Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda tu je maminka, která má stejný nebo podobný problém. Dcera má 2 roky a pár měsíců ji trápí zacpa. S dr. Řešeno několikrát. Naposledy nám napsala forlax že máme dávat. To zabralo hned, ale nechci ji ho dávat pořád. Samozdrejme jsme upravili í jídelníček a snažím se do ní dostat co nejvíce tekutiny. Jenže problém je v tom že jak malá začne tlačit tak zatne pulky a nic ze sebe nedostane nebo jen malý bobek..A takhle to trvá i 3 dny. Když ji dám forlax třeba půl sáčku tak týden kaka každý den pěkně ale jak ji ho nedám tak je konec to tlačí a tlačí a málokdy se vykadi. Dává nějaká maminka taky forlax ? Mám strach at ji to nějak neuškodí když ji ho 1x týdne půl sáčku dám. Když už vytlaci tak to má měkké nevím kde je problém. Švestky atd vsechno ji ..
@kamiii93 jinak,tohle jsem našla
@amazonkajanik no nam prave říkala dr že to nemám dávat že to není dobre 🙄 samozdrejme ji mám doma a uvažují že zkusím .. No ona nemá tvrdou stolici jen ji neumí vytlačit prostě a bobkuje třeba 3 dny 🙄 a má to měkké .. jogurt a ji bile a mixuji ji do toho švestky a právě nevidím zlepseni. Jídla dávám bohatá na vlákninu a všechno. Ale když ji dám ten forlax tak je na druhý den hovino bez problémů a pak kaka týden třeba úplně normálně a pak zase tři dny jen tlačí a nic. Můžu se zeptat jaký co to je za dětskou vlákninu?
@amazonkajanik ano to jsme taky četla. Dr mi ji dala at dávám 14 dní celý sáček pak půl sackuba pak obden a pak vysadit. Po týdnu měla průjem uz z toho přestala jsem dávat a kakala normálně pak měla zápal plic antibiotika a ucpala se ze jsme to zni dolovali a od té doby zase problém 🙄 nam prave strach ji to pořád dávat.. dávám někdy 1x týdne někdy 1x za 14 dní půl sáčku nebo celý..
@kamiii93 top natur vláknina pro děti
Ale jestli vaše malá nemá tuhé hovino,tak bych spíš hledala problém s peristaltikou střev
@amazonkajanik nemá tuhou ji švestký ovoce vsechno pije taky. Spíš ji zadržuje. Zatne půlky skrizi nohy a takhle tlačí. Přijde mi že to neumí vytlačit
Kamarádka měla podobný podobný problém se synem. Nejhorší to bylo v období, kdy přecházel z plen na nočník. Od lékaře měla napsaný i Forlax (ten také zabral, ale nechtěla ho u něj zůstat). Pak začala dávat bílou sladkou activii a ta udělala zázrak. Za každý bobek dostal malý odměnu a byl chválen...Za sebe můžu určitě doporucit probiotika.
@kamiii93 mam vice nez bohate zkusenosti, dochazeli jsme na detskou proktologii, resili se dvema pediatry a neni nic, co bych o tom neprecetla nebo co bych nezkusila. Radim davat Forlax, postupne "postelovat" denni davku tak, aby nebyl prujem (ten prujem v uvodu je i zadouci, diteti ulevi to odspuntovani). Forlax je absolutne neskodny i pri dlouhodobem uzivani a predstavuje mnohem mensi zlo nez nasledky zadrzovani stolice. Spousta deti bere alespon v nejake davce Forlax treba i rok. Zmekcuje stolici (a to celou, na rozdil od lactulosy, ktera pouze "nakvasi" povrchove), ale pusobi lokalne, nevstrebava se a nenarusuje prirozenou cinnost strev. Samozrejme idealni je asi nebrat nic, ale kdyz problem dite ma, tak se musi nasadit odpovidajici prostredek 🙂 a to ja jsem opravdu antilekova, tady mne naucila zkusenost.
@suzyz děkuji moc za radu. No právě ji teď nechci tahat po doktorech stejnak by nás asi ani nikdo nevzal kdy z je teď taková situace. Můžu se zeptat je třeba lepší dávat forlax půl sáčku obden než třeba 1x týdne? Právě už jsem říkala že zase nasadim to co nám dr doporucila s tím forlaxem ale měla jsem strach at není na něm závislá nebo ji neuskodi. Ano taky dávám léky jen když je nutné ale s tím kakanim už si opravdu nevím rady a toto jediné nám pomáhá. Právě uvažují že bych třeba 14 dní dávala pravidelně co druhý den a pak postupně vysadila. Ona právě zatne pulky skrizi nohy a je konec .. Když ji dám forlax tak jen dr zatlaci a je hotovo a je spokojená.
@kamiii93 my jsme davali denne, tak nam to bylo doporuceno. Takze davala bych denne nebo obden. U nas nakonec pomohl jen vek, tedy ve trech a pul letech pochopila, ze i kdyz to obcas “stipne”, nic takoveho se zas nedeje, ale kakat se musi. Do te doby se stridaly lepsi a horsi obdobi, ale vracelo se to porad. Forlax nas vlastne vyvedl z nejhorsiho a uz na nem zustale, nez ji to nesecvaklo. Ted je uz pul roku uplne ok, kaka normalne a i kdyz nekdy trosku zadrzuje tak pak sama rekne, ze uz teda jde a problem uz neni. Ale drzelo ji to dva roky a byl to masakr. Kdo nezazil nepochopi.
Věřím, že se to u vašich dětí zlepší a vše bude v pohodě. Já jsem bohužel ta výjimka z pravidla, kdy se to nezlepšilo. Mám problém s vyprazdňováním od malička, byla jsem s tím jako malá i v nemocnici. Můžu říct, že na mě třeba vláknina a švestky vůbec nezabírají. Ani jiné osvědčené recepty. Naopak si musím dávat pozor na větší množství mléčných výrobků, které mi pak způsobují zahlenění i ve stolici. I když se snažím hodně pít, nic lepšího než max 2x týdně "králičí bobky" ze sebe nedostanu. Pardon za ty výrazy. Prostě takhle moje tělo funguje. Naše dcerka to snad naštěstí nepodědila.
@suzyz tak teď jste mě docela vyděsila. Dcera (2,5r)s tím má problémy už 1,5roku. Měla tehdy až ošklivé poraneny zadeček a už se to vlezlo. Rok jsme dávali Lactulosu a nic, pak Forlax a celkem dobrý. Před měsícem jsme ho ale museli vysadit a i když stolici nemá tvrdou, tak stejně drží. Takže pomáháme čípky. To se máme asi ještě na co těšit, ale bylo nám také řečeno, že k tomu prostě musí dojít
@miba10 musi se to proste vydrzet a nejak prezit. Ale ty pocity - vztek, beznadej, bezmoc - kdyz to dite sedi na zachode a jeci, to je neco priserneho. U nas to zacalo tak, ze asi v roce a ctvrt na nocnicku najednou desny rev a po utreni troska krve. Jeste ze jsem tenkrat nevedela, ze to budu resit pres dva roky. Ono je to zacarovany kruh - na zacatku byva mensi si vetsi poraneni a s tim spojeny neprijemny pocit. Tim padem dite logicky kakat nechce, cimz se mu tam hromadi tvrda a objemna stolice a je to pak jeste horsi. Blby je to proste v tom, ze se jim to neda vysvetlit jako dospelemu, ze musi i pres bolest. To mi rikal i doktor na proktologii, ze i ten konecnik kdyz je poraneny, tak se proste stahne vic, ze je to normalni reakce, a dite to musi "pretlacit". No dosahnout toho u batolete....Casto se to pak jeste hezky zkombinuje s obdobim vzdoru, kdy tohle je jedna z veci, kterou dite umi dospelym manipulovat. Pozitivni je vlastne u nas ten zaver, ze mala pres to vsechno nakonec dozrala do veku, kdy ji to doslo a ted je uz bez forlaxu, bez cehokoli. Uz asi rok davame za kakani bonbonek, ja jsem zasadne proti takovemu odmenovani beznych veci, ale tady jsme uz ze zoufalstvi nevedeli co a zkusili i tohle. Nekolikrat to urcite pomohlo a za to to stalo. Kdyz pak chudinka utrapena vybirala barvu bonbonku, bylo mi ji fakt lito. Jo nam jeste nabizeli vysetreni konecniku (v mirne narkoze), kdy se ten i nejak rozsiri, ale pry to delaji az kdyz uz fakt neni zbyti. A ze drtiva vetsina pripadu se z toho dostane rezimovymi opatrenimi, forlaxem a vekem. Za mne je zasadni dosahnout toho, aby dite kakalo denne, uplne maximalne obden, snazit se samozrejme zaradit vlakninu, jogurty, presnidavky na dalsi zmekceni, hodne pit a mit pred ocima cil, ze jednoho dne to proste zmizi.
Jeste edit resp. doplneni: ten glycerinovy cipek je urcite taky lepsi nez nechat tri a vice dni bez kakani. Profesor z Motola dokonce ve svem info materialu k teto problematice doporucuje vytvaret tim cipkem kazde rano kakaci navyk, ze pry je rano stolice fyziologicka. Tady se priznam, ze to mi prislo uprimne jako nesmysl, takze to jsme nedelali. Preci jen ten cipek na rozdil od forlaxu ma vliv na ten vyprazdnovaci reflex a myslim, ze se tam velmi pravidelnym uzivanim muze neco fakt pokazit. Navic nase mala vetsinou kaka vecer, dosud vetsinou odpoledne az vecer, tak nevim proc ji nutit rano (navic rano se to casto nejmene hodi tohle treba hodinu resit ze...). Ale taky jsme davali, presne v pripadech, kdy se druhy den nevykakala.
Jinak kdyz jsem se ptala toho lekare na pricinu, rekl mi, ze je to tezky rict, ale ze jim i ve skole rikali, ze je to proste nejaka jakoby civilizacni nemoc batolat tyto kakaci problemy...
@suzyz tohle je přesně u nás. Jen odměny u nás nefungují v žádné formě.
Co se těch čípku týče, taky z toho nejsem nadšená, ale přesto jsem ráda, že už ten forlax mít nemusí. Ta stolice už prostě není tvrdá,takze mi přišlo zbytečné ji to dal dávat. Ten čípek ji prostě aspoň naučí zatlačit,aby to šlo ven. Jinak je schopna to držet klidně i 4-5dni. U dcery to funguje perfektně. Dám čípek a během 3 minut je hotovo.
@miba10 tak to je fajn, ze aspon tohle zabira. Preci jen, kazde dite je jine a mozna i duvod toho zadrzovani je u kazdeho trosicku jiny, takze je dobre prijit na to, co zrovna pomaha. Jinak nase expertka mela obdobi, ze s cipkem klidne sla spat a v pohode spala do rana. No je to frustrujici vec, pritom to nastesti neni ze zdravotniho hlediska nejak zavazny problem, ale psycho je to teda poradne pro vsechny zucastnene. My jsme si s manzelem jednu dobu posilali fotky bobku v nocniku a slavili kazdy den, kdy se vykakala normalne 😀
Tohle tema se tu resi docela casto a myslim, ze i u deti je to casty problem. Moje petileta dcera chodi jednou za dva dny. Pak vykadi mega bobek. U ni mam vypozorovano, ze jit kadit je pro ni zbytecna vec. Zdrzeni od hry. Nechce treba chodit ve skolce, umi to zadrzet bravurne 🙂
Drive chodila i jednou za ctyri dny. Musim ji neustale pripominat, ze kadit se musi a ma to prednost pred vsim. Takze posledni dobou chodime skoro porad kadit nekde v terenu. Nosim ubrousky a jak zacne preslapovat a kroutit se, zavelim kadit at jsme kde jsme 🙂 jsme nastesti na vesnici. Takze odbehnene nekde za roh.
Myslim, ze je potreba neustale pripominat, ze kadit je normalni vec a nestydet se za ni. Ze to neni proste fuj a ble a smrad apod.
dávála jsem probiotika, masirovala bříško a vždycky to pomohlo.
Oživím, řeším u dcery zacpu, dle dvou nezávislých mudr. Projevuje se prujmem, ma brat Forlax. Jenže se to nelepší, porad ma tekutou stolici, chci Forlax vysadit a zjistit co to udělá - vysazovala jste některá naráz? Nechci ublížit. Zároveň hledam dalsiho doktora, nemyslím si ze je diagnoza správná.
@atamanka my také měli Forlax go. Dávala js m jen půl sáčku,právě aby stolice nebyla tekutá. Nicméně u nás to bylo psychické,takže problém s kadenim trval přes rok a půl.
Ale pak jsem vysadila najednou. Ono to trvá,než se to upraví. Bylo to pak chvíli s pomocí čípků,ale zvládli jsme to
@kamiii93 syn je tedy o dost mladší,ale jemu hodně pomáhala laktulosa. Tu teď už dávat nemusím,jelikož začal jíst jogurty a kadí bez větší námahy. Před tím urputné tlačení a bobiky jak od králíka. Zkoušela jsem mu dát i dětskou vlákninu,ale obsahuje i probiotika a měl z toho průjem s hlenem