Ahoj, chtěla bych poprosit o zkušenosti, co můžu jíst v šestinedělí. Mám totiž pocit, že nemůžu nic! Všude se píše o vyvážené stravě a dostatku ovoce a zeleniny, ale v následujícím odstavci je, že nesmím to, to, to...
Takže dotaz:
1) Co můžu jíst a dítě se neosype?
2) Po čem se vám zaručeně osypalo?
Jasně, že to musím odzkoušet, ale jeden den něco zkusím a než vypukne reakce, může to trvat a mezitím se to nakombinujte s něčím dalším...
Prosím nepište zkušenosti typu: jedla jsem všechno a neosypal se... Vám gratuluji, u nás to tak nefunguje 😉
Na tohle se nedá odpovědět, musíte si všechno vyzkoušet sama. Vy jste jiná a vaše dítě taky. Někdo se cpe rajčatama, někdo kolem nich jen projde a dítko je osypané až na zadku. Prostě musíte zkoušet po troškách, dát si jedno rajče a když je to do druhého dne v pohodě, ttak si můžete dát. Při kojení je reakce rychlejší, než u zavádění příkrmů, většinou se udává, že to šesti hodin by byla jakákoli reakce patrná.
Jinak pro inspiraci - mně nevadí jablka, banány, borůvky, hrušky, meloun, okurka, ředkvičky (když jich nesežeru půl kila). Nastává sezóna jahod, takže vyzkouším pár jahůdek a uvidíme...
Obávám se že je to tak idividuální téma, že těžko budeš hledat nějakou jednu jedinou zaručenou pravdu.
Jsem z těch co můžou jíst všechno a na dítěti se to nijak neprojeví, Vyzkoušeno na třech kouscích.
Já vím, že je to individuální, ale uz mám pocit, že na cokoli se podívám, vidím pupínky 😂
@beruda 6 hodin? Tak to jde👍 já právě vyčetla, že až 3dny zpět - to je pak prakticky nezjistitelné 😒
A co takové ryby? Už mi prošel losos, ale co třeba tuňák ve vlastní šťávě na chleba? Od včerejška sbírám odvahu... Asi kousek risknu. V těhu jsem ho jedla hodně 😏
@kafr mi prislo, ze malemu snad vadilo vsechno. Mno a ma alergii na mleko, vejce, banan a brambory a nesmi ani histaminove veci. Ze zeleniny k jidlu bych Ti doporucila cuketu, ledovy salat, dyni, mrkev, brokoloci (ale je tyn vrsky, jinak je nadymava), kukurici, okurek a mozna i zeleny hrasek (muze nadymat), s brambory bych byla opatrna, takze lepsi prilohou je ryze. Zcela urcite se prozatim vyhni rajcatum, paprice, cibuli, cesneku a nadymavym vecem. U ovoce asi hruska, jablko, svestka, tresne, boruvky, opatrne s merunkami a bananem, vyhni se tropickemu ovoci (meloun, citrusy, ananas, atd.) a jahodam. Pozdeji pomalinku zkousej v ramci jedneho tydne jen jednu potravinu. Naprosto v pohode by mela.byt ryze a kruti maso. Dej si pozor na mleko a vejce, nejcastejsi projevy problemu jsou okolo 6tydne ve forme podrazdeni na licku, jedna se o zacinajici ekzem. Pokud se objevi, zbystri a zamer se na mleko a vejce.
@kafr Mně teda doktorka už v těhotenství doporučila vystavit miminko už v břiše všem hlavně lokálním alergenům, takže když ryby, tak domácí. Mořské ryby a obzvlášť mořské plody jsou opravdu silný alergen, asi bych tam byla hodně opatrná. Ale opravdu je to individuální. Jistě vám neřekne nikdo nic.
@kafr jeste muzes i testoviny, ale pokud by vadilo vajicko, tak radeji bezvajecne. A jeste kedlubna by mela byt ok a teoreticky cervena repa, ale u te si nejsem jista, protoze po ni synovi mm nechutnalo a v prikrmech jsem sice zkousela, ale radaji s ni opatrne. Pokud si jeste na neco vzpomenu, pisnu. Pokud mas rada kase, muzes ovesnou, kukuricnou, pohankovou, pokud nevadi lepek, tak psenicnou, pokud vadi mleko, urcite delat na vode. A meloun se taky nedoporucuje, pak cokoladá a kakao a vseobecne sladkosti pri kojeni s mirou
@kafr v sestinedeli se jeste cisti mimi i od hormonu,takze pupinky nejsou hned reakce na jidlo,muzou to byt i potnicky i novorozenecle akne. Jinak se doporucuje jist 3 dny jeden druh ovoce nebo zeleniny,pak dat dalsi. Za ty 3 dny uvidis,zda vznikne reakce nebo ne.A je to opravdu individualni. Nektera mimina nereaguji ani na cibuli a cesnek a jahody,nektera s tim maji velky problem a trapeni briska,popr. kozni reakce. Opravdu to chce zkouset a idealne ne na kila,ale zkusit par kusu (treba 3 jahody a pod.;)))
Já jsem u ovoce začala s banánem, jablkem, hruškou, hroznové víno a teď i trochu jahod. A u zeleniny mrkev, okurku, cuketu, a papriku. Opravdu to chce zkoušet. Jinak to nezjistis. Já si třeba dala jablíčko jeden den a když v pohodě, tak za dva dny třeba banán.