Ahoj mám takový dotaz mám skoro roční dcerku a chtěla bych pomalu přestat kojit. Jelikož už to kojení bohužel začíná být dosti bolestivé. Ale nevím jak s tím přestat aby to třeba na ní nebylo moc rychle. A právě že mám i ten problém že ona je hlavně na tom kojení závislá před spaním defakto u toho usíná. A za další momentálně docela hodně bojujeme s obyčejným jídlem. Tak nevím jestli přestat teď nebo až by se třeba srovnala s tím jídlem. Ale hlavně bych potřebovala poradit jak to kojení ukončit .
to jsem taky zazila...zkusit prso vzit a domluvit🙂...proste casem pochopi, ze nesmí...na me to prcek tez zkousel
Co se týče odstavování, tak se doporučuje vždycky odebrat první to kojení, které to dítě jakoby nejméně vyžaduje. Já jsem začala nejdříve s kojením po svačině. Ale bylo to už v době, kdy syn snědl tu svačinu celou. Potom byl problém s tím, že se s jídlem nechtěl vůbec posunout. Aby snědl oběd, to bylo něco nemyslitelného. Jakékoliv nabízení a zkoušení jídla nefungovalo. Nakonec jsme teda zjistili pomocí odběrů krve, že má nedostatek vitaminu B12. Po jeho doplnění formou tablet se naše chuť k jídlu zlepšila (to jen tak na okraj). Potom jsem tedy odebrala kojení po obědě. No, a před skoro měsícem jsem odstavila úplně, to už jsem kojila jen večer a v noci. Při odstavení chodil uspávat manžel, trvalo to prvních pár dní 1,5 hod.. V noci se párkrát probudil, tak vstával k synovi také manžel. Kupodivu se to u nás zvládlo celkem bez problémů a syn se mi na prsa "nesápal". Od té doby i lépe spí.
Takže bych doporučila postupné odstavování podle toho, jak ti bude malá jíst. Nebo zkoušet nahrazovat nějaké kojení i UM, protože jste celkem malý, je šance, že si na něj i zvykne.
@gabkekoczi díky za tip a UM už občas dostává především na noc jelikož samotné kojení ji už nestačilo a každou chvíli se budila takhle dám večer UM a pak ještě dokojím
Nevím, jaký máte rytmus a denní režim. Já s klukem vstávala kolem 6, dostal prso, kolem 7. snídaně, na 10. prso a šel spát, v poledne se budil, dostal oběd, pak kolem půl 3 zase prso a spánek, v 17:00 se budil, takže svačina a kolem 8 večeře a prso na usnutí. Zhruba 4 jídla normální a prso jen 2x na spaní přes den a pak po 3 hodinách v noci. Když se mu posunulo spaní na 1x denně, tak už jsem dávala cucnout jen ráno po spaní, po obědě na usnutí a večer. Jako první jsem odbourala postupně noční kojení - prostě mlíčko není, bude až ráno. pak šlo to ranní, polední a nakonec to večerní. Kojila jsem do 2 let, to denní jsem smazala během 1 měsíce - vždy po 14 dnech jsem jedno ubrala. Ale syn byl od toho roka dost jedlík (a pořád je), takže mi nikdy netahal tričko, nebo se nedožadoval. Místo prsíčka jsem mu namazala chleba s dětskou šunkou, nebo s kouskem vajíčka .....po prsu ani nevzdechnul 🙂 V první řadě bych odbourala to kousání - pokud kousne, tak důrazně říct AU, to se nedělá a vzít, nekompromisně. Po pár pokusech to pochopí každé dítě (oni teď maj to období, že se všemu smějou, nechápou ještě co jo a co ještě ne, smějou se tomu zvuku, hlasu ....je potřeba spojit akci a reakci). A pak v další řadě bych prso dávala opravdu jen v jasných termínech. Už není tak malá, aby měla mlíko na požádání kdykoliv. Máma není dojná kráva (a i ta po určité době začně mládě odstavovat a napít nedá pokaždý). Pak už je jen na vás a na holce, jak rychle se nechá odstavit. Ale pokud je hubeňour, nejí moc dobře, chtělo by to na tom trošku zapracovat, jídlo udělat zajímavé, pestré, lákavé. Držím palce
@jana31990 kousani oba synove taky zkouseli, nastesti je to brzy preslo no. Nebo kdyz jeste mladsi syn ted kousne, tak proste ma smulu a v tu chvili je kojeni konec a zas pak pozdeji ten den dostane treba. Starsiho jsem kojila 1rok a 8mesicu, tak od pul roku veku jsem ho nekojila vecer.. proste dostal kasi a sel spat.. v noci pak jeste kojeni ano no, ale az po pulnoci nejdriv. U mladsiho zatim kojime taky, je mu rok a ctvrt. Uz taky od pul roku nekojim vecer. U toho starsiho jsem pak uz kojila de facto jen rano a i to sam od sebe pak prestal vyzadovat, protoze byl hrrr na hrani 🙂 u mladsiho chci brzy prestat s tim kojenim v noci, pres den bych to pres koleno asi lamat nechtela. To nechavam na prirode 🙂
@nugetka20 tak ono už teď to kojení má vlastně ráno po probuzení jelikož vstává kolem 6:30 pak až dyl má snídani a to začíná boj, pak svacina, oběd a až odpoledne ji zase nakojim před spinkáním a pak hlavně večer a v noci tak 1 max 2. A ona právě že dřív byla taky jedlik ale pak najednou mi přestala skoro úplně vše jíst
@jana31990 V klidu bych vytrvala. Mě říkala pediatra, že batolata jsou strašně konzervativní - trvá jim dýl, než si zvyknou na nové chutě a pak si začnou vybírat. Je potřeba udržet, aby jedly jak zeleninu, pak ovoce, mléčné, maso ..... je fakt, že do těch 2 let jsem krutě hlídala i množství cukru, nula cukrovinek, ovoce s rozumem. Jak se dítě naplácne sladkým, je rychle syté a pak nechce jíst jídlo. Zkuste se zaměřit i na tohle.
@nugetka20 tak nějaké cukrovinky to má opravdu výjimečně a to ještě akorát od babičky cca 1 za měsíc. A právě že dřív milovala banány ty mohla klidně jíst na kila plus bílé jogurty teď to do ní vůbec nedostanu. A právě že celkově jakmile ji dám jakoukoliv zeleninu nebo ovoce tak mi to hned začne plivat a prskat. Právě že jediný co do ní tak nějak dostanu je suchý rohlík a vařené samostatné brambory a občas maso. Právě že si s tím už nevím rady a někde jsem četla že se to občas stává když dítěti chybí nějaký vitamín tak se na to budu muset pak nějak zeptat její doktorky. Nebo se z ní už asi zblázním
ja bych neprestavala...hlavne pises, ze neji..myslis, ze když ji nedas mliko, ze se rozji?...nerekla bych..naopak muzes nabízet jidlo a pak dokojit, neboj ona se casem nauci jist a taky nebude chtit vecne prso 🙂...ja jsem pro kojeni...nebude to na vždy a navíc, male jde taky o kontakt s tebou, leci si tim svoje neduhy, zoubky a tak...jsem vdecna za mliko🙂...a co se tyka bolesti, spis bych rekla,ze bude problém ve spatnem prilozeni a kontaktovala bych laktacni poradkyne🙂
drzim pesti,at je vse v poradku pro spokojenost vas obou