Ahoj, chtela bych poprosit o radu dle vasich zkusenosti. 😊 dcerka ma 7 tydnu a v posledni dobe se ji trosicku zmenil spankovy rezim pres den. Doted se napapala a zaspinkala minimalne na 2 hodinky, pak papala zase po 4 hodinach. Posledni tyden je ale po papani vzhuru klidne i 1-2 hodiny a nekdy pred dalsim kojenim nezaspinka vubec, nekdy ma jen take pulhodinovky a nekdy zaspinka tvrde. Prosim, meli jste to taky tak? Neni jeste moc malinka na to, aby byla tak dlouho vzhuru? Nebo je to normalni tim, ze uz vice vnima? 😊 kdyz pak zaspinka tvrde, nekde to vychazi kvuli kojeni, ze bych ji mela po hodince spanku vzbudit. Co myslite-budit nebo nechat spinkat alespon ty 2 hodinky a radsi kojit pozdeji? Bojim se, aby tak malemu miminku nechybel spanek. Dekuji. 😊
Tak malinké miminka nejsou blbé. Nech ji spinkat jak potřebuje. Totéž s kojením, když chce mléko, tak ji nakoj, když je unavená, tak uspi. V 7 týdnech už se jí to bdění bude postupně prodlužovat, to je normální 🙂
@nika110818 mě syn po 14ti dnech začal po kojení přes den pokukovat a spal až třeba za 39 minut a postupně se tato bdící doba prodlužovala. Okolo 7 týdnu vím, že spal v kuse max hodinu a jinak mě sledoval a nebo chtěl být u mě 😊 od 6 měsíce máme režim, že spí 30 min odpoledne - 2-3h po obědě a pak 30-60 minut odpoledne 😅
nebudit, nekoukat na hodiny, kojit jak si dítě "řekne"
@nika110818 moje mladší dcera na mě už v porodnici čumákovala 3h 😄😊 určitě bych nebudila a nechala spinkat
@nika110818 Nebuď. Vždyť kdyby mělo hlad, vzbudí se samo. Moje mamka a ani ségra nebudili. A já tedy také budit nebudu.
@michaelarousova Stejně, od narození nespavec
nebudit, bud rada, že spí
Důležité je, zda dítě prospívá - pokud ano, tak termíny neřeš. Kdyby ti přibírala málo, tak pak může být problém, že třeba bude spát, že se hladem neprobudí - a pak je dobré budit na kojení po max 3 hodinách. Ale to jen kdyby ti opravdu neprospívala.
@martulka88 Pokud dítě neprospívá, tak se vzbudit nemusí. Ale to už je patologie (my to tak měli a je pořád šílený drobeček).
@merope Synovec je drobek taky. Takový byl i švagr. Každé dítě je jiné. Moje mamka měla při vstupu do 1.třídy 15kg, když čekala mne (3.dítě), měla na počátku těhotenství 37kg a nebyla anorektička. Nyní váží mezi 43-45kg. Prostě je odjakživa drobek.
@martulka88 Jako drobek být může, ale pokud nepřibírá, tak to je prostě jiná. Někteří novorozenci se prostě na jídlo nevzbudí a je potřeba jim občas pomoci. A 7 týdnů, to je skoro novorozenec. Ale pokud přibírá, což většina dětí jo, tak to problém není 🙂.
Ale teda 37 kilo, to má skoro synovec ve třetí třídě a není tlustej. Kolik měří? Tipuji, že kolem 150 cm, ne? To pak asi jde.
@nika110818 Nech ji spinkat, ten režim se jeste milionkrát změní. Pokud nehubne nebo nemá novorozeneckou žloutenku, tak bych nebudila. 🙂
@merope Můj druhý synovec má přes 30kg a je mu 7 :D. Je to fakt o stavbě. Mamka má 153cm (já 154, ale nejsem tedy vůbec po ní). A oni jsou všici hubení - její bratr má +-60kg a má okolo 175. Děda byl také jako "z koncentráku". Mamku jako malou poslali do ozdravovny a tam také nepřibrala 😀 Jeden den se nenají (např.stres) a má rázem 2kg dole. Jako jasně, pokud mimi neprospívá, je to něco jiného.
Taky bych nebudila, doktorka tenkrat do me hustila, ze mam budit co dve hodiny i v noci, malej opravdu v noci prospal 12 hodin. Budila jsem jen jednou, protoze na jedno kojeni se krmil i hodinu a pul a to bylo docela nemyslitelny.
@maxulekapcule Tak po 2 hodinách i v noci, to už je fakt úlet, pokud není jasné, že mu to chybí. My už z neonatologie odjížděli s tím, že v noci má "povoleno" spát 6 hodin v kuse (což teda nikdy nedodržel, protože tak max po 5 se budil, že jako jídlo a hned 🙂 ). A jinak teda jsme měli najetý režim po cca 3 hodinách. Zpočátku teda klidně i po 3,5, pak jak neprospíval, tak jsem to už hlídala po 2,5-3 hodinách. Ale my byli hluboko pod libovolnými tabulkami a to i když jsem mu odečítala 2 měsíce za nedonošenost 🙂.
@merope No ten muj je pod limitem i ted, v peti letech. Ji dost, lita jeste vic a doktorka nakonec pochopila, ze kdyz jsem pod limitem ja, asi to u nej nebude lepsi
@maxulekapcule U nás doktorka limity vzdala už v roce - podstané je, že motoricky evidentně prospívá, žvaní že pusu nezavře a je teda pravdou, že teď už se i trošku vytáhl a přibral.
@nika110818 syn nespal pres den sklro vubec😂 bohizel ne kazde miminko prospi cely den