Milé maminky chlapců, jak se k tomuto tématu stavíte?
Mám doma úžasného ročního chlapečka a nikdy jsem mu předkožku nestahovala. Naše Dr. mi o tom nic neříkala. A na internetu jsem si vyhledala kopu článků a ty se vesměs shodují, že se to za normálních okolností dělat nemá. Nechávám to tak a doufám, že to příroda vymyslela dobře.
Ale kamarádka co má nyní půlročního chlapečka to dělá, protože jí o tom doktorka řekla. Nejdříve jí to trochu šlo a nyní to zase nejde, tak se ptala jak to vypadá u nás.
Byla jsem přesvědčená, že dělám dobře když ,,nic nedělám,, ale nyní mám nasazeného brouka v hlavě a nechci nic zanedbat. Vlastně jsme se znejistily navzájem🙂
Děkuji za reakce a přeji všem hezký den😀
Nám jsou dva měsíce a dr nám řekla stahovat... myslím že každý lékař ví co dělá 🙂. Nechci tě strašit... Moje babička říkala, že u strejdy nepřetahovala a ve čtyřech letech musel na operaci 😒... ale to bylo před 40 lety 😀. V porodnici mi řekli, že stahovat nemám tak se mi do toho nechtělo, ale poslouchám dr 🙂. Tím člověk nic nezkazí 😀.
nám řekla dr až od dvou let, tak jsem neřešila, teď když bylo malýmu 23měs. tak mu jednoho dne pindík natekl a hrozně ho bolel, tak jsme jeli na pohotovost. Naštěstí stačilo mazat framykoinem a dělat výplachy ž řepíku a šalvěje, prý se to často stává, když je dítě zapařený v plíně, nicméně se hodně divila, že ještě nepřetahujeme, že prý ona doporučuje nejpozději od roka. Takže co dr to jiný názor :/
Dřív se to dělalo jinak to je fakt, naše dr na začátku říkala rozhodně nestahovat, že to má čas, určitě ne násilně, ale to by snad žádná normální mamina ani nedělala🙂 Ono to asi taky potřebuje "dozrát"🙂
Nám bylo řečeno jemně to zkoušet. Dlouho to skoro nešlo, max. se to roztáhlo na pár mm, tak akorát na tu čurací dírku na žaludu, až teď po druhých narozeninách se to začalo uvolňovat rychleji. Teď v dvou letech a dvou měsících tak na 1cm (jako že se ta předkožka roztáhne a vznikne dírka o průměru 1cm). Ale tak nějak samo, určitě jsem to nikdy nepřetahovala na sílu, spíš tak "aby se neřeklo". A doktorka při kontrolách to taky vždycky jenom jemně zkusila.
Mně nikdo nic neříkal a začala jsem opatrně stahovat v roce. Teď jsou mu dva roky a už to jde krásně.
Na kurzu o novorozencich (velmi zkusena zdravotnice) nam rikala ze by se mela stahovat po koupani (ale ne kazdy den). Vzdy pred tim si dat na prsty trochu olejcku (radila mandlovy od salusu ale asi je jedno jaky kdyz bude lisovany zastudena a bio) a pred tim nez se zkusi pretahnout tak jemne obtacet jakoby valet pindika v tech dvou prstech.
Doktorka nam k tomu taky nic mocmocnerikala nerikala ale na kazde prohlidce ji ztahuje (a ne zrovna jemne) a obcas rekne ze bych se na to mela doma podivat :D
My dle rady nasi dr. nepretahujeme. Synovci od miminka pretahovali a stejne se zakroku nevyhnul.
Mně doktorka řekla nestahovat, že to zkusí až ona na roční prohlídce. Tak hádám mi pak k tomu řekne i něco víc. Syn má 10 měsíců.
@luciehutt No, netvrdila bych, že posloucháním dr. člověk (nikdy) nic nezkazí... A jinak já tedy nepřetahovala, protože tím člověk může nadělat víc škody jak užitku (většinou pak nejde přetáhnout právě kvůli předchozím poraněním při přetahování, jen v menším procentu případů je to fakt vrozený problém) a on si to kluk vyřeší, až si s tím začne hrát sám.
Mám doma téměř pětiletého kloučka.Naše doktorka prvně říkala,ať nic neděláme.Na kontrolách to občas zkusila sama a nešlo to.Pak už nevím přesně kolik nám bylo,tak říkala ať to pomalu zkoušíme.No moc se to nedařilo.Stěží jsme přetáhli do půlky.Víc jsme nedali.Když mu byly 4 tak říkala,že je to na nás,že tak do 5-6 let by to mělo být přetažený.A protože nám to nešlo,tak nám v těch 4 letech kulíška namazala nějakým znecitlivujícím krémem a kůžičku oddělila -říkala sondičkou.Bylo to hned hotový.Pak jsme samozřejmě museli přetahovat,aby se to nepřilepilo a museli jsme mazat.Asi 2-3 dny ho měl červenýho a trochu nateklýho ale pak už dobrý.Jenže malej po tom zákroku vyváděl,ho to bolelo a nechtěl si ho nechat přetáhnout.Tak jsme s ním bojovali,ale bohužel nepřetahovali jsme až dokonce a na krajíčkách se nám trochu kůžička zase přilepila.Tak to máme doteď.Asi budeme muset ještě jednou k doktorce,aby to doladila.Doma je to totiž s malým šílnej boj .U synovce kterému jsou teď 2,5 roku to doktorka taky při kontrolách zkoušela a někdy snad v roce a půl zjistila,že mu jde přetáhnout.Malej si s kulíškem hrával, mordoval ho,tahal ho,tak jestli to zvládnul sám 🙂
Nám dr nejprve říkal, ať a s tím nic neděláme...Cca na 4 měsících už říkal, ať to trochu zkoušíme po koupání, ale jen co to jde. Teď je nám 7 měsíců a už to jde krásně...Každý den lepší a lepší.
ahoj, synovi je 25 mesicu... do trictrte roka jsme nedelali nic, pak lékařka rekla, zacit pomalu pretahovat.. nejlepe ve vode, když je kuze volnejsi.... tak to delame dodnes.. pomalu to povoluje.. ted uz malému kuzicka drzi jen na jednom malem mistecku.. také trosku bojujeme, moc to nechce, ale je to nutne...
u synovce i u me kamarádky měli také problémy, byli to rezat několikrát, tak dopadnout nechceme.. takze bojujeme...
jinak jak je syn nahaty, tak mu dava sam 🙂).. az nastane jaro a sundáme plenky na dobro, tak myslim, ze to i povoli.. 🙂)
Všem děkuji za názory a zkušenosti. Co doktor, to názor ale já jsem na pochybách úplně stejně jako predtim 😊
@horsiee do tří let na to vůbec nešahat. Nejlepší je zeptat se na dětské chíře jak dopadají tyhle stahovací pokusy.... Moje sousedka tam dělá a její vyprávění jen potvrdilo slova, která jsem vyslechla od předního urologa - nestahovat do 3 let. Pak začít pomalu a zvolna, ideálně ve vaně. Mám 4 letého syna a jde to naprosto bez problémů.
@zuzineckah logické to je, kolem tří let už se dle mého ,,obhospodaří sám,, a hlavně s citem. A přilepené je to taky asi z nějakého důvodu a ne jen tak pro srandu. Potíže žádné nemá, tak to nechám jak to je. Děkuji
Ja vycetla ze do skoly maji casu dost. Maky ma 20m.
Dr mi k tomu rekla ze mane obcas zkouset po koupani. To nam trochu jde, ale ani ne do pulky.
Neresim to. Stejne az bzde v lete behat bez plin tak si to vyresi sam 😉
Ale co doktor to nazor....
Nikdy jsme nestahovalu, synovi to jde asi od 7 let, zadne problemy nikdy nemel...
Náš dr. říkal nepřetahovat, od cca 4 let řekl zlehka začít, nic na sílu, jen tam, kam to půjde, jednou za čas ve vaně. Dnes jdeme na prohlídku v sedmi letech. Syn přetáhne tak do půlky, pak je kůžička přilepená. Chci se na to dr. zeptat (předpokládám ale, že se bude v rámci prohlídky zajímat sám), jak postupovat dál. Syn tím nijak netrpí, záněty nemívá, avšak při pokusech o přetahování říká, že už dál to stáhnout nejde, že ho to bolí nebo je nepříjemné. Tak uvidíme....
U prvního syna jsem lehce stahovala,ale jen na umytí,u druhého mi bylo řečeno ne,že by se to nemuselo povést a následně by byly větší problémy. Tak jsme přestali stahovat,u obou,jen jsem nad nima stála a hlídala,aby si ho opláchli i vevnitř. Kluci to dělali tedy sami, občas se ukázala bílá krusta,tu když umyli,už se tam kůžička nepřilepila nazpět. Ted mají 15 a 12 let a u toho staršího je již celá, u mladšího kousek zbývá. Ale nikdy nezažili žádné násílí a slova musíš, a pokud dítě nemá problémy s čůráním,ani zákrok není nutný. Toto jsou info od mých lékářů,jiní mají zase jinej názor,nám se to tak vyplatilo.
Jo, taky jsem pred lety resila a nevedela, co je spravne... Tady plati dvojnasob, co clovek, to nazor, lekare nevyjimaje 😒 Doporucuju precist:
http://www.azrodina.cz/1580-resite-problem-s-pr...
Kazdopadne, slepeni predkozky je u malych kluku prirozene, postupne se rustem uvolnuje samo, dokud ho maji jen na curani 😉 neni plneho pretazeni treba! Resit se musi pri zuzeni, ale posouzeni bych nechala na DETSKEM urologovi.
Dříve než ve 3 letech by se stahovat neměla. Manžel má dodneška jizvu po násilném trhání kolem roku. Takže asi tak.
Ono to slepení má svůj smysl a navíc prdola si pak začne s ním hrát sám a tak to bude stahovat.
Mě se líbí tenhle článek http://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecova... Je to teda pekelně dlouhý a dost mě baví představa "předkožkové gymnastiky" ve škole 🙂 Celkem to dává smysl. Proč by všem klukům měla jít přetáhnout mezi 5-6 lety? Nám ženám taky narostou prsa některé v 9, některé v 15 letech. Takže neřeším,nepřetahuju, jen dbáme na hygienu. Synovi je 2,5.
@horsiee pretahovala jsem se vsemi pravidy abych neublizila od narozeni u staršího a ted stejne u mladšího a nikdy zadny problem naopak, mají to presne tak jak je v jejich veku normalni. A nikdy jsme nemuseli resit zadny problem. Co nechapu je když dr třeba v roce pretahuje nasilne přes bolest
@horsiee napisu naši zkušenost. Doktorka nam vzdy ukázala, jak přetahovat. Opravdu jen trochu a jemně to zkoušet. Vždy pri koupání jsme to zkoušeli. Pak si to najednou zacal přetahovat sám, tak jsem to nechala. Po týdnu jsem ale zjistila, ze to nejde, zarostlo mu to a nešlo to ani kousek. Nechali jsme to byt. Jenže v lete si zacal stěžovat na pálení pri curani a plakal-tehdy mu bylo 2 a pul. Dostal tam zánět a bylo nam na urologii řečeno, ze ho čeká zákrok, az se zbavi zanetu. Jenže nase doktorka řekla, ze zadne řezání neni treba. Sama mu to přetáhl. Nevěřila jsem svým očím. Vubec neplakal, mazali jsme mastickou a od té doby pretahujeme, protože ten zánět by se mohl vratit. Takže za me radsi přetahovat. Opravdu jen kousek a jemně, aby se to dalo umýt a nezustavala tam nečistota.
http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/cisti-je...
V každém případě děláte dobře ale doktorka vaší kamarádky tomu dala na baterky.
@gin124 no páni, při čtení některých odstavců mi naskakovala husí kůže. Jsem ráda, že jsem se rozhodla správně. Kamarádka si to tady také četla a už to dělat nebude, ale teď musí ještě ohlídat doktorku, aby se na to nechtěla podívat sama, když to doporučila dělat chlapečkovi hned po šestinedělí. Ale znovu se potvrdilo, že člověk nemůže slepě věřit ani lékaři, což mi přijde dost strašné.
Moc děkuji za článek🙂
Zdravím, mě dr říkala nestahovat a nevím kdy přesně ale asi kolem roku že jen tak popotáhnout třeba po koupání aby byla vidět dirka že to stačí. Teď je mu 15 měs a zatím to dál neřešíme. Asi nejlépe poradí dr když se jí zeptáte na další kontrole🙂