Večerní nespavec - prosím o pomoc

maruska_87
24. lis 2016

Moc prosím o radu.Máme holčičku 2mesíce a ta nechce vůbec večer usnout.Snažila jsem se jí zavést rituál, že v 19.hodin koupeme, pak se pomazlíme a jde se spát,ale ona nechce usnout. V postýlce pláče.Klidná většinou je, když se chová, ale i tak uspáváme třeba od osmi do dvanácti. Už jsem z toho hrozně vyčerpaná a nevím jak to změnit.Je to stejné když pres den hodně spí, i když naopak né.
Předem děkuji za reakce.

vysivani
24. lis 2016

"Nechce" usnout? Snad nemuze usnout.Nedela to naschval. 2mesicni dite nema jeste zazity den a noc a spi proste kdyz je unavene. Nejde to "zmenit", musi do toho dojit vyvojem.Samozrejme v postylce bude brecet,chudacek, male dite potrebuje byt s mamou a nosene. Vetsina maminek je hrozne vycerpana, kdyz ma dvoumesicni dite, je to normalni, porid si gymnasticky mic, clovek si na to sedne a neda zadnou praci to pohupovani, je to skvela vec, dite je spokojene a Ty se nenadres.

ko87
24. lis 2016

@maruska_87 Ve dvou měsících je ještě maličká a tvůj režim ji asi bohužel moc zajímat nebude. Vím, o čem mluvím, taky jsme měli nespavce, který navíc trpěl na koliky, takže první asi dva a půl měsíce jsme si opravdu užívali. V příčetnych hodinách začal usínat až tak kolem půl roku. Ale taky doporučuju gymnastický míč, mně dost pomohl.

maruska_87
autor
24. lis 2016

@vysivani Asi jsem se špatně vyjádřila. Vím,že to nedělá schválně. Hrajeme si, nosím jí, zpívám, vyprávím a tak podobně, aby byla spokojená a věděla,že jsem tu pro ní a miluji jí, ale takhle večer již vážně často nemůžu a říkám si, jestli nedělám něco špatně.Proto jsem tu prosila o radu,abych případně dělala něco třeba jinak,tak aby se jí usínalo dřív lépe.

maruska_87
autor
24. lis 2016

@ko87 Děkuji za radu,ale bohužel míč jsem již zkoušela.U nás pomáhá k utišení, když malá pláče, ale bohužel ne k usínání.

barumat
24. lis 2016

@maruska_87 Kde máš postýlku? Dala bych ji až k posteli, a ležela vedle, třeba hladila na bříšku, pustila k tomu tlumeně kolébavku a udělala tmu nebo šero. Osobně bych si nehrála, nenosila a nevyprávěla, spíš mlčela a nechala ji, ať se zklidní a uvolní. Nevím, jestli dáváš do zavinovačky, některé děti (většinu) to zklidní. Moje třeba ne, ta zavinovačku od druhého týdne nenáviděla 😀 Taky doporučuji dát do ručiček něco na šmudlání - plínku, nebo u nás je naprostým hitem relaxační polštářek s kuličkami. Pokud opravdu vyžaduje úplný kontakt, položila bych vedle sebe do postele, aby byla přitisknutá, a jinak dělala to, co píšu výše, k tomu třeba mírně pohupovala, monotónně broukala. Z postele/postýlky bych nevyndavala.

kattyd
24. lis 2016

Tak u nas cca do pul roku maly usinal az v 11 vecer. Nic nepomohlo, proste driv mu usnout neslo. Tak jsme to vyuzili ze jsme s nim vecer mohli chodit po navstevach, nebo navstevy k nam, a i tatinek si ho aspon uzil kdyz chodi z prace pozde vecer. Po tom pulroce se mu rezim trochu ustalil a od te doby usina cca mezi 20-21hod. Takze ma rada je vydrzet a spis to vyuzit ve svuj prospech. Nema cenu to lamat a zbytecne 4 hodiny uspavat brecici mimco co spat nechce

panickatlamicka
24. lis 2016

A neusne ani u tebe v posteli?

maruska_87
autor
24. lis 2016

@barumat Postýlku mám metr od naší postele. K sobě jsem jí také zkoušela dávat,ale šermuje rukama a kope nožičkama nejdříve v klidu a po třeba půl hodině jak kdyby se začala nudit a pláče,i když jsem hned vedle ní a třeba jí hládím.

maruska_87
autor
24. lis 2016

@kattyd Doufám, že u nás se to tedy také nějak ustálí.A snad co nejdříve.

maruska_87
autor
24. lis 2016

@panickatlamicka Někdy ano.Hlavně při kojení. Bohužel se často tak po 20minutách vzbudí a je k neuspání klasicky tak do dvanácté hodiny.

maruska_87
autor
24. lis 2016

@barumat Plínku mi známá taky radila,ale tu zatím malá nechce držet.

mialagia
24. lis 2016

My jsme uspávali takhle malou v kočárku - měli jsme 1 starší na doma a jezdili přes hranu koberce..někdo si taky dost chválí hacku (hojdavak) na uspávání super..a jinak klasický šumy- zvuky - digestoř, vysavač, fén..ale to možná až později..většinou ale usínala u kojení..☺

odula
25. lis 2016

@maruska_87 hele a jak to děláte v noci? Kojis? Jestli jo - Jak ji ukladas zpátky do postýlky? Usne hned nebo aspoň za rozumnou dobu? Ma to svuj důvod proc se ptám 😉

maruska_87
autor
25. lis 2016

Ano,v noci kojím 1-2x,ale do postýlky jí nedávám. Zůstává s námi ve velké posteli,protože se jinak hned vzbudí a vše začíná nanovo.

dedulka
25. lis 2016

myslím, že je potřeba se smířit s tím, že máš nespavé dítě, které ti bude usínat až pozdě večer. Měla jsem to stejné, prostě se s tím smiř, zbytečně nestresuj, neuspávej, až bude chtít, ona usne sama. Starší syn chodil od mala spát už třeba po 18 hod, ale brzy vstával (třeba i ve 4 hod ráno), mladší usíná doteď (má 2,5 roku) kolem 22 hod a o víkendu si třeba i pospí do 7 - 8 hod (přes týden ho budím v šest a stejně usne až opět kolem té 22 hod.) - děti prostě nepředěláš - ten starší doteď moc dlouho večer nevydrží - a to je mu téměř osm, ale kolikrát ho slyším, i o víkendu vstávat už v pět 😅
Takže mě pomohlo to, že jsem to prostě vzala jako fakt, nestresovala jsem v osm, že dítě ještě nespí, ale přijala to a hned se mi lépe dýchalo 😉

nikollita
25. lis 2016

Tak já mám doma to samé, měsíční holčička, která usíná za vydatného řevu až kolem půlnoci. O to horší je, že mám doma ještě další dvě malé děti, které chodí spát "už" v 9. Na malou nefunguje nic. Takže vlastně nosím, nosím, do toho uspávám kluky a je to teda děs. Kolem 11 vytahuju šátek a uspím jí v něm, kde sice taky pláče, ale "jen" 10 minut, jinak pláče nonstop (i na rukách). Pak se mi ji většinou podaří úspěšně odložit a spí aspoň do dvou :-P
Taky jsem šíleně unavená, ale to časem přejde 😀

bekyc
25. lis 2016

Ahoj, můžu se zeptat, kojíš? Mně malý, usínal u kojení, bála jsem se že se to naučí a nesune jinak, ale teď (6 měsíců) jak kdyby pochopil, že je večer a jde se spát, nakojím, dám do postýlky, něco mu řeknu, odejdu a spí. Dvouměsíční mě prostě chtěl mít u sebe, dokud neusnul.

barumat
25. lis 2016

Já jen zírám, jakou jsem měla kliku... 😮

duluxka
25. lis 2016

Každé dítě je jiného. Těžko se radí co pomůže u vás. Ale u nás pomohla zavinovačka. Ručičkami se budil. Byl zavinutí přesně 6 měsíců, takže fakt dlouho. A pomohl i bílý šum. Fakt to zkus. Třeba kombinace zavinovačky a šumu aspoň trošku pomůže. A neboj jednou toto obdobi skončím a budeš na něho vzpomínat s láskou. 😉