Ahojte maminky, asi 3 týdny bojujeme s cucáním ruček ☹ Z počátku to bylo nenápadně, objevil ručky, ale teď je to hrozný, ruce má v puse neustále - místo aby si hrál s hračkama na hrazdě a chytal je rukama ( o což se z počátku snažil) má jednu nebo obě ruce kolem pusy, občas praští do hraček, vyjimečně se mu podaří něco lapnout a cpe si to do pusy, ale pak tam stejně strčí ruku. Dělá to když ho chovám, přebaluju, hraju si s ním, po kojení, dokonce se občas snaží propašovat si do pusy palec i když tam má prso 😅 Chtěla jsem se vyhnout dávání dudlíku, ale kámošky říkala, že dudl odnaučím líp jak ruce, tak nevím co teď. Navíc když dám dudlík, stejně si ho po chvilce vytrhne a dá si tam ruku. Akorát nahrávám tchyní, která mu chtěla nacpat dudlík už v 6týdnech 😒 Kontrolovala jsem dásně a nevypadá to, že by se tam něco dělo.................poraďte mi prosím
MOje holčička si rvala takhle ruku do pusy od 4 měsíců, a to měla dudlík. Rostly ji zuby. Na omak nešlo nic vidět, ani cítit, ale slimtala jako bernardýn. Pomohlo nám kousátko, takové na tyčce z DM, dobře se jí drželo, říkala jsme jim rajbováky 🙂. Já bych se dudlíku nebála. I pediatr nám řekl, že s eodnaučí lépe od dudlíku než od palce. A k miminkům dudlík patří 🙂. Pokud je uklidní, proč ne. Určitě bych ho teda nemáčela do medu apod. Btw. já nacpala malé dudlík už v 1.týdnu a následky to nemělo, ani na kojení, ani na zuby. 🙂
Já bych se taky dudlíku nebála. Malé jsem ho sice taky nechtěla dávat, ale nakonec to byla velká pomoc. Navíc dcera mé kamarádky cucala prsty od miminka (dudlík prý nechtěla) a ještě dnes (v sedmi letech) při soustředění, zamyšlení (sledování televize...) nebo usínání má ruce v pusince a 2 prsty cucá-není to moc pěkný pohled. Do sedmého roku už určitě všichni dudlík zrušili, zatímco ty prsty se těžko odnaučují, když jsou součástí člověka.
Nase mala ma ruce v puse non-stop, ale jako fakt vazne. Vsichni uz si z ni delaji srandu, ze se uci piskat na prsty 😀
@sjuzalinka zoubky se vyviji, dasnicky svrbi. Nase si zacala ruce davat cca ve tretim mesici. Pomohl a pomaha dudlik a kousatko od Curaproxu, zirafa Sofie 🙂 prvni zoubek ji vylezl ven v 10ti mesicich.
Proč je dudlík takové zlo? Navíc u pidi miminka? Dudlání dítě uspokojuje, uklidňuje, pomáhá... je to přirozené víc než cucání prstů ... tak směle do toho 😉
moje dcera dělala přesně to samé, také jsem to řešila 🙂 podívejte se jí do pusinky, jestli nemá aftíky nebo moučnivku. Ona ji měla a protože ji svědila pusinka, tak si snažila ulevil cucáním ruček. Když jsme překonali moučnivku, vypadalo to na zuby - a na půl roce přesně ze dne na den dva zoubky 🙂 tak asi tak 🙂Jinak nechápu paniku z dudlíku 🙂
Andělna si taky neustále cucá ručičky a vůbec to neřeším. Já si myslím že je jedno jestli si cucá ruce nebo nějakou hračku. Ona s toho vyroste. Dělaly to všechny moje děti.
@sjuzalinka Maruška má taky každou chvíli ručičky v pusince, do toho děsně slintá, jak jí rostou zuby, takže i ručičky má furt celý oslintaný. A nejen ruce, prostě všechno, co je v dosahu, strká do pusy. Normálně doma to neřeším, akorát mě štve, že to dělá i u doktorky. Minulý týden jsme byli na kontrole v rizikové poradně (jezdíme tam jednou za 4 měsíce, protože se narodila předčasně) a paní doktorce doslava okusovala cedulku se jménem a fonendoskop. Pak na všechno okolo sahala a ty oslintaný ruce si cpala do pusy. A to jsme měli jít za dva dny na očkování, tak jsem měla strach, aby nechytla nějaký bacil. A dudlík má hlavně na spinkání.
@terinda protože dudlík je šidítko (náhražka za prs), statistiky říkají, že při používání dudlíku se zvyšuje např. riziko infekcí středouší a snižuje se výlučnost a doba kojení ... a moje osobní zkušenost je taková, že bych znovu dudlík neriskovala, malé to dost pokazilo přisátí.
https://www.modrykonik.cz/dudlik
@sjuzalinka Cucání ruček (i to intenzivní) je v tomhle vělu docela normální, žádoucí fáze vývoje 😉.
@sjuzalinka je to normální vývoj, nebran ji a co je špatné na dudliku?
Malé jsou 2,5 měsíce a pěstička je nejlepší 🙂 Prostě přišla na to, že má ruce, musí je prozkoumat 🙂
@dolda blbost to není, laktačni poradkyně (a já i jen vlastní zkušenost) by ti mohly vyprávět ☹, první, co při problěmech LP doporučí je i přestat používat dudlík ... že ty jsi měla dokonce 2x štěstí (no, vzhledem k věku miminka těžko soudit, u starší nevím, kdy a proč byla/se odstavila) neznamená, že jiné ho budou mít taky 😉. Takže ať si dudlík klidně kdo chce používá, ale ta rizika (=pravděpodpbnost, že se věs stane, tedy ne že musí nastat) jsou
Koukám pěkná diskuze 🙂 dobře, tak já to nebudu řešit. Díky 🙂
@katyxq já si prostě myslím, že se tím zbytečně stresují mamky, hlavně prvorodičky, vím, jaký jsem měla trauma u první dcery dát dudlík, protože se všude mluví o tom, jak je to špatný......., mladší jsem ho brala už do porodnice a vůbec jsem žádnou výčitku neměla neznám ze svého okolí nikoho kdo kojí a dává dudlík, že by s tím byl problém. 🙂
@sjuzalinka Ahoj,měla jsem ze synem stejný problém,lékařka my tvrdila,ze to dělají zoubky,ale prababička my řekla že si bude kousat nehty. synovi je 10 let a nehty si fakt kouse,ale v tu dobu mu tenkrát fakt rostli i zoubky😨 takže kde byla a je Pravda o cucání ručiček Nevim 😉
Nevím o žádném dudlíkovém dítěti, které by mělo problém s kojením ... asi štěstí? hmm...
Naopak mi přijde horší závislák na bradavce po 2.roce věku dítěte, to už je ten dudlík menší zlo. 😉
@terinda některé závislosti (ve smyslu potřeb, anglicky dependency) jsou přirozené a jejich uspokojení je prevencí budoucích závislostí (v negativním smyslu, na něčem, ať už fyzických nebo psychických, anglicky abuse) ... termín přirozené odstavení (z vůle dítěte) ti asi nic neříká - a WHO i Česká pediatrická společnost doporučují kojit do dvou let i déle
Teď jsem dočetla Nejšťastnější miminko v okolí od Karpa a i tam se píše, že dudlík je nejlepší odnaučit ve čtvrtém měsíci, protože už není třeba - miminko si udrží v puse ručičky. 😀
přidávám se do klubu kojících dudlíkářek, u sebe ani v okolí taktéž neznám nikoho, komu by dudlík techniku nebo cokoli kojení pokazil, v některých nemocnicích ho dosud dávají i na 6N sestry-neříkám že zrovna s tímto souhlasím, plno maminek je rozladěných, když přijdou třeba z JIP a dítě má v puse dudlík, ačkoli to jde proti jejich přesvědčení...nicméně obecně prostě ty sestry jsou tam od toho, aby kojit naučily a kdyby to byl až takový nepřítel, tak by si pod sebou nepodřezávaly větev
pro mě kojení=nakrmení miminka (kojence, i staršího, s velkým batoletem už mám problém a doufám, že se mi podaří zavčasu odstavit) tím nejlepším, co jsem schopna mu poskytnout, nic víc, nic míň.
@sjuzalinka to Ti povim jj pekna diskuze, napsala jsem jen svůj názor, ze svým zpusobem dudlik az tak supr není a hned bylo x prispevku proc dudlik neee??? 😀 nu asi nemuzu mit názor 😀 a ještě si myslim, ze tobe slo hlavne o ty rucicky v puse 🙂 paa
a ještě mozna je něco na tom, ze dite po tretim mesici uz na dudlik moc naucit nejde? tak a ted zase schytam 😀
@sjuzalinka vzdyt se nic tak strasneho nedeje, ze si tam dava ruce 🙂 je to jen obdobi , které jednou prejde byt se zase mozna vrati ale takhle je to u deti se vsim. a prijdou ještě daleko horsi věci, které budou opravdu k reseni. Jen bych davala pozor aby si tam necpal bakterie /napr u dr nesahal na uplne všechny hracky a pak si ty ruce necpal do pusinky/ co se tyka dudliku svým zpusobem bud rada, ze ho nechce, odnaucovani muze byt velice narocne. A ty rucky ho prejdou .. jsou to obdobi. My ted mame 3 nedele obdobi každý den vstavat ve 4h rano ale taky vim, ze to prejde. A tchyni, rekni, ze to není jeji věc 🙂