Syn koulí očima, když je unavený. Je to normální?

1. srp 2022

Ahojte mamicky.

ja by som chcela opytat na vas nazor. Mam 16 mesacneho synceka, ktory v jednom case cca v 9-10m dost intenzivne gulal ocami dohora mal oci pritom otvorene, ked bol unaveny, a pil pri tom mlieko alebo mal cumlik v ustach. Dostal od doktorky pyridoxin. Robili mu 3x EEG a bolo vsetko v poriadku.

Teraz cca 2 tyzdne dozadu som si vsimla, ze ked je unaveny (opat ked pije mlieko alebo ma cumlik v ustach), zatvori oci ale vidim na jeho viecku, ze jeho oci sa pohybuju (cca 2-3 sekundy), zrejme opat dohora a potom ich otvori.

Pyridoxin ma uzivat do 2 rokoch.

Podla Vas je to normalne? Alebo to mame opat riesit?

Velmi pekne Vam dakujem!

cilkat
1. srp 2022

Většina dětí, když je unavená, přejde na nějakou formu smyslové stimulace, která jim pomáhá se uklidnit - někdo se tulí k plyšákovi, někdo lítá po místnosti, někdo stoupá na hlavu a někdo koulí očima. Ostatně cucání dudlíku je podobný princip...
Myslím, že je to tedy určitá forma smyslové hry, která ho prostě uvolňuje a je to tudíž v pořádku. (Jiná situace je, pokud jsou to 'tiky', které neovládá.... rozlišit to je často hodně těžké...)
Kolem 18 m prohlídky se obvykle kontroluje zrak orientačním měřením Plusoptix. Spočívá v tom, že dítě přes místnost má pár vteřin koukat na/do přístroje, který má podobu smajlíku (nebo podobně), takže většinou zcela nenáročné vyšetření pro dítě... Akorát bývá placené (200- 400 kč). Tak doporučuju někam takle zajít, ať víte, že tam není skrytá zraková vada... Ale to koulení očima ji vůbec znamenat nemusí.

autor
1. srp 2022

@cilkat dakujem pekne. Robil mi to behom 2 tyzdnoch iba 2x a fakt iba vtedy, ked uz mal ist spat teda pred spankom a bol unaveny. Len toto som nevedela, ci je to v poriadku pri unave.