Zdravím, můj syn se staví už v 6 měsících o cokoliv co má v dosahu, nevydrží ani sedět na klíně a chce pořád stát. Zatím ještě nesedí. Je celkově dost velký má 9,5 kg a 73 cm. Snažím se ho v tom nepodporovat, ale když ho položím, vzteká se. Pokud u něj nestojím, jde do volného pádu dozadu. Máte někdo s tímto zkušenost?
dcera se stavěla v 9měsících... prakticky z lehu na břichu, natáhla ruce co nejvíc na gauč a přitáhla se a už stála.. ale chodila až v 18měsících 😀 Nic to neznamená, nech ho jít svým tempem, ale rozhodně v ničem nepomáhej! jestli to zvládá sám, je to přirozený, a nesmíš ho posazovat když to neumí.
Mě se nejvíc u dětí osvědčilo opravdu nedělat za ně nic, co ještě nezvládly samy, tj. Pokud nesedí, neposazovat, pokud nechodí, nevodit apod. Jediné co, tak polohovat na bříško jako úplně malé. Z toho mála, co píšeš bych měla strach, jestli není něco špatně, radši bych se poradila s pediatrou či lépe ať vás pošle k nějaké slušné rehabilitační, jen pro jistotu, abys věděla, jestli je to ok v takhle malém věku nebo ne.
Syn také stojí od 6ti měsíců. Posadil se skoro v devíti. Teď má rok, obchází, občas se postaví v prostoru. Pokud se staví přes rytíře, je to ok. Pokud se o něco přitahuje, je to špatně
Pokud si stoupá sám bez pomoci, tak bych ho nechala 🙂 Malý mi též padal dozadu, doslova jako prkno. Postupem času se naučil padat na kolena a pomalu i na zadek.
Stoupá si téměř dva měsíce, ale zatím se pustit vůbec nechystá 😅
Dcera si začala stoupat v půli roce, o měsíc později už obcházela. Je fakt, že od necelých 5 ti měsíců se plazila, lozit jsem ji "donutila" az kolem 7 měsíce... Moje rada, pokud si stoupá jak má (přes rytíře) nechala bych ho a snažila se ho podporovat v pohybu ve volném prostoru nejlépe pomocí lezení. Pokud si stoupá špatně (přitahuje se za ruce), tak bych mu na nějakou dobu zamezila možnosti se přitahovat. Každý v mém okolí (teď už dospělí), kteří si prvně stoupali přitahováním za ruce třeba o šprušle postýlky a přeskočili fázi lezení jsou teď takoví neohrabaní, je na nich vidět, že ten pohyb mají takový ne uplně ladný:D
Syn v 7m stál. Sedět začal asi stejně tak. Nikdo jsme ho neposazovali ani nenechávali stát, naučil se sám. V 10m už chodil. Nechat ho vše dělat samotného, NEPOMÁHAT
Syn v 7 měsíci už začal chodit 🙂 ale do půl roku stihl všechno co měl otáčet se, po čtyřech, sedět, stát pak už dělal první krůčky a z první krůčky už chodil pěkně. Není dobře dítě pomáhat, musí se všechno naučit samo. Syn neměl chodítko ani jsme ho nedrželi za ruce při chůzi, když chtěl vstát použil nábytek, když chtěl chodit, udělal pár krůčky spadl na zadek a zase pokračoval, ohledně sezení není dobře dítě prosazovat násilně musí nato přijít samo. Rodiče by měli zásahovát co nejmíň to jde.
Cetla jsem, ze to nekdy svedci o tom, ze ma dite nejaky fyzicky problem, ktery mu brani spravne projit vsechny predchozi vyvojove faze, tak je preskoci, coz je ale pro spravny vyvoj a posileni vsech svalu spatne. Zkusila bych se poradit s kvalitnim fyzioterapeutem.
Už to tu bylo řečeno, evidentně to v pořádku není, když dítě v 6 měsících dáváte sedět na klín 🙄 Vždyť to je dneska taková notorieta, že dokud si dítě samo nesedne, tak se posazovat prostě nemá. Pokud vývoj takto přeskakuje, pak nemá dostatečně posílené svaly a nedivte se, že ze stoje padá dolu. Řešila bych co nejdřív s fyzio a hlavně přestala posazovat, případně jakkoli jinak pomáhat (držet za ruce, používat chodítko apod.).
Syn začal vstávat 2 dny před 6. měsícem a přesně v půl roce si sednul 🙂 takže tam byla mezera 2 dny a naučil se právě ze stoje sedat. Ptala jsem se na to doktorky i fyzio a bylo mi řečeno že pokud se sám zvedá ať ho nechám., před 8 měsícem se začal zvedat sám v prostoru a když slavil 9.měsíc tak už chodil po bytě úplně sám. Nechala jsem mu v tom naprostý prostor, kdyby nebylo tělíčko připravené na stoj nebo pak na chůzi tak to nedělá.
alca95 Co syn motoricky zvládá? Druhé vzpřímení, plazí se, leze? Ano, některé děti bývají motoricky hodně napřed, ale vzhledem k tomu, že zatím nesedí a do stoje se přitahuje rukama a padá, usoudila bych, že příčina bude jinde. Pokud dítě dostalo podnět ke stání a zažilo jej, bude jej vyžadovat i projevy, které Vám i okolí nemusí být příjemné. Takže doporučuji to pár dnů vydržet a vertikální pozici eliminovat co nejvíc se dá (např. nedávat do postýlky, o kterou se vzepře do stoje atd.). A pokud se neplazí, zvážila bych návštěvu fyzioterapeuta. Předčasnou vertikalizací bude mít nejspíš silnější zádové svaly, nohy a oslabené bříško. Pokud chcete, můžete se mi ozvat a domluvíme si konzultaci. Na dálku bych nějaké cviky mohla ukázat a říct, na co si dát pozor a jaké změny začlenit do běžného režimu. A hlavně poukázala na všechny souvislosti, které s "nespravným" psychomotorickým vývojem souvisí.
Naši kluci se taky postavili v 6 měsících a sedět se naučili až v 11 respektive 12 měsících. Celkově ten motorický vývoj byl na přeskáčku a ne ideálně, ale oba cvičili Vojtovku a tím pádem byli pod dohledem fyzioterapeuta. Jo a padali na zem jako hrušky, ale na koberci jsem to ignorovala a časem se naučili slézat normálně.
Moje děti také v 6m stály s oporou o židli, gauč,.. dokonce i seděly. Vzápětí přišlo lezení, ve kterém vydržely 8 měsíců, spolu s bočním obcházením.
Že se staví v 6m, může být dle mého názoru i v pohodě, pokud se předtím naučil všechny motorické kroky, které jsou před stojem potřeba - pérování na kolínkách, plazení, lezení, samozřejmě ještě předtím otáčení na všechny strany. Zvlášť pokud je větší, tak mu to nemusí dělat takový problém, jako menším a "štíhlejším/slabším" dětem. Pokud si nejsi jistá, že to dělá dobře, je dobré se poradit s fyzio. Dcera taky nějaké věci v 2,5 měsících dělala podle doktorky i od laického pohledu dobře (pasení koníčků), ale fyzio řekla, že tam zapojuje úplně špatné svaly a že je to vlastně příšerné, že musíme cvičit, aby tam dala ty správné svaly a nezafixovala si ty špatné (po měsíci už byla úplně v pohodě a pak byla ve všem dalece napřed). U takhle malého dítě je nutné sledovat, zda všechny motorické kroky dělá správně, jinak si to zafixuje špatně a táhne se to s ním celý život (skoliózy...). S tím souvisí i sed, které děti zvládají bez opory, až když už třeba nějakou dobu chodí, klidně až kolem roka, to je ten nejtěžší a poslední "cvik" a svaly musí být hooodně silné, aby to zvládly dobře a rovnoměrně. Umělé posazování není sed, to je "zhroucení" do jakési zkroucené polohy, kdy záda jsou většinou špatně.
moje malá v 7 měsících obcházela nábytek, sama, bez pomoci. Neuměla ještě dobře lézt, ani sedět, jen se plazila, ale když se doplazila ke gauči/skříňce/stolku tak se prostě postavila a obcházela. Podle fyzio to vůbec nevadilo právě proto, že to dělala sama.
Naše první dcera se také postavila v šesti měsících. Asi týden po tom, co začala sama sedat do přímého sedu. V 8mi chodila a v 10ti běhala. Já byla prý to samé. Pořád jsem ji alespoň posazovala, ale bez úspěchu. Stala v postýlce, stala u obývací stěny. Další 2 dcery byly "normální" 😁 a začaly chodit pár dní po prvních narozeninách. 🤷🏻♀️🙏
Syn se zacal stavet v 7mi mesicich, do te doby se plazil, kolem 9mesice obchazel nabytek, pak zjistil ze se da sedet, to delal ze vsech ctyr, no a pak se teprve naucil lezt.. Chodil v roce bez opory.. Nechala jsem to na nem, fizio hystercila ze to tak nesmi byt ale to leda mu dat na nihu zeleznou kouli a prilepit k zemi izolepou. Kdyzjsme prisliv roce na kontrolu a on si nakracel dovnitr, prekrocil prah bez drzeni a vezl si na zidli, doktorce spadla celist a kontroly na neonatologii ukoncila s tim, ze zadne cviceni a nic neni potřeba, ze je naopak v predstihu.
A když ještě nesedí, tak proč ho na klíně posazujes? Respektive jak se do toho stoje dostává? Z lehu na bříšku? Z kleku?