V roce neleze a nesedí. Má někdo stejnou zkušenost?

8. kvě 2020

Dobry den. Mam cerstve rocni holcicku, ktera neleze a nesedi. Plazi se na vybornou, jde do kleku pouze v pripade, ze preleza moji nohu nebo jinou prekazku. Sama od sebe na zemi ne.
Na neurologii jsme byli od jejich 7 mesicu pomalu kazdy mesic, ale vzdy nam rekli, ze je uplne v poradku, jen linejsi a mirne hypotonicka. Meli jsme prijit na kontrolu, pokud by na roce neobchazela nabytek, ale prisla do toho korona.
Musim stale nasemu okoli vysvetlovat, proc jeste nechodi, protoze nikdo nechape jak je mozne, ze jeste v roce nechodi a ja z toho zacinam byt nervozni. Vsude ctu, co by dite uz melo umet a nase se tomu ani nepriblizuje. Bojim se, aby nebyla opozdena 😞

Ma nekdo stejnou zkusenost? Nemam s ni jit na nejakou rehabilitaci?

lolam10
8. kvě 2020

U nas se chodilo az v 16m.hlavne nedavejte zadna choditka a nedrzte za ruce apod.na okoli je potreba se vykaslat,i kdyz je to tezke,taky jsem si to zazila.spis mi prijde blbe to nelezeni.to je hodne dulezite.zkusila bych rhb nebo fyzio,pro jistotu.nam to pomohlo.a sezeni neni vubec dulezity vyvojovy stupen...

koalka11
8. kvě 2020

Malá zacala perovat na 4 az 14 dni pred prvnima narozeninama, pomalu lezt zacala asi měsíc na to ale cca dalsi mesic trvalo nez úplně vystřídala lezeni za plazeni. Sedat si zacala kolem 13 měsíce. Jak to bude dal netusim, ted je ji 15 mesicu a ještě si nestoupa. Na rehabilitace chodíme od 8.měsíce a upřímně se divím, ze vas tam jeste nikdo neposlal. Jinak malá ma taky hypotonii, pokud chcete znat zkušenosti nebo rady dalších maminek tak doporučuju na facebooku skupinu Hypotonie Česká republika 🙂

rnika
8. kvě 2020

U nás to bylo podobné... syn mi začal obcházet nábytek v roce a půl a chodi¨t v prostoru až ve 2 letech ( je tady i skupinka "maminky pomalejších dětí")tam je podobných příběhů víc. Na rehabky jsme jezdili od roku ...Teď poslední syn je taky línější a pokud nezačne do měsíce pérovat půjdem na rehab.opět... bylo mu teď 8měsíců...

emamaira
8. kvě 2020

Malý také nelezl a neseděl. Proto nás v roce neurolozka poslala na rehabilitace. Postupně se vše srovnalo. Norma pro chození je 18 měsíců. Honzík začal chodit v 16 měsících a sedl si chvíli před tím. Zkusila bych si sehnat rehabilitace, jen pro jistotu, aby ji někdo zkontroloval.

eithelwing
8. kvě 2020

Dcera měla také pomalejší psychomotorický vývoj, člověk musel příbuzenstvo krotit. U nás v tom bylo více problémů, dcera měla zablokovanou krční páteř.
Spíš než neurologii bych doporučila fyzioterapii, klidně si zaplatit soukromou. Nás neurologie taky kontrolovala, ale spíš jen opravdu kontrola, sama doktorka řekla, že neurologický problém není a ať chodíme na fyzio. Moc nevěřím v líná miminka, mají své tempo, potřebují čas, ale o lenosti jako takové to přeci není. 🙂

Dcera začala lézt po kolínkách v 11 měsících, sedla si sama v 13 měsících a chodit začala v 16 měsících. Na rehabilitacích mě učili jak ji motivovat, ale nešlo přímo o žádné cviky. Jen musela malá dozrát ke všemu. Na to lezení je určitě fajn něco přelézat, třeba maminčiny nohy a podobně. Až si sedne, tak si sedne, určitě neposazovat. Je to na palici, ale vyplatí se počkat. 🙂

Jak je na tom třeba bříško? U dcery kontrolovali, zda si na zádech zvedá nožky nahoru, chytá si je, zda to bříško není slabé.
Ono leckdy je lepší, když ty děti nespěchají, všechno v té jejich pohybové soustavě aspoň dozraje, posílí se, jak je třeba.

evilin
8. kvě 2020

Úplně stejné jako u nás. 😆 Syn měl minulý týden rok. Jen se plazí. Taky už nás to trochu depta, ale vidíme malé pokroky třeba začal nedávno přelézat naše nohy a překážky. Druhé vzpřímení na ručičkach zvládá krásně jen na ta kolínka se nechce posunout. Máme doma klouzavé podlahy což je na prd,ale našila jsem mu na všechny kalhotky na kolínka kůži ať mu to neklouže. Přijde mi ale že to moc nemá vliv. Ale jsem klidná v tom, že úplně stejně jsme to měli u dcery, která byla stejná s tím rozdílem, že vše dělala o dva měsíce dříve ( a to jsme chodili i na rehábky a stejně mi to přišlo úplně zbytečné) a nakonec na všechno přišla sama. Je to v hlavě. Vtipné je že on lézt umí, když ho podpoříme ručníkem pod bříškem a jakoby ho nadzvedne mě tak leze. Zkuste to. Každý den cvičíme cviky co dříve u dcerky. Podle Dr je mírně hypotonický a pomalejší. Jsem ráda, že v tom nejsme jediní, když vidím všude fotky sedících a lezoucích půlročních dětí. 😆

autor
8. kvě 2020

Dekuji vsem za odpovedi, asi nas rhb nemine ☹️

@eithelwing S briskem je na tom podle me dobre. Kdyz lezi na zadech, tak si je drzi a nebo si hryze prsty 😀 Kdyz neco zkouma, nejakou novou hracku, tak taky lezi na zadech a nohama si to pridrzuje. Takze brisaky ma asi solidni. Jen ma asi slaba zada a ruce. Hodne mi preleza nohy, porad tam a zpet. Udelali jsme ji prekazkovou drahu z polstaru a na ty take stale leze. Takze vule z jeji strany tam asi je, jen k tomu potrebuje podnet. Sama od sebe na rovne zemi to neudela. Jo a mame vsude koberce, takze ji to ani neklouze.

@evilin Ja jsem prave taky na prasky z deti, co jsou o dost mensi a uz treba chodi! 😂

autor
8. kvě 2020

@emamaira A na rehabky muzu jit i bez nejakeho doporuceni od lekare?

lula86
8. kvě 2020

Určitě má dcera svoje tempo, hlavně se vyprdni na to že se tě okolí furt ptá. Zbytečně tě to stresuje. Každé dítě je individuální. Jak radi holky pokud chceš zkusila bych návštěvu rehabilitační sestry ta může poradit.
Ze své zkušenosti vím jak okolí dokáže mít nevhodné otázky...u nás se pořád ptají kdy syn začne lézt protože mu je půl roku. No a posílám je vždy do patřičných mezích.

barumat
8. kvě 2020

Dcera se v jedenácti měsících plazila jedna báseň, lézt taky nechtěla. Začala jsem jí vždycky na chvíli několikrát denně svlékat jen do plínky. Ona je podlaha studí a nutí zvednout. Zní to drsně, ale do tří dnů lezla jak drak 😁

cilkat
8. kvě 2020

V roce určitě chodit nemusí. Ale fakt bych podporovala lezení (ty překážkový dráhy, nebo třeba pouštět venku na trávník/štěrk... Prostě povrchy, kde nebude chtít ležet). Můj starší je taky mírně hypotonický, lézt začal v 11 měsících a chodit v 17. Byli jsme v péči fyzioterapeutů z důvodu polohové deformace nohy (z dělohy) a prý dítě zcela v normě a jen kontrolovali, aby někde problém nevznikl. Dneska pohybově úplně ok.
(Na fyzioterapii se dá jít soukromě, ale je to minimálně 500 za konzultaci... )

klea81
8. kvě 2020

Norma na chůzi je myslím 16, možná až 18 měsíců. My jsme teda na hypotonii cvičili Vojtovku....Dcera pak začala chodit ve 14 m.

eithelwing
8. kvě 2020

Na dceru jsem ještě zkoušela jí do toho postavení v kolenou naštelovat a pérovat. Normálně jsem pérovala jak blbeček vedle ní, ale jí se to ohromně bavilo. 🙂
Ona si na to přijde, určitě! Tu rhb zkuste, i tak pro ujištění, že je vše ok. 🙂
Ať se daří a ať příbuzenstvo moc neprudí. 🙂

korin
8. kvě 2020

Syn v roce taky nelezl a neseděl. Cvičili jsme vojtovku kvůli hypotonii. Zašla bych za rhb lékařkou, ať se na malou podívá. Třeba bude stačit drobnost, nějaké zábavnější cvičení, než je vojtovka. Tu cvičit s ročním dítětem není žádný med. Okolí zkus neřešit. Je to těžké, vím...

urtica
8. kvě 2020

U nás na roce nechodilo ani jedno dítě, jak zde padlo - do 18 m je to ok (může to být samozřejmě ok i později). - dcera to stihla přesně na den v tom toce a půl. Nicméně to nelezení bych řešila (lezla už od konce 10 m).
Jinak příčiny byly - u starší dcery hypotonie, u mladšího stejně jako u @eithelwing blokace krční páteře. U blokády je ten problém, že to spousta fyzioterapeutů vůbec nezná a nerozpozná (byli jsme u 4 a nepoznal to ani jeden) , případně na to začnou cvičit ještě Vojtovku, která může při tomto problémů ještě víc ublížit a zavařit. U té blokace bývá typické, že dítě vynechává a přeskakuje některé pohyby, protože jsou pro něj bolestivé (může úplně přeskočit lezení) - syn se ze zad na břicho přetáčel jen na jednu stranu, plazil se pouze pravostranně, vůbec se nepřetáčel z břicha na záda, moc se mu nechtělo na kolena, začal se rovnou stavět přítahem...).

gryfis
8. kvě 2020

mně prcek začal chodit někdy kolem 14m myslím.. ale každopádně.. nikdy nelezl.. péroval o sto šest.. ale raději se na tehdál ještě klouzavé plovoučce jen přitahoval rukama-plazil se - hrál si na slimáka, protože hrozně slintal 😀 .. ale seděl.. ono.. každé dítko je jiné.. a ještě máte čas..

herbinaaa
9. kvě 2020

mám dcerku 4,5 roku a sedět začala v 10 měsícícih a i to jsem ji musela posadit, sama si sedla v roce. Cvičily jsme vojtovku a chodit začala v 21 měsících, což je síce pozdě, ale za ruku chodila od roku a půl. Je zdrava, nemá žádné komplikace, chodí krásně, nemá ploché nohy. Prostě bych to nehrotila, ale zkus to probrat s dětskym ortopedem.

markettka1
26. říj 2020

Ahoj můžu se zeptat, jak to u vás dopadlo? Naše holčička má rok, plazi sev, sedne si sama, když jde na kolínka, ale nechce lozit :(

autor
26. říj 2020

@markettka1 Zatim vlastne asi dobre. Par dni po tomto prispevku se rozlezla. Pak asi za 14 dni si stoupla a sedla v jeden den. Je ji 17 mesicu, uz se sama pousti do prostoru a chodi, ale jeste se trochu boji. Myslim, ze na vanoce by uz mohla chodit sama.

markettka1
27. říj 2020

Tak super, malá ma rok, ale na kolena jde a hned si sedne, a plázi se pořád a nebo se naučila i posouvat na zadku, a v tom lezení jsi ji nějak pomáhala? Moc děkuji

autor
27. říj 2020

@markettka1 Nijak jsem nepomahala 😊 Udelali jsme ji v obyvaku prekazkovou drahu, kterou si prelezala. Ale lezt zacala tak nejak sama, az trochu posilila, co mela 😁