Mám jen takovou otázku. Je tu maminka, které se vzteká už malé miminko?
Mému synovi jsou 4m1t a nedávno vypiloval k dokonalosti přetočení na bříško. Po minutě spustí strašný řev. Když ho dám třeba na bříško já, aby se vyprděl před krmením, tak je to sluníčko, ale jak se přetočí on, tak spustí.
Byla jsem ráda, že se konečně přetočí, hlavně kvůli prdům, ale to uspávání, nechce být prostě na zádech a ani na břiše.
V náručí se mu líbí to jo, ale už má osm kilo a já mám co dělat držet ho déle.
Proto se chci zeptat, jak to řešíte? Necháte vyvztekat? Nebo chováte?
Jo a to se mu tím pláčem ještě spustí z nosu, takže další lavina pláče a odsávám. Na chvíli klid a znovu jede🥺.
@marioneta246 Poridila bych satek nebo nositko 😉
Já nevím, ale malé miminko se vzteká vždycky z nějakého důvodu, takže "nechat vyvztekat" mi absolutně postrádá smysl, to lze praktikovat na 5 leté dítě, které si něco vydupává, ale ne na batole, aspoň za mě. Může mu něco vadit, může to pro něj být vyčerpávající, může se vlivem přetočení leknout... našemu malému třeba začala padat hlava, případně ji vytáčel až moc dozadu, to bylo znamení, že v nejlepším se má přestat 🙂 normálně bych ho zkusila zabavit nějakou hračkou na bříšku, pokud to nezabere a nenechá se, tak ho normálně vzít a pokračovat v jiné činnosti - uspávání, nebo co máte zrovna na programu.. Pokud už vás bolí záda a ruce z nošení, pořiďte šátek, nebo vhodné ergonomické nosítko (doporučuji na fb skupinu nosíme děti, kde kvalitně poradí a najdete tam i fyzio)
@marioneta246 Syn je hrozný mazel a nebyl odložitelný. A nakonec to dopadlo tak, že jsem prvního půl roku měla neustále u sebe. Bříško byl taky nepřítel, než zjistil, že se dá prozkoumávat. Pak jsme najeli na pevný režim, na kterém jsme dodnes (od cca 8měsíců spí jen hodinu po obědě. Vstává okolo 8. a jde se koupat v 18. a hned krmení a do 19.hodiny spí). Do toho cca půl roku byl po večeři do 20.hodin, ale vždy šel do postýlky okolo 22.hodiny, jinak plakal. Takže, abych měla chvilku prp sebe, dala jsem ho na kojící polštář, který jsem měla okolo sebe a on spokojeně spinkal a já si mohla v klidu např. kouknout na film. Dost pomohl pak zvuk vysavače a to máme dodnes - je mu 15měs. (máme velmi tenké zdi, slyšíme, jak sousedi spolu mluví a bohužel vedle naší ložnice mají obývák).
@marioneta246 nechávám vyplakat. Dceru uspávám v náručí, má přes 12kg a 17 měsíců. Do roku jsem s ní chodila a uspavala třeba hodinu i dýl. Do 10 měsíců v noci pravidelně 2. Zvykla jsem si, než ji slyšet plakat
Tak malé miminko se nemůže vztekat v pravém slova smyslu, jen dává najevo, že se cítí nepříjemně, že ho něco trápí a zoufale volá o pomoc, protože si samo pomoci ještě nemůže, nemá zatím jinou možnost, jak to dát najevo. Je správné nevšímat si člověka, co volá o pomoc? Máme šátek/nosítko, a když ruce bolí, uspáváme v něm, ale to chvíli trvalo, než děti zjistily, že je to fajn.
@marioneta246 Vztek je trochu silné slovo,je to miminko a jinak než pláčem neumí projevit když se mu něco nelíbí. Když byly moje děti miminka a plakaly,vždy jsem řešila příčinu a snažila se je uklidnit.
To není vztek v klasickém slova smyslu. Prostě dává najevo, že se mu něco nelíbí, v podstatě reflex, ne schvalnost.
Takže otázka podle mě není, zda nechat vyvztekat, ale jak mu v tu chvíli co nejlépe pomoct naplnit jeho potřebu
@marioneta246 Mně dcera brečí na bříšku, když je unavená. Otočím ji na záda, pokud brečí, dám dudlík - buď jí to stačí k odpočinku, dudlík za chvilku vyplivne a zůstane na zádech nebo se zase přetočí na bříško, případně je už tak unavená, že chvilku pochovám nebo přesunu do postýlky ke spánku 🙂 V postýlce ale naštěstí zatím vydrží na zádech nebo na boku (má hnízdo, takže přetočení jí tam nejde a naštěstí se kvůli tomu zatím nevzteká).