Ahoj maminky,
mam dve male deti, 2,5 roku a 4 mesice a docela rada bych treti. Muz to nechava otevrene, uvidime casem, tak cca do roka. Mne je 37, jemu 42. Mame byt 3+1 a auto, klasicky petimistny sedan. Prijmy mame standardni, mame se hezky, deti maji, co potrebuji, ale nadstardandni prijmy nemame.
Treti mimino bychom financne zvladli, ale co pak, az deti porostou?
Jak to mate vy, co jste na tom podobne a mate tri deti? Vejdou se do klasickeho auta? Staci jeden vetsi pokoj pro vsechny i v pozdejsim veku?? Da se to zvladnout logisticky, skolka, skola, krouzky? Co zamestnani a vecne nemocne male deti?
Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?
Dekuji za vase zkusenosti
Dekuju za vade zkusenosti.
@cekypetra tyjo, napisu ti v breznu, jo? 😀 treti ditko na ceste, vekovy rozdil mezi nejstarsim a nejmladsim budou tri a tri ctvrte roku. Bydlime ve 4+kk, auto mame MPV, financne to jde. Tak snad to zvladneme 😀
Ale obcas (treba dnes) chytam zachvaty paniky. Obe holky jsou nemocne, maji vysoke horecky a kdyz si do tohoto blazince predstavim jeste jeciciho novorozence, stahuje se mi hrdlo 🙂
Taky můžu dat vědět v dubnu 🤣 my máme děti 9 a 4 roky, auto máme 5 místný - budeme měnit za větší, být 3+1 ale větší, příjmy lepší řekla bych. Já pracuji z domova což mam jako kapesné, ale dávám na účet a setrim, manžel víceméně vše táhne z výplaty a žijeme si dobře. Děti mají vše co chtějí a potřebují (s nadsázkou, ne že bychom koupili na co ukážou)kroužky,...
Podle mě je to na tom jak si to nastavíš. Nemyslím si že by se mělo třetí dítko brát jako zlo, co by mělo něco “rozhodit” naopak. Bude větší sranda 🤷🏻♀️😂
@cekypetra já můžu napsat v květnu 😂😂😂 mám dvě děti 11 a 8 let. Taky jsme se rozhodovali dlouho. Bydlíme v domě. Prostoru máme dost. Finančně to taky zvládneme. Já se spíše bojim aby se starší děti necitili odstrčene. Hodně jsme jezdili na kole, chodili po horácha podnikali akce, které s miminkem nepůjdou. Jinak mě překvapilo jak mě řeší okolí. Setkala jsem se s názory, že jsem blázen, stará a nezodpovědná ( je mi 36). Jedna dost bohatá paní mi řekla, jestli můj manžel vydělává tolik, že si můžeme dovolit tři děti.
Ahoj,tak my máme 6 dětí a jsme šťastní.Myslím,že pokud bychom měli větší byt (teď máme 2+1),tak jdeme i do sedmého.
@cekypetra já vám závidím, že byste mohla mít třetí chtěli jsme taky. Jsem na tom dost podobně vekem i věkem dětí jen další už mít nemůžu a je mi to líto. Co se týká pokojíčku neřešila bych sourozenci jsou si potom bližší a i podle mě sociálně silnější a tolerantnější. Možná aby až budou starší měli místo v jiném pokoji na učení či psaní úkolu ať neruší při spánku mladší. Auto asi může být problém pokud se nevejdou tři autosedačky a překrývají se různé. To kamarádky se třema černá většinou kupují větší.
Dám taky vědět v dubnu 😂teď sme koupili větší byt,z 3+1 jdeme do 4+1 .auto pětimístné,příjmy asi normální,jsme bez půjček,hypoték atd takže myslím že si žijeme moc hezky.deti máme holku 10 let a kluka 2roky,teď prý čekáme zase chlapce.tim naší reprodukční kariéru asi uzavřeme 😂
@balogis jen takovy dotaz nikoliv rypani.... Jak lze mit v dnesni dobe normalni prijmy pri bydleni bez hypoteky? Lidi s normalnimi prijmy se hypotece nevyhnou...
@biedronka10 my třeba zdedili s manželem 4 byty.
@svejinka vas je 8 v byte 2+1?😲
@svejinka tohle opravdu takto někdo plánuje? Jak staré máte dítka?
@cekypetra řeknu ti to asi takhle. Sama jsem ze tří sourozenců, bydleli jsme v poměrně velkém bytě 2+1 a bylo to docela peklo než bráchové odjeli na internát. Jeden pokoj...no otřes, žádné soukromí nic. Když si chtěl jeden číst, druhý to světlo taky vnímal, i když chtěl spát... Naši ač měli možnosti, prostě do baráku nechtěli a do většího taky ne. Jsou to prima rodiče, měli jsme krásné dětství, ale v tomhle je nikdy nepochopím... Ani kamarádky jsem si nemohla domů zvát, vlastně ani jsem moc nechtěla, protože jsem s nimi neměla kam zalézt... Já sama mám tři děti, ale podmínky jsme jim zařídili podstatně lepší. Nejstarší dcera má svůj pokoj (17), dvě mladší děti jsou zatím spolu, v pozdějším věku mohou mít taky každý svůj pokoj. A ano, náklady jsou značné. Hadry a boty počínaje, technikou pokračujíc až po "běžný provoz" (škola, aktivity, výlety...). Příjem máme nadstandardní, já momentálně pracuji jen z domu, v podstatě vše platíme z manželova příjmu.
Řešila jsem to samé, aby hlavně žádné z dětí nestrádalo, jak hmotně, tak po emoční stránce.... Nakonec jsem to srabácky vzdala. Už teď vidím, jak mě holky potřebují každá chvíli pro sebe a v kombinaci s moji a manželovou prací jedu už fakt nadoraz. Nejsem přesvědčená o tom, že bych se jim zvládla věnovat a jsem ten typ, že bych se tím užírala.... A samozřejmě peníze...... Nejde o hračky, nebo drahé oblečení, ale jsme poměrně aktivní rodina a to nás stojí nejvíc peněz. Teď o víkendu jsme vyrazili na Popelku na ledě a lístky nás stály 4 tisíce, předtím adventní koncert v ND skoro totéž, minulý měsíc cirkus za 1500..... Samozřejmě to jsou věci, bez kterých se dá žít, ale to já zase nechci. Chci dětem ukazovat co nejvíc, otvírat jim svět. Za nás nic extra nebylo a mně se hrozně líbí, že se dnes dá s dětmi trávit čas tak aktivně..... Takže tohle mě hodně přesvědčilo, že do třetího nepůjdeme - nechci pokoušet dobré bydlo 🙂
@biedronka10 protože sme prodali byt 3+1 a koupili větší kde nebyl tak velký doplatek, máme čas do konce ledna abychom se přesunuli do většího kde se teď maluje a pak se sem už bude chtít nastěhovat paní která koupila naše 3+1.takovy kulový blesk 😂ale je to masakr, vánoce, těhotenství a do toho stěhování a dvě děti,na paliciii 😂
@biedronka10 a ten 3+1 zdědil přítel po mamince
@balogis jo tak to potom jo. Ja si rikala, ze dneska bez hypo to kazdy stesti nema. My koupili na hypo malinky domecek, hypo sice mala ale mackame se tu, takze do budoucna snad taky vyjde neco vetsiho a snad i treti spunt
@cekypetra
cim vetsi deti tim vetsi vydaje.ja bych do toho asi nesla treba kvuli bydleni,aby se nemusely decka mackat v jednom pokoji,obzvlast pokud jsou kazdy jineho pohlavi.
@biedronka10 Možností, jak v dnešní době žít s průměrnými nebo podprůměrnými příjmy bez hypotéky je několik: dědictví domu, bytu nebo hotovosti např. po prarodičích, bydlení společně s rodinou, příspěvky na bydlení pro sociálně slabé. Na jednu stranu je dnešní doba těžká v tom, že nešetřit na byt či dům je téměř nemožné a na druhou stranu lidi neskutečně utrácí, dopřávají si drahé dovolené a spoustu dalších zbytečností místo toho, aby mysleli na děti a ulehčili jim start do života.
Mame tri deti, velke 7 mistne auto (to uz jsme koupili u druheho), byt 3 plus kk-deti maji zatim velky spolecny pokoj (syn 8, dcery 6 a 3), pokud se budou mackat-je v zaloze nase mala loznice (zrejme pro syna)....ja zila s brachou v jednom pokoji docela dost dlouho a myslim, ze dost dobra skola zivota haha. Financne dobry-nemame hypo-ja uz castecne pracuji, deti maji krouzky, veci v norme, dovci tuzemske, ale krasne na zazitky, aktivity rodinne mame (divadla, kina, sportovni), nejhorsi je asi ta organizace, kdy jeden je na skole, druha ve skolce trosku dal od skoly, treti k babicce (3 bude mit v cervnu, do skolky pujde az v zari).....ranni cesta do prace je hodinova prochazka se vsemi tremi detmi-takze odpo uz se mi nikam nechce, haha, ale to uz vyzvedava muz, muz s nimi jezdi i do plavani, ja zase chodim se synem do klaviru....proste to jde 🙂)) je o to vetsi sranda .-))))
@zelenaesmolda to záleží na povaze. Kolikrát se lépe snesou 2 kluci a jedna holka než dvě holky.
@lucie_j
nejde o to jestli se snesou ale o pocit soukromi,me by teda vadilo v dospivani sdilet pokoj se starsimi ci mladsimi bratry
Mám 5 dětí (od 8 do 18 let)
Dopředu si to člověk neumí představit, ale dá se to, ono se to utřepe. Co pracně učíš nejstarší dítě, mladší od staršího odkouká. Upustíš od méně podstatných věcí, řešíš to, co je třeba. Mít více dětí je naprosto přirozené. Vzhledem k vašemu věku bych to příliš časově neodkládala, nechala bych tomu volný průběh.
Výdaje jsou u nás u velkých dětí velké jsou, ale kdyby na to nebylo, tak vím z vlastního života, že se dá žít bez rovnátek, lyží,dovolených,atd.
Znám rodinku s 5 dětmi v malém bytě. V dospívání to těžké být musí, ale je to v životě člověka poměrně krátké období. Člověk musí za život překonat spoustu překážek. Cvičí se v tom od dětství. Záleží na přístupu rodičů.
@jandl
no tak me by asi dost stvalo kdyby mi rodice nechali krive zuby protoze nebylo na rovnatka,chudak dite jeslti maji rodice takovy pristup.
Při péči o malé děti člověk padá na hubu, ale tahle investice se mnohokrát vrátí.
Jsem strašně šťastná, že nemám jen ty 3 plánované, ale byly mi přány další 2 děti bonusové.
@zelenaesmolda
Moje sestra si rovnání zubů zaplatila v 36 ti letech a je spokojená.
@jandl a byla spokojená i v pubertě? Dost pochybuji...
@jandl
pochybuju,ze za dospivani ji to nevadilo.
ja zastavam nazor,ze kdyz na to nemam tak si deti neporizuju.zrovna rovnatka jsou docela dulezita vec a aby moje dite trpelo posmesky od ostatnich protoze rodice nemaji na rovnatka tak to je sila.rodicum to nevadilo,ze ji nemuzou zaplatit ani takhle potrebnou vec?
@zuzineckah
kdyby byla se stavem zubu spokojena tak si je nenecha v dospelosti srovnat takze ocividne ji to vadilo i v dospelosti.
@zuzineckah 🙂 Tak na zuby si v pubertě fakt nestěžovala. U ní to bylo tak, že jí její zubařka rovnátka vnutila. Moje sestra je velmi pokorná, skromná.
@zelenaesmolda Rovnala si je skutečně na popud zubařky a ne na základě toho, že trávila čas před zrcadlem.
@jandl
zubarka nebude nutit rovnatka pokud to neni potreba,asi uz se na to nemohla divat.
a to,ze si nestezovala jeste neznamena,ze ji to nevadilo.treba mlcela protoze vedela,ze by ji to rodice stejne nezaplatili.
pro me je tohle naprosto sileny pristup poridit si deti a pak jim nebyt schopna poskytnout ani potrebnou zdravotni peci.
Mam deti ve stejnem veku. Manzel by 3. chtel. Ja uvidim, jak k tomu budu otevrena pristi rok v lete, kdy bychom kdyztak to treti zkusili. Aby byly cca 2 - 2,5 roku do sebe. Auto mame sedmimistne, byt se zahradou v rodinnem dome, ale pokojicky pouze dva a to jeste ne uplne velke. U auta bych si pohlidala, jestli za ridicem prostredni sedadlo ma plnohodnotny pas, aby tam bylo bezpecne umistit treba vajicko.