Vyčerpávající uspávání 3měsíčního mimi (Manduca/šátek)

yaninka89
29. led 2017

Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Máme 3 měsíční holčičku, první dva měsíce jsme ji pronosili na rukou, večer uspávání 3-4 h., jednou i 7h. trpí hodně na bříško. Špatně usíná, neusne sama, celé dny pořád plakala v náručí, pak jsem zjistila, že pláče únavou a nejde ji zabrat. Teď přes den ji třeba 3 x denně vozím v kočárku, ale ty večery. Zavedli jsme po těch 2 měsících rituál vykoupat, napapat (to je boj) a jdeme se uspat v Manduce. Zpočátku se vzpírala, ale po 15 min usla, hodinku jsem nosila a dala do postele. Poslední dobou to přestává fungovat. V manduce usíná a najednou se začne vzpírat, odtahovat a vykřikovat. Takže se vracíme k hopsání na míči a chování na rukou, uspávání trvá 2-3 h, v noci se pořád budí, je neklidná. Po těch 2 měsících s námi spí v posteli, přesto tam neusne ani když ležíme s partnerem s ní a držíme ji každý z jedné strany. Spustí jekot, je rudá, celá horká a zpocená. Takže beru na ruce, ale musím chodit a hopsat a držet ji čelem od sebe. Je to vyčerpávající. Chtěla jsem se zeptat, jestli jste měli někdo podobný problém? Jak dlouho to trvalo? Pořád říkám, že ji trápí bříško, ale okolí mi říká, že to spíš vypadá na vztekání.. je možné, že ji vadí roztažené nožky v manduce? Má smysl zkusit šátek? Kolíbkovou polohu nesnese. Takže jestli je šance, že se ji bude líbit ve vertikální poloze v šátku, když manducu bojkotuje. Předem děkuji za každou radu;)

nafuka
29. led 2017

Najděte si stránky www.prosimspinkej cz,jinak svislá poloha škodí na páteř, protože těžká hlavička tlačí na páteř proti kyčlím.Dítě se musí postupně vertikalizovat a posilovat svaly.Všechno zvládne samo až bude připravené.

kituska20
29. led 2017

Tohle zažila snad každá máma. A uspávání na míči tu používal mboho mamin i v roce dítěte.

nelam
29. led 2017

Vecerni sceny nam ve trech mesicich skoncily,opravdu pomohlo az posileni briska.
Jinak ja jsem satek "objevila" az ve 4 mesicich,kdy uz sceny v Manduce dosahovaly takove intenzity,ze jsem ji musela odlozit a chovaci dite jsem v rukach cely den neuvlekla. Nenosim casto,tak hodinu (max dve) denne,ale spokojenost vladne na obou stranach.
Nicmene nocni spani se vyviji. My 3 mesice des,pak mesic klid,dokonce parkrat malej usnul sam v postylce a ted v 5ti mesicich se na postylku nemohu ani podivat,jaky je virval. Tak spi zase s nami😀

te_reza
29. led 2017

Co bílý šum, nezkoušeli jste? Já tohle teda nezažila, od mimina jsem jí učila položit do postýlky, dát pusu, pustit písničku a jít pryč. Jsem s ní akorát když má bolení

denisamx
29. led 2017

To je jako kdyby jste psala o nás 😀 taky hrozně bojujeme a špatně usíná. Vyzkoušela jsem už všechny rady a vše marné, ta poslední je vydržet. Tak se snažíme to prostě přežít a pořád zkoušíme vše možné.. 🙂

k1k1k
29. led 2017

ahoj, no jo každý mimčo je jiný a těm co to mají už za sebou se mluví dobře 🙂 já s dcerkou neměla problémy, za to se synkem přesně co píšeš (nám to trvalo rok než se to vše ustálilo a spravilo), já měla "výhodu", že chtěl být pořád u prsa (měla jsem je do krvava, ale než ty nervy a řev a šíleně bolavý záda od věčnýho chování, nošení, houpání..., tak byl i 12h v kuse u prsa...) bylo to nekonečné a psychicky vyčerpávající...neporadím, ale chápu a držím pěsti ať je to za vámi a jen vzpomínáte 🙂

riakuk
29. led 2017

Naše obě dcery usínaly u prsa, jak píše @k1k1k - do 13 a 14 měsíců a spaly s námi v posteli. První měsíce byly náročné. Přes den spinkaly v kočárku, i přestože bylo venku -10°C. Postýlky jsme doma měly na okrasu 🙂 Měla jsem i babyvak, ale holky v něj řvaly a byly zkroucené. Do postýlek se přesunuly ve 23 a 16 měsících. Přeji hodně sil a ať brzy něco účinného objevíte.

verape
29. led 2017

Obě děti mi přes den spaly jen v kočárku, mám jeden na ven a starší houpací Libertu dovnitř. Když bylo nejhůř, uhoupala jsem je v ní nebo i udrncala přes práh. Bez toho vnitřního kočáru bych se asi zbláznila.

lucajda17
29. led 2017

@yaninka89 Snad ti aspon trochu poradím.Moje malá to měla taky takhle se spaním,nedokázala zabrat a než jsem vychytala tu pravou chvíli kdy ji dát spát,tak to trvalo víc jak tři měsíce.Když jsem tu chvíli nevychytala,tak furt jenom řvala a bylo po spánku i přes den,takže někdy nespala ani hodinu a půl přes den.Uspávala jsem jedině,jako ty.V pravé ruce jsem měla malou obličejem od sebe a levou dlaní ji přidržovala dudlík s prsty na tváří.Houpala jsem se v bocích ze strany na stranu a ještě jako kdyby,, naskakovala,, nahoru a dolu třeba i hodinu,ale usla a když jsem ji dávala do postýlky a měla tendenci se hned vzbudit,tak jsem ji přidržela ruce,aby sebou necukla a neprobudila se.V noci se mi taky budila a ani po jídle nechtěla spát,furt jsem ji nosila a utěšovala,kroutila se a jednou,když už jsem byla uplně už hotová,tak jsem ji položila na postel a řekla,tak si teda řvi a bylo ticho,chudinka moje,prostě chtěla už mít svůj klid,takže už jsem ji vždycky po jídle dala do postýlky a spala.Se mnou nespala nikdy-to spala ještě hůř.Třeba chce mít taky pokoj a klid z toho věčného nošení.Přeji pevné nervy a ať malá pěkně spinká.Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek.

nov.tere
29. led 2017

@nafuka svisla poloha rozhodne neskodi. Něco si o tom zjistěte a pak pište bludy.

absintka19
29. led 2017

@nov.tere ceska pediatricka spol.uvadi, cituji :
Možnosti nepříznivého dopadu „šátkování“:
- předčasná vertikalizace – obavy z možné deformity páteře či nevyváženého vývoje svalového napětí (pozn.: neexistují však studie, které by toto prokazovaly- Evelin Kirkilionis z University ve Freiburgu nenašla u 200 dětí, které byly nošeny, žádné významné odchylky od běžné populace)
- pozice s těsnou addukcí kyčlí ( přinožení)– riziko tendence k možnosti luxace (vykloubení) kyčlí. Dítě by v šátku mělo mít pokrčeny nohy tak, aby úhel mezi stehenní kostí a trupem byl nejméně 90%, lépe ještě více. A přitom by abdukce v kyčlích měla být taková, aby úhel mezi stehenními kostmi byl skoro 90 stupňů. Pak je naopak tato poloha považována za příznivou pro správný vývoj kyčelních kloubů.
- rizika časných úrazů – pád rodiče s dítětem v šátku, náraz o nábytek, veřeje dveří, větší akční dosah dítěte (kamna, horká voda, výše položené předměty a pod.)
- riziko asfyxie (zadušení dítěte) v nevhodném závěsu – předklon hlavičky, ucpání úst a nosu tělem matky nebo látkou závěsu
Omezení rizik:
- vertikální poloha až v půl roce věku – do té doby poloha šikmá
- vertikální závěs se širokou oporou hýždí a stehen
- „žabí“ poloha s abdukcí kyčli (roznožení – poloha mezi prsy, na boku matky)
- střídání stran, na které je dítě nošeno
- dostatečný prostor, kde se rodič s dítětem v závěsu pohybuje (kuchyně atd.)
- pevná fixace dítěte v šátku, závěsu či sedačce (správná technika používání )
- typ závěsu, velikost a poloha dítěte musí umožnit dostatek prostoru k dýchání a volný přístup k dýchacím cestám (certifikované pomůcky)
- a hlavně“ „přiměřená“ doba nošení dětí v řádu „několika hodin denně“, určitě nelze doporučit nošení dítěte v šátku celý den!! Nošení dětí v šátku či závěsu tedy nemůže nahrazovat spontánní pohybovou aktivitu dítěte. Dítě reagující na okolí při smyslovém vjemu (především zrakovém) situaci prožívá a na tomto základě dosahuje svých potřeb především pohybovou aktivitou odpovídající vývojovému stupni dítěte. Funkce svalů (zajišťující držení, včetně při vzpřímené postavě), má také vliv na normální vývoj páteře, hrudníku, kyčelních kloubů. Tato aktivita by byla při příliš dlouhém „klokánkování“ významně omezena.

nov.tere
29. led 2017

@absintka19 nechápu já satkuji od synovych 4 dnů ve vertikální poloze a chodit začal už na 10,5 měsících

nov.tere
29. led 2017

@absintka19 tím jsem chtěla říct že nechápu proč jsi mě označovala o nesmyslu který jsi sdilela

absintka19
29. led 2017

@nov.tere nerikam ze nebude chodit 🙂 pisu co uvadi pediatricka spolecnost, jak jste chtela at si @nafuja nacte 🙂 take jsem nacetla 🙂 ( cast predcasna vertikalizace= to znamena predcasna poloha svisla) jen jsem to pouzila z jejich clanku k satkovani.

absintka19
29. led 2017

@nov.tere vy jste psala o poloze svisle=vertikalni 🙂

netopejr
29. led 2017

@absintka19 Jak se jmenuje ta česká pediatricka?
Řidic není d..il, futrum se vhyne. Mály mimino z satku nikam nedosáhne, a rozhodně na na kapna, když ma ruce u prsou akamna mam někde u boků.
Daleko častější e, ze auto sestreli kočár, který matka strká velký kus před sebou, a nezohledni to pri cestě pres silnici, nez ze rodic blbe slitne. Kdy jste se naposledy rozplácla na břicho?
Dítě nenosím v zavesu, ale v satku, zavěs je fakt nebezpečnej, s tim souhlasím. Platnova vazba není vhodná na noseni, není dost pevná,dost nosná a dost pruzna.
Svoje děti nosím výhradně vertikálně od narozeni, na rameni nebo v satku. Jinou polohu nesnáší, některý z ni i zvrací. Napr.pri refluxu je to velmi doporucovana poloha a jina ani nejde.

nov.tere
29. led 2017

@absintka19 ano že vertikální poloha neškodí. Navíc co si budeme namlouvat česká pediatricka společnost neví co píše zkuste si zajít ke kvalitní fyzioterapce a ona vám to vysvětlí.

absintka19
29. led 2017

@netopejr to je sice pekne, ale verim české pediatrické společnosti (jak jste se ptala na nazev, to je ten nazev 🙂 ne stranky ktere napise buhvi kdo a uvede tam odkaz na lekare, ne podpis 🙂 . Ja vam to neberu. Diskuze je verejna, tak se nerozcilujte 🙂 vim, ze me nemate rada a vzdy mi oponujete a hledate me clanky 🙂 hold jsme kazda jina 🙂

ma_jo
29. led 2017

@yaninka89 meli jsme to podobne. Do asi 5 mesicu jsem kazdy vecer uspavala v manduce na mici treba od 8 do 12. Bylo to o nervy :/. Byli jsme ale v obyvaku a meli aspon castecne rozsviceno. Az nedavno jsem si rekla, ze uz to takhle dal nejde.
Prvni krok byl nedesit se toho dopredu. Ja uz jsem totiz byla vzdycky dopredu otravena, ze to bude zas na dlouho a rev a uz jsem k tomu tak pristupovala. Tak jsme to zkusili jinak. Ted si vzdycky kolem 8 lehneme do postele (maly ma postylku pridelanou k nasi posteli, takze spi sice ve sve, ale ta tvori jednu plochu s nasi) a kojim ho v leze dokud neusne. Trva to obvykle tak hodinu. Nekdy se pousti a rozciluje, ale snazim se byt trpeliva a lezim s nim, neco mu treba tise povidam, on vetsinou po chvili zas zacne sat. Jen kdyz uz je fakt syty a porad kouka a mele sebou, tak ho vezmu do manduky, ale necham zhasnuto a chodim s nim ja nebo manzel jen po loznici, aby vedel, ze uz je vecer a jde se spat. Pak uz to vetsinou netrva dyl nez 20 minut. Kolem 9 az pul 10 uz obvykle spinka.
Myslim ale, ze hlavni rozdil oproti drivejsku je v mem pristupu. Snazim se tim nenervovat, neresim jak dlouho to trva, proste se tulime a je to fajn. Ale kdyz chci jit jeste neco delat a jsem netrpeliva, vetsinou se mi ho uspat nepovede. Jsem presvedcena, ze to ze me opravdu citi, kdyz jsem v klidu ja, tak se uklidni i on a pak to funguje.
Nevim, jestli je tohle i vas pripad, ale sama jsem to nekde cetla, kdyz jsem si nevedela rady a dost mi to pomohlo...
Drzim palce!

netopejr
29. led 2017

@absintka19 Verte si, čemu chcete a verte, komu chcete, a verte, ze lidi nelžou
Kazda jsme jina, ja va nepodsouvám lži, co si o kom myslíte, ani lživé motivy, proc co delate.
Reaguju na příspěvek, a je mi šumák, kdo ho psal. Nejste pro me natolik důležitá, abych cilene vyhledavala vase příspěvky ve forech, články to ani nejsou.
Možná to tak maze vy, ze nemate rada lidi, kteří maji jiny názor nez vy. Diskutovat? To vy neumite, když se uchylujete k takovým osobním invektivám. Asi vas to rozcililo, ze mam zase jiny nazor, kdyz mi neco takoveho podsouvate? Holt jsme každá jiná,v tom s vámi zcela souhlasím.
Opravdu si dostudujte, napr. Pravidla českého pravopisu.
Hold se vzdává krali, myslím, ze je pod tim podepsana nějaká akademie a taky nějaký ustav. 😉 Třeba je to pro vas dostatecne verifikované.

ladyhacek
29. led 2017

no páni a já si stěžuji 🙂. Nemáte to snad manžel by už řekl a´t ho nehcám prostě vyřvat. (máme syna) Nám malý asi kolem 2-3 měsíce začal zlobit s usínáním a brečel asi hodinu před spaním (takže zlatíčko) pomohlo posunout spaní koupali jsem v 17h a v 18h už spal. to je asi jediné. Bříško nahřívat cvičit. Kojíte? Pijte fenklový čaj (2 šálky denně) né kojící (ten může nadýmat) Ve vaší stravě vynechte lepek a mléčné produkty. Pokud jí trápí bříško nebo něco toto je nejčastější příčina. Malému vadili i vejce nadýmají (a halvně houby!) Věci vynehcte alepsoň na 14 dní aby jste zjistila zda pomohli pak postupně zksute lepek či mléčné a uvidíte zda jí vadí to nebo to (nebo nic) Držím palce

andrejka_je
29. led 2017

@yaninka89 Jani, nezkouseli jste nekdy malou zavinovat, aby ji nerusily rucicky? Je to pevny uvaz do zavinovacky/latkove pliny atp. Nevim tedy, zda uz na to neni pozde, ale taky jsme (nastesti jen chvilku) bojovali se spanim, nakonec to vse prestalo prave zavinovanim.. Prte nakonec sam dal najevo, kdy uz zavinovat nepotrebuje (bylo to v dobe, kdy uz zacal vice ovladat ruce) a spi perfektne. Od nejakych ctyr mesicu celou noc..az na par vyjimek.
Nektere deti take mivaji problem s prostorem okolo, dokonce primo s velkou posteli rodicu. Zkusila bych postylku dat vedle postele, nejake tmave mantinely a kdyz prikryjete perinkou, tak zachumlat a udelat takovou prostorovou 'ochrnu'. Hlavne zadne kolotoce, plysaky...😉

andrejka_je
29. led 2017

@andrejka_je melo tam byt 'ochranu' 🙂

ladyhacek
29. led 2017

@andrejka_je známá museli zavinovat asi do půl roka jinak neusnul

andrejka_je
29. led 2017

@ladyhacek naprosto chapu, syn najednou spal jak 'miminko' a zlepsil se mu spanek i pres den (kdy jsem ho nezavinovavala). Za me hotovy zazrak 😀

ladyhacek
29. led 2017

@andrejka_je já to neznám. Sny brečel, vždy jsem ho vzala pochovala uspala ... pak brečel, říkám si asi bříško tak rozvinu že zacvičím s nožičkami > rozvinula jsem a on usnul. Jako váženě v turánu ani sjem ho nehcoavla nic od té doby jsem nezavinovli (bylo mu asi 2 týdny) Spaní je u nás ovšem na dšlší povídání 🙂

andrejka_je
29. led 2017

@ladyhacek prte si taky sam 'rekl', ze uz ne-e, ze uz neni potreba a na spani se nic uz nezmenilo. Ja zase moc o spani syna nevypravim, protoze me vsechny mamky 'nespavcu' chteji vetsinou zabit 😅

yaninka89
autor
30. led 2017

Děkuji moc za nápady a za podporu! 🙂 moc pomůže už jen to, když to někdo taky zažil a píše, že to přejde, věčně to trvat nemůže, tak je potřeba to asi fakt přečkat. No snad se mi podaří vás správně označit🙂 @te_reza bílý šum jsme zkoušeli, zabírá jen tekoucí voda, nestačí z YouTube, musí fakt téct. To budou účty za vodu 🙂 @denisamx teda tak to se taky držte, třeba zaberou rady, které tady píšou holky 🙂 @lucajda17 no tak naše malá je se spinkáním úplně stejná jako byla tvoje, tak to celkem povzbudí, že je šance na zlepšení. My se snažíme, nadskakujeme, houpeme a ty mrňata o to možná nestojí 🙂 zkusím to pozorovat a vystihnout ten správný čas. Ona když ji položíme začne plakat, je možné že by se ale uklidnila dříve sama než tím nošením. Načetla jsem toho spoustu a všude psali jak jsou miminka bezbranné a potřebuji maminku a blízkost a ona toho už fakt má možná plné kecky, možná zkusím ještě postýlku vedle postele, třeba ji fakt rušíme. @ma_jo děkuji, zkusím se hodit do klidu a neřešit hodiny, jak píšete, už dopředu se nervuju. Říkám si, co zase bude večer a předem se netěším. Musím se přenastavit. To je super, že se vám podařilo to uspávání zkrátit a berete to s nadhledem. @ladyhacek to jsem se zařekla, že do roku neudělám, že samotnou vyřvat nenechám, věřím že hodně chlapů na to má stejný pohled jako manžel. Nekojím :( to je další věc, od 3 týdnů při kojení řev, úplně hysteráky, šermovala ručičkama, tahala za vlasy, nechtěla se pak už přisávat. Zkoušela jsem všechny kapičky, masáže, 2x laktační poradkyni, striktní dietu, nakonec jsme to kojení ve 2 měs. vzdaly:( @andrejka_je my jsme měli takové ty klasické rychlozavinovačky, které ručky skoro nedržely, plenku jsem ji pevně neuměla zavinout, aby se z toho nevyvrtala, před nedávnem jsem objevila elastickou zavinku a pomáhá jak kdy. Někdy ji to zklidní a jindy pořádně rozčílí. Ona pak propíná nožky v té zavince takže jsem původně myslela, že ji trápí bříško. Rozbalí se a je po bolesti :D ale těma ručkama rozhazuje hodně, škoda, že si nedá někdy říct🙂 jinak má kolem tělíčka kojící polštář, aby byla ohraničená.

gabrielaorl
30. led 2017

@yaninka89 Zatim nemam vlastni zkusenost, ale kamaradce moc na uspavani pomohla hacka/hojdavak. Zavesene se to na pruzine houpe nahoru a dolu, takze podobny pohyb jako na mici. Akorat nemusis mit miminko v rukach. 🙂 My cekame v kvetnu a po zkusenostech par kamaradek a znamych jsem rozhodnuta do toho investovat (konkretne mi byly doporuceny hacky od pana Pecha, ze jsou vetsi).