Zdravím vás maminky,
obracím se na koníka, protože už nevím jak mám řešit chování mého skoro 3 syna.
Poslední dobou bývá dost agresivní, třeba když si hraje s autíčky a něco ho naštve tak s ním hodí, řeknu mu, že s harčakami se nehází! (řeknu to v klidu) a on mi hned vynadá: Mámo tytyty, nicméně to říká dost naštvaně. Já na něj taky zvýším hlas, že todle si nebude dovolovat a on hned začne brečet, nejhorší je, že když se za včasu neuklidní tak si vyvolá ještě zvracení. Ve všem jak není po jeho tak se vzteká a pak brečí, aby jsme se tomu vyhnuli tak jsme mu ustupovali, ale teď se to vážně stupnuje a není to k vydržení.
Doma máme ještě jedno dítě - miminko, kterému je 5 týdnů, nemyslím si, že by to chování měla znamenat žárlení. O brášku se stará a pomáhá, chodí ho hladit, kontroluje ho když spinká a když není s námi tak se po něm pořád ptá. Nikdy mu neublížil a ani se o to nepokusil!
Toto chování trvá cca 14 dní. Do té doby to bylo úplně ukázkové dítě, poslouchal a byl vážně hodný, proto nás to jeho chování teď tak trápí ☹
Nemáte s tím některá taky nějakou zkušenost?
Děkuji za veškeré rady
@hanulka91 to víš,že žárlí i když se k miminku chová krásně 🙄máme doma to samé🙂 malé jsou tři měsíce a syn se vrátil už dávneji do normalu 😉vysvětlovali jsme, měli trpezlivost; ale neustupovali, spíš jsme se snažili odvrátit pozornost jinam. Někdy to šlo, někdy byl křik, ale už je zase vše ok :(
Ten smajlik měl být naopak 😊
Ahojky, myslím si, že prostě kopíruje chování miminka, které vidí. Miminko řve, když není po jeho, tak řve prostě taky. Nemusí to nutně znamenat žárlení a sourozeneckou rivalitu. Spíš prostě vidí miminko řve - všichni se můžou po..., tak to zkouší taky a pak vnímá jako zradu, že kolem něj nikdo neskáče. Zkušenost bohužel nemám, ale jestli i tak můžu radit, hrála bych to pořád na "ty už jsi velkej kluk," chválila za to, co vše umí, a zdůrazňovala, že miminko to neumí. Při pláči miminka bych hned vysvětlovala, že miminko pláče, protože ještě neumí mluvit, ale on je velkej kluk a už to umí. A zapojila bych ho do péče "podívej, miminko pláče, musíme ho přebalit, přines mi prosím plínku".
@hanulka91 Zkušenosti zatím nemám, ale jako každé dítě v tomto věku si vynucuje tvou pozornost a upevňuje si svou vlastní pozici. V této době děti chtějí zažít pocit, že to oni jsou ty nejdůležitější osoby na světě. Jsou na sebe hrdí, vnímají sami sebe jako osobnost. A od rodičů chtějí slyšet jak jsou milováni a podporováni ve všem co dělají. Asi to chce víc asertivity, říct mu co se nedělá, ale nehubovat mu a nekřičet na něj. Říct mu že s hračkami se nehází v klidu by ale zvládnout měl. Tak to zkusit říct ještě jednou znovu a říct mu, že to je prostě fakt a že kdyby si všichni takhle házeli s věcmi tak je vše rozbité a vypadá to tu ošklivě a nedá se v tom žít. A že když mu něco vysvětluješ tak mu přeci jen jako starší dáváš rady (aby tě bral). A on je malý tak to nechápe, proto mu to vysvětluješ ty. Ten maličký je úplně malinký, tomu zas budeš vysvětlovat později a on jako bráška taky bude moct. Nevím jak to říct, prostě víc komunikace.
@shine2015 Právě, že ho mazlím pořád, dokonce i on sám chodí a přitulí se nebo mi jen tak dá pusu. Snažím se, aby se pro něj nic nezměnilo, všechno zůstalo při starém. Hraju sis ním stejně jako před tím než se mimi narodilo, chodíme ven ... Miminko pořád jen spinká, takže mám čas se prvnímu synovi věnovat úpkně maximálně. Otec zasahuje často, ale problém je, že má malou trpělivost a hned bouchne ☹ To je mi ho zas pak líto. A s hračkama jsme to zkoušeli, že když je nechce a hází s nimi a neuklízí je, že je vyhodíme do koše a on šel a sám je vyhodil, a to nás pěkně utřel ... ☹
@zuzineckah a jakým způsobem žárlil? Dělal to samé jako náš Max?
Jiste, ze zarli. Prisel vetrelec a zjevne nehodla odejit. Bud rada, ze vztek neotaci proti miminu. Snazi se vasi pozornost stocit na sebe. Zkusila bych nejaky cas travit jen s nim. Treba hodinova prochazka, zajit s nim na pohar (napad, nevim, jak to mate s kojenim, atd...).
@hanulka91
Ahoj, mám doma úplně to samé. Kluci jsou od sebe 2 roky a 2 měsíce a i když se ten starší k mladšímu chová pěkně a snaží se pomáhat, přesto všechno žárlí. S obdobím vztekání také bojuji - některý den je líp, některý hůř.
S házením věcí jsem nekompromisní. Starší ví moc dobře, že s hračkami se neháže. Pokud hodí, beze slov mu hračku vezmu a dám někam na skříň či na poličku. Tak, aby ji měl na očích, ale aby na hračku nedosáhl. Když se hračky dožaduje, vysvětlím mu, že s hračkami se neháže, že se rozbijí a že jsem ji zachránila. Osvědčilo se mi hračku zabavit minimálně na 24hod. Faktem je, že když jsem tohle začala praktikovat, přetékaly poličky a skříně pod tíhou hraček 😀
Jinak si myslím, že by Vám prospěl čas strávený jen ve dvou - může to být cesta na nákup, cesta do školky a ze školky, nebo nějaký kroužek - prostě tak, aby měl 100% pozornost jen on. Stačí hodinka...
Myslim tim, ze bys sla jen se synem, samozrejme. A jeste to muzes komentovat ve smyslu: Na takhle dobry pohar muzu jit jedine s tebou, tak peknou prochazku si uziju jen s tebou, atd...
@hanulka91 neutrel...zadne do kose ale zabalit do krabice ze to posleme jinym detem ktete budou radi. A odnesla bych je pryc...a nedala mu je. Nebo vzala tu jednu se kterou hazi a rekla tak kdyz si nepovazujes odneseme je pepickovi....a pak bych tu jednu donutila ho darovat....a kdyz by zacal ze ne a brecet tak bych mu to vysvetlila ze se takhle k vecem chovat nemuzeme....
U nas i pomaha vysvetlovat kdyz je v dobre nalade tak rici me moc mrzi ze delas to a to....tady bych to klidne vysvetlila i tak ze tatinek musi vydelavat penizky,chodi do prace a on si toho nepovazuje...ze me to je lito...na nase to plati....a proste nekupovat nic noveho az neco bude chtit tak rici nezlob se ale s autickem hazis a to se nedela...a toto stoji penizky,ty si toho nepovazujes...nebudeme ted za to utracet...
A urcite mu rikej ze ho mas rada a ze jsi tada ze ho mas....ze ho milujes atd ...ja to delam pred spanim hlavne....a i treba ze te mrzi ze nemas tolik casu popripade kdyz ti ujedou nervy....ze te mrzi ze jsi zvysila hlas ale ze nevis uz jak mu to vysvetlit....
Holky děkuji za komentáře a rady. Je pravda, že to chování se zhoršilo po víkednu kdy jsme byli u babičky a měl po celou dobu její pozornost a sám. Zkusím to nějak vymyslet, aby miminko chvíli hlídal táta a já s Maxíkem vyrazím ven. 🙂 Budu doufat, že to zabere a s hračkami na poličku to je dobrý nápad, jem se taky obávám toho, že jich tam bude mít moc 😀
@hanulka91 Dcerka se kolem 3 let chovala podobně, no vlastně daleko hůř. Já byla v té době na konci těhotenství, takže jsem přesvědčená, že podvědomě žárlila, i když ještě nebylo moc na koho. Skončili jsme u dětského psychologa a ten to potvrdil - už tak složité období tříleťáka se spojilo s žárlivostí na "něco, co brzy přijde, ale bylo nám bez toho přeci tak fajn" (cituju doktora). Taky sliboval, že to přejde, a trefil se. 😀 Prostě vydržte. 😉
žárlení...to brečení odkoukává od miminka...protože mimčo zaknučí a už hned tutununu....kdežto, kdž brečí on, příjde tytyty...tím nechci poučovat, byla jsem na tom stejně 🙂
@hanulka91 náš donekonečna chodil a něco "potřeboval" 😀 Samozřejmě, nikdy nepotřeboval nic, jen si utrhával pozornost. U nás bylo snadnější to, že manžel synovi věnuje hodně času, takže s příchodem mimina až taková změna nenastala, protože jsme se snažili co nejvíc věnovat i staršímu, zapojovat ho do dění kolem malé a tak. Manžel s ním ráno vstával už od doby jak jsem byla těhotná, taky ho už dva roky večer koupe a uspává výhradně on, to jsou podle mě ty důležité momenty - že s příchodem miminka nepocítil v tomhle změnu. Ale občas to zkusil, hlavně na mě 😀 Někdy spustil nesmyslnou scénu, hlavně když manžel nebyl doma, takže jsem se to snažila urovnat, ale zase nikdy jsem to nenechala zajít daleko. Když opravdu zlobil, bylo zle, mimino-nemimino 😂
@hanulka91 ja bych travila vic casu s nim....a kdyz toto predvede je dulezite aby zasahl i otec - vysvetlil a rekl...navic upozornit ze dalsi hracky nebudou a jine mit nebude...popripade ze kdyz si s nimi neumi hrat dame je jinym detem ktere si jich budou povazovat. Jinak vysvetlovat....a myslim ze to muze mit souvislost s miminkem..neni nastvany na sourozence ale na tebe mozna na vas oba...
Jak casto jsi s nim behem dbe sama a mazlis ho? Rikas mu ze ho milujes a mas ho na kline??