Syn, 10 měsíců, špatně spí. Poradíte?

mhpraha
25. dub 2022

Syn má čerstvě 10 měsíců, jako miminko spal špatně, každé 2 hod vzhůru, pak se to zlepšilo a spal klidně celou noc, jen se vzbudil dvakrát na kojení. Ted se to opět zhoršilo. zkouším všechno možné, zrušit třetí spánek, uspávat dříve, později atp. Ráno vstává v 6:45 hodin, přes den spí ráno 50 minut okolo 9 hodiny, v kočárku mezi 13-14 hodinu a pak dá ještě cca 30-40 minut spánek okolo 16 hodiny. Už nekojím (malý se odstavil sám postupně a mléko ode mne nechce, chutná mu překvapivě více UM)). Zkoušela jsem zrušit ten třetí spánek, ale bylo to spíš horší. Zkoušela jsem uspávat večer v 19 hod, ale i ve 21 hod a vzbudí se mi po 2 hodinách, pak po dalších 2 hodinách, vyspaný chce lézt, stavět se, dobrá nálada, ale žádný spánek. včera jsem ho zdolala až ve 24 hod, pak spal do 4 hod (to se vzbudil a hned na čtyři a že bude lézt..) a vzbudil se pak v 7 hod. To spaní asi není úplná katastrofa a vím, že zde jsou maminky s dětmi na tom daleko hůře, ale pořád přemýšlím, v čem dělám chybu. nebo jestli je to jen vývojová fáze a všechno se zase změní? proč spí tak neklidně? co myslíte?

jjasmina
25. dub 2022

@mhpraha ja jsem teda měla malou kojenou, ale teda spaní katasrofa i po odstavu to trvalo trošku dyl než spala, takže za mě to chce prostě čas a začne spinkat, nemyslim si, že dělate něco špatně. I u nás se to zlepšilo až časem a nezabíralo nic teda

i_vet2
25. dub 2022

doporučuju na instagramu spanekmiminek, nebo mimispanek.. opravdu pomůžou, u nás to zabralo, může to mít samozřejmě více vlivů, ale v kolik chodí spinkat když vstane okolo te 16:30? máte nějaké rituály na večerní spánek? např, koupel, masáž, mléčko, lehnout do postele spolu, nebo postylka a kolotoč? Můj syn měl taky ještě tři spánky snad skoro do toho roku, když neměl byl přetažený a taky usnul a pak se vzbudil jakože za dve hodiny vyspany :D je to tzv. falešné usnutí z přetažení.. on to měl stejně časově jako vy, vím, že jsem to jen posouvala, budila v 17, pak v 16:30 max, pak v 16:00 aby mu vycházela stále stejně večerka v 19 hod do postýlky

mhpraha
autor
25. dub 2022

moc děkuji za rychlou reakci! když vstane 16:30, tak jde spát nejpozději v 19:30-20 hod, snažím se držet "večerku" plus mínus stejně, rituál máme, masáž, pyžamko, zpíváme a houpeme na rukou, klid, žádná světla atp.. na IG portály znám, zkusím jim napsat. říkám si, že možná má vliv i to, že se přestal kojit a ted se u něj hodně věcí děje, všechno vnímá, učí se nové věci.. je potřeba vydržet, každopádně moc děkuji za názory a podporu 🙂

sanyy22
25. dub 2022

@mhpraha my máme to stejné, možná horší. Bude mít 10m, má dva spánky. Papá hezký. Večer jsem zkoušela dávat kaši, příkrmy, přesnídávky a malej se mi i tak v noci budí co 1-1.5h, někdy i co 45 minut, kojim pouze v noci, UM nechce.

jjasmina
25. dub 2022

@sanyy22 u nás to bylo stejné, do 11 mes dva spanky, od 1.r jeden

mhpraha
autor
25. dub 2022

@sanyy22 tak to máte daleko náročnější.. musíme doufat, že to brzy přejde.. doufejme... 🙂 já pořád nad tím přemýšlím, co dělat jinak, ale asi to prostě nevykoumám...

martinau5
25. dub 2022

Dle mě je to normální spánek miminka. Hodně miminek takhle spinká. Ve spánku děti zpracovávají vjemy a nové dovednosti, do toho se musí naučit propojovat spánkové cykly, může se jednat o spánkovou regresi. Je to náročné. Sleduji na ig spanekmiminek a Anička tam má super rady a podporu. 🙂 Bude líp, dříve nebo později 😉

mhpraha
autor
25. dub 2022

super, děkuji moc za tip a podporu!

elesse
26. dub 2022

U nás dva spánky od cca půl roku, od roka už jen jeden. Ale spaní bývalo horší, když se naučil nějakou novou aktivitu, lézt, stát, sedět, pořád to zkoušel... Bude líp🙂

exbordelar
Autor odpověď smazal
Zobraz
exbordelar
27. dub 2022

@mhpraha ahoj! Myslim, ze konkretni rada asi neexistuje. Zkousis vsechno mozne, jak nejlepe umis a dle meho nazoru nedelas spatne nic. Jako mama odrostlejsich deti muzu s odstupem casu rict: neboj, prejde to. Fakt. Ja jsem si uzila s (ne)spanim svych deti doslova peklo a prave tech 10mesicu byl asi tak vrchol frustrace, ktera se tahla jeste dalsich X mesicu. Mela jsem pocit, ze uz to tak bude navzdy. Ale pak se to najednou nejak zlomilo. Cca ve dvou letech, kdy se to decko pres den opravdu utaha, protoze bude behat, lozit po stromech a po prolizackach atd, se to upravi. Ja vim, ze je tezke se odprostit od nynejsi deprivace a prenest se v mysli o dva roky dal, ale mne to alespon pomohlo u druheho ditete, kdy uz jsem byla prece jenom zkusenejsi a vedela jsem, ze to prejde.
Ale jednu radu prece jenom dam. Nezapomen myslet take na sebe. Nemusis vsechno zvladnout sama. A neboj se rict si o pomoc 😉
Drzim palce, at je to brzy lepsi!

eithelwing
27. dub 2022

Moje děti měly lepší spánek až kolem dvou let, synovi se tedy zlepšuje zhruba teď. 😄 Neznam neco jako spici miminka.
Ale i tak bych řekla, že možná je ten třetí spanek dost pozdě? Může jit o obdobi, kdy se neco noveho naucil (lezt, sedet) a v noci doslova neposedí. Nebo zuby. Za sebe bych řekla, že půjde fakt jen o období. ☺️