Vytáčí mě rady lidí, kterým děti spí přes den v postýlce

karlajasmine
6. led 2016

Mám 2 měsíčního syna a od narození přes den sám položený někde prostě nespí. Je to tak už od druhého dne po porodu..
V noci spí celkem normálně na svůj věk, zhruba 3 až 4 hodiny mezi kojením, od 7 večer do 6ti do rána, některý noci jsou lepší některý horší, nad ránem už se budí častějí.
Ale přes den spí dopoledne na mě, případně v nosítku nebo v šátku, potom spí v jedoucím kočárku a odpoledne už jedině v jedoucím kočárku, na mě už ne. Pokud nespí každý dvě hodiny, tak je mrzutý. Takže chodíme každý den 2x ven. Občas spí na mě i po obědě.. jak kdy.
Tím pádem doma logicky nic moc neudělám.. vařit stíhám když si sám chvíli hraje, kouká na hračky nebo sedí spokojeně v křesílku, prádlo to samé.. větší úklid jedině po troškách a vysávání o víkendu když s ním jde ven manžel.
Ale neustále musím poslouchat od každých rady typu, že přece stačí ho dát do zavinovačky a houpat s ním, nebo proč ho nedám jen tak do kočárku, když kočárek stojí, nebo proč ho nedám na balkon, nebo že jaký si to udělám takový to mám, nebo že já jsem ho tohle naučila a teď to tak bude mít až do pěti let... Já nevím co těm lidem říct, jako kdybych už všechny jejich rady nezkusila... každý den ho zkusím položit, když spí, ale on se vždycky vzbudí a po procházce otevírá oči už mezi dveřmi. Mě je to celkem jedno, jsem s tím smířená, ale dobře míněné rady od rodiny a kamarádek mi lezou na nervy...
Máte to tak taky někdo?

brokovich
6. led 2016

Nejlépe nikomu nic neříkat, nestěžovat si, pak je od nevyžádaných rad většinou klid. Nas malý má 4 měsíce a přes den spí pravidelne jen ráno kolem desate, jinak vůbec. Neřeším to, prospiva dobře, tak co.

ajinka8
6. led 2016

Ahoj, víceméně popisuješ téměř nachlup to, co máme doma my 🙂 Mám stejně starého chlapečka a musím se mu pořád věnovat - pořád ho mám na rukách, chovám, občas na mě usne, v kolébce málokdy, v kočárku se mi i probudí a ječí, dudel nechce. Když se mi podaří ho odložit utíkám na záchod nebo vytáhnout prádlo z pračky - ale nemyslím, že by to bylo špatně. Prostě jsem s ním, když mu to dělá dobře, přece ho nenechám plakat takže často na mě také usíná, i v nosítku. A že mu to zůstane? Přece jen pokračuju v tom, na co byl zvyklý už v bříšku. A moje dětská paní doktorka s tím také souhlasí. A dobré rady se snažím ingorovat - každý je chytrý, ale Tvoje dítě je prostě jedinečné a Ty nejlíp sama víš, co na něj platí - nebo to aspoň pořád zkoušíš. Držím palce Tobě i sobě ať se to co nejdřív usadí a děti přes den lépe spí 😉

frufrunka
6. led 2016

@karlajasmine Tak, přesně jak říká @brokovich, já to měla u dětí podobné, první nespal vůbec (nikdy a nikde), druhý byl zlato, spal ve stojícím kočáře klidně i 3 hodiny. Třetí podobně jako ten Tvůj - přes den jedině na mě v křesle. No a co? Doma jsem to "zvládala" podobně jako Ty. Manžel pro to měl naprosté pochopení (se dvěma mladšími syny jsem ležela 4 měsíce v nemocnici před porodem, takže naprosto přesně věděl, co obnáší práce v domácnosti s malým dítětem/dětma za zády). Ono se to pak někdy kolem půl roku věku zlomilo a malý začal sám od sebe spát v postýlce. Já to brala tak, že jsem jeho máma, jsem tu pro něj a nepořizovala jsem si děti proto, abych je odkládala a šůrovala byt, proti jejich vůli ne? 😉 Pravda, jsem celkově flegmatická povaha a "radám", které jsem občas dostala, jsem se vnitřně jen zasmála. Hlavně, že byly děti spokojené, o nic jiného přece nejde, ne? On ten nepořádek nikdy nikam neutekl, fakt ne! 😀 Zato by mi uteklo krásné miminkovské období. Takhle mám na co vzpomínat, nejmladšímu je dnes přes rok a půl a s úklidem už aktivně pomáhá i on, o dvou starších nemluvím. Ona se ti ta péče časem bohatě vrátí a na ostatní kašli! 🙂 Prostřední zase naopak nespal doma, musel být v kočárku venku, každé dítě je jiné, tak jsem jim vždycky vyhověla tak, jak to chtěli oni. A byli jsme spokojení my všichni a to je nejdůležitější, ne? Takže i já si dovolím jednu radu (a běda jak jí nevyzkoušíš! 😀 😀 ) Kašli na všechny a udělej si to podle svýho... 😉

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
izz76
6. led 2016

Přesně to samé jsem prožívala se svojí druhou dcerou,pořád kojit,chovat,bavit,do 4.měsíců spala přes den na mě nebo v jedoucím kočárku. Stíhala jsem jen to nejnutnější,myčku,pračku,najíst se,všechno ostatní jsem dělala když byl muž doma a věnoval se malé.. Já to prostě brala jako samozřejmost,péče o miminko je na prvním místě,všechno ostatní počká. Nevyžádané rady jsem nedostávala,protože jsem byla opravdu šťastná,jen jednou mě tchýně politovala,že jsem chudák ani vařit nestíhám,tak jsem jí vysvětlila,že miminko je malé pár měsíců,jak moc si to užívám,rozhodně víc než stát u sporáku :D

libara
6. led 2016

Myslím, že na tom vůbec nejste špatně. Přes den nic moc neuděláte....dobrá. Ale večer usne v 19 h....to je super a spoustu času. Neberte to zle, ale až budete mít děti dvě, budete muset zvládat daleko víc věci za min času. Taky jsem si u prvního myslela že estíhám.Spal jen v kočárku a budil se v noci do 2,5 let. Teď máme třetí a to je totální nespavec. Do 9 měsíce jsem v noci kojila co půl hodiny. Přes den spala taky jen v kočárku. Sama nevydrží ani teď. Jo a usíná kolem 23:00....a v noci stále jíme. Je ji 19 měsíců. A všechno musí fungovat. Babičky nemáme a manžel chodí domů večer. A na okolí se vykašlete. Pokud vám napomáhají tak do toho nemají co mluvit. Hold budete otrok 🙂 ...jako spousta z nás. Když oni tak hrozně rychle vyrostou 😎

monnn
6. led 2016

malá mi taky usne pouze v jedoucím kočárku ,jakmile nespí tvrdě a zastavím - okamžitě otevře oči ,no a co,směji se tomu,že dcerka dbá na můj pohyb asi chce mít štíhlou mámu 😀 ,já jsem šťastná,že spí,když ji byly 2 měsíce trpěla tak na koliku,že nespala nikde 😠

luckiesj
6. led 2016

Máme to naprosto stejně...Přes noc spí malý krásně, usne tak v 8 a spí tak do tři, pak se vzbudí v 6 a tak do osmi se ještě válíme v posteli. Ale přes den je to div, když se mi ho povede nějak uspat. Spí celkem pravidelně jen v kočárku, takže to jistí dvakrát denně procházka a doma toho taky moc nestíhám. Ano, co je potřeba, udělám to večer, ale nepřeháním to, taky si někdy potřebuju jen tak sednout a vypnout. Jsem z toho našeho malého denního nespavce občas na prášky, ale na druhou stranu si říkám...díky Bohu, že spí v noci 😀

arrowka
6. led 2016

Bohužel spousta matek (ale kupodivu i bezdětných, jak jsem se přesvědčila i tady) se domnívá, že po tom, co dítě přinesou z porodnice, ho začnou "vychovávat" a "učit" na to a to a pokud jim dítě bezproblémově spí, tak je to přece jejich zásluha, ony ho tak naučily. A ještě to vnucují okolí. 😕 Bohužel, někdo, komu dítě spí a usne od malička kdekoli, si těžko dokáže představit, jaké to je mít nespavce a kontaktní dítě, které už od prvního dne dokáže velmi rázně dát najevo, co chce.
Mám poměrně čerstvou historku od tchyně. Sousedce od ní z baráku se narodilo druhé dítě a doma má ještě 1,5 ročního staršího, kterého denně uspává ježděním v kočárku. A tchyně mi vypravovala, že nechápe, proč ta sousedka nezkusí staršího uspat v kočárku na balkóně. Jí to totiž vždycky fungovalo, zvykala na to děti totiž od malička. 😀 Prý by jinak sousedka nemusela dvakrát denně trajdat ven s kočárem a s mladším v šátku. A že až ji potká ve výtahu, že jí to poradí. 😀 Čuměla jsem na tchyni jak zjara, jestli to myslí vážně. Opravdu převratná rada, sousedka se bude jistojistě mlátit celý den do hlavy, že na to nepřišla dřív!

katka865
6. led 2016

@karlajasmine rozhodně bych se nestresovala, měli jsme to podobně, některé děti prostě ten kontakt potřebují, tak proč jim to nedopřát... nepořádek doma nikam neuteče 😀 naší malé je teď 16 měsíců a nějakou dobu už je to celkem v pohodě, společně uklízíme, vaříme, pereme - přes den si s ní chodím po obědě lehnout (jinak se pořádně nevyspí) - chci tím říct, že se to s dětmi všechno hodně rychle mění a co platí dnes, nemusí platit zítra 😀 užívejte miminka, protože každý den je jedinečný

brokovich
6. led 2016

@arrowka 😀 😀 😀

melodygirl
6. led 2016

@karlajasmine nemá smysl někomu něco vykládat a ospravedlnovat se. Jediný kdo má na tvé dítě recept jsi ty. Každé dítě je jiné, co funguje u jednoho tak zas nejde u druhého. S takovými chytrymi radami se budeš setkávat dost často i v jiných oblastech, hoď to za hlavu

martaveg
6. led 2016

@karlajasmine Ja uz parkrat takhle musela odpovidat na rady at malou nezvykam na houpani (v ruce, kocarku, satku), tak jsem jen suse konstatovala, ze ja ji na to nezvykam, ona 9 mesicu nic jineho v brisku neznala, byla v nonstop houpavem prostredi a je to pro ni prirozene 🙂 zatim mi na to nikdo nebyl schopny odpovedet, ale usklebky delali moc hezke 😀

dokument
6. led 2016

@karlajasmine muj kluk delal to samy 😀 takze ja taky byla 2x denne vzdy na nejmene 2 hodiny venku... doma jsem neudelala nic. V noci ale spi obstojne, zatim (ma 2 roky) ani jednu noc neprobdel. Samozrejme se budil na kojeni, pak kvuli zubum, nekdy ho budi divoky sny, ale v noci, to musim zatukat, spi fakt celkem slusne. Ale pres den to neslo jinak, nez jit s nim ven. Doma v kocaru, nikdy mi neusnul, zkusila jsem to jednou dvakrat, ovsem...prislo mi to teda na hlavu. Takze vic jsem to nezkousela. Zase si rikej, ze pro nej delas to nejlepsi, bude denne na cerstvem vzduchu a to je spravne! 🙂 Jako... my jsme treba ted s malym oba nemocni, tak nemuzeme ven na ten krasny snih a trpime oba. Pred domem mame park a kdyz se tam porad cely den smutne divam, zjistuju, ze vetsina maminek (a co jich tady v okoli je!) s prominutim plesnivi s deckem doma. Tak ty si rikej, ze tvoje dite bude aspon zdravy, tim, ze ho naucis takto na cerstvy vzduch. Muj maly totiz je. Ted ma rymu a protoze neumi smrkat, tak mu ty hleny delaji zle a vykaslava je. Jinak ale zatim nebyl vazneji nemocny.
A jeste teda musim napsat, to nevim jestli te potesi 😅, ze muj kluk je nespavec. Po mne. Jako v tu noc se vyspi, ale pres den, s tim mel problem od narozeni (vyjma tech prvnich tydnu, kdy porad spal). Tak jsem to vyresila kocarem, ale bylo to dost vysilujici 😅 Teprve tak od toho 1,5 roku se naucil, ze ma jit po o spat do sve postele, uz s nim odmitam jezdit. A bohuzel teda mu vetsinou dost trva nez usne. Klidne i hodinu ho musim uspavat :-/
Hodne sil preji! 😀 A na lidi se vykasli, mne se zda, ze hodne lidi radi to, co sami nezazili. Mne radilo tolik lidi z okoli a pak jsem zjistila, jak jsou sami nemozni 😉

andelka
6. led 2016

Měla jsem to stejné u obou. Malovala jsem si, jak budu chodit se starším na hřiště a mladší bude spát pod stromem v kočárku. Ani omylem. V kočárku jen houpacím a při jízdě, běda zastavit. Na hřišti jen na rukou, ani omylem položit, natož do kočáru. Chodila jsem 2x denně 2-3h ven, aby spal. Později už šlo dát kočár na balkon a uhoupat ho, a usnul (byla zima, dobře se mu spalo, ale já už bych to nedala venku s ním chodit).V postýlce přes den ani náhodou do roka. Starší to samé.
Ale že by to trvalo do pěti let, to fakt ne. Přešlo kojenecké období, rok, rok a půl a normálka.

indigirka
7. led 2016

A nejlepší je věta: Vy jste si ho tedy rozmazlili!
Mě se osvědčilo uvázat dítě do šátku, s tím jsem schopná věšet prádlo, vařit i uklízet. A když si ho dám do šátku a sednu si na míč, dá se i u počítače něco udělat (případně se alespoň v klidu najíst a přečíst si noviny).

bledulka84
7. led 2016

my to měli podobně, až teda s tím, že jak se uměla přetočit na bříško, tak ani v kočárku být nechtěla a usnula jedině v nosítku a celkově byla hrozný nespavec. No a v 15ti měsících je tak vy-chovaná, že už se chovat skoro nechce. A to jsme do roka večer uspávali jedině při kojení v nosítku, jinak neusla.

karlajasmine
autor
7. led 2016

Strasne moc jste mě potěšily 😀 musím se naučit rady hodit za hlavu.. Ten nejdůležitější člověk - manžel - to chápe, a ostatní se musím snažit neřešit.

karlajasmine
autor
7. led 2016

@arrowka me taky radila chytrá sousedka ve výtahu,když mě viděla, jak jdu ven s kočárkem do sněhové vánice (malý byl samozřejmě řádně zabalený a ještě pod pláštěnkou) ze se diví, že jdu ven do takového počasí.. Tak jsem ji řekla, že mi jinak neusne, nacoz mi odpověděla, že dítě přece usne kdekoli, když je unavený... No comment 😀

812014
7. led 2016

Moje dcera byla uplne to same. Kdyz byla starsi tak kazde uspavani byl boj. Spala vzdy jen v kocarku, nastesti stacilo ji vozit asi 20 minut a pak uz jsem kocar nechala na zahrade a hodinu spala. Od roku a kousek zacala utikat z kocarku a nespi vubec. Manzelova rodina ma neustale kecy jakoze proc jsem ji nikdy nenaucila spat v postylce, a at si s ni lehnu do postele a furt nejake rady ktere samozrejme nefunguji. Nikdo krome me a manzela neni schopen se smirit s faktem ze ona proste nespi. Tchynina oblibena hlaska je, ze jeji deti spaly po obede do 3 let samy v postylce. Kdykoli tohle rekne (rika to casto) mam chut ji zabit.

karlajasmine
autor
7. led 2016

@812014 naprosto tě chápu.. Naštěstí mě kromě manžela chápe moje maminka, protože malý je prý po mě.. V roce a půl jsem přestala jakkoli spat přes den a předtím byl prý boj mě uspat.. Spala jsem přes den prý po půl hodinách v kočárku nebo v autě.. Ale zbytek rodiny má podobné kecy jako tvoje tchyně

megy
7. led 2016

já tě potěším - my máme nespavce od narození - starší ( 4r skoro) se to zlomilo poprvé v roce - kdy od té doby spí celou noc, ale mladší ( skoro 2r.) v noci spí s 3-mi přestávkami a přes den nespí vůbec, starší přes den nespal taky vůbec - oba od miminka - rady - asi málo jedli, nebo jsou málo unavení musíš to a tamto - bych je praštila sáčkem po hlavě. V nosítku a pod s jejich váhou a mými zády to šlo do kytek hned a stejně to neměli rádi. Chápu tě - občas si postěžuju a všichni, jsou to děti, ale jejich rady zkus toto a tamto - nejsou pokusní králíci, že? 😀

terezas4
7. led 2016

@karlajasmine pořid si šátek, s první dcerou jsem to měla podobně, nespala jen pokud jsem ji nosila nebo vozila v kočárku, pokud jsem jí aspon 2x denně tu hodinu spánku nedopřála byla protivná a odrazilo se to i v noci, takže vyčerpanost...., šátek jsem objevila až v jejím půl roce a nadávám si proč ne dřív, ušetřilo by to spoustu energie a slz nám oboum...s druhou dcerou jsem to neřešila a první půl roku jsem ji takřka nepoložila, nosila se v šátku a byl klid 😝 , co se týče domácích prací a vaření tak s šátkem úplná pohoda 😉

bartovka83
7. led 2016

Dcera byla na spaní taky můra. V noci se mi budila do dvou let a přes den spala 3x pul hodiny, když byla větší tak se to spojilo v jeden cca. hodinový spánek. Syn se první dva měsíce budil v noci na kojení asi 2-3 krát a přes den spal, když se mu prostě chtělo a kde se mu chtělo 😀 Kdyby mi tohle někdo vyprávěl u dcery, tak si řeknu, že stoprocentně kecá, aby mě nasr@l. Tu jsem musela hodinu drndat, aby na půl hodiny usnula a navíc jsem musela strčit kočár domu, protože jakmile někde štěkal pes nebo něco tak byla hned vzhůru. Takže jsem zase pořád poslouchala kecy proč jako nespí venku. Vykašlat se na všechny. Hlavní je, ze jste s tím smirena, co platí dnes nemusí platit zítra 😊

luckiesj
7. led 2016

@indigirka Tuhle větu:"Vy jste si ho teda rozmazlili" mi říká děda...radši opravdu no coment 😀

diniki
7. led 2016

Já to s dcerou měla úplně jako přes kopírák, akorát jsem v té době nešátkovala ☹ To teď s druhým malým už nosíme a je to super. Takže jsem s dcerkou lítala pořád venku s kočárkem, aspoň jsem byla na čerstvém vzduchu a ten pohyb taky prospěje 🙂 Taky mi každý říkal, že jsem si ji pěkně rozmazlila. Ale chodit jsme museli zhruba do půl roku, pak už si zvykla a stačilo ji chvíli povozit a spinkala krásně sama na zahradě. Takže se to i u vás třeba změní. A když ne, tak se určitě nenech rozhodit řečmi ostatních. Přeji pevné nervy a vtipné odpálkovávání.

dokument
7. led 2016

@karlajasmine nektery deti jsou totiz spavy od prirody, jiny jsou zase nespavy 😅 Od manzela synovec, tehdy 6-7 lety, u nas usnul na navsteve jedno odpoledne a pospal si tak 2 hodiny. U nas doma scifi 😀 A s tim se podle me nic delat neda, ze jedno je vic spavy, druhy ne. Hlavne, ze ti spi v noci 🙂

eorien
7. led 2016

Ahoj, máme to hodně podobné. Mám stejně starého chlapečka, který v noci spí taky docela hezky, se třemi přestávkami na kojení od sedmi tak do půl sedmé...ale přes den nic moc...dopoledne, když je trochu utahaný z hraní a cvičení tak usne v postýlce tak na půl hodinky. Pak se ale vzbudí a je šíleně mrzutý, takže musí putovat do šátku, aby si ještě tak těch 40 minut dospal a byl odpočatý. Odpoledne v kočárku mi usne tak na dvacet minut, a i když spinká déle, tak stačí zastavit a je vzhůru...Kolem půl páté ho ještě na půlhodinku uspím na sobě, protože jinak je před koupáním šíleně nepříjemný...A všichni s tím mají samozřejmě taky problém. Rady typu - prostě ho dej do postýlky, ukouká se ke spánku mi už lezou krkem...Prcek je šíleně zvědavý a aktivní, takže když je vzhůru potřebuje pořád něco prozkoumávat a v postýlce prostě koukat nevydrží...tak to prostě tak beru, jsem ráda, že docela hezky spí v noci a přes den se mu věnuji...ono ty chvilky s nimi už nám nikdo nevrátí a vařit a uklízet budeme do smrti...je fakt, že jsem si z toho hodně dělala hlavu, ale pak se něco zlomilo, hodila jsem to za hlavu a poslouchám, co chce mimčo a ne okolí...hodně sil přeju...

evulina77
7. led 2016

@karlajasmine jejda užívej si mimča a nos ho, jak potřebuje. Nebude to tak pořád a navíc pro malýho teď děláš, to nejlepší. Když tak odpověz, že je pro tebe malý důležitější než uklizený byt nebo uvařeno. Hodně vecí se dá dělat s mimčem v nosítku nebo v šátku, něco prostě nejde. Ale nejdůžitější je teď mimčo a to aby bylo spokojený. Na okolí se vyprdni a buď ráda, že malýmu dáváš to, co potřebuje. Věřím, že se to časem vrátí a vyplatí...

cilkat
7. led 2016

Výborně. nejsem v tom sama 😀 . Akorát u nás selhává i šátek... možná to jen neumím uvázat, ale malej mi v něm prostě brečí. Takže ostatně i tuhle diskuzi čtu především proto, že mi před dvěma hodinama usnul na klíně a nechci ho budit (bolí mě hlava, jsem ráda, že mám důvod ležet).
Naštěstí mám ale chápavé babičky... po pár dnech dobrých rad jsem jim vysvětlila, že mi rady vadí, protože mám pocit, že tím zbytečně znervozňují sebe, mě i dítě... a že je to sice moje první, ale věřím, že rozumím, o co si říká. A je klid. Širší okolí jsem od rad stihla odradit už v těhotenství 😅 .