Ukončení kojení a přesun do postýlky. Mohlo by to vyjít?

elis101
18. srp 2021

Zdravím všechny,

chtěla bych moc poprosit o radu ohledně ukončování kojení. Malé bude 20 měsíců a stále ji kojím na spaní a v noci do rána,spís námiv posteli, takže už je to taková automatika, ale kojení potřebuji už ukončit a teď jak se to jako dělá?! 🤔😅🤣🙈 poslední týden mám navíc pocit, že je přicuclá víc než obvykle...

Chtěla bych vzít noční a potom i to na spinkání, asi takhle postupně, protože stále ještě nevím, jak se uspává dítě jinak, než prsem, takže to bude asi challange.

Každopádně tedy, jak jako na to? Kamarádka říkala, že můžu zkusit nabídnout i flašticku s vodou (z flašky nikdy nepila a myslím, že mě s tím pošle k šípku, ale třeba ne...)
každopádně nechci dávat žádná pokračovací mléka, nebo jak se to jmenuje...ale mám strach, že se prostě chudák ubrečí a já možná taky...

S tím souvisí, slyšela jsem, že by se nemusela budit, když by spala v jiné místnosti, pokojíčku, že pak tak necítí maminku...chtěli bychom ji i z toho důvodu přesunout. Myslíte, že by to mohlo vyjít? Každopádně ji máme v posteli rádi, takže bychom to v budoucnu měli rádi tak na střídačku....A pak mě napadá otázka, když je prcek v pokojíčku, chci aby měla možnost se k nám prostě přesunout, vím, že to rodiče píši ,,vždycky ráno k nám dojde" jak to jako funguje? Bojím se, že ji cestou něco zaujme...gauč, kočka, cokoli a někde se přerazí, nebo odněkud spadne...(nebo se to prostě neděje?)

Děkuji za rady a názory

codal
18. srp 2021

@elis101 odbourávat jedno kojení po druhém, prostě nedat, ale mazlit, ujišťovat, že ji miluješ, holky se trochu zlobily, ale prošlo to nakonec docela dobře. Já odbourala nejdřív to noční, žádná náhrada nefungovala, tak jsem prostě jen mazlila. Poslední jsem odbourala před spaním, tose bez slziček neobešlo, ale trvalo to treba pet minut max.Před narozením druhé jsme se pokusili přesunout malou do pokojíčku, ale bylo vidět,že není zralá. Každopádně ukončeným kojením holky začaly spát postupně celou noc. Teď je té mladší 3 roky a spi celou noc v pohodě uz půl roku.Ale jedná spí s tatínkem v pokojíčku (sama s tím přišla) a jedna se mnou a zatím to nevypadá,že by spaly jen spolu, dáváme tomu volný průběh. Po narození té mladší se manžel přestěhoval do pokojíčku a ta straší sama přišla ve třech letech, jestli může spinkat s ním. Tak třeba časem se tam odstěhuje i ta mladší a třeba tam jednou budou spinkat jen samy. Ale my na to nespěcháme, já si to zatím neumím představit 🤣. A ano, ta starší občas přijde v noci za mnou a nikdy se jí nic nestalo, toho bych se nebála.

sirinfirst
18. srp 2021

Obě děti jsem odstavila ve dvou letech (takže zhruba stejně) prostě tak, že jsem řekla, že už jsou velké, mlíčko je pro miminka a maminka už ho dávat nechce - pravdu prostě. Přes den to bylo celkem v pohodě, jakmile bylo přes den kojení ukončeno, přešlo se na noční. Uspávání na noc jsme začali pohádkou nebo zpíváním, ze začátku jsem četla fakt douho, než usnuli, trvalo to třeba hodinu, ale postupně se to zkracovalo. V noci se malá dožadovala prsa pouze první noc, trochu fňukla, ale žádné velké řvaní. Od druhé noci spala celou noc normálně dál s námi. Syn si zvykal asi týden, ale také žadné drama, poté taky spal celou noc dál s námi. Žádnou lahev v puse nikdy neměli. Neboj se toho dopředu, můžet o být plně v klidu 🙂

sirinfirst
18. srp 2021

A co se přesunu do pokojíčku týče, když se narodil mladší, starší bylo 2 a půl a šla spinkat do pokojíčku s tatínkem, spali tam tak rok určitě, pak řekla, že už to zvládne sama. Pokoj má v patře, my ložnici dole, takže když něco potřebovala takhle malá, volala a my chodili za ní. Se synem to bylo podobné. Teď už oba chodí dolu sami (6 a 4 roky), mají v pokoji u postele takovou lucerničku na baterky, tou si svítí na cestu.

jjasmina
18. srp 2021

@elis101 vše tady prakticky zaznělo, postupně ubírat kojení a vydržet no a nedat a nedat, to víte, že se bude vzteka no

malenka3
18. srp 2021

Malé je teď 21 měsíců a už nějakou dobu se k tomu chystám a s velkými obavami. Tak ti můžu napsat můj plán a dosavadní postup.
Nechci dělat násilný odstav najednou a ani nikam odjíždět, to by bylo pro ni dvojité trauma, je na mě hodně fixovaná.
Takže už několik týdnů odstavuju na den, přes den prso už nedám, říkám, že až večer na spinkání. I jsem kvůli tomu začala přes den uspávat v kočáru nebo nosítku, abych nemusela nakojit. Denní odstav je tedy víceméně za námi 🙏
Za dva týdny mi odjede manžel pryč, takže se do toho opřu i na noc, protože čekám, že budem vzhůru 🤦‍♀️ Mám plánu utnout noční kojení a prso nechat pouze na uspávání, jak dlouho, to v tuto chvíli nevím, ale uspávat u prsu mě tak moc netrápí jako noční vstávání teď každou hodinu a půl. Už teď se na to připravuju tak, že k ránu, když chce znova mlíko třeba po půl hodině, tak řeknu ne, už není mlíčko, otočím se a dělám, že spím. Ona si kňourne, brekne a stačí ji utišit a zaspí to. To samé v noci, kolikrát ji musím od prsu odpojit, abych mohla spát, tak řeknu au, to už bolí, nebo už dost, už není a opakuje se totéž, pobrekne, ale usne.
Za ty dva týdny zkusím (to začnu teda už teď) jí dát večer před spaním UM. Abych jí trošku to bříško zaplnila. Ona ho nikdy nepila, ale budu zkoušet. Nenásilně. Za dva týdny nakojím na spaní a v noci nedám, jsem připravená utěšovat a chovat, dokud nezaspí. Vodu nebo um v noci nechci. Potřebuju odbourat vstávání a to bych si nepomohla. Navíc ledviny mají v noci odpočívat a ne je zatěžovat, takže vodu prostě ne.
Pokud bude problém, zkusím zalepit bradavky a říct, že je bebí. A samozřejmostí je košile až ke krku, teď spím nahá, aby se k prsu dostala, tak to už nebude.
No a za pár týdnů/měsíců, když se nám tohle povede, pak zrušíme i to uspávací. Ona už mi stejně tak ve 3 případech z 10 neusne u prsu.
Jinak k odstavení do jiného pokoje, máme za sebou jednu takovou noc, kdy jsem to zkusila, stejně se na to mléko budí, takže myslím, že je na to ještě malá.

nazka
18. srp 2021

@elis101 upřímně já s tím bojuju už asi 2 týdny a jsem v začarovaném kruhu, takže se ráda pripichnu. My přes den už nekojili, max na spaní a vecer/v noci. Dokonce jsem na víkend odjela pryč, s manželem to dcera zvládla dobre. Ale jakmile mě viděla, byla to hrůza. Včera mi při uspavani brečela snad hodinu v kuse, až se ubrecela. To se mi chce pak brečet taky. V noci, když brečí, tak jí to prso k ránu dám, aby nebudila starší. Vím, že je to velká velká chyba. Navíc mlíko už skoro nemám, takže jen cuca a to je fakt k ničemu. Dudla bohužel nemá. Vím, že se dát nesmí, ale já to nějak nedávám 🙈 😐 je hrozný vztekloun a dokáže se prorvat až poblinkani a to zase nechci..

malenka3
18. srp 2021

@nazka no, to je blbý, doufám, že tímhle mě nepřekvapí ta moje, protože to nedám taky 🙈 proto se snažím ji to odmítání učit už teď pozvolna, tak snad 🙏 držím palce, ať se pohnete, je to boj, prvorozená se odstavila sama a mladší mě fakt ničí 🙈

nazka
18. srp 2021

@malenka3 já taky se starší neměla problémy. Teď jsem hrozně nezkušená a dá se říct, že i zoufalá. Já učila u na flašku, všechno vysvětlovat a mazlit a stejně nic. Je tak strašně vztekla 🙈

malenka3
18. srp 2021

@nazka jj, mladší je jiný kafe, to podepíšu. No, já popsala svůj plán, jsem zvědavá, jaká bude realita. Ano toho dudlíka nikdy neměla, o to je to těžší 🙈 budeš asi nejspíš potřebovat víc dnů, než to ona pochopí. Ty dny budou peklo a pak to snad docvakne. Asi bych jí dala ještě čas.

merope
18. srp 2021

Mladý se mi odstavil sám, takže s tím úplně neporadím. Ale noční kojení si tak nějak nahrazoval flaškou a budil mě kvůli tomu - tak jsem mu prostě dala flašku k postýlce a postupně se naučil na ni. A postupně i tu úplně odboural, už se nebudí. Občas se vzbudí k ránu a když tam večer dám mlíko, nedopije ho a je teplo a do rána je to zkažený, tak mi to hodí na hlavu a nemilosrdně chce čerstvý 😀.

sonnenaufgang
18. srp 2021

@elis101 asi bych postupovala podle toho, co dítě snese. U nás jsem taky dostavovala kolem 20. měsíce. Do té doby se dcera kojila ráno, odpo před a po spaní, večer na uspání a v noci. Jsem těhotná a začalo mi to vadit. Takže jsem začala tím kojením, které mi přišlo, že bude nejmíň "bolestivé" pro dceru. Třeba ráno po probuzení a odpoledne po probuzení. Zjistila jsem, že dcera chvilku fňuká, ale vždy jsem ji ujistila, že prso bude na spinkání a po chvíli jí to přešlo. Takhle prostě postupně. Na noc jsem se přestěhovala do obýváku. Manžel spal s dcerou sám. Kojení v noci nevyžadovala, ani se téměř nebudila. Ještě tedy asi 2 měsíce na uspávání měla prsa k dispozici na mazlení. To se mi teď podařilo odbourat. U nás by rozhodně nefungovalo sebrat a už nikdy nedat. Takhle to bylo v pohodě a bez stresu. Chce to vyzkoušet🙂 držím palce🙂