Ahoj,
prosím o radu jestli je to jen období, nebo co.. Synovi jsou dva roky (únor 2014) a posledních pár dní odmítá sám usnout, hystericky řve a když ho necháme, přijde až do obýváku a je fakt úplně mimo a volá mě tak, že přichází o hlasivky. Hrozně pláče a tak... Takže tam s ním musím být dokud tvrdě neusne, trvá to tak min. 30-45min. Když jde manžel, zabere to taky, takže o mámě to není. Teď už tam s ním leží skoro hodinu a jakmile se pokusí odejít, začne to znovu. Když už syn usne, je klid až do rána.
Chápu, že někomu to přijde normální, ale my tohle s manželem vůbec neznáme, od miminka spí syn úplně bez problémů, uspávali jsme někdy od roka jen nošením max. tak 15min. Cca půl roku už ani to nechce, jen pomazlit, pusu a už si ukazuje do postýlky. Přitulí se k plyšákovi a za deset minut spí. Vždy a všude, i když ho třeba i ukládá někdo jiný než my.
Zhruba od začátku roku má normální dětskou postel, ale hned si na ni zvykl a do teď spal prostě bez problémů od uložení až do rána. Chodí spát po obědě a tam je to bez problémů. Jak doma, tak ve školce, kam chodí asi dva měsíce. Usne hned a spí většinou kolem 45min.
Prostě jen takhle večer a jen asi poslední tři, možná čtyři dny dělá tyhle srdceryvný scény. Nic se nezměnilo, zachováváme stejně rituály a tak. Není nemocný. Prostě nevím, ale je to pro mě úplně neznámá věc, vidět našeho syna večer v tomhle stavu a nedá mi to se prostě zeptat, jestli tohle někdo taky zažil a kdy to přešlo, nebo co pomohlo?
Už jen doplním, že jsem těhotná, 31tt, ale to s tím nejspíš nesouvisí, syn to v podstatě ještě nijak zvlášť nevnímá...
Než mě někdo odsoudí, že jsem hrozná matka, že nechci být se synem a tohle uspávání společným ležením (nestačí tam jen být, musí se u něj ležet v postýlce) mě obtěžuje, tak o tom to samozřejmě není, prostě se mi nedaří přijít na to proč teď a jestli s tím můžeme něco udělat, nebo to přejde.
Hrozná slohovka, pardon, ale snad jsem napsala vše podstatné a moc děkuji za přínosné rady nebo zkušenosti.
M.
Zkušenosti nemám, ale napadlo mě, že se mu třeba zdají škaredé sny a bojí se tam být sám při usínání. Možná bych vyzkoušela spát při rozsvícené lampičce...
@hrosatko87 Kdyby se mu zdály nějaké špatné sny, tak by se asi budil, ale jak usne, tak spí v pohodě až do rána. Takže tim to asi nebude, ale nevim ☹
Jinak má běžné noční světýlko z chůvičky, ale stolní lampičku jsme taky zkusili a nebyl v tom rozdíl, vřeštěl úplně stejně.
@magdalenan A pustit mu pohádku, u které by usnul....hele, ale určitě to bude jen přechodné období. Mně nic víc zatím nenapadá a zkušenosti mám celkem mizivé. U nás je teď spaní jak na houpačce díky zoubkům. Tak držím pěsti, ať se to brzy vrátí do normálu 🙂
Mně to malá dělá jen někdy. Třeba měsíc usíná stylem, že přečteme knížku, dám jí mlíčko, pusu a jdu a pak z toho třeba týden, čtrnáct dní s ní musím být, dokud neusne a držet ji za ruku. Máme na noc v zásuvce "bludičku". Taky nevím, čím to je, ale tak nějak to beru, že je to vždycky jen období a zase to přejde. Třeba se malej začal prostě sám bát - stíny a tak.. ani bych se mu nedivila, taky to znám 🙂
Myslim,ze ten duvod vi jen tvuj syn. Ono je tezke na to prijit,treba v sobe ma nejake "trauma", ktere takto ventiluje. Treba mu nesvedci skolka? Boji se bubaka? Kdovi. Kazdopadne bych nic nelamala pres koleno a plakat ho nenechala a rovnou u nej byla,dokud by neusnul. Muzes jeste zkusit prokombinovat s aromaterapii.
Deti maj ruzna obdobi. Ja tedy s timto os. Zkuseist nemam, ale myslim,ze to prejde
Do te doby mu asi dej co potrevuje
Radu bohužel nemám, tohle jsme úplně nezažili, ale z obdobných poruch spánku (které vždy byly jen přechodné, lamali jsme si hlavu co s tím, zkoušeli kde co a stejně to odeznělo až samo) mě po přečtení dotazu jako první napadlo, že je to reakce na školku. Občas jim to trvá a ty mozecky to zpracovávají různě. Nebo může být i na očekávání sourozence, třeba se tváří, že to neřeší, ale možná o tom přemýšlí, třeba si představuje pod tím různé věci. Třeba si o tom, školce i sourozenci, zkuste vyprávět... Nevím no, je to jen nápad
Ještě doplním, že když necháme otevřené dveře, tak sice trochu fňuká, ale usne. Ale to nejde hned, nejdřív tam s ním někdo musí ležet...