Ahoj všem. Syn Sebik má 16 měsíců a zatím co říká je máma, táta, bába, děda, bebí, ee (plína), mňam, bebí a spíš si tak mumlá.. každé dítě je jiné já vím. Zase se učí třeba na nočník, papá sám, umyje se sám, uklizi a je proste šikovný, jen ta mluva.. není ještě moc brzy? Já se jen bojím😔
Omlouvám se za anonym, je to pro mě dost nepříjemné.
Děkuji T.
Ahoj, klid, je mu 16 měsíců, co by si kamarádky představovali?🙈 Je opravdu maličký. Zkus ho nesrovnavat s jinými dětmi, z toho se za chvíli zblaznis 😉
@emamaira Děkuji holky. Ano přesně tak, už umí asi 10 jazyky a v jeho věku už uměly vařit a chodit do školy😅
Prdim na ně🙄
V 16 měsících umí víc než můj syn ve 2 letech. 🙂 I tak mi nikdo neříká, ze jsem neschopna. To nejsou kamarádky. Vykašli se na ně, najdi si nějaký normální. Je šikovný, ale chtělo by to šikovnejsi kamosky.
Mě vždycky fascinuje, že když dítě něco ještě neumí/nezvládá/nechce dělat, tak je to chyba matky, že je líná a neschopná. Jako neschopná matka neumí dítě naučit mluvit, líná matka, co neumí dítě naučit na nočník atp. Jako jak asi matka může ovlivnit něco, k čemu dítě ještě psychicky nedozralo? Má ho mlátit, aby mluvil? Má ho přivazovat k nočníku, aby tam proseděl celej den a cural tam? Jako jak tyhle věci ovlivní matka???? Když k tomu to dítě rozumove nedozralo, můžeš se třeba stavět na hlavu, ale nezmůžeš nic. Mě fakt fascinuje, jak si některý matky myslí, že je to jejich zásluhou, že jejich dítě umí něco dřív než ostatní. A přitom je to vše o tom dítěti.
Jinak v 16m má bohatou slovní zásobu.
Cože 😅 hele, dcera má 20 měsíců, říká máma, táta, baba, děda, brm brm, mňam, děti, díra, jejda, jo, ne, bum, bác, kotululu, ťululum, nějaké zvuky zvířat, toť vše, něco z toho až minulý týden, najednou, jen tak zopakovala třeba děti... Do nočníku strká nohu,ale sednout si na něho neumí, někdy mi začne ukazovat, že má bobek v plence, dneska si plenku pročurala, tak seděla a říká mi jejda, a ukazuje si na plenku 😄 pomáhá mi uklízet, dává prádlo do pračky atd, utira jakože stolek, umyva si ruce, snaží se obléct si ponožky, nebo boty, nasadí si čepici... Nají se sama rukama, vidličkou, někdy lžičkou, ale často jí to z ní padá... Jsem úplně v klidu, a když mi někdo něco řekne, tak si myslím něco o zadní části těla, případně ho jemně a slušně odkážu někam 😁 teď jsem třeba řešila, že malá má dudlík, respektive už ho skoro nechtěla, jen na spaní, max na ven... No nejen příbuzní, ale i cizí lidi venku jsou schopni to komentovat, příbuzní jí ho dokonce berou... Musela jsem to zarazit, protože začala dudlík chtít furt, a já jsem na začátku... I cizí lidi už hodlám posílat někam, samozřejmě slušně, ale prostě je do toho každému prd... Takže asi tak... Jinak známou, která má dokonalé dítě, mám taky a nepíšeme si téměř vůbec, nebaví mě to... Co bych z toho měla?
Takových kamarádek se raději zbav, rada nad zlato. Sebik je šikovný a ve vývoji naprosto normální
Ahoj, myslím, že je na čase přehodnotit vztahy s kamarádkami. Myslím, že normální máma, která si neléčí komplexy na ostatních by tohle nevypustila.
Kamarádky jsou 🐐 když ti říkají, takovou blbost. Malá bude mít 19m a má svoji hatlapatlamatilku a řekne pár normálních slov jako mama, tata, baba, dej, na, halo a takové.. jinak si žvatlá a jede to svoje. Říct mi nějaká kamarádka,ze jsem neschopná, bylo by to poslední co by mi řekla 🙂. Mela by ses na takové vyprdnout.
Někdo mluví od roka ve větách, někdo v roce je odplenkovaný, někdo až v pěti a začně mluvit nějak až ve 4letech. Všichni jsou ok a zdraví. Neřešte to 🙂
@dixi86 Moc vám všem děkuju holky, jste moc hodné💕💕
Jo, to jsou totiž věci, na kterých stojí životní štěstí, uvádějí se do přihlášky na VŠ, ptá se na ně na prvním rande...🙄🤦
To jsou opravdu kamarády s velkým K. Zarazila bych tohle porovnávání co nejdříve, dítě to už teď může vnímat a později mu to může ublížit. To bude totiž furt něco.
Ano je to tím ze na nej málo mluvíš 😂😂😂 jsem taky slyšela .. pak jsme byli měsíc u rodicu, protože se nám nějak protáhla stavba a byt prodany .. všichni na ni mluvili jak vzteklí.. a víš kolik přibylo slov k jejím původním 5? Celých 0 😂😂😂 vaše slovní zásoba je aktuálně větší než byla naše ve dvou letech … teď po druhým roce se teprve snázi mluvit … žádná velká paráda, ale vidím posun a snahu (což predtim nebylo) a uklidnila jsem se .. slovíčka pomalu přibývají.. ale třeba deda a teta neřekne pořad 😂 z druhé strany vidím ze je podstatne sikovnejsi a zvládá veci který nezvládají ty děti co mluvili v roce a půl jako encyklopedie ještě ve třech letech 😂malá má 2roky a 2 měsíce
Můj synovec neuměl ani jedno slovo do 4 let...tak co? Je moje švagrová ta nejlínější matka???, (a to je učitelka v mateřské školce co by měla vědět, co se jak má a nemá?).....a synovec žije...je na střední škole a jede se dál. Hoď se do klidu 😉 Tohle by pro mě nebyly moc důležité kamarádky.
Prosím tě neřeš to a nesrovnávej svoje dítě s nikým. Moje dcera i její kamarádka nemluvily skoro vůbec ani ve třech letech (měly spíš jen takovou svoji hatmatilku). Když jsme šly společně do herničky s další kamarádkou, jejíž dcera mluvila skoro bezchybně už ve dvou, tak vypadaly trošku "opožděně", ale dělaly jsme si z toho srandu. Teď je jim 10, jsou obě moc chytré a šikovné holky. Prostě klid 🙂
Já si naopak užívala, že syn ještě nemluvil 😆 když jsem slyšela brebentit sestřenčinu holčičku (o měsíc starší než náš) tak mi šla hlava kolem. Teď má syn 5 a pořád mluví, pořád!! Se slzou v oku vzpomínám, kdy jen málo žvatlal 😁🙈
bezdětné kamarádky?
Teda v 16 měsících neuměl syn říct téměř nic. Zato teď nezavře pusu 😅😂 některé dítě začne dřív běhat, některé mluvit.. každé je originální. Takovéhle kecy neřeš. Jestli někdo řekne, že jsi neschopná protože tvoje dítě v tomto věku nemluví tak je blb.c
Tohle je proste mateřská verze porovnávání pinďourů. Nemám to ráda a nedělám to. Dnes je na ty děti a potažmo mámy tak velký tlak na výkon, že je těžké to ustát. Já si říkám, že kdo jiný by měl to dítě před tímhle chránit, než máma. Náš Adam umí ve 20 měsících pojmenovat skoro všechno jídlo a jinak skoro nic, holt objekt zájmu😁
V 16 m.ti už mluví hodně slov.klid a na kamarádky chytrolinky se vyprdni🍀
Pardon, deticky kamaradek uz slozily prijmacky na vysku? Moje dcera ma 2 roky a 2 mesice a teprve posledni mesic zacina realne mluvit a skladat vety. Zaostala neni.
V 16m toho syn rozhodně víc nenamluvil, na delší věty jsme si ještě dlouho počkali. Když nastupoval ve třech letech do školky, tak už mluvil nádherně včetně R a Ř, ostatním dětem tam pomalu nebylo rozumět. Ale taky jsme neschopní rodiče, protože ve 4 letech má plenku na noc a vůbec ji neodnaučujeme, holt někdy se zadaří, někdy ne, však do maturity ji mít nebude.
Když některé baby se rády pochlubí, jak mají šikovné dítě... jakoby to byla jejich zásluha...
Věnovala jsem se mladýmu možná víc, než řada mých kamarádek, ale chodit začal ve 14 měcících - sám a na nočník jsem čekali téměř do 3 let. Keců fůra, ale na některé věci si musí dítko přijít samo. Ale ty hlášky jak "my už v necelém roce chodíme po celém obýváku" taky proběhly.
Asi mléko na mozku.
@elvira ještě s tím mateřským pluralem co. My máme syna 2 Roky a 2 měsíce a nemluví, pár slov, ukazuje, nosí věci a to mu stačí. A plenky má také pořád. Po trápení co půl hodiny nočník jsem ráda, že se třeba ráno sám ukáže, že chce na nocnik, občas přes den, když je nahatý.
Ale pomáhá, hráčky si na pokyn uklidí, rozumí nám, jen nechce mluvit no ;( a keců taky fuuura
Je malý, na mluvení má ještě dost času. Každé dítě začne chodit a mluvit až přijde čas. Neřešila bych.
@hani_na s tímhle souhlasím..jako by někoho v životě zajímalo, zda měl Pepík plinu v dvou letech nebo zda mluvil na roce..
@chrystyanna holky dekuju moc všem.. fakt se na ne vyprdnu, nestojí mi za to🙄
To vůbec neřeš taky jsem poslouchala že starší nemluví rozmluvil se až ve třech letech ve školce kluci prý to tak někdy mívají
Předpokládám, že děti kamarádek mluví už minimálně třemi jazyky, malují jako Picasso a řeší složité matematické rovnice 🙄 🤦🏼♀️
Hele moje dcera má přes dva roky a také toho nijak zvlášť moc nenamluví 😅 v 16ti je ještě brzo, neplaš času má dost 😉 a mimochodem takové "kamarádky" bych asi rychle poslala k šípku, protože to kamarádky rozhodně nejsou pokud do tebe takto rýpou 😉