Uspávání miminka vs. sourozenec. Jak to řešíte?

zabolee
14. únor 2023

Dobry den. Chtela bych se zeptat, jestli nekdo zazivato same co ja, a pripadne jak to resite.
Mam ctyrletou dceru a pul rocni miminko. Vsechno je naprosto fungujici a harmonicke, ale co logisticky a emocionalne opravdu nezvladam je uspavani. Miminko ma hodne lehke spani, budi ho kdyz nekdo promluvi a tak dale.. coz neni pro tento vek nic nenormalniho. Usina u prsa, pak ho dam do postylky nebo necham v postleli. Ale musim opatrne abych ho nevzbudila. Starsi dcera velmi pravidelne prijdeze neco chce/potrebuje a miminko je v ten moment vzhuru. Vecer je to to same. Miminko uz skoro spi a zacne delat zvuky, neco mi chce rict a mimi je vzhuru. Ja uz sem z tech situaci predem vynervovana, takze to jen vsechno umocnuje.
Prosim o vase zkusenosti.

nita1984
15. únor 2023

@zabolee zapojit tatínka, ať se starší věnuje než miminko usne. Případně uspavat v šátku/nositku to fungovalo výborně u nás.

j.a.n.i
15. únor 2023

Nebo jako prvni uspat tu starší.

xnikolan
15. únor 2023

Radu nemám, ale máme to podobně, jen mám ročního a tříletého. Starší taky často dojde a zrovna ve chvíli když mladší usíná. Zapojit tatínka u nás nepomáhá, v poledne je v práci a večer s ním třeba je, ale stejně dojde, že mi potřebuje něco nutně sdělit. Spolu uspávat taky nejde. Starší v poledne nespí a mladší chodí večer dřív než starší.

vikinkav
15. únor 2023

Joo, mam 3 male deti a tohle je temer denne, ze jeden druheho vzbudi. Nejvic mi pomaha bily sum nebo jakykoliv jiny sum, treba vodopad, dest, pouzivala jsem u vsech, mam aplikaci v mobilu, kdyz jdu uspavat tak zapinam a ono to ty zvuky okoli hodne utlumi a deti se tolik nebudi. Druha moznost je behem uspavani pustit starsimu diteti pohadku, pokud u ni vydrzi, a v klidu uspat a odlozit mladsi. Casto uspavam vsechny 3 sama a tohle se mi osvedcilo nejlepe ☺️

vikinkav
15. únor 2023

A jeste pak k tem nervum, je to hrozne tezky, ale pomuze ti, kdyz to prijmes predem, ze se to muze dneska opet stat, ze starsi vzbudi mladsi. Proste to tak je, jsou to male deti, nedela to schvalne, zrovna chce jit za tebou a ta chvile neni spravna, ale to se muze stat. A stane se, ze budes muset uspavat zase od zacatku, opet kojit, ale nevadi, na druhy pokus se to uz povede a bude dobre ☺️

moonulka
15. únor 2023

Měla jsem to podobně, starší (budou jí 3) teď ale zjistila, že když uspávám, má volnou ruku 😄 často ji najdu u televize s banánem, ale třeba včera rozházela komplet skříň s deskovkami. 🤦‍♀️
Ale dřív to byla hrůza, skákala po posteli, lezla přeze mě k miminku, bouchala vším možným, hulákala.... 🙄

gbp
15. únor 2023

@zabolee ja mam necele 3 roky a druhou 5 mesicu. dopoledne dam starsi pohadky na tabletu a poslu ji vedle 🤷🏼‍♀️ kolem obeda mam mladsi v nositku, abych zase obslouzila starsi, nekdy tam schrupne a nekdy ne, ale pak ji jdu kojit a necham ji treba 45 minut, aby si u toho schrupla a pak se ale vetsinou vzbudi kdyz ji polozim a musim jit uspat tu starsi 🙈 pak se vratim k te mensi. odpoledne me zachrani manzel, ktery vezme mladsi do kocarku. vecer je manzel zase se starsi a do loznice ji proste vubec nepousti 🤷🏼‍♀️ je to na palici no🙄

cherie24
15. únor 2023

@zabolee mám roční a tříletou a taky je to o nervy. Starší neumí být potichu, takže často ji vzbudí. Navíc kolikrát dělá scény, že nechce jít spát, čímž jí POKAŽDÉ vzbudí, takže už kolikrát se mi stalo, že jsem pak byla vzhůru do půl 3 s mladší, protože ta si schrupla, pak ji vzbudila straší hysterákem a pak už nemohla zabrat. U nás je ale větší problém to, že starší přišla na to, že je nehlídaná a vymetá kuchyň a špajz. Nosí si stoličky, věže, židle a leze třeba do horních polic a zláduje několik lízátek, jednou jsem jí našla na lince ve skříni s lékama. 🙈 Naštěstí se dobývala jen na náplasti a nic nesnědla 🙏, ale já nervy na pochodu celý večer a noc, jsem jí pro jistotu sledovala. Takže já jí buď zavírám s telefonem do pokojíčku nebo jde s námi do ložnice, kde se taky kouká na mobil. Bohužel jinak to nejde. 🙄

gbp
15. únor 2023

@cherie24 ja na to taky nejsem pysna 🙈 dopoledne ma ten tablet hodinu a vecer zase od vecernicku kouka na pohadky. to je na 3 lete dite dost. ale presne jak pises, zacala vylozene skodit, jak zjistila, ze ma ten cas 🙈 takze treba pomatlala vsechno kremem, vysplichala morskou vodu do nosu, kam vsude leze ani nechci vedet 🤦🏼‍♀️ jak slysim ty schudky, dela se mi uplne blbe 🤦🏼‍♀️

swan42
15. únor 2023

@zabolee mam to samy. Večer starsi zabavi manzel, ale pres den (kdyz je holka doma a ne ve skolce), tak malej proste nespi 🤷
Trochu zabira ji pustit na ro uspavani televizi a malymu v pokojiku obyc stolní vetrak- ten hluk z obyvaku trochu odfitruje

daasqua
15. únor 2023

My máme věkový rozdíl 2,5 roku a mladší má taky ultra lehké spaní, vzbudilo ho, když spadl vlas na zem. Starší jsem to prostě vysvětlila a ona čekala v obýváku, hrála si, případně tablet, a to někdy to kojení/uspávání trvalo dlouho. Někdy se přišla podívat, ale potichu zase odešla. Večer jsem uspala napřed ji a pak jeho. Taky mě to dost nervovalo, jsem na spánek pedant (sama mám veliké problémy s usínáním a jsem dost náchylná na nedostatek spánku). Nějak jsme to přežili 🙂

exbordelar
15. únor 2023

Joo, jsou to nervy! Ja si v takovych chvilich rikam, ze zkratka neni cas na hrdinstvi a pustim jim televizi. Taky toleruji, ze sezerou bez meho dohledu kde co. Ale ja uz je mam starsi a da uz se s nimi domluvit, i kdyz ta sestileta cacora ma taky obcas talent rusit ve chvili, kdy mimino uz skoro zabralo.
Kdyz je doma manzel, tak si ty starsi osefuje a je klid.
A kdyz je uplne nejhur, tak si k tomu uspavani beru cokoladu, a je mi vsechno pak jedno 😆

hani_na
15. únor 2023

@zabolee Za mě jedna z oblastí, co mě nejvíc psychicky vyčerpává. U nás starší přestal spát po obědě, protože než jsem ho uspala, mladší byl vzhůru. Mladšího uspávám jak se dá, starší je u hraček, u televize, u Albi tužky.. Někdy jde mimi v kočárku na balkón. Tohle období nemocí a blbého počasí to celé dělá fakt obtížné, těším se na jaro, to už bude i počasí i mimi ve sporťáku👍

upuska
15. únor 2023

Máme stejný věkový rozdíl a řešila jsem to stejne..hlavně během dne, když byl partner v práci (odjel ráno a vracel se v 7, to jen k zapojení tatinka)..syn vždy něco nutně potřeboval ve chvíli, kdy malá zabirala a přetrhl jí to..a nebyl schopný chvíli vydržet..nezabíraly ani pohádky.. po dobrém, po zlém.. úleva byla az když dcera začala rychle usínat v kočárku a spát na terase..někdy v pěti měsících..ale do te doby musel kocar jet a ještě jí trvalo než zabrala, syn se nechtěl oblikat, já spocena až kdež a nervy v kýblu, že jsem na něj hnusná..takže řadu bohužel nemám, ale nejsi v tom sama..🍀

eviicka
15. únor 2023

@j.a.n.i ani to uspat starší dřív nemusí být ideál, párkrát se stalo, že byl mladší vyspaný z odpoledních spánku, za to starší potřeboval už spát a to teprve byla fraška. (Takový ten věk kolem roku, kdy už to všude leze, umí řvát jak na lesy, ale na pohadku je to ještě malé...)

kikca88
15. únor 2023

ja mam 3 děti hned po sobe mladší s prostřední jsou od sebe rok q 5 měsíců a mladší ze starší 4 roky a uspavala jsem je od nejstarsiho po nejmladší a nejak to šlo ... ale to buzeni bylo do ted šílené a pořád je... a to bude mit můj nejmladší 2 roky

kikca88
15. únor 2023

@kikca88 ted je uspavam treba zaroven, sednu si k posteli od prostredni, ta me hladi a na rukach mam malého, nejstarsi uz usíná sama

bonavoxa
15. únor 2023

U nás je tohle denně. Starší děti, 10 a 5, mají hlučné hry. Byt je malý, všechno je slyšet. Miminko 5,5 měsíce vzbudí i to, že se víc nadechnu nebo mi lupne v koleni. Domlouvání pomůže na chvilku. V kočárku taky nespí déle než 30 min. Pouštím bílý šum, máme medvídka, který se při hluku sám zapne. V noci spí jak špalek, protože je konečně klid.

zuzineckah
15. únor 2023

Tatinek neni doma nebo nefunguje?

ladyhacek
16. únor 2023

Záleží i ma vašem režimu, měla jsem stejně staré děti a mladší byl velmi spavi. Měl 3 spánky za den. Prvního jsem uspávala staršího mezi 19-19:30 a pak jsem měla půl hodinky na mladšího, kdy byl vzhůru a měla jsem na mého opravdu klid a mohla si ho užít. Usinal ve 20:30.

fifinka2020
16. únor 2023

@zabolee mám podobný věkový rozdíl a tedy starší syn pochopil, že ten spánek miminka je hodně důležitý... prostě jsem hodně vysvětlovala, i že potrrebujuy aby mala spala a on se naučil, že když jsem v ložnici, hluk prostě nedělá. Ví, že čím dřív uspim, tím dřív mě bude mít pro sebe 🙂. Taky nezabírá úplně dveře, aby nebudil otevíráním, a když se třeba přiblíží, už z dálky ukazuju, ať je potichu...

mourovatakocka
16. únor 2023

Máme už v koupelně rozdělené děti. Muž pak čte starší pohádku, já mladšímu dávám mléko a uspávání v jiném pokoji. Mladšího pak přenášíme do ložnice spícího, starší je instruována, že po donesení spolunocležníka se nepovídá. Takže za mě rozdělení dětí, ať se každému někdo věnuje před spinkáním. V noci k nám ale starší nechodí, ťuk ťuk na dřevo, to pak leda prostě počítat s tím, že šup kojení a zase uspat.