Z plazení na lezení. Jak mu pomoci?

te_zz
20. únor 2020

Ahojky, chtěla bych se vás tu holky zeptat, jestli se dá nějak pomoc děťátku z plazení na lezení po všech 4řech..? Synovi je 7 měsíců a jde mu na 8 měsíc. Plazi se jedna báseň, ale je vidět, že mu to už nestačí a chtěl by víc. Já vím, že všechno má svůj čas, ale kdyby se mu mohlo nějak pomoc...? Děkuji vám za všechny odpovědi popř.rady a typy 🙂

johannka1
21. únor 2020

Muj syn byl znacne pozadu s rozvojem pohybu, takze vekove s Vasim uplne nesrovnatelne, ale chodili jsme k fyzioterapeutce a ta mi rikala, at doma ozelim bordel a udelam mu prekazkovou drahu a motivuju ke zdolavani prekazek. Jednou jsem nasla v nejake diskuzi radu, ze se do tricka pod brisko nacpe mekky mic nebo mekke cosi, ze to decko motivuje na kolinka. To jsem samozrejme hned zkusila a nelibilo se to jemu ani me, prislo mi ze na nej neprimerene tlacim. Muj kluk mi na prekazky stejne vicemene dlabal, nechtelo se mu, az jednoho dne se mu proste chtelo a lezl jako dabel. Stejne tak to bylo s chuzi, uz jsem se v myslenkach smirovala s tim, ze budeme na fyzio chodit asi navzdy, kdyz mi jednou prisel znicehoznic naproti, ten den se mu uz chtelo. Vas klucik je malinky, vzdyt je mu teprve 7m, vy se s tim jeste nemusite vubec trapit, mozna to spis nechte konovi a vyckejte, on se ukaze 🙂 dejte mu cas.

leniczka23
21. únor 2020

Presne tak, nech ho byt a dej mu cas..neurychlis to nijak😊

betelgeuzz
21. únor 2020

Jakou máte podlahu? plovoučka a parkety moc lezení nepomáhají. Chce to mít třeba kusový koberec, kde je pro dítě plazení horší. A pak např. zkusit si hrát např. na overballu, nebo si sednout a dát dítě přes nohy a hrát si s ním. Ale jsou to takové pomůcky, které dítěti trochu "napoví", ale dokud sám nebude chtít, nepomůže to.

svha
21. únor 2020

Jo ten můj by taky rád, začali jsme 8. měsíc, trápí se trápí,sem tam vzteká,když už je unavený a něco chce,sem tam mu pomůžu já,sem tam dcera když je doma,ale jinak je to na něm,chce to čas, nejlepší když si na to přijdou sami

amazonkajanik
21. únor 2020

@johannka1 o synovi doktor minulý týden prohlásil, že je blahobytny. 8měsíců, 9,55kg je prý na něj moc a neunese se. Ještě nezačal pořádně lézt,nechce se úplně pretocit na bříško,stačí mu na bok,aby dosáhl na hračky. Když ho dám na bříško,vydrží max 15min a pak leží jak rozjeta žába a vzteka se. Myslela jsem,že nás doktor na nějaké fyzio pošle, ale nic. Máme trénovat pritahovani (jako lehsedy)aby posílil břišáky a pak to prý půjde 😣

miba10
21. únor 2020

@te_zz neřeš to. Každé dítko má své tempo, svůj rytmus a svůj vývoj. Já mám dvě děti a obě mi lezení taknejak preskocily 😁plazeni jo, ale pak sed, klek, stoj a lezení až s prvními krůčky... 😂Nech mu prostor i když chápu, že bys ráda pomohla

johannka1
21. únor 2020

@amazonkajanik blahobytny 😀😀 to je tak srandovni! To pan doktor hezky pojmenoval. Je to kus kluka, muj byl taky tezky k tomu veku, pretacet se zacal az nekdy v 10m, ale tak jako langsam, na pohodu. Tou dobou jsem uz silela strachy o jeho zdravi. Zkousela jsem ho motivovat hrackama ke hnuti, kdyz nedosahl, tak si polozill hlavu a odpocival si a hral si s rucickama a nohama. Tehdy nam stejne stara holcicka od kamaradky uz prisla po svych naproti, kdyz jsme prisli na navstevu. To me vzdycky znicilo. Doktorka nam dala doporuceni na fyzio v 11m. Spis ale na moje upenlive prosby. Sama to teda nedrastila. Neco tam s nim zkusila a rekla mi, ze je podle ni zcela zdrav, ale vazne hrozne linej a ma nas vsechny na salamu. Rikala ze vidi hned, kdyz je s ditetem neco v neporadku a at se ja vyklidnim, protoze ho sama stresuju a podvedome na nej tlacim. Takhle s odstupem casu si rikam, ze v tomhle mela vazne pravdu. Na fyzio mi pani potom ukazala takove sikovne "cviky" na posileni zadanych svalu na gymnastickem mici, treba je to nekde i dostupne na youtube,nevim. Ten mic nam hodne pomohl, to ho i bavilo a bylo to takove rozmanitejsi,mel z toho celkem srandu a tak je to nejlepsi. Na to pritahovani do sedu se zas doktorka koukala zle, ze se to delat moc nema. Clovek pak nevi, co teda delat ma nebo nema.

zuzita15
21. únor 2020

@te_zz mne fyzio poradila strcit prst kousek nad solar, kdyz lezi na brisku, jemne zatlacit, aby slo dite na ctyri. Pak jsem pred dcerkou couvala a porad tam mela ten prst, postupem casu jsem zkousela prst vyndavat, az lezla sama, trvalo to asi 2-3 dny, ale predtim si ji fyzio zkontrolovala, jestli uz ma silu na lezeni plus jsem ji ukazovala fotky, jak je na ctyrech kazdou chvili, jen lezt nechtela, taky se plazila. Prekazkova draha u nas k nicemu, vzdycky si nasla skulinku, kudy to obplazit

amazonkajanik
21. únor 2020

@johannka1 tak to jste mě celkem uklidnila, že je to čistě pohodářství. Jinak malý je taky zdravý,doktor si ještě rypnul, zda hned nebezim malému na pomoc,když ho hribata uz nebaví, ale já na něj tak 2x "houknu" ať maka a pak teprve ho pretocim na záda 😂 ale když ho mám na koleni,tak hopsa,jak splaseny,na to sílu má. Tak uvidíme, jak si povede dál. Jinak,kus chlapa,se mě asi snaží dohnat😁. Má porodní váha byla 3,95 kdežto jeho jen 2,66 ,tak chce být asi po mamince

evca_w
21. únor 2020

My meli to same, kdyz byl syn malej, plazil se a stoupal k nabytku.Fyzioterapeutka rikala, ze to lezeni je dulezite, ze nektere deti to proste preskoci, zvlast dnes v dobe podlah bez kobercu, ale pro spravne drzeni tela, zada a tak, je dobre ho v lezeni podporit.Poradila nam vic veci-napr.delat prekazky, ktere musi dite prelezt,dat neco pod tricko, aby mu vadilo se plazit, ale nam nejvic pomohlo ho obcas dat do takoveho "zavesu", proste pod brisko dat rucnik a jakoby ho vytahovat na kolinka (nevim, jak to presne popsat, kdyztak anpis sz), kdyz se plazil.Brzy takhle zjistil, ze lezeni je rychlejsi🙂

evca_w
21. únor 2020

Jo a jeste jsme poridili takove protiskluzove navleky na kolena a ty myslim taky pomohly..Doma totiz nemame koberce a na dlazbe a parketach to proste klouze

suromana
21. únor 2020

Koupila jsem do obýváku na plovoucí podlahu kusový koberec, za dva dny krásně lezl. Využili jsme pak i na hraní a sezení na zemi. Aspoň nebyl pořád na studené podlaze.

lu_ta
21. únor 2020

My synovi dali pod mikinu malýho plyšáka a během jednoho dne se zvedl na kolena a začal lézt 😉

eithelwing
21. únor 2020

@te_zz Naše dcera byla trošku pomalejší, lézt začala v 11 měsících. Každopádně chodily jsme už od půl roku na rhb a tam nám k lezení radili podložit v oblasti pánve, tedy prakticky třeba aby přelézalo dítě nohu, bylo na válečku. Dceru to bavilo, začala pérovat. Pak měla trochu problém s koordinací nožiček a ručiček u lezení, lezla jsem s ní. Všechno to nakonec šlo formou hry.

hermia
21. únor 2020

koberec, koberec, koberec 😊 na koberci se jim blbe plazi. na kluzke podlaze se jim rozjizdi nozky a tak maji strach. muj syn zacal v 8m prvni stat a snad az za dva tydny na čtyri (a to jen aby se nereklo) a to jen diky tomu ze chtel z deky za psem pres travnik a ten travnik ho bud studel nebi mu vadil..

te_zz
autor
23. únor 2020

@johannka1dekuji za odpověď 🙂

te_zz
autor
23. únor 2020

@hermia děkuji moc za odpověď, ale přítel.je proti koberci - máme dva kocoury a že by na něm byly za chvíli chlupy a kde si cosi a že to prý zvládne i na plovoucce a molitanovych puzzlich - omlouvma.se za nesprávně napsané slovo - takže jsem jaksi v háji...🤦🏽‍♀️

te_zz
autor
23. únor 2020

@eithelwing a to byl nějaký molitanovy váleček?

te_zz
autor
23. únor 2020

@zuzita15 no zkoušela jsem.to, ale bus to dělám blbě a nebo nevím...ale nedařilo se....spíš u toho ječel... 🤦🏽‍♀️

te_zz
autor
23. únor 2020

@lu_ta a jak velkého...???

te_zz
autor
23. únor 2020

@suromana chtěla jsem koupit, ale přítel.je proti koberci - máme dva kocoury a že by na něm byly za chvíli chlupy a kde si cosi a že to prý zvládne i na plovoucce a molitanovych puzzlich - omlouvma.se za nesprávně napsané slovo - takže jsem jaksi v háji...🤦🏽‍♀️

te_zz
autor
23. únor 2020

@evca_wy my máme jen plovoucku a tak jsem mu poridila taky protiskluzové návleky na kolínka a punčošky...tak alepson toy když nemůžu koupit koberec 🤦🏽‍♀️😟

lu_ta
23. únor 2020

@te_zz tak 10-15 cm velký méďa

eithelwing
23. únor 2020

@te_zz Třeba, já dala i polštářek. 😊

eithelwing
23. únor 2020

@te_zz Plus jsem pokladala malou na balon. 😊 Na ten velký s pomocí, na overbalu malém mohla balancovat sama.

zuzita15
23. únor 2020

@te_zz tak to zkus treba znova za par dni, ze zacatku se ji to taky moc nelibilo, ale preslo to...

hermia
23. únor 2020

@te_zz hele my taky nemame koberec jen dva běhouny.. ono to dite se to stejne nauci.. neboj 😊

zuzita15
23. únor 2020

@te_zz jinak my taky mame plovoucku, jen v obyvaku kusovej koberec, poprve teda lezla na trave, rozlezla se na dovolene na kamenny dlazbe, doma pak nemela problem 🤷‍♀️ Svagrovci maj drevenou podlahu, extra kluzka, obe deti lezly 👍🏻 Fakt si poradi 😉

te_zz
autor
23. únor 2020

@lu_ta děkuji moc, vyzkouším 🙂

te_zz
autor
23. únor 2020

@zuzita15 no...když ho nechám jen v plene, tak mu to neklouže a drhne brichem o plovoucku a tak si říkám, že by mohl pobrat a stavět se na kolínka...jinak přelézat nohu už umí - trenujeme 🙂