Usínání 13měsíčního dítěte. Máte radu?

kachnitkooo
9. bře 2020

Ahoj. Ráda bych získala co nejvíc informací, jak jste přiměly usínat samotné dětičky, které s tím měly problém. Můj malý měl jako novorozenec velké problémy s kolikami, takže spánek byl svátost a večer po x hodinách řvaní padl vyčerpáním. Postupem času jsem se naučila ho uklidnit a uspat. Takže začal spát i přes den. Ale.. Uspávání stále trvá. Jediné kde usne bez dotyku je v autě. Jinak mi leží na břiše a chce plácat zadek. Klučíkovi je 13 měsíců. Váží přes 11kilo a já už občas nemůžu ani dýchat. 😅 Ne vtípek... Chtěla bych ho už naučit usínat samotného. Babička už by chtěla hlídat, ale tohle bylo zatím překážkou, protože na usnutí vyžaduje mně. 🙈 Prosím. 🙏🙏🙏 Vyplakání ani podobné násilné metody nechci. Ps, nekojím. V noci se budí většinou jednou na jídlo. Jinak. Ješte jsem nic nezkoušela, jen sbírám informace, jak co nejlépe a nejšetrněji na to. Moc děkuji za vaše reakce a zkušenosti ❤️

puhelin
9. bře 2020

Ja jsem u kojeni uspavala do 22 mesicu, to uz jsem byla tehotna s druhym. Pak jsme zavedli ritual, kdy se po tme rekne pohadka a usina u me. Bude ted mit 3 roky a stale jsem u ni, dokud nespi. 13mesicni bych samotne vubec nenechala usinat, vzdyt je to jeste miminko, nechape, ze kdyz maminka odejde, zase se vrati.
Moje 3leta nikdy nebyla pres noc hlidana nikym jinym nez mnou nebo manzelem. Tu noc, kdy jsem porodila, usinala s manzelem, v noci jsem porodila, tak ji spici prisla hlidat moje segra a manzel k ranu prijel domu a lehl si zase k ni. Ani si nevsimla, ze odjel. Ani ted ve 3 letech nemam v planu ji dat nekam na noc samotnou. Leda by si rekla sama. S tatinkem byla u tchyne, ale byl tam celou noc s ni a nechtela ho pustit z postele.

kachnitkooo
autor
9. bře 2020

@puhelin nejde mi o to, od něj odejít, ale on usíná ležíc na mně, za plácání zadečku. Jelikož už je dost velký, je to poměrně nepohodlné a právě nelze aby šel spát třeba s tátou. Protože vyžaduje mně. Co se týče hlídání, nebylo myšleno na noc primárně. Ale i přes den. Spí jednou dopoledne a jednou odpoledne. Ale. Potřebuje fyzicky uspat ode mně. Kdyby mu stačilo vedle něj ležet, byl by to pro nás ideál. Dal by se pak navyknout na usínání i s někým jiným.

puhelin
9. bře 2020

@kachnitkooo Jestli on se neboji, ze od neho odejdes, a proto te zalehne a ma jistotu. Zkuste udelat jiny ritual. A nebo zrusit jeden spanek pres den. Bude unavenejsi vecer a rychleji usne. Ja take musim byt u vsech uspavani. za 3 roky me dcery jsem u ni vecer nebyla jen v dobe, kdy jsem byla v porodnici a pak jednou, kdyz s tatinkem zustali dlouho u tchyne a zkusili tam spat. Jinak vzdy uspavam ja, nebo s manzelem oba, ale ja tam fyzicky musim byt.

kachnitkooo
autor
9. bře 2020

@puhelin rušit spánek není zrovna vhodné. Nejdýl mi vydrží vzhůru 5 hodin v kuse. Někdy jen tři. Když je unavený, musím jej uspat, jinak by se byl zbláznil. Je nervní, pláče, sápe se po mně. Jinak to uspávání, ať přes den, či přes noc, netrvá dlouho. V řádech minut. Většinou. Chápu že se možná bojí, nebo že mně potřebuje. Jak říkám, pro začátek mi bude stačit, aby usnul vedle mně. Ale sám. Bez plácání zadku, třeba při vyprávění pohádky. Proto jsem vznesla dotaz na ty, kdo měl přesně problém s usínáním dítěte a vyřešil ho .. Potřebuju aby se dokázal sám uklidnit tak, aby to nevyžadoval po mně.. Další důvod je totiž ten, že taky půjde příští rok do školky.. chci mít dostatek času ho to nějak naučit

jannym
9. bře 2020

Syn 1a3/4, usina se mnou, ale parkrat me pracovni povinnosti ci zdravotni obtize donutily z toho zabehnuteho rezimu vystoupit - zkusenost, pokud nejsem v byte, usne s uspavajici osobou (moje mamka) pokud se vratim (ze schuzky) a on to zmerci je ukrutna srdceryvna scena - pritom predtim spokojene chrundil u manky na brichu, situace se zlepsuje s vekem, vzdy se zhorsi kdyz jej potrebuju pohlidat, to se ode me pak par dni nechce hnout - ale nekdy neni zbyti

fifinka007
9. bře 2020

@kachnitkooo ja bych to moc neresila,se to vyresi samo😉

ivis_b
9. bře 2020

Syn 3,5 roku usíná jen se mnou nebo s manželem tak, že si k němu musíme lehnout do postele. Předtím čteme pohádku, ale to ho nikdy neuspí, takže pak zhasnem a on se přitulí. A často leží přímo na mně, má 18kg (já 55kg, takže nejsem nijak obr) a zatím zvládám. Jako miminko usínal sám, nikdy jsem ho neuspávala, dala dudlik, pusu a odcházela jsem. Ani nevim, kdy se to zvrtlo. Řekla bych tak na roce a půl, ale jen večer, po obědě usínal sám. Nejdřív jsem ho musela držet za ručičku a co má velkou postel (od toho 1 a 3/4 roku), tak chodím k němu. Ve školce holt spí sám a usíná v pohodě, doma to ale neexistuje. Dokud nemám druhé dítě, tak to moc neřeším, prostě se chce tulit, on je taký mazel. A věřím, že časem už mě potřebovat nebude a mě to bude ještě mrzet 🙂

danvitka
9. bře 2020

Mám docela dobrou radu i pro usínání s dudlíkem např jak odnaučit. Přidejte k tomu "něco" bez čeho neusne. Naučte ho že bez plyšáka se prostě spát nejde (bude taky dělat hájí apod), pridavejte a odebirejte ritualy.... postupně zlehka.....zkuste mu udělat asociaci mezi něčím jiným a spaním 👍

danvitka
9. bře 2020

@danvitka takže nejdřív vy a plyšák, pak plyšák a postel, pak třeba jen postel 👍

lucifux
9. bře 2020

Nedávno jsem taky odnaučovala, malý trpěl kolikami, a zvykl si houpat na ruce do usnutí. Já odnaučila tak, že jsem ho fakt utahala a nechala ho vzhůru dokud skoro neusnul. Zapla ukokébavku, sedla si do ložnice a čekala, než usne sám. Teď už je to pohoda, občas ještě potřebuje tu ukolébavku, ale jinak se povedlo asi během 14 ti dní. Dneska mu před spinkáním udělám UM, on ho vypije a jde spinkat. Položím do postýlky, dám dudlíka a jdu pryč. Ale opravdu čekám až se dožaduje spánku. To je pak tuhý, sotva ho položím.

lucifux
9. bře 2020

A to mu je 11 měsíců. Je to asi měsíc, co jsem to řešila.

kachnitkooo
autor
10. bře 2020

@danvitka prima! Děkuju za tip ❤️😊