ahoj mam takovy dotaz.. je tu nekdo kto prestal cvicit s miminkem vojtovku a nechal to na dite at se vyviji jak ono samo to citi a je na to pripravene? diky
Ne. Bez cvičení by nebyl tam kde je teď. Některé věci se sami nespraví.
@klea81 my práve cvičíme a je videt že se krásne vyviji.. akorat nevime jestli je to kvuli cvičení nebo prirozene.. a uprimne už se mi nechce ho tolik "tyrat" i kdyz každej rika jak ich to neboli a pod.. ja jsem si zkousela tlačiť na zebro a nebyl to prijemnej pocit teda...
@pavelkamat myslíš ze opravdu bez cvičení by to nešlo samo? :(
@suzanne_capulet predilekci a i jiné nešvary se samy nespraví.
@pavelkamat ma práve predilekci a trochu bylo videt asymetrii.. myslím ale ze je to už lepší po cca 2 mesicich cvičení
@suzanne_capulet tak záleží co je za problém. Nemáš tlačit na žebro, ale mezi žebra 😉Naše děti neřvaly a jejich velké pokroky mě motivovaly pokračovat.
@suzanne_capulet asymetrie jde vojtovkou spravit na 100%
@suzanne_capulet Vojtovku jsem si na sobě vyzkoušela také a musím říct, že to nic nepříjemného nebo bolestivého není. Měla jsem zdravotní problém a tak ji fyzioterapeut na mne použil. Zajímavá zkušenost a mně velmi pomohla. Chce si to v hlavě srovnat... děláš to pro dobro dítěte 💗
@klea81 jo mezi zebra jasne, nenapsala jsem to správne ale delam to správne.... ja práve to zlepšení vidím a jsem rada určite 🙂 ja jen asi bych už chtela aby bylo vsechno ok no..
@pavelkamat myslím jen na to ze to delam pro nej..jinak by jsem to nedala.. tak doufam že brzy bude vsechno "srovnane" 🙂
Děti u toho často brečí, ale ne kvůli bolesti, ale protože přes reflexní dráhu nutíš tělo dělat něco co hlava nechce 🙂 Je to jako by jsi si chtěla jít lehnout, ale tvoje tělo si jde zaběhat 🙂
@miisak no jo chápu 🙂 mne jen trhá srdce kdyz pri tom breci.. ale musím to zvladnout dal s tim že mu pomáham 🙂
@suzanne_capulet nevim, co ma konkretne za “problem”, ale jsou i jine, setrnejsi metody. Na predilekci a asymterii (pokud neni nejaka jina pridruzena neuro dg.) je mnohem setrnejsi a podle me i ucinnejsi napr. Bobath koncept. Porad se s fyzio lekarem nebo fyzioterapeutem, ke kteremu chodite, zda by slo prejit na jiny zpusob cviceni. Jinak predilekce (a taktez i osova hypotonie) je pomerne fyziologicka do trech mesicu a spravi se pasenim koniku, kdy se zpevni zadove svalstvo a zlepsi teziste tela.
Ale jsou fyzio, ktere maji kurz vetsinou jen jednu metodu, takze je idealni si najit nekoho, kdo umi obe. My meli treba kombinaci...jeden cvik vojtovka a zbytek bobath.
@alcar jo slysela jsem o té metóde... zkusim se zeptat diky
@suzanne_capulet ahoj,
záleží kdo ti vojtovku "naordinoval", my jsme třeba na doporučení pediatry šli s malým na rehabilitaci v Brně do Dětské nemocnice, paní doktorka si malého prohlédla a doporučila nám vojtovku, takže jsme se objednali. Zkrátím to. Měli jsme cvičit první sadu cviků, na zpevnění bříška 3-5x denně, cvičila jsem první týden, malej neplakal ale pak moc nejedl, takže jsme zmírnili cvičení na 1x denně a později, když se přidala druhá sada cviků, obtížnější, tak taky, jednou denně a je zcela bezproblémový.
Problém vidím spíše v tom, nechat to být a ať se vyvíjí, protože co když to neklapne a pak si to budeš vyčítat. Na tvém místě bych to probrala jak s tím, kdo ti to doporučil, tak s tím, kdo ti to naordinoval a pak se rozhodni.
K tomu pláči při cvicích, manžel to třeba nesl velmi těžce, já taky, ale brala jsem to tak, že mu to pomáhá.
Syn měl po porodu poškození nervů v rameni a nehybal ručičkou. Cvičili jsme poctivě a během pár měsíců byl absolutne bez potíží a následků. Super.
diky holky 🙂
Cvičila jsem se starší od narození do asi 3/4 roku, ale asi po půl roce cvičení u toho přestala brečet a někdy se i usmívala. Fyzio říkala, že to se moc často nevidí, ale opravdu poctivě cvičila.
Pokud máš pochybnosti, prober to s fyzio, třeba ti dá snadnější cviky, ale je to lepší, než to nechat jen tak.
@betelgeuzz dekuji
Ja ji cvicit prestala a nahradila Bobathem. Mel to kvuli predilekci a asymetrii.
Pokud máte pochybnosti, seberte se a jeďte za paní Emilií Vallovou do Tišnova - to je expertka!! Ta Vám dítě prohlédne a řekne jestli je potřeba cvičit. Takhle za ní jezdí X maminek z celé ČR. My tam byli před rokem, po 3m cvičení Vojtovky jsem měla pochybnosti. Případně se přidejte na FB do skupiny “Vojtova metóda”, tam je spoustu maminek co Vám poradí..
Já jsem to odmítla, cvičit jsme ani nezačali. Synovi jsou dneska čtyři a nemá nejmenší problém. Nás tam poslala dětská, že prý dával hlavu na jednu stranu. Než nás za nějaké dva měsíce objednali, už to nedělal, ale tamní doktorce se zase zdálo, že má moc sevřené pěsti, takže nás stejně poslala k té, co s ním měla cvičit. Pěsti už sevřené neměl, ale téhle se zase pro změnu zdálo, že je celý nakřivo. Tak nám předvedla jak to cvičení vypadá - já byla v šoku, děcko nešlo utišit. Zeptala jsem se, co by se stalo, kdybychom to nedělali. A odpovědí bylo, že by mohl v budoucnu mít problémy třeba s achillovkou. Tak jsem ji poslala do háje a v životě tam nevkročila. Vyvíjel se zcela normálně a jak říkám, jsou mu čtyři a nemá ani hlavu na stranu, ani nesvírá pěsti a dokonce není ani křivý...
@eloise02 Symetrické držení těla a hydnost v prvním roce života výrazně ovlivňuje vývoj pohybového aparátu. Pokud se jedná pouze o lehké vady, které se samy upraví, neznamená to však, že nedošlo k odlišnému vývoji svalových vláken, kloubních ploch atd. vlivem například nesouměrného tahu za kloubní pouzdro aj. Tyto odchylky od symetrického vývoje se projeví často až dlouho poté, co si tělo projde dlouhým sedem během školní docházky, sportovním zatížením nebo následujícím sedavým zaměstnáním. Je jasné, že to není samotná příčina vzniklých problémů, ale jeden z faktorů, který k nim přispěl. Chápu, že když každý zdravotník vidí na dítěti jinou odchylku, tak to nebudí mnoho důvěry, ale nevychází z toho, že vývoj je v pořádku. Chce to mnoho let praxe a záleží na aktuální poloze, dni vývoje či na viděných pohybech co zrovna daný odborník odhalí za odchylky v symetrii. Děkuji všem rodičům, kteří si udělají čas a mají tu vůli vytrvat při cvičení se svými dětmi, ať už je to Vojtovka nebo Bobath koncept i přesto, že se nejdená o jejich zdraví. A přeji dětem méně sebestředných rodičů.
Já na to tehdy koule neměla a nechtěla jsem si to později vyčítat. Největší efekt má cvičení do 1 roku věku.