Uspávání v houpátku. Jak jste zrušili?

nina2022
14. srp 2022

Prosím o radu, zkušenosti. Jak jste zrušili uspávání v houpátku? Sám v postýlce usnout nechce, řve, tak vyndám, chovám, zpívám, povídám, hladím, pustím kolotoč, usínat společně v posteli také ne....a nic. Prosím kritiku si nechte.

barunkiss
14. srp 2022

Uspávání v Hojdavaku jsme museli ze dne na den zrušit, tak jsem malou začala uspavat v posteli. Nikdy nechtěla a nechce usinat sama, tak s ní lezim dokud neusne. Máme pusteny bílý šum My Hummy, tulíme se a jsme obě spokojené 🙂

nina2022
autor
14. srp 2022

@barunkiss taky bych ráda zrušila, aby se v pohodě dál uspat i jinde než doma. Když lehne oba do postýlky tak křičí, bílý šum, písničky nepomáhají (skoro je prerve), držím za ručičku, hladím a vše špatně 🙁 což je mi líto, snažím se

Pro některé podotýkám, že ho vyrvat nenechavam.

aselluska
14. srp 2022

@nina2022 kdo to nezažil si vždycky najde rýpačku. Je to náročný, něco zabere. U nás to bylo nosítko/šátek. Něco dělat nešlo, ale stačilo chodit sem a tam houpavou chůzí, pak postupně ubírat a časem se zvládlo i spaní v postýlce, ale bylo to náročnější

cilkat
15. srp 2022

Zkoušeli jste "houpací" varianty: kočárek a šátek/nositko? Je to větší "pruda" než houpačka, ale zas je snaz vezmes na cesty...
... možná je dítě opravdu moc malé a bez toho pohybu ještě neusne...

elsy3
15. srp 2022

@nina2022 My máme doma lehátko Joie Dreamer, pohybem se syn sám houpe, případně ho houpu sama rukou a k tomu má pustene jemné vibrace. Usne tam během 5 minut, sám si do něj leze, ze chce spinkat a sám vyleze ven. Už je mi skoro malé, vůbec nevím co budeme dělat, až z něj vyroste 😀 necha se uspat max v nositku, usne venku v kočárku. Ale v posteli vůbec nechce, ani v náručí, hlazení, mazlení fakt nezabírá, není to tulici typ. Takže s vámi úplně soucitim a drzim palce, at se podari zvládnout usinani ♥️

nina2022
autor
15. srp 2022

@elsy3 preabe u nás tak, nic jiného než houpátko nebo kočár nezabírá 🙁 děkuji, snad to zvládneme brzy odbourat v poklidu..i vám hodně štěstí

nina2022
autor
15. srp 2022

@cilkat v kočárku taky nemá problém usnout

nina2022
autor
15. srp 2022

@cilkat šátek zkoušet nechci, to je taky způsob jak to dítě na to naučit a do budoucna další problém, jak se toho zbavit, to samý jako uspávání na rukách. O tom už jsem dost četla a slyšela.

martiniquest
15. srp 2022

Otazkou pro me zustava, proc to chces odbourat? A co si slibujes? Syn v houjdavaku usinal do 2 let, pak uz na nej byl velky, nahradili jsme jej kocarem venku a doma ukolebavkou a spolecnym tulenim. Dcera hojdavak nechtela temer vubec. Ale polozit a usnout, to se u nas nedeje ani ted, synovi je 6 a dceri 2,5.

martiniquest
15. srp 2022

A taky doporucuju to nositko/satek. Pomalu prirozene jej zase odbouras. Nemuzu vystat reci, ze si na nej dite navykne a bude ho chtit porad. Je to cucovina. Dite roste a meni se jeho potreby. Akorat ze rodice maji pocit, ze uz by melo to nebo tamto, ale ono proste jen neni na danou vec zrale. Pak je na rodici, zda chce o dite pecovat s respektem k nemu nebo jej lamat podle svych potřeb.

nina2022
autor
15. srp 2022

@martiniquest ráda bych časem zrušila, aby bylo usínání i v pohodě, když někam pojedeme nebo tak. Není to, že nemám zájem o dítě a chci ho odložit do postýlky a mít klid! Jak jsem již psala, vyřváni v postýlce nebo tak nedělám, abych ho i sebe tím trápila.

martiniquest
15. srp 2022

@nina2022 Kdyz to chces kvuli cestovani, tak z me zkusenosti nositko.

nina2022
autor
15. srp 2022

@martiniquest a jak jsem již také psala, u nás syn nic jiného nechce, žádné písničky, povídání, hlazení, usínání spolu v posteli nefunguje, to akorát pláče

martiniquest
15. srp 2022

@nina2022 tak zkus to nositko. Uprimne, moc moznosti nemas, kdyz vetsinu vylucujes ty nebo dite.

limali
15. srp 2022

@nina2022 nepíšeš ako je starý ale syn začal spať v postieľke až od roka, do tej doby potreboval uspavat rôzne, striedalo sa to. Raz v náručí, potom spoločne v posteli, bolo obdobie keď sme ani nevedeli kde a ako ho máme uložiť, raz chcel spievať a počúvať rozprávky, potom zas potreboval totálne ticho. Chvíľu nám trvalo než sme zistili ako to funguje. No a postieľku vzal na milosť keď sme sa začali vzájomne budiť. A tiež sa tie asociácie menili. Raz chcel byť sám, niekedy potreboval aby sme tam boli aj hodinu a pol než zaspal…”naučiť” niečo malé dieťa keď potrebuje niečo iné je veľmi náročné. Aj teraz keď má už skoro 3 roky sa to mení. Síce spí vo svojej izbe a v postieľke ale stále potrebuje uspať rôznymi spôsobmi 😊

jjasmina
15. srp 2022

@nina2022 a kolik je dítěti? mě tak mala usinala do 7 mes, pak spíše jen u kojení, jak jsem odstavila, takse naučila s nami v posteli

cilkat
15. srp 2022

Po určitého stupně vyzrani nervové soustavy dítě prostě neumí usnout v klidu... ten mozek prostě "nevypne". Staršího jsem ještě v roce a půl musela uhoupat, jinak nezabral... když byla blbá fáze mesice, houpala jsem půlku noci ještě ve čtyřech letech. Fakt se snažil spát... ale nešlo to.... Uznávám, že to souvisí s tím, že má vývojovou disfazii. Ale prostě bez houpání to nešlo. ... A v pěti letech jako když usne a kde lehne, tam spí. U většiny děti tenhle zlom nastane mnohem dřív... ale prostě dokud nenastane, tak houpatko, na "ne doma" kočár.
A nebojte se. Ono z toho to dítě fakt vyroste. A bude spát normálně v klidu. I bez treniku 😉 .

miriam1989
15. srp 2022

@nina2022 Taky jsme uspavali do 6-7m v houpátku. Pak jsme k houpání začali pouštět hracího medvídka s pepca (máme i my Hummy-za nás suprově vyhozený peníze 🤣). No malá si zvykla na ty melodie ( jindy mědvěda nepouštíme, jen když se jde spát) a ona si to spojila se spánkem. A teď když jí jdu dát mlíčko pustím medvěda tak usíná u mlíka na ruce a pak už jen přendám do postýlky, když ne dám do postýlky, chvíli se převaluje a pak zabere sama. Nikdy nebyla kontaktní, neusne vedle mě v posteli, potřebuje svůj prostor. Takže my jsme odbourali houpátko takto. (Řekla bych že je to o postupném nastavení nějakýho rituálu). Samozřejmě to není ze dne na den. 👍

michaela666
15. srp 2022

Já bych se taky přikláněla k nosítku nebo šátku. Minimálně jako mezikrok k postýlce mi přijde nejméně stresující pro vás oba. A dává ti to možnost potom přejít k uspávání v posteli. Bude zvyklí, že je s tebou. V nosítku ho uklidní tlukot tvého srdce, vůně a ten houpavý pohyb při chůzi.
Při učení do postýlky vlastně vynecháš jen tu chůzí,vyměníš jí za mazlení a ten váš kontakt bude jistota, že je s tebou a v bezpečí.

zuzurox
16. srp 2022

Přešlo to samo, období, usnul v lehátku a přenesla jsem k sobě do postele.

kubesovaadelka
16. srp 2022

@nina2022 chce to zkoušet, u nazabiraki pouze ruce, jinak řev a putování po postýlce a za boha by neusla, to musí být jooo unavená aby usla u mlíka v postýlce což se stane tak 2x týdně teď. Venku jsme každý den a usne tam taky tak 2-3x za týden max. Ruce to jistí a taky musím vždycky uhodnout jestli chce rychlou chůzí, pomalé houpání, "bruslení", do toho jestli chce zpívat nebo jen dělat šss. Připadám si jako blázen někdy, naštěstí mě nikdo neuvidí 😂 chci tím říct, že zkoušet všechno možné, může to být maličkost co zabere, mě například dcera nikdy nechtěla usínat ve tmě v ložnici, jen při tv v obýváku za pochodu na rukách. Mlíko mi ze dne na den přestala pít a 3 měsíce jem ji krmila ve spánku a X pokus a teď jedině v postýlce při zaplem kolotoči ve tmě. Neztracet naději a ono něco zabere ❤️❤️❤️❤️❤️

monnylee
16. srp 2022

@nina2022 Malý sice většinou usne v klidu, ale občas má dny, kdy jediné co pomůže, je pustit na YouTube zvuk vysavače 😄 A taky hodně pomohlo postupně nastavovat režim. Vím, že hodně maminek je proti, ale u nás to šlo vždy nenásilně, stačilo sledovat, kdy je unavený a postupně posouvat tak, aby to bylo pravidelné a nebylo už třeba nijak uspávat. Jooo a u prvního jsme vlastně při denním spánku uspávali v houpatku a pomohlo prostě houpat, dát do postele a když plakal, tak zase houpat, do postele, pláč, houpat... Houpatko bylo hned u postýlky a časem se nebudil a pak už spal v postýlce. Přeji hodně sil, ono to nějak půjde 🙏😊

ai30
16. srp 2022

@nina2022 Moment, ted cumim, dyt jemu jsou tri mesice.. To je jeste strasne malicky na 'lup s nim do postylky a spi', to jeste fakt nepujde. Jako vyrvanim asi jo, ale bez vyrvani ne, on na to jeste vubec neni pripraveny, dyt byl jeste pred chvilou v brise...

okapia
16. srp 2022

@nina2022 U nás všechny tři děti nejdřív usínaly u kojení nebo v šátku nebo v kočáru a spaly s námi v posteli, později už jen stačilo si k nim lehnout, ta nejstarší už usne sama, všecko se "odbouralo" nějak samo, když bylo potřeba (další mimino, stěhování apod.), já myslím, že je dobře počkat, až to prostě půjde, jestli Tě nic netlačí, není přece důvod... U nás nikdy nikdo v postýlce sám nespal, záleží na tom, jestli to u vás něčemu vadí, nebo ne. Ale že si mimino na něco navykne a nebude z toho cesta ven, tomu fakt nevěřím. Jde to třeba hůř, ale když na dítě nespěcháš, všecko zvládne.

rebe
16. srp 2022

U nás v nouzi nejvyšší relativně pomáhalo pohupování vleže. Ležela jsem na boku, k sobě na boku čelem přitulené dítě, ruku pod jeho hlavou, a tou rukou jsem pohupovala, aby se mu pohupovala hlava. Nebylo to bez pláče, nebylo to hned, ale pláč v náručí maminky mi přišel přijatelný. Dodnes malá ráda usíná v náručí, i když už dávno nepohupuju. Ale to je příjemné i mně, takže jí to ráda poskytuju.