Vývoj 14m. syna. Je to v pořádku?

5. čer 2023

Ahoj, trošku me znervózňuje vývoj mého 14m syna.
Nerada srovnávám, ale minuly týden jsme navštívili dětské hřiště a nemohla jsem si nevšimnout, co už zvládají děti v jeho věku. Syn ukazuje na předměty zvláštním způsobem, a to že si spojí palec a ukazováček a ukáže štopičkou. Samotný ukazovák nepoužije. Vím, že se tohle hodně řeší u 18m mchat testu k vyloučeni autismu a klade se důraz právě na správné ukazování. Na jméno slyší jen občas, spíš mi přijde že ne.
Jinak má ale oční kontakt silný. Je společensky, rád se směje, pozoruje lidi. Co se tyče další komunikace, umí zamávat na rozloučenou, zatleskat, ale poslat pusinku ho nejde naučit. Stejne jako další hříčky tipu “jak jsi veliky”. Umí říct máma, dudu (dudlík), pupu (pupík) a tím to končí. 😀 Zatím moc nerozumí a často nechápe, co po něm chci. Důvodem muže být, ze na nej mluvíme dvěmi jazyky (manžel je cizinec). Z “povelů” rozumí pouze slovu “dej” a haló haló (přikládá telefon k uchu). Hračku mi podá na vyžádání, sám mě chce krmit, česat, prdět do břicha 😀.
Ze zvířátek napodobí krávu a na ostatní peče. Knížky ho nezajímají, nechce v nich nic ukazovat a ani u nich dlouho nevydrží. Stále nechodí, obchází nábytek. Sem tam se pustí a chvíli vydrží stát bez opory, poté jde ihned na kolena, nebo spadne na zadek. Myslíte, ze je stále v normě?

sorboni30
5. čer 2023

Úplně v klidu. Je šikovný..má svůj čas a nic mu neuteče. Buď v klidu 😉

zelenaesmolda
5. čer 2023

Tak deti z dvojjazycneho prostredi zacinaji casto mluvit pozdeji.Jinak na 14m mi prijde naprosto v pohode.

klokanka31
5. čer 2023

Dítě není cvičená opice, naše malá taky nebyla zvědavá na kraviny jako "jak jsi velký" atd. Nespěchej na něj, nech mu volnost ve vývoji.

me_druhe_ja
5. čer 2023

Úplně normální dítě.
Taky jsme bilingvni, spíš trilingvni a dcera začala víc mluvit po 2 roce a to mi ještě přijde docela brzo.

malytlustyhroch
5. čer 2023

Na 14m je to parádni. U ukazovani ke dulezita ta touha s tebou neco sdilet, ne pouzite prsty. U deckych legracek ta ochota se obcas neco naucit a ne jestli umi uplne vsechno, co by se dalo nacvicit. Samozrejme kazde dite je v necem treba trochu rychlejsi v necem pomalejsi, tak si treba narazila na nejake extra rychle. Treba v chuzi a mluveni, muzes snadno potkat děti, ktere jsou "uplne jidne" nez tvuj syn na obe strany a porad jsou "normalni."
Mmch pokud se nezeptas primo rodicu, tezko odhadnes vek na hristi. Vyska se taky hodne lisi, takze podle ni se orientovat nejde. Zrovna vcera jsem potkala "tak asi trimesicni dite" a ono chodilo 🙈 = nebylo trimesicni jen extremne malinke.

me_druhe_ja
5. čer 2023

@malytlustyhroch to je pravda. Dcera má 2 roky a 4 měsíce a mezi plus mínus starýma dětma vypadá min jako 3 letá i víc. Je strašně velká. 😀 syn je zase malej. A jedna známá má skoro rok a půl starýho kluka, který nosi vel 74 a je mu furt spíš větší. 😀

klokanka31
5. čer 2023

@malytlustyhroch Přesně, tuhle jsem na hřišti poslouchala štěbetající "roční" dítě, a ono mu bylo 2 a půl. U dětí se věk nedá odhadnout.

merope
5. čer 2023

My začli s knížkama tak ve 3 letech 😀 - teda on si prohlížel, ale já mu nesměla ukazovat moc.

gdpr
5. čer 2023

Je úplne normálny. Môj v 14m nevedel nič povedať (tiež sme dovjjazyčná rodina) rozhovoril sa až pred 2narodeninami, ukazoval na veci palcom dokonca doteraz tak niekedy ukáže, zvieratá nenapodobňuje doteraz, pozná ich vie povedať, čo je to za zviera a tým to konči a to má už 2.5roka 😂 takže na to,že má len 14m je šikovný.

ellyem
6. čer 2023

Syn ma pristi mesic 2 roky a nerika nic. Jen ham, haf a hehe. Taky na nej mluvime dvema jazyky, tak je to mozna kvuli toho. Nebo proto, ze je proste jen pohodlny 😀. Ukazovat zacal taky az nedavno… A je naprosto v poradku. Nechej mu cas, kazde dite je jine a nejake tabulky o tom, co by melo v urcitem veku umet, jsou podle me blbost.

martulka88
6. čer 2023

K tomu ukazování - to už tady čtu poněkolikáté, že je maminka z toho navětvi. Náš syn, bude mu 16měs., tak neukazuje vůbec. Když mu ukážu, kde najde to a to, tak se dívá, ale neukazuje vůbec. Nepřijde mi, že by byl kvůli tomu "rozbitý". Má jiné přednosti. A my se držíme hesla, že danou věc se naučí, až bude připravený.

autor
6. čer 2023

@martulka88 Jojo, ukazování se všude strašně řeší. Údajně absence ukazovani, nebo ukazovani jinak než ukazovákem je red flag k PAS. Proto už trochu vyšiluju. 😀 Ale vidím, ze nic není černobíle a co čtu, tak by snad většina děti musela být autisty. 🥴

martulka88
6. čer 2023

Tak mně nepřijde, že by syn měl být autista. Já na tabulky kašlu. A naštěstí je dotkorka v tomto docela normální. Hele, moje mamka, když měla bráchu, je nejstarší, tak doktor mu napsal do papírů, že je tělesně a duševně zaostalý. A to jen proto, že na povel nedělal to, co lékař chtěl 🤣 Pokud vidím, že je se synem něco blbě, tak si doktorce řeknu, ale vím, že každý má své tempo 😊 Když se ti něco nebude zdát, tak si dr.řekni, ale neřeš tabulky :⁠-⁠)

pabka
6. čer 2023

Opravdu každé dítě je jiné a on je ještě maličký. Starší dcera nemluvila do dvou let vůbec, do tří málo. Knížky neměla rada nikdy, nechtěla je prohlížet, číst. Za to ve 2,5 letech lyžovala. Proste byla lepší v pohybové oblasti. Teď ji je 11, čte i mluví super, ve škole samé 1.

andreacantu
7. čer 2023

Je to sikovny kluk! Umi toho moc na 14 mesicu 👶🏻❤️ ted si predstav ze na tom hristi byla maminka se starsim miminkem ktere “odmita” udelat treba papa a ted ma z toho tveho chlapecka schizu ze ten jeji starsi toho umi mene nez tvuj 14mesicak.