Hezký den, maminky,
chtěla bych se zeptat na radu. Malá (1 rok) má 70,5 cm a 8 520 g. Je to velmi živá holčička, za celý den se moc nezastaví, stále usměvavá.
Naší pediatričce se to ale moc nezdá a chce naši váhu řešit (řekla: lahví UM na spaní). Dle mého myslela nutridrink, ale jistá si nejsem.
Malou stále kojím, ale jí samozřejmě i normální jídlo. Velký jedlík to ale není. Miluje ovoce.
Pro menší srovnání: já mám 53 kg a 168 cm, manžel 189 cm a teď tedy cca 100 kg (Ale když jsme se poznali, měl sotva 80 kg.),
Chápu, že dcera je asi vzrůstově menší, ale moje babička je opravdu trpaslík, takže si říkám, že to může mít po ní.
Tak bych se ráda zeptala, jestli měl někdo podobné míry jako dcera a případně, jak to pediatr řešil. Moc děkuji. 🙂
@tereza0111 Moc děkuji! Dcera nehubne! Váha se jí zvedá pomalu, ale v podstatě konstantně. A kromě teda té váhy a výšky, která se paní doktorce nezdá, bych řekla, že máme doma šikovnou malou slečnu.
Ještě jednou moc děkuji za srovnání. 🤗
@pampeliska74a Ty doktorky. 🤦 Pokud nehubne, kojí se , je normálně živá, veselá, ji, spí a kaká...neres... hlavne, že roste a přibývá. Někdo je prostě menší, někdo větší. Stejně jako dospělí. Nějaký dítě vyroste rychleji, nějaký pomaleji. Některý děti jsou popelnice od prvních přikrmu a někteří sní sotva suchej rohlík na večeři i v osmi letech.
Hlavně klid. V roce mi to přijde úplně normální výška a váha.
Já mám třeba syna malinkého: ve 4,5 letech má sotva metr a lehce přes 16kg. Dcera je zase úplnej opak: 3 a čtvrt roku, 105cm a skoro 17kg. On je na 3.percentilu, ona přes 97. 😀
Doktorka by měla řešit spíš váhu k výšce, ne jen samotnou váhu nebo výšku. A tam jste naprosto v pohodě, možná naopak trošku nad, takže určitě nic neřeš, žádné mliko na noc, to je špatný návyk.
Je to zdravá holčička, no stress.
Moje děti v roce - starší 7.5kg a 68.5cm. mladší 8.8kg a 73cm. Děláme s mužem malé děti, líp to neumíme. Těch keců, co jsem si za ty roky vyslechla 😔 Ve finále je to jeden z důvodů, proč chodí k pediatře manžel. Buď naprosto v klidu, jak bylo řečeno, závisí na křivce (a i to může dítě dohnat skokově a jako co - natáhnou na skřipec, protože se nevejde do tabulek???), závisí na spokojenosti ❤️ Pokud bys měla sama pochybnosti, jde nabrat krev kvůli dostatku živin, ale to je krajní řešení kvůli neprospívání. Ty máš úplně normální spokojené dítě a jen přehnaně opatrnou doktorku.
Tak starší syn měl v roce 77 cm a 8,3 kg a doktorka nikdy nic neřešila, jen řekla že je na spodní hranici, ale že to nevadí. Byl a je (a to ma 8 let) vždy hodně hubený. Pokud je spokojená, tak nevidím důvod ji "dokrmovat" 🙂
To je furt problém:D já jsem menší a mám nadváhu. Manžel má dva metry a nohy jako pavouk. Proste ten štíhlej elegan. Syn měl váhu průměrnou podle tabulek, ALE stejně měla doktorka problém. A to jsem ho kojila necelý tři týdny. Jedl hezky, ale furt lital. Takže sem dostala výklad co má jist atd atd, ze by měl přibrat, přitom jedl tvarohy, ovoce, maso, proste normální věci, ale tehdy mě to fakt vydeptalo, protože mluvila o tom, jak se to bude muset řešit, když nepribere atd a vůbec nebrala v potaz nás. Teď se syn vytáhnul, je vidět, ze i když zdědí můj dokonalej oblicej (:D ) tak postavou bude po chlapovi. A už mi to proste starosti nedělá. Přesně jak se říká - pokud nehubne najednou, má normální váhu, nebo skokově hodně nepribira, tak bych byla v klidu. Je super, ze kojite, prý to kojenym dětem trvá trosku dyl, než se rozjí.🙂
@pampeliska74a Syn mel v roce 7,3 kg a 72 cm. A to jsme oba nadprumerne vysoci. Doktorka jen zaznamenala, ze je drobny, dal neresila. Ted mu jsou 3 a pul a ma cca 13 kg. Je uplne zdravy, jen je hodne hubeny, ackoli ji nadprumerne hodne. Ja bych teda zadne UM nedavala, pokud pribira a nepropada nejak vyznamne vahovym percentilem.
@pampeliska74a dcéra bola výškovo na 50. percentile, hmotnostne na 10. percentile, hlavička 24. percentil a riešilo sa to hyperkalorickou formulou. Nemusela byt konzumovana v noci, mohli sme ju dávať, ako dieťaťu vyhovovalo.tj aj cez den a teda mohla byt v poháriku. Skúšali sme aj hyperkaloricke dezerty (niečo ako puding), ale bez úspechu. V roku a 5.m ju Dr vysadila (pri výsledku: hmotnosť 33.percentil, výška 48 percentil).
Dcera má například 93cm a asi 13kg ve skoro 3 letech. 😉 Jsem zvědavá na 3leté prohlídce, jestli to bude doktorka bude řešit. 🤔
S tímhle máme bohaté zkušenosti. Někdy v době, kdy začal covid, jsem byla se synem na preventivce. Do té doby v pořádku, ale tehdy tam byla jiná doktorka na záskok a, že prý je syn malý a neroste a percentil úplně někde mimo a chtěla nás dokonce ihned hospitalizovat. Já byla úplně v šoku. Nakonec jsme to odmítli, tak, že prý musíme na endokrinologii. Naštěstí tam to bylo v klidu, mnohem rozumnější doktorka... Jezdíme tam ty čtyři roky, teď už jen jednou ročně na převážení a přeměření a syn všechno úplně normálně dohnal, dneska je mu 9 let a rozhodně není oproti spolužákům nijak menší, nebo hubenější.
@pampeliska74a naše malá je hodně hubená, v roce 74 cm, 7,7 kg. Je prostě nízko na percentilů, naše doktorka sleduje křivku, pokud výrazně neskoci, tak to nehrozí. Malá roste skokově, nejdřív naroste, pak přibere, byly jsme ji převážit a přeměřit i mimo klasické prohlídky a je to tam krásně vidět. Podvýživa se projevuje únavou a apatičností.
eeehm, koukla jsem do 2 prukazu od deti co mam u ruky a jedna 77 cm, druha 75 cm a jedna 7500 a druha jen 7300.... Takze jste v pohode :D (vyskove ja mam 1,8 a manzel 2m, takze to ze mam deti delsi nic divneho neni)
Jinak teda pediatricka take brblala nad vahou, byli jsme i v gastrouznevimjaksetojmenuje poradne a zaver od znameho pana docenta byl - je dite zdrave, zive, vesele, ma zajem o veci, neni hodne nemocne nebo vyrazkate? Tak je mu dobre, mnohem vetsi problem je obezita
Jestli dcera normalne ji, splnuje kriteria vyse a svym temtem se vaha zvysuje, tak bych to pediatricce odkyvala a jela si po svem a zadne nutridrinky nepridavala ..
(jine je to samozrejme jestli jsou nejake dalsi potize nebo jestli dcera dokonce zhubla nebo treba vubec nic nepribrala)