Učení na nočník - od jakého věku?

lucifux
30. čer 2018

Zdravím všechny maminky. Chtěla jsem se zeptat, od kdy jste učili na nočník? Začala jsem v roce posazovat, aby si prcek zvyk. Dneska mu je téměř 21 měsíců. Chci se tomu začít opravdu věnovat. Jenže potíž je v tom, že mi tchýně a manželova babička tvrdí že je brzo.

lida9
30. čer 2018

my zacali ted az v 18m, kdyz beha nahaty dojde si sam... u nas kazdopadne babicky zas tvrdi ze je to pozde, ze uz mohl chodit davno😀 neposloucham je a ty je taky neposlouchej! udelej si to po svym jak to prckovi vyhovuje🙂

jardicka
30. čer 2018

Určitě si to udělej podle sebe. Ty sama hned poznáš jestli už je na to prcek zralej. My jsme začali u staršího syna tzv. Indiánskou metodou cca ve 2,5 letech a do měsíce byl bez plínky i na noc. Sice jsme měli ze začátku spoustu nehod, pračka jela prakticky nonstop, všude byli louže, ale když jsme tuhle fázi ,,přežili" tak se dostavil úspěch. Hlavně si myslím, že dítko by mělo na nočník chodit když ono samo potřebuje a ne když ty chceš aby šlo. Prostě aby se naučilo rozpoznat kdy cítí potřebu.

zdenkaell
30. čer 2018

@lucifux od 9 měsíců dáváme na nočník po jídle a po probuzení. Jinak ma plinu. Ale když se vycura po probuzení tak pak ji můžu v klidu hodinku nechat po bytě nahatou.

hanih
30. čer 2018

Zkoušej to a uvidíš, jak na to dítě reaguje. Když usoudíš, že na to není zralé, můžeš vždycky ještě počkat. Já dceru posazovala od chvíle, kdy se naučila sedět. Ale jen ráno - měla totiž vždycky suchou plenku, tak čůrala do nočníku. Časem se jí ale přestal líbit, tak jsme to nechali být, protože řvala jen jsme jí nočník ukázali. Pár měsíců před druhýma narozeninama jsme zkusili indiánskou metodu, ale neprošla, pak jsme to zkusili ještě dvakrát ve dvou letech a ve dvou a čtvrt a nic. A pak najednou, když jí byly dva roky a sedm měsíců si najednou řekla, že plínu nechce, první týden měla pár nehod, pak druhý týden se počůrala jednou - řekla, že se jí nočník nelíbil, že chtěla na záchod, tak jsem jí vysvětlila, že může klidně i na záchod, ale musí mi říct. Od té doby je komplet bez plen i na noc. Na nočník si dojde sama, když chce na záchod, musím jí asistovat.

fyii
30. čer 2018

ahoj zeptam se hloupe, ale co to je indianskou metodou? maly mi na nocnik seda, ale malokdy se vycura.dik

malenka3
30. čer 2018

Nedělej to podle kalendáře, kolik mu je, ale podle toho, jestli cítíš, že už je zralý. Obecně se má za to, že až kolem druhého roku dozrává dítě jak fyziologicky (vědomě umí ovládat svěrače), tak psychicky (chápe zhruba proces vylučování a uvědomuje si souvislosti). Při dřívějším vysazování na nočník se to některé děti naučí mechanicky a často pak v období vzdoru se seknou a začnou nočník odmítat úplně a maminky jsou vyděšené a nechápou, co se stalo, když už mu to tak šlo. V nejhorším případě pak dítě může trpět psychogenní zácpou a když ti dítě třeba dva týdny nekaká, je to průšvih a peklo pro všechny.

Malá mi na nočníku nikdy nechtěla sedět. Dlouho ho měla na očích, ale byla spíš náhoda, že tam šla. Od dvou let večer, když byla nahatá, se na něj vyčůrala, ale přes den bez šance, držet jí tam přes řev nemělo smysl. V momentě, kdy jsem viděla, že už chápe, co je vylučování, že dokáže udržet moč delší dobu a nečůrá co dvacet minut a že jí plínka začíná vadit, že za 4 měsíce se nikam moc neposunula, jsme šli taky do metody Indiána. Ve 26 měsících jsem jí sebrala plíny na den a řekla, že od teď jen do nočníku. Teď jsme po 6 týdnech úspěšně odplenkovaný. První 3 dny krize. Čůrala ve stoje, vůbec jí to nevadilo, s bobkem v kalhotkách si klidně hrála dál. Mě jímalo zoufalství, ale věděla jsem, že musím aspoň týden vydržet (pokud do týdne není aspoň drobný pokrok, dítě není zralé a je třeba čekat). Do týdne se naučila čůrat na nočník. Pak nastal problém s kakáním. Začalo jí to vadit, ale do nočníku nebyla schopná. Nechala jsem jí v klidu, vysvětlovala, pokaždé umyla a po čase slíbila odměnu (milované šaty), když se vykaká do nočníku. Po 4 týdnech se to zlomilo a začalo to fungovat, po 5 týdnech to bylo už bez nehod. Chce to ale mít trpělivost, neřvat, nedat v žádném případě plínu, ani na výlety, na cesty, ať to dítě není zmatený, tak první dva týdny neplánovat žádné stresové situace, dlouhé cesty a jen se tomuhle věnovat. A zásadně jsem nenechávala dítě nahatý. To, že nahatá umí na nočník, jsem věděla. Ale potřebovala jsem, aby chápala, že v oblečení je to blbý, když je v mokrém. Často se děti v létě naučí nahatý na travičku, ale jak jim pak dáš oblečení, je to pro ně zase zmatek v hlavě.

zdenkaklok
30. čer 2018

@lucifux Pokud má pocit, že je prcek připravený, tak se do toho klidně pusť. Léto je na odplenkovávání podle mě nejlepší čas 🙂

jardicka
30. čer 2018
fyii
1. črc 2018

@jardicka diky podivam se

dinushka00
3. črc 2018

Seznamovat a noxnikwm je možné jiz od doby co dite sedí 🙂 my to tak dělali a v 18 měsících byl zvykly na nočník, trvali to cca 2-3 mesice než byl úplně bez plen. Motivace je důležitá, udela potřebu a třeba ji splachnout do zachodu, ja malemu rikala a opakovala stále dokola, ze uz je velký a ze plinky jsou pro mimina. A divej maminka s tatinkem taky chodí na záchod, jestli chces můžeš taky na záchod, no a on jednou za mnou přišel ze chce curat a chce na záchod. To se mu líbilo uplne nejvic, protože byl jako mama a tata a mohl splachovat záchod. Ale jestli uz ma 21 měsíců a je léto, je dobré toho využít 🙂 a neposlouchejte tchyne, je to vase dítě a je jen na vas kdy s rim začnete, ony si do vychovy taky nenechaly kecat 🙄🙂

evik19
3. črc 2018

Syn nesnasel prebalovani a umývání pokakaneho zadku, takze u nas byl nocnik nejvetsi spasa-jak pro me, tak pro neho. Zacali jsme v osmi mesicich a od prvniho dne to pochopil a az na jeden nebo dva pripady se nikdy do pliny nevykakal, takze pokud bojujete s prebalovanim, tak si myslim, ze je fajn zacit brzo, i lecktere dite to oceni. Jen dodam, ze jsem to nehrotila, na nocnik jsem ho davala zezacatku 1-2 denne, jen na to kakani. Curani jsme resili az za dalsiho pul roku, tam tech nehod bylo samozrejme mnohem vic, ale taky to slo docela v pohode a rychle.
Znam ale nekolik deti, ktere jeste v peti a vice letech maji na spani plenku, to podle me rodic moc nema sanci ovlivnit a to dite taky ne. A trestat za pocuravani je naprosto kontraproduktivni a asi pro ty deti dost ponizujici, takze je asi fajn to zkouset radeji driv nez pozdeji, ale netlacit to na silu.

zuzza1
3. črc 2018

ahoj, ja jsem před 18m sundala pleny na doma ( byl únor), cca 2-3 tydny jsme to vyladovali, ale drželi jsme se celou dobutoho ze doma (a u babičky) plena není, v dubnu jsme sundali pleny úplně, nechali jen na spaní doteď (22m). mame občas nehodu, ale to je treba po melounu nebo v zápalu hry s ostatními a pod. vše slo celou dobu hladce az n prvních 14 dni kdy jsem to chtěla vzdat. Hlavní je dítě nemast a nestridat jednou plena jednou bez ní, pak by v tom měl guláš.

alcar
3. črc 2018

U dcery jsem vytahla nocnik v 18 mesicich. Do dvou let ho mela tak akorat pro zabavu, nechapala ho a stagnovala. A ve dvou letech se na nej behem dvou dnu naucila curat a pak uz byla bez plinek pres den. Na noc se zbavila plen tesne pred tretim rokem. Nemyslim si, ze by byla v tomto nejaka opozdena a myslim, ze jsem vychytala tu nejlepsi moznou dobu. Nenech se vylekat nejakymi nazory, ze UŽ ma 21 mesicu, tak uz bys to mela zacit zkouset. Ja u synu uz tak blba nebudu a zacnu zkouset opravdu az v tech dvou letech. Driv to nema cenu podle me.

vecerinka
5. črc 2018

Ahoj, dceru jsem davala na nocnik od roka. V 18m byla bez plen přes den. Kluka jsem davala dyl. Od 14m. Taky se odplenkoval dyl. Az ve dvou letech. Podle me čím dřív tim lip. Ale nenutit sedet. A dle neuroložky staci posazovat od 18m. Jinak nesrovnávat s ostatnima detma. Kazde dite ma sve tepmo 🙂

kacka125
5. črc 2018

Syn má 15 měsíců, přebalovat už se nechce ale nočník stále odmítá...přijde mi že ani vlastně neví že čůrá... Jen mě zarazilo když jsem ho nedávno nechala nahatého tak se vyčural na koberec a když to zjistil pustil tak hystericky brekot a snažil se ode mne utéct jako bych mu za to měla něco udělat až me to lehce vyděsilo. Přitom když se stane nehoda tak jsem ho nikdy netrestala :-O