Vztek u ročního dítěte

bardulienka
19. čer 2019

Ahoj mamky a taťkové,

jdu s prosíkem o radu. Máme ročního syna, který se poslední dobou začal šíleně vztekat. Bývá teď naštvaný častěji a v zápětí se zase směje. Občas ho chytne takový amok, že si lehce na zem, kope, válí sudy, nezastaví ho ani náraz do šprušlí od ohrádky (není vevnitř, zvenku) atd. Za chvíli lapá po dechu, celý se třepe a uklidní se a až s dudlíkem v náruči. Nejhorší to je, když je z nějakého důvodu unavenější.

Přisuzovali jsme to s partnerem růstu zoubků nebo nemoci. Ani jeden nejsme cholerik, spíš společenské poměrně nekonfliktní povahy. I syn je velmi rád mezi lidmi a většinou mi okolí toto jeho chování ani nevěří, protože je jinak moc hodný, usměvavý a docela poslouchá (chápe, že nesmí na kytky atd.).

Už se to nějakou dobu táhne a začínám z toho být psychicky unavená. Někdy začne s touto náladou hned ráno, střídavě to pokračuje do večera a večer ho často uspávám i hodinu, protože nemůže zabrat a vzteká se. Režim míval, usínal celkem v pohodě - po pár minutách, co jsem si k němu přilehla, zazpívala a pomazlil se.

Chci to řešit v klidu, ale i já mám své meze a občas už to nevydržím, plácnu mu a evidentně vytočeně mu vysvětluji, jak se takto nesmí chovat. Samozřejmě se to tím akorát zhorší.. 😏

Máte někdo názor, o co jde, nebo jak to lépe zvládnout překlenout? Pořád tak nějak věřím, že jde o přechodné období.

Díky moc!

20190418
19. čer 2019

Snažit se situacím předcházet (nic od něj nechtějte a všemu vyhovět když je unavený nebo hladový), komunikovat, hledat kompromisu (jo, i s ročním dítětem můžete komunikovat a hledat kompromis) a hlavně neplacat.

miba10
19. čer 2019

@bardulienka jo tohle období dcera měla tak. Bylo to vážně na palici. 🤦‍♀️😤 Bohužel, my se snížili k tomu, že když si lehla a začala kopat, tak jsme ji prostě nechali a odešli. Trvalo asi týden než pochopila, že tím nic nezíská. Ted to dělá výjimečně když je pretazena a tomu se snažím předcházet. Když se začne vzteka, tak už jí jen upozorním že pokud nepřestane tak si ji na ruku prostě nevezmu. Tak to rychle utne a přijde se zvednutyma rukama že chce pomazlit. Tak ji pomazlit a u toho vysvetluji že tohle nejde,ze se to nedělá. Taky nám nikdo nevěřil že to dělá. Je jinak stále vysmate dítko, hravá atd. Pak to viděla moje mamka na vlastní oči a jen koukala.
Jinak taky jsem ji kolikrát placla. Samozřejmě se to v tu chvíli také zhoršilo, ale jak říkám. Rychle pochopila. Na dceru bohužel nic jiného neplatí. Buď ji placnout přes zadek (ví stejně prd, protože má plinu, ale ví že je něco špatně) nebo ji prostě nechat vztekat. Dneska už se většinou na ni stačí jen podívat a už ví 😁 U nás je to ale trošku jiné. Já i přítel když jsme byli malý tak jsme byli také uvztekani. Přítel si vyvztekal i kylu a museli ho operovat. 😁 Takže to má mít po kom.

karlajasmine
19. čer 2019

No a v jaké situaci se vzteka? Jen tak to nebude..z jakého třeba důvodu?

drakenn
19. čer 2019

Je dobré si uvědomit, že po ročním dítěti se chce, aby se ovládalo a sama matka toho není schopná a vyletí. Z vlastní zkušenosti vím, ze pomáhá se sama uklidnit, klidně nechat dítě vyvztekat, vyválet po zemi, protože tohle ono potřebuje. Dostat emoce ven. Hlavně nikam nezavirat, být u toho.

lajla
19. čer 2019

Doporučuji si přečíst nějakou literaturu, fajn je třeba kniha Jak naučit děti pravidlům

bardulienka
autor
19. čer 2019

@karlajasmine Dělá to např., když ho chci přebalit. Nebo když se chová a položím ho na zem. Dále, když mu nechci dát něco, co ještě nemůže jíst. Nebo když před ním zavřu někam dveře.. Důvodů by se našlo ještě mnoho.

bardulienka
autor
19. čer 2019

@drakenn Nechávám ho pod dozorem vyvztekat se. Ale je docela vytrvalý a chvílemi se o něj bojím - opravdu sebou mlátí, náraz do něčeho ho často nezastaví.. Vy jste vydrželi a dítko opravdu přestalo? Díky za každou radu.

bardulienka
autor
19. čer 2019

@lajla Děkuji za tip. 🙂

drakenn
19. čer 2019

U nás to fakt přešlo u obou samo. Bez plácání, vykazování do jiných místností a řevu. Hodně pomohlo to, že jsem to neřešila jako "problémove" chování. Ale vývoj, něco, na co mají nárok vzhledem k věku

bardulienka
autor
19. čer 2019

@drakenn Asi máte pravdu.. Dívám se na to lehce s obavou, aby nám ze synka nevyrostl rozmazlený cholerik, který by to měl v životě těžké.. Ale určitě to bude jen krátkodobé.. 🙂 Díky za tento pohled, vrací mě zpět ke klidu a přirozenému přístupu k výchově.

ivis_b
19. čer 2019

To patri k veku. Syn zacal taky tak na roce, ted mu budou tri a je to snad cim dals horsi. Poradim jen obrnit se trpelivosti, protoze bude hur.

prejeta_zaba
19. čer 2019

Uklidni se, bude hůř. 😝 Neboj, rozmazlený cholerik z něj vyroste, pokud budeš skákat jak on píská. Ale mlátit ho kvůli tomu nemusíš, to z něj zase vyroste ustrašený chudinka nebo agresor. 😉 Prostě když zavřeš dveře kam z nějakého důvodu nemůže, nech ho vzteknout, on tam strašně chtěl a tys mu to zakázala - on časem pochopí, že křikem a scénou stejně nic nezmůže, tak toho zas nechá, ale trestat ho za ten projev nemá smysl. To je jakoby ti partner zavřel dveře před nosem, tys tam moc chtěla a křičela na něj kvůli tomu a on místo aby ti to objasnil tě ještě pleskl přes ruku. Co bys dělala, uklidnila by ses? Asi ne, co? 😀 Tím neříkám, že máš synovi všechno dovolit a přinést až po nos! Trvej si na svém, ale zase s rozumem, když budeš na všechno říkat ne, nesmíš, nešahej na to - zakázaného chleba největší krajíc. 😉

karlajasmine
20. čer 2019

@bardulienka tohle patří k věku. Nám hodně pomohlo dítě několikrát varovat, že přijde změna - říct mu třeba pětkrát, že ho za chvíli přebalíte, a pak to až po pěti minutách udělat. Ať to není šok. A dveře to samý - několikrát vysvětlit, že tam z nějakého důvodu nemůže, a pak zkusit odvést pozornost k něčemu k jinému a až pak zavřít dveře. Když ho budeš pokládat na zem, říct mu, že ho za chvíli položíte ... Malinký děti mají prostě svůj nápad nějaký a když jim ho někdo bez varování náhle přeruší, tak to neumí zpracovat. A s tím jídlem, roční dítě může už víceméně to, co dospělí, a před ním bych nic, co on nemůže, nejedla..dej si čokoládu někde potají bokem 🙂

karlajasmine
20. čer 2019

Prostě už to není miminko, který zvednete a přemístíte..má už vlastní představy 🙂 taky by se ti nelíbilo, kdybys chtěla jít do ložnice a manžel ti bez vysvětlení zavřel dveře před nosem a řekl "nepůjdes tam" nebo kdybyste se tulili a najednou tě odstrcil a odešel..prostě přišlo období, kdy je potřeba dítěti všechno říct několikrát dopředu, odvádět pozornost, vysvětlovat a hledat i kompromisy a tím záchvatům vzteku předejít. Malinký děti neumí dobře regulovat emoce..

bayt
20. čer 2019

@bardulienka Syn je v tomto podobný. Je to extravert, venku je hodný, kouká, baví se, člověk o něm neví. Nikdo mi nevěří, že doma umí být protivný, kor když je třeba unavený, jsme déle doma a nudí se apod. Taky mi občas povolí nervy a zakřičím (když třeba tahá za rolety tak, že je div nevyrval ze stropu, nebo kouše), ale k ničemu to není, no. Trpělivost, lehká ignorace, a za chvíli ho to spíš přestane bavit.

Samozřejmě mu vše vysvětluji, říkám, ale je to malé dítě, 100 % nechápe, co se mu říká.

bardulienka
autor
20. čer 2019

@karlajasmine Souhlasím se vším až na jídlo. Určitě se před ním nebudu schovávat třeba s vysočinou, klobásou apod., ale krmit ho tím v roce taky nehodlám. ;)

bayt
20. čer 2019

@bardulienka V tomhle je to těžké....co mu na to máš říct? Hele, to nemůžeš, to můžou dospělý, pro děti je to škodlivé? To je přece kec, je to škodlivé i pro dospělé....Od té doby, co mám syna, mě to nějak nutí jíst zdravěji 😃 Ale jako když projeví zájem, třeba zmrzlinu mu prostě ochutnat dám. Většinou chce jen ochutnat, dostane dvě lžičky a hotovo. Celou bych mu nedala.