Zdravím maminky,
jak děláte a děláte vůbec vánoční úklid, když máte doma miminko?
Myslím tím spíše větší věci, jako úklid lednice, trouby, kuchyňské linky…
Mám pocit, že nestíhám nic jen takové ty běžné denní činnosti. Myčka, nádobí, pračka, prádlo, wc , lůžkoviny ustlat, poklidit hračky, občas vezmu prach, vysávám …
S miminkem v pohodě, obzvlášť pokud máš jen jedno dítě 🤷🏻♀️ když jsou děti dvě a z toho jedno je torpedoidní dvouleťák, je to teprv jízda 😆 ale dá se to
Nedělat vánoční úklid. Prostě uklidit jako normálně. Za mě se myly lustry, keramika, knihovna. Radši si užít Advent. Starší byl náročný, uklízela jsem víc, když si ho vzal manžel do kočárku nebo přišel z práce. V zimě zhruba leden/únor odjede manžel s dětmi na víkend a já udělám hloubkový úklid, hlavně kuchyni a koupelnu, vyhodit krámy. Před Vánocemi se fakt nestresuj, kor s miminkem. Je to složité. Může přijet někdo, kdo si ho vezme ven nebo se mu bude věnovat? Užij si ale i svůj čas, úklid počká. 😊
Dáš jídlo, otevřeš troubu, utres pusu, nastrikas troubu, posadíš na nočník, zavřes troubu, utres zadek, nachystas kyblík, umejes nočník, vezmeš si hadr, vytáhnes hračku, otevřeš troubu, posunes hračku, vezmeš hadr, umyjes dvířka, vezmeš knihu, umyjes jednu stranu trouby, přečteš stránku...😄 a tak dál
@lennus u nás se dokonce nesmělo týden před Vánoci do obýváku, aby se tam neudělal znovu nepořádek 🤭😅
Moje děti byly jako miminka náročnější, pořád kojit, chovat, vozit v kočárku, uspávat. V době prvních Vánoc byly malinké a potřebovaly moji velkou péči. Žádný vánoční úklid me vůbec nezajímal.Nedelam vánoční úklid ani kdyz už jsou velké, uklízím podle potřeby a kdy se to hodí a chce me, ne protože budou Vánoce.
Já dělám velký vánoční úklid každý rok, vždycky se o malou stará ten den manžel a já lítám a uklízím 😊
Neřeším vánoční úklid. Vánoce jsou svátky klidu a zřejmě se na to nějak zapomnělo. Radši si vyrobíme ozdoby, užijeme si vánoční atmosféru, upeču pouze pár kousků cukroví a budu se kochat ze světýlek. Ale vážně nechápu touhu po tom, vyleštit okna, vypíglovat celý dům, utřít prach i na místech, kam jsem se za celý rok nepodívala, napéct mrak cukroví a na vánoce padnout na hubu. Kdo to jako ocení? Nikdo.
Uklizim prubezne behem celeho roku, kazdy den neco a mam vlastne porad cisto i pri necekane navsteve
Nikdy jsem vánoční nebo jarní úklid nedělala.😄 Dělám vždy po částech, co je potřeba. Ale tak okna třeba nechávám, když je teplejší počasí.
Dát miminko někomu pohlídat a uklidit.Nebo po částech když bude spát.Taky je možnost po večerech když spí.S větším dítětem to ale nebude i nic lepší....já mám pocit ,že " pořádně" uklidím až se děti odstěhují 😂😂😂😂
@anpineapple 😅
@gbp presne 👍🏼😂
Mýmu mimy bylo na vánoce 10 měsíců a nedalo se to. Prostě se to nepo :D
@cherie24 já to zase chápu, svým způsobem je to opojný. Já to miluju, ale potřebuju 3 dny klidu 😄
To znamená: 3 dny volna a 3 dny jen sama doma.
Jestli zvladas, to co pises, tak zvladas fakt skvele, gratuluji, ja ne 😆 Ale i my co davame tezko s miminem i bezny uklid, tak obcas musime zvladnout neco vetsiho typu umit lednici. Takze co se mi zatim osvedcilo: vybrat si den kdy je dite v pohode (u nekterych je to skoro kterykoli, u jinych skoro zadny, ale v horizontu mesicu se obvykle da par dni vybrat).
Pokud neleze, polozit si dite k sobe do kuchyne na podlozku.
Pokud leze a snese ohradku, do ohradky.
Pokud nesnese, tak ho zamestnat necim novym, co mu neublizi, treba zavrene jidelni krabicky, v kterych chrasti vicko od zavarovacky, nebo silikonova forma na babovku atd.
Kdyz miminu dochazi trpelivost pustit pisnicky.
A to jedine dulezite: nenechavat ani na vterinu zadne cistici prostredky na zemi/v dosahu a pozor s prenasenim horke vody.
Vánoční úklid s dětmi? No... začala jsme asi před měsícem - mám uklizených asi 5 m čtverečních "na půdě", kam teď postupně snáším ze zbytku bytu věci k odeslání segře, která na jaře čeká prvorozeňátko... Tím zmizí část věcí po dětech, blokujících prostor. Taky jsme dokoupila nějaké skříně a teď je skládám, čímž vznikají nějaké nové úložné prostory... Počítám, ež do Vánoc dojde i na tu troubu. snad.
Ja nevim, vykaslala bych se na to. Ja ted udelala velky vanocni uklid. Uklizeno proste vsechno, chybi mi jen umyt zaluzie a okna. A rikam si jestli mi to stalo zato. Po volnych chvilkach jsem to uklizela cely mesic. Podotykam, ze mam 7 mesicni mimino a 4 lete dite. A vite co? Nikdo to nedoceni, ze uz se tumesic dru. Mame velky dum pudu, patro, prizemi. A dneska tu zrovna byli na navsteve pribuzni a bordel takovy, ze se mi chce brecet.
Nikdy jsem nepochopila smysl "vánočního" úklidu. 😀 prostě uklízím průběžně co je třeba. 😀 Ježíšek nebude kontrolovat, jestli máš prach nahoře na skříni nebo neumyty lustr, neboj. 😀
Nijak, mám skluz už 8 let. Možná v důchodu to doženu 🤣
Nedelam vanocni uklid. Obcas kdyz mam hlidani a chut, umyju okna nebo neco vetsiho uklidim. Jinak ne, nikomu to u nas doma nechybi. Letos uklizi uklizecka, za tech “par korun” se toho rada zbavim
Pokud už je děťátko dost staré, aby odjelo na den k babičce, větší úklid udělám. Pokud to ale nejde, tak se na to vykašlu - bylo by to víc stresu než užitku.
Minulý týden jak byly podzimní prázdniny a děti byly u babičky jsem se pustila do umývání oken a zablokovala jsem si záda tak, že jsem musela na injekce k doktorce, takže na velký hurá úklid už kašlu s budu uklízet jen po chvilkách…
Pokud opravdu chceš mít na vánoce uklizeno, tak to nenechávat na poslední týden ale začít průběžně. Nevím jak je miminko staré, pokud malinké a převážně spinká tak uklízet když spinká přes den, pokud už je to badatel, co leze, tak ho zkusit zapojit, třeba malou v 11 měsících, když jsem dělala vánoční úklid hrozně bavilo uklízení linky, dala jsem ji na zem všelijaké hrnce, vařečky, kořenky, pokličky no všechno a ona si vařila, do toho roku je to fajn, že dítě je ještě "bezpečně" na zemí, loňské vánoce už to bylo horší, neboť si vyleze úplně všude, a letos to vidím tak, že si vezmu pár dnů volno na brigádě co mám při mateřské a malá půjde do dětské skupinky. Úklid se ještě tak nějak dá, to to miminko a dítě zajímá a zkoumá, co 7 nás je peklo, protože to malou nebaví je pečení cukroví 😁. Jo a začala bych klidně už teď s úklidem nebo v půlce Listopadu, záleží i na velikosti bytu, jinak rychle se uklízí 2+1 a jinak dvoupatrový barák. Nenápadně, třeba tou kuchyňskou linkou vevnitř, kde nesedá hned tak prach a to nejvíc prašné bych nechala nakonec
S úplně malým miminkem úplně v pohodě (pokud se to na ten "velký" úklid nechceš prostě vykašlat). Prostě když mimino zrovna spí, tak uklidíš nějakou část. Ne nutně vše najednou. Nebo prostě vyslat někoho na procházku s kočárek a jedno dopoledne/odpoledne si vynahradit na tento úklid. S většími dětmi pak v době jejich odpoledního spánku. Horší je to pak s dvouleťákama a staršími, co už třeba vůbec přes den nepí, to se nějaké úklidy opravdu dělat nedají, naopak batolátka se na tvorbě "bordelu" velice ráda dobrovolně podílejí 😀 To časem pak prostě rezignuješ na sterilně čistou domácnost 🙂
Užívej prcka, mě uklid nebere ani s většími dětmi 😁.
S miminem v klidu, obě děti narozené o prázdninách a bylo uklizeno i napečeno. To se s kolotočem kolem školy, práce a předskoláka nedá srovnat. Úklid jsem začala už teď a každý den dělám něco, abych pak rovnou navázala v prosinci pečením
S jedním to ještě šlo, což vidím teda až teď zpětně 😂teď mám tři a to už vyžaduje hodně organizace 🙂 nejlépe zkus vyslat partnera s kočárkem na procházku, jinak je skvělý pomocník šátek/nosítko, ale taky houpátko a hrací deka 🙂 a co se nestihne, to se hold nestihne.... I když já sama s tím vždycky bojuji, protože jsem perfekcionista. Ale s dětmi to prostě nikdy na 110% nejde 🙂
Nedelam vanocni uklid 🤷♀️
Požádala bych někoho o hlídání, lehla si na gauč a udělala plán úklidu, ten bych zavrhla, udělala si hezkej den a voalá v duši uklizeno Vánoce můžou začít… (zbytek času bych uklízela, tak jak uklízím normálně)
Uklidit si postupně vždycky pár věcí... a hlavně se z toho nezbláznit, když to nebude dokonalé jako před mimčem 😊 miminko má prostě přednost 😊