Váhový přírůstek 5měsíčního miminka. Kolik přibíraly vaše děti?

21. črc 2024

Prosím vás kolik přibírali vaše děti mezi 4. a 5. měsícem. Mám kluka. Kojim, plus jsme začali zeleninové příkrmy měl silný reflux , tak doktorka doporučila začít dřív. Když se narodil měl 3 kg, dnes má 6,98. Mám doma váhu tak si malýho jen tak pro sebe denně vážím. Jde o to že teď nabírá tak kolem 400 g za měsíc. Teď mě kamarádka úplně vynervovala, že je to málo a že mám okamžitě zařadit umělý mlíko. Kojim jak si řekne třeba dnes a včera i po hodině,dost se potí. Doposud mě nenapadlo to nějak řešit. Ale sdělila, že to taky není v pořádku, že mu patrně moje mléko nestačí. A má hlad. Dnes jsem tedy zkusila přes stříkačku dokrmit po každém kojení a mlíko prostě nechce plive ho ven. Tak teď jsem taková bezradná. Díky

Jeho váha
3000 narození
2820 po propuštění z porodnice
2950 po pěti dnech
3300 po 14 dnech
4710 po 6 týdnech
5460 2 měsíce
6110 3 měsíce
6650 4 měsíce
Dneska 6980 (5 měsíců mu bude za 9 dnů)

lencaa11
21. črc 2024

Každé dítě má jiné přibírání kdyby měl hlad váha jde dolů vaše kamarádka at srovnává doma časopisy spíš podle datumu ne děti do škatulky ...každá máma má svůj selský rozum ne 😁

verunnaj
21. črc 2024

Nezačínejte s um, není potřeba 🙂

nelly_strokova
21. črc 2024

Myslím, že je to normální. Pokud přibírá a nepláče hlady, tak UM nedávejte… Jinak pro srovnání malá se narodila s 3.640g, z porodnice šla s 3.440g, od 2. měsíce je na UM a ve čtyřech měsících měla 6.530g.

autor
21. črc 2024

@nelly_strokova právě, že mi doposud hladový nepřišel, to až kamarádka mi nasadila brouka do hlavy. Dneska jsem zkoušela nabízet kojeni víckrát nechtěl řve, když ho dám pryč od prsa je spokojený. Umělý mlíko jako dokrm po kojení nechtěl. Dneska byl nevrlej protože já z toho byla nervózní a asi jsem ho dost prudila.

autor
21. črc 2024

@verunnaj díky, to ráda slyším

autor
21. črc 2024

@lencaa11 jo to ji asi řeknu 🙂

rayasisu
21. črc 2024

Přestala bych denně vážit... Pokud to po tobě přímo nechce lékařka. Zbytečně budeš ve stresu. Pokud je dítě veselé a spokojené, dala bych na vlastní instinkt 🙂 můj první syn měl ve čtyřech měsících o trochu více než tvé dítě. Neprikrmovala jsem UM, jen jsem kojila na požádání.

linusha
21. črc 2024

Um nezařazuj, každé dítko je jiné. Kamarádku bych poslala někam, akorát stresuje. Nás takto stresuje dětská Dr. Že dcera neodpovídá tabulkám: při porodu 2950g, domu z porodnice jsme šly s 2710g, vážili jsme denně x týdnu po každém krmení a teď na 6m má necelých 7kg a známá nutriční terapeutka mi řekla že pokud na 6m se dostane na 2nasobek porodní váhy tak dítě dítě prospívá a není třeba to hrotit.

mishelles23
21. črc 2024

Syn od porodnice přibíral pokaždé 1kg za necelý měsíc. Kolem 4. měsíce se začal už otáčet na bříško, víc se hýbat a od 5. měsíce už přibíral jen půl kila měsíčně🤷🏻‍♀️ 🙂

autor
22. črc 2024

Jako upřímně by se mi ani nechtělo zavádět umělý mlíko když už začíná ochutnávat maso pomalu a pak přidám kaši. Navíc když začnu kojit tak z druhého prsu teče mléko.

autor
22. črc 2024

@mishelles23 jo to on už se taky přetáčí a furt kope do něčeho něco furt dělá rukama. Vlastně se nehýbe jen když spí.

cilkat
22. črc 2024

Předpokládám, že ty váhy zná i pediatr a nijak málo mu to nepřišlo, že?
Že dítě ve třech měsíccíh přibírá víc, než v pěti, je v pořádku - dítě se začne hýbat, má mnohem větší energetický výdej.
Že ve třicetistupňových vedrech chce pít časteji, je v pořádku - je mu vedro a má žízeň. Chce si "cucnout" na žízeň, ne na hlad. ... pokud už dáváte příkrmy, uvažovala bych o nabízení vody (a klidně z flašky a v tomhle vedru klidně ať si s ní hraje a cintá, jak se mu zlíbí... tak bude mokrej, no.)

autor
22. črc 2024

@cilkat zná při ty poslední, kdy přibral těch 540 g tak nic neříkala. Vodu jsem dávala zatím jen tak na seznámení po prikrmu. Brala jsem to tak že když prostě chce napít tak má ode mě. Právě od ní jsem se dozvěděla, že má jíst pravidelně a mezi kojením mám dávat vodu nebo čaj. Protože takhle pije po troskách a pořádně se prý nenaji. Že mám slabý mlíko atd. Já jsem právě myslela, že takhle se to dělá na umělým, že kojení stačí tak často jak miminko chce.

cilkat
22. črc 2024

"Slabý mlíko" je při normálně živené mámě pověra.
Na "jíst pravidelně a mezi tím vodu nebo čaj" máte klidně rok času. Teď výživově bohatě stačí jeden ochutnávací příkrm a jinak kojit. Ta voda/čaj je fakt spíš usnadnění pro mámu v těhle vedrech, aby nemusela tu kozu tahat furt (zvlášť když některé děti třeba vyžadují na kojení určité polohy a tak). Trochu to i pomáhá rozlišit, kdy má dítě fakt hlad a kdy jen žízeň. Ale pokud vodu teď nedáte vůbec (ani na seznamování po příkrmech), tak si to vezme z MM a žízní trpět nebude. Ono i ty příkrmy jsou v téhel fázi hodně vodové - je to spíš "smotee", než "chleba se šunkou" - po prvním pít nepotřebujete, po druhém ano, že.
Prostě dělala jste to do teĎ dobře, pokračujte v tom a nestresujte se 😉 .
Nevím, odkud kamarádka čerpá informace, ale znějí tak o třicet až šedesát let zpožděně (ano, v poválečné generaci se veškeré přibývání dítěte na váze považovalo za výhodu... když si prožijete nejistotu, jestli budete za měsíc mít co jíst, tak se trochu tukových zásob hodí... V současnosti ale spíš vetšina lidí řeší obezitu a na tu jde zadělat snadno právě tím, že budete dítě cpát teď na sílu UM, případně fakt přechodem na hutné příkrmy v době, kdy výdej energie nemá takový a vlastěn mu tím nastavíte systém "je správně se přejídat")
Takže kamarádku pošlete si nastudovat současná doporučení. Věřte tomu, že pokud by měl pediatr podezření, ež dítě není dostatečně vyživeno, řekne vám to - zvlášť ve chvíli, kdy ví, že řešíte reflux a tudíž to jídlo zjevně hlídá víc (viz doporučení začít s příkrmy už teď).

autor
22. črc 2024

@cilkat no ja to tak taky brala. Ale asi mě těma recma zblbla. Máme stejne stará mimina. Její reflux nemá tudíž neublinkava, nevrací se mu to. Můj po kojení občas ublinkne a bolí ho to jak se mu to vrací tudíž se tak i projevuje, ale podle ní má hlad. Tak jsem zkusila vracet k prsu nechce, umělý mlíko nechce jako dokrm plive to ven. Asi jsem měla vzít do hrsti víc vlastní rozum.