Ahoj.. chtěla bych věděť jestli je (byl) na tom někdo stejne, popřípadě jaký má na tohle názor.
Syn 26 měsíců nemluví.
Od 1 roku krásně chodí, pozná základní barvy, geometrické tvary da tam kam patří ( hračka), svým vyjadřováním si řekne o vše co chce .., od dvou let je přes cely den bez plínky => proste normální šikovný kluk.
Jen to mluvení umí říct mama, ňami, ne, bába, ne.
Holky poraďte, mám dat na rady všech z naseho okolí a rodiny ( ještě ma čas .. kluci začínají mluvit později ..) jinak je opravdu moc šikovný. Nebo už by ste to nějak řešily??
Děkuji za vaše zkušenosti, názory
Dcera 2,5 roku a slovni zasoba podobna.,.na 3lete prohlidce budu resit s pediatrem.
Rozhodně bych to zatím neřešila, však má ještě na rozmluvení spoustu času. Můj syn v tomhle věku taky říkal pár slov a za tři měsíce už mluvil v souvětích 🙂
Nam zacal syn mluvit aspon trochu kloudne ve trech letech. Ted ma 3,5 a sklada jednodussi vety, obcas souveti. Nekdo ma potrebu rypat, ze je v mluve opozdeny, ale ve skolce naprosto jasne vidim, ze je syn v tomto ohledu prumerny. Naopak puzzle uz nam dlouho sklada male, kolem 50 dilku, stavi slozite zeleznice...Ani my s manzelem nejsme jazykove zdatni a jsme spis technicky zamereni, tak necekam neco extra jineho u nasich deti.
@xxkatka90 muj syn 25 mesicu umi rict "neni, mnam, mama a tata" a jinak nic vic. Mudr mi rikala, ze hlavne musi rozumet tomu, co rikame my. Nase neurolozka tvrdi taky, ze nemame resit a ze kluci opravdu mluvi pozdeji. Dale ma syn plinky plinky a barvy vubec nepozna. Rozumi teda vsechno.
Ne, opravdu bych to nijak neresila. Ve dvou letech je to naprosto normální..
@martiniquest No tak u nás je docela blbý, že nedokáže ani říct ani svoje jméno, kdokoliv se jí zeptá, má smůlu. A ty soucitné pohledy... Ona totiž cácora měří 105 cm, takže vypadá jako leckterý předškolák 😲
@xxkatka90 Opravdu buď v klidu, podstatné je ze rozumí, umí věci které by měl umět ve svém věku a mluví aspoň těch pár slov... Moje dcera byla to samé, na všechno sikovna, ale mluvení bída, ve 3letech umělá asi 60slov,v té době nastoupila do školky a za 2mesice ohromný pokrok.. Všechno krásně dohnala 😊
Pokud komunikuje, tak dobré motivovat, mluvit s ním, ukazovat si, rozšiřovat pasivní slovní zásobu - a smířit se s tím, že asi výhledově to bude možná chtít nějakou logopedii. Nicméně ve dvou letech je to opravdu ještě plus-minus normální.
@xxkatka90 Náš mladší nemluvil do tří let takřka vůbec - jen máma a asi dvě další slova. Tři mu byly v září a od té doby se hodně rozmlouvá, ale rozumět mu je špatně, hodně patlá. My mu teda rozumíme, ale cizí jsou bez šance. Radila jsem se s logopedkou, kam chodím se starším, a ta říkala, ze dřív než ve čtyřech letech to nemá cenu řešit. Ale v těch čtyřech by to prý řešit doporučovala.
Ještě doplním, jinak je velice šikovný, samostatný, obratný, soustředěný, myslí mu to...
Mám syny dvojcata 3 roky a zatim taky skoro nemluvi. Ale uz pomalu zacinaji tvorit trislovne vety (mama haji tam apod.), ale vsemu rozumi, dorozumi se tak nejak vselijak. 😃 Zatim neresim a jsem presvedcena, ze se rozkecaji.
Přidávám se k ostatním, syn se začal rozmlouvat teď ve 3,5 letech. Do té doby si vystačil s pár slovy, ukazováním a citoslovci. Doktorka na tříleté prohlídce byla úplně v klidu, kamarádka logopedka taky.
@xxkatka90 ahoj zustan v klidu, mam 3,5 leteho kluka a zacal mluvit tak 2 mesice zpet, jakmile nastoupil v lednu do skolky. Jinak jak pises umi vsechno od oblikani, najezeni se, je sikovny jen to mluveni bylo traga. Ucitelka ve skolce rikala, zs tam maji i vetsi deti co jeste nemluvi, ze pry maji do cca 5 let cas dle nejakych norem. Ja na nej mluvim porad a proste to stejne nezrychlis, i kdyz mi treba slovo zopakoval, ale kdyz neco chtel je ukazoval😉, mam jeste holcicku a ta uz krasne mluvi sama od cca 1,5 roku.
Do tří let se to neřeší, důleží té je zda chápe a ví. Např. podej mi kalhoty a pod.
Syn začal mluvit ve 3,5 letech v podstatě ze dne na den 🙂 (ne doslova, ale přišlo mi to tak) ve 4 letech měl už krásnou slovní zásobu-snad všecho akorát výslovnost tu teď řešíme na logopedii a veřím, že to bdue dobré 🙂
U nas ve 3l a 3m sice jakoby mluvi ale rozumime mu jen my.slovni zasobu ma obri ale vyslovuje spatne.na 3l prohidce rekli ze ma cas a ze se ve skoce rozmluvi(bude totiz muset).
@xxkatka90 Já bych mu dala ještě čas. Můj mladší syn když měl po 3 roce nastoupit do školky skoro vůbec nemluvil jen pár slov a ještě po svém. Se školkou jsme se domluvili, že to zkusíme jestli se rozmluvi pokud ne, že pak navštívíme odborníka. Byl ve školce necelý 2 měsíce a krásné se rozmluvil. Ted mu jsou 4 roky pusu nezavre a je mu i krásně rozumět.
Tahle diskuze se mi zrovna hodí. Mám doma taky prcka 26 m a kromě máma, teta, bum, tam, ty (a ukazuje na sebe), ham a par citoslovcí zvířátek toho za den taky víc neslyším. A za žádnou cenu nechce opakovat. Přitom si povídáme, čteme knížky... A on na na takovéto "Řekni auto." Řekne "ne". Bez plen (teda kromě nočního a odpoledního spánku) je teď asi dva měsíce ale má to pořád svoje úskalí. Ale ráda bych ho dala na podzim do školky a když jsem viděla požadavky, chtělo se mi brečet.
@nik1 do podzimu času dost...v klidu, můj syn v den zápisu do školky, řekl asi 5 slov a nechtěl opakovat, prostě nic.. já byla na prášky, myslela na nejhorší, pak nastoupil do školky, uměl asi 10 slov a do půl roku mluvil úplně plynule, prostě se to v jeden týden zlomilo a začal mluvit ve větách.. chodíme teda na logopedii, protože neumí některá písmena má slabý jazyk...ale jinak hubu nezavře..😀😀 pokud se můžu takto vyjádřit..
Můj syn taky moc nemluví a říká hlavně slova, co se mu líbí, takže třeba cokoliv ve významu "babička, děda, teta" neříká, stejně jako jiná slova, co mi přijdou v rodinách běžná a ostatní děti se je učí jako první. Taky já jsem "mama" a tatínek je "mama tata". :D Teď se poslední měsíc dva rozmluvil víc, ale pořád je to "pariki a rohliky" a "mango", pár dalších a pak je všechno "mňami" nabo "papi". :D Vůbec nechce říkat svoje jméno nebo kolik mu je, ale v pohodě řekne jméno sestry "Helenka".
Jinak rozumí, umí, řekne si po svém (a my díky zkušenostem už z fleku víme co chce), ale že byl dal dohromady něco složitějšího než "Helenka plaka." tak to vůbec. Zatím jsem to neřešila, myslím si, že mu to akorát trvá a když vidí, že mu rozumíme, tak proč by se snažil. 🙂
Sestra mela s dcerkou to same. Male se asi nechtelo, prtz se domluvila posunky. Maminka i okoli to chapalo, o co si rika, na co ukazuje a ji to asi tim padem nemotivovalo mluvit. Pak jsme ale prestali na posunky reagovat a jak se rozmluvuje...
@xxkatka90 Pokud rozumí a vykomunikuje si, co potřebuje, nevidím v tom problém. 😊 Horší by bylo, kdyby nechápal, co mu říkáš, a vůbec by nekomunikoval, ani rukama, nohama.
Dcera byla spíš opačně. Pohybově neohrabaná, ale mluvila ve větách. Její bratránek byl pěkné ero, velmi přemýšlivý, ale mluvit začal skoro o rok později.
Fakt se to poddá. 😊 Já vím, člověk je nervózní. Naše malá třeba na první narozeniny neseděla, chodit začala skoro az v roce a půl, tak už byl taky člověk z toho na trní. Ale někdy jen potřebuji čas.
Řeším to samé.... syn 2,5roku a jede jen mamíííí, tatííííí, babíííí, hááám, ne, jo, Sofa, pojmenuje pár věcí svoji řečí.... ale! To samé byla dcera.... začala mluvit až ve 3letech! Teď v 10letech hubu nezavře (to není fráze, to je fakt 😃), ve sboru vynikající nad vrstevníky, její zpěv chválil i polský profi sbor 😃 co bych dala za trochu klidu teď 😂😂😂😂
Pokud rozumí... (slyší, reaguje, chápe). Tak bych počkala tak do 2,5 let max do 3 let. Jestli se bude řeč postupně zlepšovat (klidně pomalu). Kdyby půl roku nebyly žádné pokroky, šla bych na logo, neurologii atd. Kdyby ve třech říkal jen dvojslabičná slova typu mama, baba, papa tak bych to začala řešit intenzivně.
Máme to samé. Synovi budou za pár dní 2 roky. Slyší, pokyny chápe. Vkládačky, tvary do kostky, vše zvládá. Ale nemluví. Jen Máma (a to musí hodně chtít), Baf, Ba Ba (štěkání) mňau, šš (prasátko), ehe e (autobus) ,húhú (vlak). A nejčastěji používané MŇAM MŇAM. Když něco ukazuje, natáhne prst a říká A A nebo EEE. Dcery v jeho věku mluvily nádherně. Ale neřeším to, partner do 3 let neřekl ani písmeno a pak se rozkecal ze dne na den 😉
S prostředí dcerou chodím na logopedii, syna mívám s sebou a tak jsem se schválně zeptala. Dle logopedky je to v pořádku, pokud slyší, plní pokyny a řekne aspoň něco.
Neřešila bych to nijak, přidávám se k ostatním s tvrzením, že má čas...😀
U nás nemluvení neřešíme, slovní zásoba jako u vás, jen za tři měsíce už jí budou tři roky. A co jako?