Údajná potřeba kakání před spánkem. Máte zkušenost?

ivis_b
23. lis 2022

Prosím nemáte někdo zkušenost s něčím podobným? Dceři jsou 2 roky a jeden měsíc a asi poslední týden až dva začala před spaním tvrdit, že chce kakat. Je už nějaký ten měsíc bez plín, na noční spaní plínu má, ale většinou je suchá (buď čůrá až ráno, nebo se v noci vzbudí a řekne si). Přes den s kakání problém nemá, kaká denně, někdy i vícekrát, jí tak nějak pořád stejně, pohyb stejný, hovínko je normální barvy i konzistence. Na bolesti bříška si přes den nestěžuje, neprdí více než obvykle, nechodí na nočník víc než obvykle, když opravdu chce kakat, tak prostě jde a vykaká se (žádné dlouhé tlačení), zkrátka všechno normální. Ale jak si lehneme do postele, začne tvrdit, že chce kakat. Ze začátku jsem ji samozřejmě nechala z postele vylézt a sednout na nočník, případně na velký záchod, jenže ona se nikdy nevykaká, zaleze zpátky do postele a za minutu je to znova. Po x kolečkách už mi dochází trpělivost, řeknu jí, že jde naposledy, ať zatlačí pořádně. Ale přijde mi, že se ani nesnaží tlačit, prostě tam jen sedí. Klidně i potmě v pokojíčku. Podle mě kakat nepotřebuje. Pak jí už nepovolím znovu odejít, takže řve a řve. Včera jsem večer uspávala hodinu a půl, což už začíná být standard. Usnula tak, že se prostě uřvala. Po obědě to nejdřív nedělala, ale dneska začala i u odpoledního spaní. Došla mi trpělivost, zkusila jsem ji na balkón šoupnout do kočárku a během snad ani ne minuty byla tuhá. Nevím, co s tím, střevní problémy prostě nemá a já ji nehodlám uspávat dvakrát denně dvě hodiny. Už takhle spí málo (večer usíná kolem 21:30 - 22 a ráno vstává 5-6) a ještě do toho takový tyjátry s uspáváním. Nezažil někdo něco podobnýho?

jjasmina
23. lis 2022

@ivis_b jistě, taky když má jít spát, chce trajdat na záchod no. Nic. Jinak s uspavanim byl problém vždy, naši se teda spat nechce nikdy asi. Jinak tyjatr se u nás koná často, když má jít spát, lezime spolu po tmě a čekám než usne, pokud nevytuhnu jako první. Jsem zvědavá kdo co poradí, upřímně taky mě to fakt nebaví neustale přemlouvat, že má jít spát a to večer chodí taky tak 21,30 no

martinka_33
23. lis 2022

Moje dcera měla taky období, kdy zásadně v čase spánku měla žízeň a nutně potřebuvala na wc. Vyřešila jsem to tak, že jsem ji řekla, teď je čas se napít a dojít si na wc, pak pujdem spát, potřeby ji brzy přešly 😀

te_reza
23. lis 2022

Potřebuju kadit, potřebuju se napít, potřebuju cokoliv si dosaď🤣 bude ji 7.

ivis_b
autor
23. lis 2022

@jjasmina Tak usíná tak, že ležíme spolu a čekám, až vytuhne - a já u toho vytuhnu vždycky první, manžel mě musí chodit budit. Už i tak jsem naštvaná, protože celý večer v háji a já nemám jindy čas na úklid, cvičení (rehabilituju) atd., o nějakém koukání na film nebo čtení knížky nemluvě. To už jsem si zvykla, ale to co je teď, to je teda mazec.
@martinka_33 však to já dělám, před spaním (po koupání) sedne na nočník, sedí tam kolikrát fakt dlouho a max se trochu vyčůrá, protože ji dávám na nočník i před koupáním. Pak jde v klidu spinkat, zamává tátovi, dá mu pusu, pohoda. A za minutu řev, že kakat. Nevim. Řve opravdu silně hodinu i víc, jak smyslů zbavená, chudáci sousedi. Co mám dělat? Nedovolit jí vstát z postele vůbec? Prostě bez výjimky? Možná jo no.

@te_reza nojo, ale napije se a za minutu neřve znova, že má žízeň, ne? Třeba desetkrát dokola, že by se desetkrát napila a stejně by chtěla znova. Nebo?

te_reza
23. lis 2022

@ivis_b jistě že chce. Je schopná potřebovat na záchod nebo pít několikrát než usne

ivis_b
autor
23. lis 2022

@te_reza ale tak v 7 letech uz aspon nepropada v zachvaty vzteku, ne. Usina sama atd., takze si i na zachod dojde sama, piti muze mit u postele atd. Neprijde mi to totez;)

te_reza
23. lis 2022

@ivis_b no a co je teda pointa? Snažím se ti říct, že to je úplně normální. Jen postupem věku třeba nebudou ty záchvaty vzteku.

jjasmina
23. lis 2022

@ivis_b a proč tě manžel chodí budit, když usnes?

ivis_b
autor
23. lis 2022

@te_reza jde mi o to, jak na to reagovat. Je to dvouleté dítě, sice už docela pěkně začíná mluvit, ale pořád nevím, jestli kdyby ji něco trápilo, tak to dokáže říct, popsat. Jde mi o to, jestli je to fakt jen finta, jak se dostat z pelechu (pak nezbývá než prostě neustoupit a nechat ji tu ječet třeba do rána a doufat, že na nás sousedi nezavolají sociálku), nebo jestli může mít nějaký psychický problém, blok, cokoli. Pak by asi vyřvávací metoda nebyla ok. Takže mě zajímalo, jestli třeba někdo neměl podobou zkušenost s tím, že následně zjistili, že byl někde problém a po jeho vyřešení skončily tyhle tyjátry.

jjasmina
23. lis 2022

@ivis_b je to jen finta, pokud chceš mít večer trochu klid, tak v uspavani se stridejte s manželem a je to. Nemusí to viset jen na tobě. Ale u nás doma se třeba stridame ve všem. Uspavani, vaření, uklid. Záleží jak to máte nastavené vy

michaela666
23. lis 2022

U nás je to stejné. I když je unavená a sotva se drží na nožkách, potřebuje 3x na nočník, 2x napít, donést panenku/ plyšáka, atd. Občas už mi tečou nervy, ale nakonec si lehne a bez problémů usne. Jen je to proces na 30 minut a ne 10 jak jsem byla původně zvyklá.

A dělá to jen mě, když uspává manžel tak je zlatíčko a na nočník, pití ani nic jiného si ani nevzpomene.

ivis_b
autor
23. lis 2022

@jjasmina protoze nechci spat celou noc neomyta v jeji posteli. A protoze mam vecer jeste dost prace, kterou nezvladam udelat pres den (hlidani nemam) a manzel do vecera pracuje, vetsinou se zapoji az na vecerni koupani po 20h, nekdy ani to ne.

ivis_b
autor
23. lis 2022

U nas uspavani manzelem nedava, uspaval ji asi 3x v prubehu posledniho pul roku (do roku a pul jsem kojila, tak to neslo) a katastrofa. Rev, rev, vztek, zachvaty. (Ja nebyla doma, nevidela me, takze tim to nebylo).

ivis_b
autor
23. lis 2022

@michaela666 30 minut, co bych za to dala:(

michaela666
23. lis 2022

@ivis_b A ležíte spolu nebo třeba i vyprávíš pohádky, zpíváš? U nás je od začátku rituál usínat spolu za ruku, s písničkou ( buď z usínáčka, nahrávka manžela jak hraje na kytaru nebo zpívám já). Když nechce písničku tak povídám pohádku nebo nějakou delší básničku typu Polámal se mraveneček. Uklidňuje jí hlas, potom se jí líp usíná.
V tichu usnout bez řevu je nemožné.

konidana
23. lis 2022

@ivis_b jj dcera byla dost stejná, spala maximálně mezi 21.a 6. h ranní, většinou s přestávkama, přes den sotva 30min. v šátku, nebo vůbec. Také měla období kdy usínala večer jen s řevem, ale to bylo myslím, když byla menší. Ale tohle courání, večer , když děti nechtějí zalézt je běžné. prostě dát ultimátum, předem povolit max. jednou čůrat/kakat, jednou napít, a pak už nevylejzat!

madbetka
23. lis 2022

A musí chodit spát po obědě? U nás se zrušením poledního spánku výrazně zkrátila doba uspávání a vymýšlení hloupostí před spaním, taky usíná mnohem dřív (po sedmé).
Jinak u nás platí, že než dáváme plenku (dcera 2,5, taky ji má jen na spaní), tak jdou všechny tři na záchod a pak má smůlu.

michaela666
23. lis 2022

@madbetka To jsem zkoušela minulý týden. 😀 Vyčůrat a pak už ji na nočník nedat když hlásí AA. Usnula jsem dřív než ona. Dopadlo to tak, že si sundala plínu, vyčůrala se do postýlky a pak mě vzbudila, že tam má ble. Maminka přece říká, že čůraní patří do nočníku a ne do plínky.😀

te_reza
23. lis 2022

@ivis_b tak jí postupně zruš spaní po obědě a večer ti odpadne, ani nebudeš vědět jak.

ivis_b
autor
23. lis 2022

@michaela666 má ráda říkanky, takže říkanky, písničky. Ale musí je chtít a musí to být zrovna ta říkanka/písnička, kterou chce. Někdy nechce nic. V posteli se staví na hlavu, pořád sebou chruje, převaluje se, stoupá, sedá, nevydrží moc ležet, to až třeba po půl/třičtvrtě hodině lehne a pak po nějaké době usne.

@madbetka no na dvouletý dítě spí v noci fakt málo, může to být nějakých 8 hodin průměr, takže zrušit denní spaní mi přijde špatně. I když samozřejmě některé děti potřebují spánku méně. Jenže ona je unavená, v kočáru byla do minuty tuhá, zívá, poznám to. Jen prostě přišla s touhle kakací scénou a já nevim, jestli jí fakt něco nebolí, jestli nemá strach spát nebo co já vim. A už dva dny to dělala i ráno - vzbudí se před pátou, přijde za mnou do ložnice, lehne si ke mně (to dělala dřív normálně a buď ještě usnula, nebo se různě převalovala, ale byla prostě v posteli) a začne s tím, že chce kakat.

ivis_b
autor
23. lis 2022

@michaela666 😀 😀 hele to jsem taky zkoušela - na noc má plínu, takže jsem jí řekla, ať se klidně vyčůrá/vykaká do plíny, že ji pak přebalim. No nezabralo to 😀 A to si ještě vymýšlí, že nechce na nočník, ale na velký záchod, aby se dostala z pokojíku.

konidana
23. lis 2022

@ivis_b takhle skákací hyperaktivní dítě jsem uspávala v leže v posteli v objetí - prostě fyzicky znehybnit, jinak to nešlo😅

ivis_b
autor
23. lis 2022

@konidana to následuje též řev, ona musí mít volnost v prostoru, nesnáší kvůli pásům jízdu v autě, v cyklosedačce, nechce být v krosně a v letadle to byla též trága. Je to svobodné miminko, jak vždycky říkal můj muž 😀

konidana
23. lis 2022

@ivis_b jj, taky to bývalo s řevem🙄 ale usnuli mnohem rychleji. Nebo další varianta je nechat být, až sama někdy někde vytuhne, třeba v obýváku na zemi někdy kolem 23.h 😂😅

qistyna
23. lis 2022

@ivis_b muj syn zhruba od stejneho veku dela to same. Prisel na to, ze jediny pri uspavani jak se dostat z postele je rict, ze potrebuje curat/kakat. Nekolikrat, ale jen parkrat jsem zkusila ho nepustit a to na truc ze sebe vymackl kapku na postel, abych jako videla a taky strasne rval.
Jen to zkousi/vymysli si co by jeste slo delat, jak si ten den prodlouzit. dala bych za to ruku do ohne a to vase dite neznam. Ale teda ja nezakazuju, i kdyz vim, ze to zkousi, prijde mi nebezpecne nepustit na zachod. Spis nikdy neudela nic, max se vycura, ale uz se i stalo, ze se povedlo. Spis mu nedovoluju u toho na nic sahat (s nicim si hrat) nepovidam si s nim, kdyz chce, reknu, ze az v posteli a kdyz tam sedi dlouho uz tak mu vyvetlim, ze nemuze. Zacina proste zkouset a bohuzel to neprechazi, kazde uspavani je o nervy. Jo a samozrejme, kdyz prijde z nocniku, lehne si a za minutu zase potrebuje…

biciklissie
23. lis 2022

Jj, to u nas bylo to samé. U nás o to hůř, že nevím, jak to dělala, ale fakt byla schopna se treba desetkrát vyčůrat a patnáctkrát vykakat. Jednou jsem ji tam zkusila nechat sedět, jak chce, a nekecám, že kakala, az byl nočník do tří čtvrtin plný. Nějak to dokázala vytlačit asi až z paty. Nosila v tu dobu jeste pleny, takže to bylo vždycky ji vzít z postýlky, sundat plenu, dat na nočník, utřít, dát plenu, vynést a vymyt nočník. A tak třeba patnáctkrát dokola. Vydržela jsem asi 14 dnů a měla dost. Pak jsem prostě řekla, že max dvakrát a vydržela a samo to odeznělo. Ale je fakt, že trochu si pobrecela tak dva večery a pochopila. U vás je to nápor. Ale taky myslím, že jen zkouší a chce to vydržet. Jo a taky vypila třeba lahev a půl vody, tak jsem pak taky jen nechala cucnout a už víc nedala.

ivis_b
autor
23. lis 2022

Holky takže panuje shoda, že je to jen finta, jak se dostat z postele, že. Nerada bych ji způsobila nějaké trauma tím, že ji nepustím na záchod, ale tohle prostě tolerovat nechci. Vzbudila se po obědě jak sluníčko, kakat samozřejmě vůbec nepotřebuje, jen se standardně vyčůrala - ale ani ne hned po spaní. Takže to zas jen zkoušela. No zkusím být teda přísná, před spaním ji nechat posedět na nočníku a pak prostě nepolevit. Uff 🙂

ondul
23. lis 2022

U nas bylo to samy s curanim, furt lezl z postele, nechala sem ho, ze klidne, ze mi na tom nijak nezalezi, odeznelo to samo, jen neco zkousel. Nas kluk to tak ma, ze nas zkousi nejak prechytracit, ci co. Ted zas dela u jidla, ze ne, ze si neda nic a hned odstuchuje talir. Tak zas delam, ze mi to je fuk, po case reknu - ochutnej, kdyz ti to nebude chutnat, nemusis nic jist. Chutna, co? Samozrejme, ze pak vetsinu sni... Davam mu tri vecery s timhle forkem, pak si zas najde nejaky jiny trolleni.

ivis_b
autor
23. lis 2022

@ondul u nas uz to trva mozna dva tydny, je to cim dal horsi. Dneska jsme se domluvili, ze to zkusi manzel. No je 22h pryc a juniorka tu uz dobrou hodinu hystericky jeci, ze chce maminku (jsem trapne schovana a tvarim se, ze nejsem doma, protoze jinak by to bylo jeste horsi) a ze chce kakat. Jak dlouho se tohle da vydrzet??? :(

ivis_b
autor
24. lis 2022

Holky tak včera zatáhla ve 22:30, padla vyčerpáním v kleku na posteli. Dneska ještě horší, uspávat jsem šla já, ale ani se mi ji nepodařilo dostat do postele, už v koupelně hlásila kakat a zasedla na nočník. Nakonec jsem jí za řevu sundala z nočníku a nočník odnesla do pokojíčku s tím, že ať kaká tam, že na ni počkám v postýlce. Zhasla jsem a šla si lehnout k ní do pokoje. Holky, vydržela tam sedět hodinu potmě, nekecám. Nočník si dala vedle postýlky, aby byla blíž ke mně a za soustavného fňukání, ječení, řevu, že chce maminku, že chce utřít nudle a sem tam že chce kakat, tak fakt seděla hodinu. Dělala jsem, že spím, no když jsem zahlídla, že se na nočníku klátí, protože usíná, tak jsem vystřelila z postele a chytila ji. Pak se ještě několikrát probrala, z polospánku křičela kakat, až se mi ji podařilo přehodit do postele. Nevim, nepřijde mi to jako zdržovací taktika, spíš jako nějakej blok z postele, ze spaní, nevim. Ale nevim, jak dlouho tohle moje nervy dají a co s tím mám dělat :(