Syn skoro ve 2 letech nemluví. Řešit s dr.?

jana31990
5. črc 2022

Zdravím měla bych takový dotaz máme syna v září mu budou 2r a pořád skoro nemluví. Jediné co občas řekne je ham,mňam, cici, haf,ahoj ,hop a bum a to je vše žádná máma, táta. Jde mi jen o to že dcera už v jeho věku nezavrela pusu ale on je opak pořád jen žvatla tou svojí řečí ale pořádně slovo neřekne. Tak jestli mám být ještě v klidu a nebo to raději řešit s doktorkou. Vím že každé dítě je jiné ale co si budeme povídat jsem z toho taková nesvá. Díky předem za rady

zmrzlinka
5. črc 2022

@jana31990 buď ještě v klidu.....ono to přijde 😁

jana31990
autor
5. črc 2022

@zmrzlinka díky jako vím že se říká že údajně kluci jsou pomalejší. Ale jak říkám oproti dcerce která už docela hezky mluvila jsem prostě taková nesvá

vikysek0987
5. črc 2022

@jana31990 Mám stejný ,,problém,, dcera 19 měsíců a mňam, haf,máma (táta jen když chce)Jinak je šikovná, chytrá rozumí velice dobře, také nevím jak jí přimět k tomu,aby se rozmluvila🤔

jana31990
autor
5. črc 2022

@vikysek0987 jako syn je jinak taky šikovný jako třeba pomáhá nosit dřevo, zkouší zametat nebo malinkym kladivkem zatloukat hřebíky. Ale přesně jinak nevím jak ho rozmluvit básničky ,písničky říkám povídáme si atd

cilkat
5. črc 2022

Můj syn takle mluví ve střech a půl - to už to řeším... Pokud máte pocit, že dítě dobře rozumí, nechte mu ještě aspoň půl roku. Většina logopedu stejně pořádně neumí s dítětem mladším tři let. Cekacka na přijetí je samozřejmě několik měsíců, takže v těch dva a půl je dobrý to začít řešit, ale to ty doby může být ještě hodně jinak, zvlášť pokud aktivně "zvani svou svahilstinou".

zuzita15
5. črc 2022

@jana31990 synovec se rozmluvil az po tretim roce ve skolce, do te doby umel tak 10 slov a jeste mu nebylo rozumet. Starsi dcera po druhem roce mluvila ve vetach, mladsi 20m umi tak tech 10 slov a veta ani nahodou. Rozumi uplne vsemu, to je pry zasadni

malenka3
5. črc 2022

Na radu logopedky to řeším u dcery už od dvou. Psala jsem o tom zde podrobněji.
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/mluveni-u-ditete-jak-jste-resili-kdyz-moc-nemluvi/

miksar
5. črc 2022

@jana31990 můj první syn mluvil ve dvou letech ve větách, byl jak kniha. O to větší šok jsem měla u druhého syna, který ve třech letech neřekl ani tolik slov, co jsi psala. Byla jsem taky vystresovaná, ale pomohla školka. Sice jsme pak kolem pátého roku chodili zhruba rok na logopedii kvůli výslovnosti, ale pomohlo a v první třídě neměl žádný problém. Ještě počkej, i když je těžké nesrovnavat😀

ekou
5. črc 2022

@jana31990 syn od kolegyne z prace zacal mluvit az ve 3,5 letech a to od 2,5let chodil uz do skolky...

jana31990
autor
5. črc 2022

@cilkat jako je pravda že když mu něco řeknu třeba přines, odnes, pojď ke mě atd tak to mi rozumí to je pravda. Mě kolikrát přijde že je jen opravdu líný mluvit

syslounek
5. črc 2022

My to řešili s Dr u dcery a říkala, že do tří let je času dost. Řeč se řeší až na tříleté prohlídce. A je pravda, že se rozmluvila ve 2,5 letech. Syn bude mít tři v srpnu a umí právě jen máma, táta, bába. Nic víc.

zuzita15
5. črc 2022

@jana31990 jeste bych dodala, ze ja (druhorozena) mluvila do 3 hatmatilkou a az po tretim roce jsem zacala rikat neco srozumitelneho. Nemam zadne dys-*, ctu i mluvim rychle a bez vad reci. Rekla bych, ze jsem nadprumerne inteligentni 😁 Takze to fakt nemusi nutne nic znamenat

petulkadodo
5. črc 2022

@jana31990 Je to normální. Synovi je 23 měsíců a rozmluvil se poslední měsíc. Do té doby říkal jen mama, papa, nene apod. Teď už opakuje jako papoušek a zkouší první věty. Má čas, kluci většinou začínají mluvit později.

cilkat
5. črc 2022

@jana31990 koukla bych ještě na jednu věc - když vyplazne jazyk: má normální špičku, nebo je rozdělena jakoby do srdíčka? Pokud to druhé, brzdí ho uzdicka - to by se asi taky vyplatilo řešit hned... (Jinak mám sestileteho syna s vývojovou disfazii: ve dvou letech pár slov řekl, ale skoro nerozuměl (nějaké "dej", "pojď sem" a podobně chápal z gest, ale třeba poslat ho pro autíčko do pokoje, nebylo možné, protože jak jsem nemohla ukázat přímo, byl ztracený... to by se bývalo asi vyplatilo řešit už v těch dvou (třeba komunikacnima kartama), ale to jsem to nechapala.) Mladší má opožděný vývoj řeči- má zkrácenou uzdicku a celkově mizernou motoriku jazyka/úst... ale krásně rozumí... chodíme na logopedii zhruba od tří let, je znát, že mu začíná být rozumět... možná bude za rok mluvit skoro normálně, zatímco starší bude bojovat ještě několik let určitě... Proto bych koukala ve dvou letech hlavně na to, jak rozumí, když na vás nevidí.)

arcabela
5. črc 2022

Starší dcera se rozmluvila týden před 2. Rokem, najednou zničehonic začala doplňovat konce básniček co jsem jí před spaním pořád opakovala, potom za další týden začala skládat věty.... A teď tu pusu nezavře ☺️ Byla bych v klidu. Některé děti se rozmluví až ve školce, důležité je jestli rozumí.

europa00
5. črc 2022

@jana31990 vůbec neřeš zatím můj syn ve dvou letech říkal jen Ham, mňam, není 😂😂😂 ve třech letech mluvil plynule včetně r, Ř a decka které byli ukecane dříve než on tak různě šislali neuměli některá písmena atd. Tqkze u nás to třeba vůbec nic neznamenalo… prvně se to začíná řešit ve 3 letech dříve opravdu ne

jana31990
autor
5. črc 2022

@cilkat jako například kdyz ho mám z dohledu a zavolám na něj jménem a ať přijde tak přijde. Takže podle toho bych asi usuzovala že mi rozumí

elfka21
5. črc 2022

@jana31990 asi zatím neměl důvod si na nic nahlas stěžovat. 😁 Synovec taky skoro nemluvil ještě ve třech. Teď je v druhé třídě a všechno v pořádku. Na logopedii chodili tuším, že neuměl “r”.

jana31990
autor
6. črc 2022

@elfka21 tak to on když se občas naštve když mu něco zakážu tak mi to umí dát pěkně najevo sice to jen ty,ty,ty ale za to jsem občas ráda. Jelikož ani nechci kolikrát podle jeho výrazu domýšlet co by mi mohl v tu danou chvíli říct 😀

aspie83
7. črc 2022

@jana31990 myslím, že má ještě čas 😉 starší syn se pořádně rozmluvil až tak po 2,5 letech a od té doby nezavřel pusu 🙈 mladší mluví od roka a půl 😄 každý je holt jiný 😉

sim244
11. črc 2022

Neřeš. Mě posílala doktorka na dvou, jestli není něco v nepořádku. Ve třech tak 3 slova, teď mu jsou necelé 4, mluví ve větách, zpívá písničky od Mládka a hubu nezavře. 😂 přijde to defakto ze dne na den, buď v klidu. 🙂

sim244
11. črc 2022

Jo a vyšetření jsem odmítla, rozumněl, slyšel, jen byl líný mluvit, tak jsem ho nechtěla zbtečně cpát k doktorům