvatoch este musi byt nejaky znak? Ako pisete, spomalenie psychomotorickeho vyvinu? Alebo aj nieco ine?
Vy ste si ako vsimli, ze nieco nie je v poriadku?
My jsme pozorovali toto "zamrznutí" od mimina, nereagoval ani na oslovení, nic a do toho se přidalo zpomalení psychomotorického vývoje. V roce neseděl, nelezl. Chodit začal ve dvou a půl, poruchy příjmu potravy, že jsme do tří let mixovali na kašičku, mluvit (i když nesrozumitelně) v 5 letech. Ne, že by ten další príznak v podobě opoždění psychomotorického vývoje nutně musel být, ale v zhruba v 95% ano. My sice nikoho v rodině s epi taky nemáme, ale bohužel tady bylo to opoždění psychomotorického vývoje a postupem času aj celkem jisté příznaky autismu. A taky bych se divila tomu, kdyby po tolika letech neléčené epilepsie, by se ta nemoc stále omezila jen na tohle "zamrznutí". Ono každé "zamrznutí" se v tom mozku nějak jakoby uloží "do příště" a až dojde k přetížení, tak to prostě vybouchne a dojde k velkému těžkému záchvatu s bezvědomím. Pokud to pozoruješ tak často a určitě to není záležitost toho, že by se to objevilo až ted nově, jen si toho teď víc všímáš, tak by epilepsie už musela být nějakou dobu rozjetá a muselo by se to projevit i jinak než pouhým "zamrznutím"
@lachipie presne na toto som myslela, aj som citala, ze keby ju mal fakt od narodenia, tak by tu uz boli aj ine znaky. Inak, citala som aj to, ze tato forma epi je od 3-12 eokov a najcastejsie medzi 5-6 rokom. Ktovie ale co je na tom pravdy 🤷🏻♀️
Ano, je pravda že nejčastěji se projevuje mezi 5 a 6 rokem a pokud není jiné organické poškození mozku, tak během puberty to odezní. U některých typů epilepsie. U nás bohužel ne.
@lachipie Podarilo sa mi to rano nahrat na mobil. Iba som zapla kameru a cakala. Skusim ro opisat.
Robila som mu ranajky akurat, tak mu hovorim...
-Urobim ti ranajky, dobre?
- zamyslel sa... Ja cakam na odpoved...
Pytam sa ho este raz trosku hlasnejsie:
- DOBRE, MARKO?
a na toto mi zacal zivat a pritom hovoril, ze anooo, a ked so zivanim prestal, tak kyval hlavou a hovoril, ze ano anooo.
Tak podla mna to robia aj z unavy...
@lachipie a cele to trvalo dokopy 10 sekund.
To vypadá na únavu a to že se prostě jen zamyslel. Epilepsii bych v tom nehledala 🙂
@lachipie Dakujem! ❤️🙏🏼
Žádný problém to není, neboj